Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Sofie2013 asi to budou zoubky, zkuste pred spanim pomazat nejakym spec. kremem - neves hlavu, prejde to urcite
ale chapu ze je to narocne Zizen mit urcite muze, zkus misto cajiku normalni vodu
dale to muzou byt sny co ji budi a na to pomuze asi jen cas
odpocivej s malou pres den at mas dost sily a nejsi na ni nerudna
@Sofie2013 Asi zoubky. Malý spí celou noc. Je mu 14 měsíců. A pak přijde týdne, kdy se v noci budí třeba 10×. Má v postýlce lahvičku s čajem, tak si jí najde, párkrát cucne a spí dál, ale já jsem nevyspalá. Pak týden spí v pořádku, pak zas dva dny to buzení. Asi to bude těmi zuby. Někdy v noci několikrát vypískne, to by mohly být nějaké ty noční děsy.
Ahoj, teda zase zklidim, ze co ja o tom vim a ze to nefunguje na vsechny, ale tahle metoda pomohla me a par mym kamaradkam, takze… Muzes to zkusit, horsi to nebude. Je to vhodne pro kazdy vek. Na ceskych webech to nenajdes, nasla jsem to na zahranicnim serveru a prekladam.
Musis vychazet z toho, ze 1) spanek je fyziologickou potrebou 2) neexistuje spanek ditete oddelene od rodiny, vyspaly musi byt vsichni 3) musis pristupovat komlexne, tudiz uplatnit co napisu nize najednou.
Vsechny tyto rady jsou mirene na zdrave deti, prohloubit jim spanek. Taky je nutne podotknout, ze dite musi byt zdrave, pokud spanek je narusovan nejakou nemoci, tak je na miste se poradit s doktorkou, ale to je jasne.
![]()
Ahoj,
mám tedy chlapečka už rok a půl, ale je to asi měsíc, co začal špatně spát. Dřív už mi spal celou noc a teď od půlnoci co půl hodinu brečí. Většinou se u toho nevzbudí, ale je to doprovázeno kroucením, leze po zadu jak rak a protože spí na matraci na podlaze, často nacouvá až pod mojí postel. Zkoušela jsem mu dát hodně najíst na noc, jestli nemá hlad a beze změny. Naopak dát jen kašičku, jestli ho netlačí bříško a taky nic. Dřív pomohla lahvička s mlíčkem, usnul třeba na dvě hodiny a teď už ani to nepomáhá. Je to opravdu co půl hodiny, co začne brečet, ječet, vrčet. S manželem se u něj střídáme a už padáme na hubu. V manželský posteli s námi být nechce, je takový odtažitý. Ale divné je, že přes den spí úplně normálně. Po obědě lehne a spí dvě hoďky úplně klidně. Po té šílené noci se ráno budí vyspalý, usměvaný, jen my už nemůžeme. Rostou mu teď stoličky, ale to přece netrvá špatné spaní tak dlouho beze změny. Už fakt nevím. Co může být špatně?
@koala123 podle me zub mohou lezt i tri mesice
a stolicky byly u kamaradky nejhorsi, prisuzovala bych to tomu. A kdyz se neprobudi, nechala bych to brecet a kroutit se
deti mivaji zive sny. Resila bych to, az by se probudil
@blumen Ono ho ten jeho tělocvik fakt nebudí a ráno není protivný z nevyspání, takže aspoň tak. Napadají mě fakt jedině ty zuby, snad je to jen takové období a zase se to zlepší.
@koala123 tesáky.. to samé u nás.. celé noci nespím - mi to vzbudí
vtipné je to spaní na matraci na zemi, to by náš zdrhnul ![]()
@koala123 Mne to dcerka delala taky. Jeste i ted (2 roky) ma obcas divocejsi sny. Chce to cas a pevne nervy ![]()
U nas na to pomaha klidnym, tichym hlasem rikat maminka je u tebe. Po chvili se zklidni a pokracuje v klidnem spanku (ona spi celou dobu, jen u toho povida, chvilemi krici a lozi po posteli
).
Občas se stane, že se prohýbá jako luk a vztekle u toho brečí, ale oči zavřený. Už jsme dvakrát mysleli, že ráno dojdeme k doktorovi, ale ráno se vzbudí usměvavý a celý den nic. Přijde mi, že se spíš ve spánku vzteká, protože ho něco bolí.
@martina.se
V dětské postýlce už by se umlátil. Vždy se napasoval do rohu a jak sebou šil, tak byl ráno samá boule, plus i přes takové ty látkové zábrany by si snad zlámal ruce. Tak šel na dětskou postýlku se zábranou, ale padal i přes zábranu, jak sebou šije. Prostě jí v noci přecouval
. Zkoušeli jsme společně všichni spát v manželský, to odmítal. Tak jen já a on v manželský, taky nic. Tak jsem rezignovala a dala mu na zem vysokou matraci a nemusím trnout, že spadne. On je na ní strašně rád, chodí na ní sám usínat, takže aspoň ustaly scénky s utíkáním z postele, on si na té matraci fakt sám usne. Až teda na to, že v tom jeho divokém spánku z občas někam odcouvá.
@jezzz To on na mě vůbec v noci nereaguje, ani když se vzbudí. Úplně mě ignoruje. Hladím ho, povídám, nabízím mlíčko a jak kdybych tam nebyla.
@koala123
to je fakt dobrý.. mi proto máme cestovní postýlku. v klasické by se nám taky umlátil..