Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Jinak ja si myslim, ze jsme na dceru obcas moc mirni a ted jsme byli na navsteve a dle nich jsme moc prisni a nenechame ji volne dychat, ve 2 letech
mne zase jejich deti pripadnou nevychovane, holt ruzne nazory na vec
Taky 11 měsíčního kojím 5× denně, ale beru to spíš jako tekutinu, jinak jí podobně, jako tvé dítě. Maso má tedy denně. Z židličky neutíká, ale když jíst nechce, tak se taky kroutí. Chci napsat, že taky mě okolí, babičky říkají, že mám přestat kojit. Přitom o nic nejde, podle mě, brzy stejně postupně přestanu, ale hrotit to nehodlám.
U jídla by ji nestačilo dát něco do ruk („na hraní“) a posadit do židličky? V roce jsem malé dala pár poskládaných kostek dupla a ona si s tím „hrála“ a já krmila - není to super, ale taky jsem ji potřebovala trochu udržet v klidu. Postupně pomáhalo pojmenovávat, co jíme, vykládat a hračky už nepotřebovala. V židličce teda jí jen snídani, oběd, večeři - na svačiny sezení nevyžaduji.
Jinak kojení bych postupně omezovala, asi bych nedávala prso místo jídla - když nejedla, nabídni ji jídlo za hodinu, ale ne prso. V noci koj dle potřeby, taky jsem kojila, ale dítě chtělo pak co hodinu a v 15 měsících jsem to prostě utla ze dne na den. Malá to teda vzala dobře, bála jsem se toho podstatně víc.
Možná nemáš možnost, to chápu, doktorů není moc, ale já bych uvažovala nad výměnou doktorky. Aby mi pediatrička říkala, že mám v roce přestat kojit, tak to bych asi vyletěla z kůže. Kojení se dnes doporučuje klidně do dvou let i déle. Já syna kojila do 28 měsíců a super. Dcera má 19 měsíců a stále kojíme. Dětem mlíčko chutná a mají blízko maminku.
A aby mi doktorka říkala, že na dítě nestačím? A to mám jako roční dítě seřezat za to, že chce objevovat svět?
Moje rada - nenech se znervozňovat hloupýma řečma. Je to hrozně těžký, zvlášť když to do tebe valí manžel, tchýně… Ale pusť jejich „dobré rady“ z hlavy a řiď se svým mateřským instinktem. Podle popisu myslím, že máš úplně normální dítě a reaguješ na něho jako úplně normální matka. Jen tak dál, fandím Ti! ![]()