Mikuláš,Ježíšek,Santa a děda Mráz-jak vysvětit dětem

25179
10.12.16 10:22

Mikuláš,Ježíšek,Santa a děda Mráz-jak vysvětit dětem

Tak tradičního Ježíška a Mikuláše mám zmáknutého, ale jak dětem objasňujete kulturně implantované Santy a dědy Mráze, aby v tom neměly guláš a tradice neztratily kouzlo? Ve filmech se tomu člověk nevyhne. A jak to ti dobří muži provádějí technicky - rozdělili si regiony? :mrgreen:
Díky za odpověď :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
15113
10.12.16 10:27

@pe-terka Jo,řekla jsem klukovi, že každý národ má někoho jiného, protože ježíšek je jen u nás Čechů. Sám slyšel ve Španělsku, že tam mají strejdu kakánka, tak mi to i věřil. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1234
10.12.16 10:30

My detem rekli ze u nas darky nosi Jezisek, ale jinde treba Santa, protoze za jednu noc by se Jezisrk pretrhl :jazyk: :mrgreen: A ze je Santa k videni i u nas je proto, ze tu ziji cizinci, tak k nim proste zaskoci :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6525
10.12.16 10:36

Že v každé zemi naděluje někdo jiný. V Americe Santa, v Itálii čarodějnice Befana, ve Skandinávii skřítci, u nás Ježíšek, v Rusku děda Mráz a Sněguročka, někde táta a máma…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Myssicka
10.12.16 10:37
@Elephantka píše:
My detem rekli ze u nas darky nosi Jezisek, ale jinde treba Santa, protoze za jednu noc by se Jezisrk pretrhl :jazyk: :mrgreen: A ze je Santa k videni i u nas je proto, ze tu ziji cizinci, tak k nim proste zaskoci :)

To je dobry :mrgreen:

Mimochodem, napadla me takova „vychytavka“ na stedry vecer pri cekani na jeziska, nebo na zlate prasatko, nevim, jestli se vam to bude libit… Ale jak prodavaji ty lampiony stesti, tak kdyby to jeden z rodicu utikal pustit kus od baraku, aby to z dalky z okna vypadalo jen jako letici svetelna koule, mohlo by to byt fajn :dance: Kdyz by jich teda na vesnici nebylo dvacet jako stado zlatych prasatek :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
6525
10.12.16 10:40
@Elephantka píše:
My detem rekli ze u nas darky nosi Jezisek, ale jinde treba Santa, protoze za jednu noc by se Jezisrk pretrhl :jazyk: :mrgreen: A ze je Santa k videni i u nas je proto, ze tu ziji cizinci, tak k nim proste zaskoci :)

Jééé to je dobrý… :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24Martina
10.12.16 11:09

U nás je Ježíšek, Santa je v cizině. Honzík to moc neřešil, spis ho zajímá jak Ježíšek vypadá, kde bydlí a tak podobně :lol:

• Citovat
  • Upravit
3327
10.12.16 11:16
@24Martina píše:
U nás je Ježíšek, Santa je v cizině. Honzík to moc neřešil, spis ho zajímá jak Ježíšek vypadá, kde bydlí a tak podobně :lol:
…a co přinese :lol:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24Martina
10.12.16 11:30

@Nowuka2 to kupodivu ani ne :lol: Chce darecky, ale nevi jaké :lol: jo a ještě ho zajímá kde na ne vezme korunky a kde je koupi :) Jsou mu 4 roky

• Citovat
  • Upravit
20518
10.12.16 11:47

U nás doma nosí dárky ježíšek. A santové a já nevím kdo další nosí dárky jiným dětem z jiných zemí a jindy. Což bylo v pohodě, protože tady u nás na vsi se přes celý rok udržují určité tradice, které jinde ne. Tak prostě proč by to neměli mít v Anglii jinak, když jinak to má i babička 50 km daleko. Včetně já nevím naší úplně domácí tradice, že nemáme adventní kalendář, ale dětem nosí dárečky naši skřítkové - každý večer je mají někde schované (což je bojovka hlavně pro mně :-) ). Jenomže já si naběhla spíš s tím, že moji potomci encyklopedisté začali řešit, kde přesně jak to mají. Jak přesně se jmenuje ten děda z Norska a jak to mají ve Švédsku a v Číně a tak dále. A chtějí to vědět ode mně a jaktože já to nevím :-) Nicméně jak plyne čas a už máme školáky, čekám každou chvílí, že mi oznámí, jak to s tím ježíškem je. Podobně jako s Mikulášem. Předloni byl ještě anděl podobný jedné mamince, loni byla maminka identifikována zcela jasně. Ale hru hráli i letos, odpovídali a bavili se, ikdyž ten starší pak povídal, „ale mami, to byli přece lidi, ten Mikuláš, to byla přece Jana!“ Jsem měla přesto dobrý pocit, že tak nějak pobral, že i ti dospěláci to dělají pro ty děti, pro radost, tak ani on jim nechce kazit radost - že to ví! :srdce: Prostě tu hru hrajou s náma :srdce: A tudíž si myslím, že i s tím ježíškem to bude podobné. Asi se ve škole dozví pravdu, ale… nebudou si tím kazit Vánoce :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25179
10.12.16 12:17
@24Martina píše:
U nás je Ježíšek, Santa je v cizině. Honzík to moc neřešil,spis ho zajímá jak Ježíšek vypadá, kde bydlí a tak podobně :lol:

Zvídavek klučík! Co jste mu řekli?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25179
10.12.16 12:22
@Emilie píše:
U nás doma nosí dárky ježíšek. A santové a já nevím kdo další nosí dárky jiným dětem z jiných zemí a jindy. Což bylo v pohodě, protože tady u nás na vsi se přes celý rok udržují určité tradice, které jinde ne. Tak prostě proč by to neměli mít v Anglii jinak, když jinak to má i babička 50 km daleko. Včetně já nevím naší úplně domácí tradice, že nemáme adventní kalendář, ale dětem nosí dárečky naši skřítkové - každý večer je mají někde schované (což je bojovka hlavně pro mně :-) ). Jenomže já si naběhla spíš s tím, že moji potomci encyklopedisté začali řešit, kde přesně jak to mají. Jak přesně se jmenuje ten děda z Norska a jak to mají ve Švédsku a v Číně a tak dále. A chtějí to vědět ode mně a jaktože já to nevím :-) Nicméně jak plyne čas a už máme školáky, čekám každou chvílí, že mi oznámí, jak to s tím ježíškem je. Podobně jako s Mikulášem. Předloni byl ještě anděl podobný jedné mamince, loni byla maminka identifikována zcela jasně.Ale hru hráli i letos, odpovídali a bavili se, ikdyž ten starší pak povídal, „ale mami, to byli přece lidi, ten Mikuláš, to byla přece Jana!“ Jsem měla přesto dobrý pocit, že tak nějak pobral, že i ti dospěláci to dělají pro ty děti, pro radost, tak ani on jim nechce kazit radost - že to ví! :srdce: Prostě tu hru hrajou s náma :srdce: A tudíž si myslím, že i s tím ježíškem to bude podobné. Asi se ve škole dozví pravdu, ale… nebudou si tím kazit Vánoce :srdce:

u nás takhle dcerka identifikovala čerta. byly jí tři roky. Přitom se namaskoval velmi dobře! Prvně se zarazila a pak mu skočila do náruče s výkřikem „tatíneeek!“ :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8112
10.12.16 12:34

Máme vysvětleno tak, že v ČR nosí dárky Ježíšek a v Americe mu pomáhá Santa Claus, protože by to sám nestíhal.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1097
10.12.16 12:51
@pe-terka píše:
Tak tradičního Ježíška a Mikuláše mám zmáknutého, ale jak dětem objasňujete kulturně implantované Santy a dědy Mráze, aby v tom neměly guláš a tradice neztratily kouzlo? Ve filmech se tomu člověk nevyhne. A jak to ti dobří muži provádějí technicky - rozdělili si regiony? :mrgreen:
Díky za odpověď :kytka:

Nechapu to „kulturne implantovane“.
Neni nic „implantovane“.My dma vysvetlujeme tak, ze jsou ruzne staty.My pochazime z Ruska, tam chodi rozdavat darky Deda Mraz a Snehurka. V USA zas maji Santu a jeho pomocniky :skritky, sobi. A ruzne kultury maji to ruzne.Ja se nevyznam, kdo co nosi v jinych kulturach, treba Indie, Mexiko, v Asijskych statech…
Zijeme zde 20 let, deti jsou male, a ctim tradici cechu:pecu cukrovi, darecky rozdavame jakoo vseci zde a nosi Jezisek, deti Jeziskovi pisi dopisy. Takze tak u nas.Ale vedi, ze kdyby jsme zili v Rusku, tak darky by dostali od Dedy Mraza.
Ackoliv mala,6 let, uz asi pochopila, ze darky prece kupujeme my, rodice. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25179
10.12.16 13:19
@toooja píše:
Nechapu to „kulturne implantovane“.
Neni nic „implantovane“.My dma vysvetlujeme tak, ze jsou ruzne staty.My pochazime z Ruska, tam chodi rozdavat darky Deda Mraz a Snehurka. V USA zas maji Santu a jeho pomocniky :skritky, sobi. A ruzne kultury maji to ruzne.Ja se nevyznam, kdo co nosi v jinych kulturach, treba Indie, Mexiko, v Asijskych statech…
Zijeme zde 20 let, deti jsou male, a ctim tradici cechu:pecu cukrovi, darecky rozdavame jakoo vseci zde a nosi Jezisek, deti Jeziskovi pisi dopisy. Takze tak u nas.Ale vedi, ze kdyby jsme zili v Rusku, tak darky by dostali od Dedy Mraza.
Ackoliv mala,6 let, uz asi pochopila, ze darky prece kupujeme my, rodice. ;)

prostě ty, které u nás nemají tradici a přesto se s nimi dnešní děti setkávají- prostřednictvím knížek, filmů nebo dětí cizinců. Není třeba si to vykládat jakkoli špatně ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí