Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj lidi, ani nevim co si slibovat od teto diskuze. Pred dvema lety, jsem mela dost traumatizujici zazitek, na dovolene venkovni kocka mela kotatka cca 2 mesice a rodina se dvema deti, divka 6let a chlapec 4roky je doslova tyrali. Bydlely jsme v apartmanu, rodice je dali do dvorku a deti tam byly sami o sobe a samozrejmne ze za temi kotaty behali a brali je jako zive plysaky, teda jim bylo jedno jestli ted spi nebo ji, braly je na hrani, teda spis tahani. Kluk ten se celkem choval jako se chova 4lete dite bez dozoru, co mu to budu vycitatat, malem vypichl stepem segre oko, lezl i za velkymi venkovnimi kockami, co se normalne hrabou v odpadcich a byl samy drapanec, ale kdyz jsem jeho matku na to upozornila tak me prestala zdravit. Matka mi pripadala adekvatni, tak jsem se divila, ale tehdy jsem deti nemela a pripadalo mi ze nemam do toho co mluvit, ale trapilo me to. Ctvrty den kluk jedno kote malem zabil, prastil jim o zem, protoze ho kouslo, jak mu chtelo utect. Predem rikam, ze kotatko se za dva dny uzdravilo, ale ja a jeste jedna pani na jeho rodice doslova vlitli, ze jako kdo ma tohle v klidu pozorovat. Zbytek pobytu deti za kotaty uz nechodily a matka uz nezdravila nikoho. Ja ale ten pohled nemuzu zapomenout a nevim co mam delat aby se mi to prestalo vracet. Neni to poprve co jsem v zivote pozorovala jak deti proste neumeji chovat k zviratum, ale tohle me proste poznamenalo. Chtela bych to nejak odcinit, ze jsem za temi rodici nesla driv, ale nevim jak…
Tak aspoň už víš, že příště zareagujes hned. Děti se musí i v tomto rodiči důsledně vychovat. A ty menší se musí víc hlídat, no. Naše holka by taky pořád tahala kočku. Jsou ji 3 roky a občas ještě kočku zatáhne za ocas. Naštěstí kočka má kam utéct a dceru uamernujeme. Kotě bych ji ale nesverila. Ještě nemá ten cit k malým tvorům. ![]()
Jestli by to měl mít někdo denně před očima, tak jsou to rodiče těchto dětí
Co z nich bude? Já tohle naštěstí ani náznakem nikdy neviděla a řeknu ti, že bych z toho byla taky dost vyřízená.4 leté dítě už ví co dělá
To by naše decka koteti udělali jednou a viděli by to rodeo.
My máme tři decka, kocoura britaka ma kolem 8 kg macek a psa jorksira asi 1,5kg, x grupa spolu vyrůstá od mala.
Kocour se úplně szil s deckama, je blázen, udělal by cokoli pro jejich pozornost, aby si s ním hráli. Pro někoho by to mohlo být, že ho šikanují, ale on je k té divočině provokuje, tzn. napriklad vrhá se pod nohy, tak o něj zakopnou nebo vyskakuje. Když nejsou doma chodí po baráku mnamci, hledá je, aby si je přivolal.
Jak odjedou na prázdniny, jak mrtvola unavený leží v nekterem z jejich pokojů a čeká.
Když dojdou ze školky)skoky, letí ke dveřím čeká, že se budou objímat a budou ho pěstovat, jak miminko. Sám si skočí do kočáru a chce vozit. Nechá je, aby se s ním mazlili jak chtějí, jednou zakehnou oni ho, příště naopak.
Decka ale taky ví, že je třeba dosypat granule a dolít voda.
Deti, které vyrůstají se zvířaty od mala se naučí k nim mít vztah neslahli by s ním o zem.
Trošku si pan kočičí velký dovoluje na psa, chce si hrát, ale jak je velký, tak oes nemá kolikrát bez pomoci šanci, jak na něj naběhne.
Tyrani neschvaluji, je to otázkou výchovy a odpovědni jsou rodiče. Tyrani zvířat je hnus…
Jen k těm dětem, oni těžko rozeznávají mezi hrou a realitou a pustili jste si někdy teď v poslední době třeba Tom a Jerry? Pak se těm dětem zase nedivím, tedy těm malým…
Je to na rodičích co jiného k tomu říct.
Příspěvek upraven 07.12.16 v 00:22
@Kelsey
Noo, Vaše děti s nimi vyrůstají a Vy jim říkáte, jak se k nim správně chovat, navíc nepoletují (chlupatí miláčci) venku, ale jsou s Vámi a tak má - i ten malý človíček, možnost vidět, jak a nač reagují (ani já bych nemohla jinak, než mít psa i kočku uvnitř, i kdybych měla domek),což je i to, čím dítka učíte. A to je dobře.
Mmch - ten kocour v profilovce je ten, o kterém píšeš? Dle Tvé info pěknej macek
,já měla (mícu, letos v 17 umřela
) ani ne 2kg prcka. Pes má skoro 10kg.
@Kocicule
Tak matka poslala děcka, ať se sama zabaví, aby měla klid a vůbec neviděla, co dělají a jak se chovají k bezbranným tvorům a ještě si dovolí se urazit, když to člověk řekne.
To, že ses ozvala, je to nejmenší, cos mohla udělat, jejím chováním už se nezabývej. Smutné, že to vůbec existuje.
Ale pokud se nějak nemůžeš zbavit těchto pocitů, co třeba vyhledat odbornou pomoc?
Děti se v tomhle musí důsledně hlídat, ale bohužel s rodiči ignoranty neuděláš nic. Mě cizí děcka házela kameny po psovi, který byl uvázaný u obchodu. Když jsem se ozvala, tak na mě vylítla matka (která mimochodem stála hned vedle a musela to vidět), že co si to vůbec dovoluju cokoliv říkat jejím dětem a že si toho agresivního psa mám zkrotit, jinak to nahlásí (netuším kam
). No, pes byl agresivní, protože se mu logicky nelíbilo, že na něm přistávají kameny, strážníci v okolí nás naštěstí znali, takže to bylo jedno, ale spolupráce ze strany matky fakt naprosto žádná.
Klidně bych na tvém místě příště došla, sebrala koťata a děcka poslala pryč nebo je odvedla za rodiči. Koneckonců týrání zvířat už bude ve spoustě států trestné, můžeš pohrozit i tímhle. Ale radši na to moc nemysli, i tak jsi udělala dost a bohužel na některé lidi jen tak něco nepomůže.
Jsem proti týrání zvířat… Tedy i proti jejich uvazování před prodejnou, jak to dělají majitelé psů viz @Nimie nehledě na to, že nemají psa v té chvili vůbec pod kontrolou a může se stát cokoli… Naštěstí už některé města / obce začínají takovéto bezohledné chování alespoň pokutovat.
@Žirafa 69
Ano to je přesně on našeho
šampion
. Ted má přes 2r.
@Nimie též jsem proti týrání zvířat, rodiče někdy nejsou vůbec soudní, přece když vidí, že jejich decko tyra nějaké zvíře, soudný zasáhne, jen blb to bude přehlížet a dělat, že se nic nestalo ![]()
My mame zvířata a odmala deti poctivé vedu k tomu aby je měli v ucte a rádi ale i tak mladší je tahac, dva roky.. Musí se hlídat a ke koteti bych ho nepustila. a starsi je uz hodny, i je mazli ale občas když se předvádí jeste za ocas zataha.. 4 roky… No a vedu je k tomu.. Bohužel ty deti jeste nemají rozum a vzhledem k tomu ze i spousta dospelich kočky topí, travi a prejizdi tak se nemůžeme divit, ze to ne vždy dobre dopadne i u deti. Vím o chlapeckovi co utyral kočku a to byl kluk ze silenych poměru.. No ja se modlím aby moji kluci nakonec ty zvířata měli stejne rádi jako ja… Snad… ![]()
Ty děti za to nemůžou, je to věc rodicu..máme psy i kočky a neustále musím deckam vysvětlovat co a jak, pro ne je to furt hračka ![]()
Naši kocouri alespoň seknou a dítka daj pokoj, ale hodní psi si nechají lecos líbit…moje rok a půl se se psem mazli mazli mazli a najednou rafne a kousne psa do ucha
a ten pes ji ještě olizne…a můžu tu nadávat, vysvětlovat a stejně…
Důležité je, aby měli kam se schovat, když už toho mají dost
Vůbec bych se s rodiči neobtěžovala, děcka by si něco vyslechla hned, jak bych si jich všimla.
Teď už to nezměníš, tak se tím netrap.
Mně to dělá hrozně zle, když něco takového vidím. Děcka kamarádky mají doma 2 kočky a neumí se k nim chovat. Dávám jim to najevo, kámoška je taky okřikne, ale děcka si z toho moc nedělají. Kočky před nimi utíkají a to i rasa, které to má být docela jedno. Psa od jejich bratra taky mlátí, protože on je otravuje, obskakuje atak. To chápu, že je nepříjemné, ale měli by to nějak rozumně vyřešit. Pejska bohužel přivázat nebo je naučit ho okřiknout. Když jsou u nás, tak se taky hrnou k našim mazlíčkům, hlavně mladší. Nejdřív velmi bezcitně je tahala jako králíky jen za kůži, trvalo to, ale začala chápat, že takhle ne, protože na ni dáváme obě pozor. Určitě se to brzo naučí tak, že ji nebudeme muset hlídat, jestli s nima nešvihne jak s plyšákem nebo je nebude tahat jak králíka. Kámoška ví, že jsem na to citlivá, tak si přede mnou dávají větší pozor
, ale nevím, jak to chodí normálně, když nejsme zrovna na návštěvě.
Jinak moje dítě je naučené perfektně se starat a je velmi opatrná.
My mame 3 psy. Dva jorky. Jedna uz je starsi spatne vidi a neslysi. Tu pred dcerou chranim jsk muzu. Vysvetluju, ze je nemocna a nemuze ji tahat jak kocku celkem to chape. Druhou jorksirku necham s dcerou si hrat, ale hlidam. Jorksirka kouse a dost, nenecha si nic libit. Pak mame 50 kg ridgebacka a toho dcera kolikrat tak bouchne, ze letim ho chranit. Ten vzdy chudak stoji a kouka.
Deti a zvirata patri k sobe, ale musi se hlidat a obe strany usmernovat.