Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Cenarius Já neříkám že není normální dítě, jen že mám srovnání s prvním synem a ten toho už uměl spoustu.
Ptám se, jestli to má taky někdo tak a jestli to může být způsobeno tím, že ještě nesedí.
@Anonymní píše: Více
Syn v necelém roce taky ještě pořádně neseděl, respektive posadit se uměl, ale sed byl nestabilní. On měl celkově hrubou motoriku hodně opožděnou. Ale pár slov říkal a nějaké dětské hříčky taky uměl. Jeho sestry byly extrémně šikovné, tak mě to taky trochu děsilo. Ale co mám vypozorováno z okolí, tak kluci mívají tyhle věci na salámu a ani nemusí mít opožděný PMV.
Každopádně za chvíli jdete na roční prohlídku, ne? Tak to pro klid duše konzultuj s pediatrem ![]()
Já bych řešila s pediatrem, že něco uměl (řeč) a teď to nedělá. Znamá řešila to samé u dcery (přestala používat všechna slova jen mlčela). Bylo to tím, zdolávala jiný vývojový milník. Jakmile ho dosáhla, řěc se vrátila. Uvidíš, čím je to u vás.
Osobní zkušenost nemám. Nároky dle mého vysoké nemáš. Klidně bych to pro klid duše s dr. probrala.
@Anonymní píše: Více
A nezapomněla jsi to, jak to doopravdy bylo? První dcera byla hodně rychlá pohybově, ale kostky ji třeba nikdy nebavily, až pak Duplo a mladší to má podobně, od mimina si hrajou spolu s miminkami a fakt nenutím mladší stavět kostky, když ji to nebaví, vkládačky jsem ji nabízela, umí je, ale už jsem jich většinu zase prodala, protože má jiné priority…nesrovnávej děti, zbytečně jsi ve stresu..u nás třeba starší ujela ve 2letech okolo 5km na firstbiku a mladší na něj ve skoro 2 letech ještě nedostane…
Jediné co bych začala sledovat jsou ta slova. Syn také v roce říkal spoustu slov a potom je jakoby zapomněl a už se nevrátila. Všichni říkali že je spousta času a rozmluví se. Teď mu jsou tři a slova se nevrátila, je z toho PAS a další diagnózy. Začala jsem to řešit primárně kvůli těm slovům. Každopádně vy máte ještě čas, začala bych to řešit nejdřív v 18 měsících, my jsme to kvůli okolí které nás stále chlácholilo začali řešit dost pozdě.
Nikdy nesrovnavej dvě děti i když jsou z jednoho těsta. Jediný co bych řešila jsou ty slova, ale to může být taky jen období.
Nesrovnávej děti mezi sebou.. v 18 už budou určitě zvládat stejné věci ![]()
A co bys po nem v necelem roce chtela? Nesrovnavej dve deti, to nema cenu, kazde dite je jine. Jo, a me doktorka rikala, ze kdyz dite prestane delat neco, co uz drive delalo nebo umelo, uci se zase nejakou jinou dovednost. On to ten detsky mozecek jeste neni schopen vse najednou uplne zpracovat.
@Havlova píše: Více
Myslím ty dovednosti dětského věku - postaví věž z kostek, utřou si zadek, nají se bez bryndání a když budou mít dobrej den, dokonce si i vyčistí zuby ![]()
Zdravím, malej bude mít za pár dní rok. Ale neumí paci paci, pápá, tak je veliký. Pije z flastičky s brčkem, nestaví kostky jen bourá, ani nevkládá tvary.
Nedávno si začal stoupat a taky sedat, nesedí stabilně. Myslím si, že je to tom, z bříška se tyhle věci přeci jen dělají asi špatně. Ale i tak mě to trápí. S mluvením to taky není žádná sláva, byl docela „ukecaný“ říkal máma, táta, baba, děda, teta, gaga, kaki, tati atd. Ale nedávno úplně přestal mluvit a přijde mi, že vydává jen zvuky. Vím že každé dítě je jiné, on měl odmalinka své tempo na vše, trvalo to než se vůbec začal přetáčet atd.
První syn byl tabulkový a tyhle všechny věci už dávno uměl 🤷