Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Nimie píše:
Opravdu nemám potřebu si zuřivě dohledávat každý blábol, který někdo vypustí z pusy, tím spíš ty. Pokud bys k tomu měl něco zajímavého, pak se můžeme vůbec o něčem bavit, takhle to ani nestojí za řeč.
Zajímavé je už to, že tady na každého taháš, že nemá znalosti a to že se trestá a stražnici pokutují uvazování psů před obchody, to nevíš… Když nebudeš štěkat, klidně ti pošlu pár odkazů a platí to někde už dost dlouho tahle praxe. O to víc divné, že o tom nevíš.
@Zabatko píše:
To jsem netušila, že někomu může vážně vadit pes uvázaný u obchodu. Jako jo, pokud po něm budou smradi házet šutry, tak je jistá šance, že se pes v rámci svého uvázání bude bránit. Hele řeknu Ti to na rovinu, lidí je jak sraček, berou zvířatům jejich přirozené prostředí a zatímco lidí rapidně přibývá, tak zvířecí druhy i populace jsou decimovány. Takže osobně, když vidím nějakého smrada, jak týrá zvíře, tak se neznám, strašně mi to hne žlučí.
S psama to máš těžké, v zemi je v podstatě všechno relativně v pohodě, takže lidem (zvlášť starší generaci) dochází důvody, proč si zas na něco stěžovat, tak to odnáší mimo jiné i psi.
Koneckonců v této diskuzi máme jeden typický příklad takového člověka, v zákonech se nevyzná, v psech taky ne a akorát opakuje obecné nesmyslné fráze, které s praxí nemají nic společného.
@PetrVesely píše:
Zajímavé je už to, že tady na každého taháš, že nemá znalosti a to že se trestá a stražnici pokutují uvazování psů před obchody, to nevíš… Když nebudeš štěkat, klidně ti pošlu pár odkazů a platí to někde už dost dlouho tahle praxe. O to víc divné, že o tom nevíš.
Zajímavé, že ti to tak trvá. Předpokládám, že celou dobu sedíš a zuřivě hledáš, kde že to platí. Touhle dobou už bys to ale mohl mít dohledané, takže…?
@Nimie Né nehledal, stavěl jsem garáže z Dupla.
Brno
http://www.ifauna.cz/…m-pohybu-psu
Olomouc
http://www.denik.cz/…0090805.html
A známý mi nedávno vyprávěl, jak dostal pokutu od měšťáků za uvázaného psa v Jihlavě u prodejny Albert.
Proto to vím. Ono je to logické, pes má být stále pod dohledem a taky prý měli nějaké vyjárření k tomu, že to je tyraní zvířat.
@PetrVesely píše:
@Nimie Né nehledal, stavěl jsem garáže z Dupla. A známý mi nedávno vyprávěl, jak dostal pokutu od měšťáků za uvázaného psa v Jihlavě u prodejny Albert.
Děkuji za odpověď. Skutečnost je taková, že Brno opravdu má vyhlášku, která to řeší. Nicméně to není záležitost poslední doby, je to 7 let stará věc, která vznikla v podobné době, jako vznikaly návrhy na hromadu dalších zákazů a obecně se proti psům dost brojilo.
Rozhodně to ale není žádný trend a už vůbec ne poslední doby, jak ty tvrdíš.
Co se týče druhého článku. Kdyby ses nesnažil narychlo dohledat podklady ke svému až příliš silnému tvrzení a alespoň si to přečetl, tak určitě sám pochopíš, že článek pojednává o zcela odlišné situaci. Mimochodem opět záležitost extrémně stará a ta ale skutečně má tendence se rozšiřovat a slouží k ochraně psů.
Týká se to ale psů, u kterých je podezření na trvalé odložení, po 10 minutách ti psa nikdo odvádět nebude a pokud ano (jakože se tak už stalo), tak to většinou řeší jeden dostatečně důrazný zásah právníka.
@PetrVesely píše:
Proto to vím. Ono je to logické, pes má být stále pod dohledem a taky prý měli nějaké vyjárření k tomu, že to je tyraní zvířat.
Ano, dokonce odváděli pryč do útulku jak máš např. psáno ve druhém článku. Ale jednalo se o problém psů ponechaných bez dozoru na dlouhou dobu. Věšteckou kouli předpokládám nemáš, takže tvé soudy jsou naprosto zcestné a obecně se o týrání opravdu nejedná.
@PetrVesely ještě teda k tvému známému. Za co konkrétně dostal pokutu? Splnil všechny ostatní náležitosti (uvázaný na správném místě, košík, vodítko, zajištění klidu,…)? A kontroloval, že dle dané vyhlášky tomu tak skutečně je?
Já teda znám víc lidi co jim to vadí..
Mě upřímně taky. Pokud je zavazaný tak, že si tam je a nei blízko vhocdu ok.. ale co je síla, když si tam někdo zaváže psa a pes sedí u vchodu a prostě člověk neví, co je to za psa..Jednou tak ležel pes před vchodem a šla stará pani a nevěděla, jestli má houknout do obchodu, psa se bála překročit..
Jinak my tam nevadí, ale nesmí bránit průchodu
@Nimie píše:
@PetrVesely ještě teda k tvému známému. Za co konkrétně dostal pokutu? Splnil všechny ostatní náležitosti (uvázaný na správném místě, košík, vodítko, zajištění klidu,…)? A kontroloval, že dle dané vyhlášky tomu tak skutečně je?
Však já psal „platí to někde už dost dlouho tahle praxe.“
A v té Jihlavě mu říkal strážník, právě to, že to teď je nový trend nejen u nich.
Pokuta byla za to že pes není pod dohledem a hlavně za to, že je to týrání zvířat. Měli prý i nějaký papír k tomu týrání.
@Janasas píše:
Já teda znám víc lidi co jim to vadí..
Mě upřímně taky. Pokud je zavazaný tak, že si tam je a nei blízko vhocdu ok.. ale co je síla, když si tam někdo zaváže psa a pes sedí u vchodu a prostě člověk neví, co je to za psa..Jednou tak ležel pes před vchodem a šla stará pani a nevěděla, jestli má houknout do obchodu, psa se bála překročit..
Jinak my tam nevadí, ale nesmí bránit průchodu
Ono hlavně jde o to že on je přivázaný, ale mnohdy na vytažené flexině, takže leží nekde u stojanu na kola je „přivázanej“, dítě jde kolem a psík vystartuje a má perimetr že by doběhl i na protější chodník. Jasné, přece ho páníček nebude moc nakrátko uvazovat, co když by se chtěl pejsek projít, nebo vykakat, pak by v tom chodil, že…
@PetrVesely píše:Tebou zmíněnou větu jsi psal až teď před chvílí, čímž si mimochodem dost protiřečíš. Naopak jsi zatím nejmenoval žádná alespoň 2 města/obce, kde by to byla čerstvější záležitost. Nic víc jsem nerozporovala koneckonců
Však já psal „platí to někde už dost dlouho tahle praxe.“
@PetrVesely píše:
Naštěstí už některé města / obce začínají takovéto bezohledné chování alespoň pokutovat.
@PetrVesely píše:
A v té Jihlavě mu říkal strážník, právě to, že to teď je nový trend nejen u nich.
Pokuta byla za to že pes není pod dohledem a hlavně za to, že je to týrání zvířat. Měli prý i nějaký papír k tomu týrání.
V tom případě je strážník neznalý zákona, protože podle vyhlášky to platí už minimálně 10 let. Týrání to taky není, koneckonců pokud by tomu tak bylo, tak je týraný každý vodící či asistenční pes. A to asi sám uznáš, že nejsou ![]()
Problém ovšem je, pokud je pán trouba a svého psa například ponechal na delší dobu uvázaného ve vedrech. V tu chvíli může jít o podezření na týrání, protože je úplně jedno co s tím psem děláš a kde ho necháš, ale je to ohrožení jeho zdraví. S odložením před obchodem jako takovým to ale nemá vůbec nic společného.
Co se týče toho, že pes není pod dohledem. Ta vyhláška vznikla k tomu, aby se daly řešit psi trvale odložení a psi, kteří omezují okolí. Pokud tedy půjde o krátkodobé odložení, řádně zajištěné a pes nebude dělat bordel, tak tě nikdo pokutovat nebude a pokud ano, tak to bude výjimečný kok*t, což je zhruba stejná situace jako když tě bude někdo pokutovat za rychlost 51km/h.
V praxi se tak téměř neděje (až na to Brno, ale i se zaměřují spíše na to, když toho někdo spáchá víc naráz) a strašit tím lidi tím pádem nemá význam.
@PetrVesely píše:
Ono hlavně jde o to že on je přivázaný, ale mnohdy na vytažené flexině, takže leží nekde u stojanu na kola je „přivázanej“, dítě jde kolem a psík vystartuje a má perimetr že by doběhl i na protější chodník. Jasné, přece ho páníček nebude moc nakrátko uvazovat, co když by se chtěl pejsek projít, nebo vykakat, pak by v tom chodil, že…
Ano, to je přesně tvůj problém. Máš jakýsi vykonstruovaný obrázek, který máš tendence aplikovat na všechno. Právo ale takhle nefunguje a v praxi to taky vypadá hodně odlišně. Všimni si, kolikrát jsi mě stihl jenom za tuhle diskuzi obvinit aniž bys k tomu měl jediný důvod. Svět není tak zlý ![]()
Příspěvek upraven 07.12.16 v 17:43
@Nimie Né nebylo to v horku, bylo to nekdy začátkem podzimu normální teploty a prý relativně krátký nákup. Ale chápu, že pejskaři mají milion a jednu výmluvu a jsou schopni tvrdit, že mají psa pod kontrolou i když na něj nevidí. Je to zbytečná ztráta času.
Já jsem jen rád, že ty pokuty se začínají rozdávat i za tohle nebezpečné jednání pejskařů.
@PetrVesely píše:Že o tom máš najednou tolik podrobných informací na to, že jsi u toho nebyl. A pouze jsem uváděla příklad, netvrdila jsem, že to tak bylo.
@Nimie Né nebylo to v horku, bylo to nekdy začátkem podzimu normální teploty a prý relativně krátký nákup. Ale chápu, že pejskaři mají milion a jednu výmluvu a jsou schopni tvrdit, že mají psa pod kontrolou i když na něj nevidí. Je to zbytečná ztráta času.
Bohužel ty nerozumíš tomu, že existuje něco jako zákon a že to, že někde nějaký kamarád si cosi vyslechl od nějakého strážníka ještě vůbec nic neznamená. Koneckonců ze tří věcí, které údajně tvrdil, jsou dvě zcela nepravdivé.
@PetrVesely píše:
Já jsem jen rád, že ty pokuty se začínají rozdávat i za tohle nebezpečné jednání pejskařů.
Ne, nezačínají. Spíš vidím, že tobě došly argumenty a pokud jsi tedy nestihl dohledat nějaká města, která by potvrzovala tvá slova o začínajícím trendu a nějakém častějším rozdávání pokut, tak bych tuto diskuzi ukončila s tím, že záležitost to není tak akutní a o nařčení z týrání se lidé opravdu nemusí bát (v konkrétním případě).
Nicméně ty by ses radši měl pro příště mírnit, křivé obvinění z týrání taky není úplně legální ![]()
@PetrVesely píše:
Vadí, samozřejmě.
Není to ale důvod po psu něco házet, to udělá jen primitiv.
Ale nemáš prostě psa pod dohledem, často takový pes obtěžuje hlukem, když nemá jinou možnost logicky kálí a močí před prodejnou, je toho spousta, nehledě na stres toho zvířete, jak jsem psal, pomalu se rozmáhá to, že městské / obecní policie tohle uvazování psů před obchodem pokutuje.
to je tak blby, az tomu (i s tema pokutama, si i umim predstavit jak je strkaj za obojek
) skoto verim…jo, vyjimka jsou psi uvazani na slunku nekolik hodin pred o/nc… ta ctvrthodinka pred kramkem normalnimu cloveku vadit nemuze…
No a k puvodnimu tematu, ted uz neudelas nic, mozna pokud je to az takovy trauma zajit za odbornikem… a pokud jeste nekdy neco uvidis, ihned upozornit deti i rodice na nevhodnost chovani, pripadne je srvat a sehnat nekoho odpovedneho v arealu, pripadne tu policii…