Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den,
zajímá mě prosím, jak je to s rodičovskou dovolenou. Upozorňuji, že rodičovský příspěvek mám do září dalšího roku, kdy bude mít dcera 3 a půl roku. Teď měla dcera v březnu 2 roky a zkusili jsme jít na zápis do školky, tam mi paní ředitelka řekla, že má velkou šanci na přijetí, což mě překvapilo. Pokud by se tak stalo, tak bych ráda na zvykání dávala malou aspoň na 4 hodiny denně a našla si nějaký přivýdělek. Jak to potom funguje? Mám rodičovskou dovolenou ukončit výpovědí dříve? Nebo můžu mít přivýdělek, i když jsem zaměstnanec ve starém zaměstnání? A co když výpověď podám, najdu si přivýdělek a dcera nebude chtít ve školce být a budu muset přivýdělek pustit na nějakou dobu. Nebudu už zaměstnaná nikde. Vadí to něčemu? Hlásí se to někde kvůli pojištění třeba?
Mám v tom úplně guláš. Všem děkuji za odpovědi.
![]()
@MiaMey píše:
Dobrý den,
zajímá mě prosím, jak je to s rodičovskou dovolenou. Upozorňuji, že rodičovský příspěvek mám do září dalšího roku, kdy bude mít dcera 3 a půl roku. Teď měla dcera v březnu 2 roky a zkusili jsme jít na zápis do školky, tam mi paní ředitelka řekla, že má velkou šanci na přijetí, což mě překvapilo. Pokud by se tak stalo, tak bych ráda na zvykání dávala malou aspoň na 4 hodiny denně a našla si nějaký přivýdělek. Jak to potom funguje? Mám rodičovskou dovolenou ukončit výpovědí dříve? Nebo můžu mít přivýdělek, i když jsem zaměstnanec ve starém zaměstnání? A co když výpověď podám, najdu si přivýdělek a dcera nebude chtít ve školce být a budu muset přivýdělek pustit na nějakou dobu. Nebudu už zaměstnaná nikde. Vadí to něčemu? Hlásí se to někde kvůli pojištění třeba?
Mám v tom úplně guláš. Všem děkuji za odpovědi.![]()
Výpověď nedávej. Druhý neplanujes, to by si pak neměla mateřskou.
Přivýdělek mít můžeš, jen pokud by byla činnost nového a starého zaměstnavatele stejná tak by ten stary ti měl dát souhlas.
Co se domluvit ve staré práci na nějaký částečny úvazek?
Když dáš výpověď a nebudeš už brát rodicak tak si musíš pořešit zdravotní pojištění, případně i sociální. Takže buď si to budeš muset platit sama, nebo odvody z brigády, nebo na pracák kde můžeš mít ale jen DPČ do výše poloviny min.mzdy, nebo se přihlásit na zdraví. pojistovne jako osoba pečující o dítě. Úplně nejlepší je si natáhnout rodicak, muzes brát i 50 Kč měsíčně a nemusíš nic řešit.
@MiaMey dcerku dej do školky a pobírej dál rodičák a uvidíš, nad dva roky může dcera chodit do školky neomezeně, můžeš dobrat rodičák a zároveň se klidně můžeš vrátit do práce…
Loni jsem se na to ptala, dcerka šla loni v září do školky na dopo, od konce září tam i spala…já šla do práce 1.11., dcerka měla 3 7.11. a za listopad jsem měla poslední rodičák a i první výplatu…vše proběhlo po konzultaci na pracáku správně
u nás nebyl problém si upravit pracovní dobu podle školky, takže jsem si to zkrátila o hodinu ![]()
@MiaMey píše:
Dobrý den,
Mám v tom úplně guláš. Všem děkuji za odpovědi.![]()
RD se řeší pouze v případě, že by ses vracela do původního zaměstnání třeba na poloviční úvazek. Pokud nastoupis jen na brigádu někde jinde. Tak to nemusíš do 3 let věku nijak řešit. Prostě dal budeš na RD u toho zaměstnavatele. Co si děláš během ní je jedno.
Můžeš mít souběžně více pracovních smluv. Jen se musí hlídat případná konkurenční doložka. Takže v jedné práci budeš mít normálně rodičovskou dovolenou do 3 let a v druhé smlouvu na přivýdělek.
Mockrát všem děkuji. Takže nastoupím normálně někde si přivydělat a staré zaměstnání do 3 let neřeším.
A cca 2 měsíce před 3. narozeninami budu řešit výpověď s dvouměsíční výpovědní lhůtou nebo dohodu o ukončení na určitě datum, je to tak? A ještě jedna hloupá otázka. 😁
Po ukončení rodičovské dovolené budu stále pobírat rodičovský příspěvek. V tu dobu mi ještě zdravotní platí stát?
Děkuji ženy za trpělivost se mnou. 😁
Ještě dodám, že do starého zaměstnání se určitě vracet nechci. ![]()
@MiaMey ano po ukončení pracovního poměru za tebe stát porad platí pojištění, z titulu pobirani RP. Dej v praci teda výpověď 2 měsíce před třetími narozeninami dítěte (tak aby teda uplynula ta výpovědní lhůta a nemusela ses vracet třeba na půl měsíce). Pak už je asi jedno jestli uplyne ta výpovědní lhůta nebo to sepisete hned dohodou.
A je tedy možné, ukončit pracovní poměr dříve, třeba už teď? Nebo se tím něco mění a mám opravdu počkat až na tu dobu před třetími narozeninami?
@MiaMey můžeš ukončit klidně hned, ale kdybys chtěla další dítě nebudeš mít nárok na mateřskou.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.