Rodičovská dovolená, rodičovský příspěvek a práce ve školství

Anonymní
28.9.22 12:21

Rodičovská dovolená, rodičovský příspěvek a práce ve školství

Zdravím všechny,

pomalu mi bude končit MD a bude čas kontaktovat účetní v práci, abychom se domluvily na dalším postupu.

Ráda bych se tedy zde, v centrálním mozku lidstva zvaném emimino, poptala na pár záležitostí, ať jsem připravená a vyzbrojená znalostí… ;)

1. O rodičovskou dovolenou si mohu žádat do jakéhokoliv data před 3. narozeninami dítěte. Dcera je narozená v květnu, ale pracuji ve školství a co by tam se mnou květnu dělali? Požádala bych tedy do cca 25. srpna, aby mi rovnou navázal přípravný týden. Dceři by bylo 2 a čtvrt. Lze žádat k datu, které není konec měsíce?

2)Už dřív jsem se zde dočetla, že pokud zažádám o kratší RD než do 3.narozenin a pak změním názor, zaměstnavatel mi musí vyhovět. Platí to? Nemáte na to někdo prosím nějaký odkaz?

3)Lze být na RD a mít vyčerpaný rodičovský příspěvek? Zdravotní pojištění stále hradí stát?

1. Spatřujete nějaké riziko v tom vybrat si rodičovský příspěvek zrychleně v maximální výši a uložit ho alespoň s nějakým úrokem? (Oproti klasickému vyplacení, kdy ty peníze ztrácí hodnotu každý měsíc.)
  1. PPM nebo rodičák se vyplácí na daný měsíc, tj. v lednu mi přijdou peníze za leden? (Ne v lednu mi přijdou peníze za prosinec jako např. mzda.)

Díky všem za rady :mavam:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
36202
28.9.22 12:34
@Anonymní píše:
Zdravím všechny,

pomalu mi bude končit MD a bude čas kontaktovat účetní v práci, abychom se domluvily na dalším postupu.

Ráda bych se tedy zde, v centrálním mozku lidstva zvaném emimino, poptala na pár záležitostí, ať jsem připravená a vyzbrojená znalostí… ;)

1. O rodičovskou dovolenou si mohu žádat do jakéhokoliv data před 3. narozeninami dítěte. Dcera je narozená v květnu, ale pracuji ve školství a co by tam se mnou květnu dělali? Požádala bych tedy do cca 25. srpna, aby mi rovnou navázal přípravný týden. Dceři by bylo 2 a čtvrt. Lze žádat k datu, které není konec měsíce?

2)Už dřív jsem se zde dočetla, že pokud zažádám o kratší RD než do 3.narozenin a pak změním názor, zaměstnavatel mi musí vyhovět. Platí to? Nemáte na to někdo prosím nějaký odkaz?

3)Lze být na RD a mít vyčerpaný rodičovský příspěvek? Zdravotní pojištění stále hradí stát?

1. Spatřujete nějaké riziko v tom vybrat si rodičovský příspěvek zrychleně v maximální výši a uložit ho alespoň s nějakým úrokem? (Oproti klasickému vyplacení, kdy ty peníze ztrácí hodnotu každý měsíc.)
  1. PPM nebo rodičák se vyplácí na daný měsíc, tj. v lednu mi přijdou peníze za leden? (Ne v lednu mi přijdou peníze za prosinec jako např. mzda.)
Díky všem za rady :mavam:

1. Ani, zvolíš si do kdy chces.
2. Měl by vyhovět.
3. Ano lze. Ano, hradí stát
4. Řekla bych, že ty peníze ztrácí hodnotu tak ci tak. Zas tak mega velká částka to není aby ti to hodilo nějakou závratnou částku.
5. Ne, vyplácí se taky zpětně. Leden v únoru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.9.22 12:42
@JancaS84 píše:
1. Ani, zvolíš si do kdy chces.
2. Měl by vyhovět.
3. Ano lze. Ano, hradí stát
4. Řekla bych, že ty peníze ztrácí hodnotu tak ci tak. Zas tak mega velká částka to není aby ti to hodilo nějakou závratnou částku.
5. Ne, vyplácí se taky zpětně. Leden v únoru.

Děkuji moc za odpověď.

4. Když ta inflace je brutální. :nevim: Pochopila jsem správně, že výška rodičáku může být max shodná s výškou PPM? Tam bych měsíčně dostala přes 30 000,– a na spořáku je v současné době úrok 5,3, tak si říkám, jestli by se to nevyplatilo.

5. Ještě prosím jeden dotaz…Žádost o rodičovskou dovolenou dávám zaměstnavateli. Podle účetní budu předtím čerpat dovolenou z práce, takže na rodičák nenastoupím hned po MD. O rodičovský příspěvek budu žádat online a můžu o něj žádat hned ode dne, kdy skončila MD, tj. v době kdy budu u zaměstnavatele jakoby na dovolené?

• Citovat
  • Upravit
3958
28.9.22 12:50
@Anonymní píše:
Děkuji moc za odpověď.

4. Když ta inflace je brutální. :nevim: Pochopila jsem správně, že výška rodičáku může být max shodná s výškou PPM? Tam bych měsíčně dostala přes 30 000,– a na spořáku je v současné době úrok 5,3, tak si říkám, jestli by se to nevyplatilo.

5. Ještě prosím jeden dotaz…Žádost o rodičovskou dovolenou dávám zaměstnavateli. Podle účetní budu předtím čerpat dovolenou z práce, takže na rodičák nenastoupím hned po MD. O rodičovský příspěvek budu žádat online a můžu o něj žádat hned ode dne, kdy skončila MD, tj. v době kdy budu u zaměstnavatele jakoby na dovolené?

Vybrat rodičák co nejdřív se rozhodně vyplatí!!! Taky jsme to udělali a peníze se krásně úročí. Řeči o inflaci jsou v tomto případě úplně mimo. Jinak nevybírej rodičák celý, nech si tam třeba 30 tisíc a to po zbytek RD vybírej třeba po tisícovce - z důvodu, kdyby rodičák v průběhu tvé RD stát navyšoval, abys na to navýšení měla nárok a nepřišla o něj :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.9.22 12:56
@Thomassss píše:
Vybrat rodičák co nejdřív se rozhodně vyplatí!!! Taky jsme to udělali a peníze se krásně úročí. Řeči o inflaci jsou v tomto případě úplně mimo. Jinak nevybírej rodičák celý, nech si tam třeba 30 tisíc a to po zbytek RD vybírej třeba po tisícovce - z důvodu, kdyby rodičák v průběhu tvé RD stát navyšoval, abys na to navýšení měla nárok a nepřišla o něj :)

To s tím zbytkem je dobrý nápad. Díky. :palec: Já si právě říkala, že tohle je jediné riziko, které mě napadá ohledně rychlého vybraní a tímto se to riziko eliminuje. :potlesk:

• Citovat
  • Upravit
3958
28.9.22 12:59
@Anonymní píše:
To s tím zbytkem je dobrý nápad. Díky. :palec: Já si právě říkala, že tohle je jediné riziko, které mě napadá ohledně rychlého vybraní a tímto se to riziko eliminuje. :potlesk:

Určitě to nevybírat do mrtě :) a myslím, že minimální částka, kterou můžeš měsíčně pobírat, je dokonce 50 Kč, takže ten “zůstatek” si tam můžeš nechat nižší, ale to už asi nehraje takovou roli. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36202
28.9.22 13:04
@Anonymní píše:
Děkuji moc za odpověď.

Ano, RP můžeš čerpat hned po mateřské zároveň s čerpáním dovolené v zaměstnání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5418
28.9.22 13:50

Rodičovskou dovolenou můžeš mít pouze do tří let dítěte, tedy den po třetích narozeninách musíš nastoupit, pak leda do toho srpna zažádat o neplacené volno, to ti ale musí schválit zaměstnavatel

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11873
28.9.22 14:06
@Gumidci píše:
Rodičovskou dovolenou můžeš mít pouze do tří let dítěte, tedy den po třetích narozeninách musíš nastoupit, pak leda do toho srpna zažádat o neplacené volno, to ti ale musí schválit zaměstnavatel

Ona ale píše že si tu dovolenou právě skoro o rok zkrátí a nastoupí v srpnu po 2. narozeninách… ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28.9.22 14:47

Já teda nevím, ale mám za to, že můžeš až do 4. narozenin dítěte (respektive do dne než dosáhne 4 let). Jsem taky učitelka a právě i ředitelka mi řekla, ať si to napočítám tak, aby mi to vyšlo až do srpna. Takže od konce MD po ten srpen mi to vyšlo na 34 měsíců. Takže těch 300 děleno měsícema. A částku v této výšce pobírám.
Takže bych do práce nastoupila na konci srpna a syn je taky v květnu, takže by mu bylo 3 roky a skoro 4 měsíce. No, ale uvidime u nás to bude možné ještě jinak, budeme se pokoušet ještě o sourozence.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.9.22 15:03
@Thomassss píše:
Určitě to nevybírat do mrtě :) a myslím, že minimální částka, kterou můžeš měsíčně pobírat, je dokonce 50 Kč, takže ten “zůstatek” si tam můžeš nechat nižší, ale to už asi nehraje takovou roli. :)

Ještě mě napadlo nechat si tedy RP vyplácet v nějaké minimální částce do 4 let věku dítěte. Tam nehraje roli, že se vrátím do práce, že? Tím pádem by byla větší šance „chytit“ zvýšení nebo valorizaci. Ale to už je jen teoretizování…

• Citovat
  • Upravit
66845
28.9.22 15:15
@starostlivamaminka píše:
Já teda nevím, ale mám za to, že můžeš až do 4. narozenin dítěte (respektive do dne než dosáhne 4 let). Jsem taky učitelka a právě i ředitelka mi řekla, ať si to napočítám tak, aby mi to vyšlo až do srpna. Takže od konce MD po ten srpen mi to vyšlo na 34 měsíců. Takže těch 300 děleno měsícema. A částku v této výšce pobírám.
Takže bych do práce nastoupila na konci srpna a syn je taky v květnu, takže by mu bylo 3 roky a skoro 4 měsíce. No, ale uvidime u nás to bude možné ještě jinak, budeme se pokoušet ještě o sourozence.

pred 3. narozeninami ditete kontaktuj zamestnavatele. RD ti konci v den 3. narozenin ditete, mela by sis domluvit treba neplacene volno

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66845
28.9.22 15:16
@Anonymní píše:
Ještě mě napadlo nechat si tedy RP vyplácet v nějaké minimální částce do 4 let věku dítěte. Tam nehraje roli, že se vrátím do práce, že? Tím pádem by byla větší šance „chytit“ zvýšení nebo valorizaci. Ale to už je jen teoretizování…

rp muzes verpat do 4 let veku ditete, zamestnani neni problem

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3958
28.9.22 16:23
@Anonymní píše:

No, to je zase dobrý tip pro mě, díky :palec: Co jsem koukala na internet, tak při minulém zvyšování RP na něj měli nárok všichni, kdo ho k datu, od kterého se zvyšoval, aktivně čerpali, a to až do 4 let věku dítěte a bez ohledu na to, zda už žena pracovala či ne :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9793
30.9.22 20:30
@Anonymní píše:

U té varianty je pak potřeba počítat s tím, že na případné ošetřovné budeš mít nárok jen ty, otec ani jiná osoba ne, když budeš pobírat ty RP (až na zákonné výjimky)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat