Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zajímalo by mě, jak to máte u Vás
Ráda bych si uděla představu, jak to mají jinde, zda je to tak obdobně i u Vás…
Jak často si můžete dovolit vyrazit s celou rodinou na rodinný výlet, ať již na celý víkend i s ubytováním, stravováním nebo na 1 den, např. výlet do ZOO, zámek, aquapark, prostě kulturní vyžití se vším všudy.
Přijde mi, že je čím dál obtížnější - finančně vyrazit, tam kam bysme rádi
. Máte to také tak
A berete takové výletování jako určitý nadstandart ![]()
Nežijeme si špatně, ale přeci jen, vyrazit takto 2× do měsíce o víkendu je pro nás dosti fanančně zatěžující.
Pamatuju si, jako malá, jak jsme pořád s našima někam vyráželi, no nevím
čím to je ?
Ahoj,vyrážíme průběžně,podle akcí,nálady,počasí.
Ono je to taky tím,že benzín,vstupné,a jiné drobnosti kolem jsou dost drahé ![]()
Včera jsme byli v zoo,dítě neplatilo,ale my jsme za vstupné dali 240kč.
Taky mam ten pocit..
Je to vsechno silene drahe..vstupy,jidlo..
Jen vylet do zoo,vyjde pro rodinu s dvema detma pomalu na tisicovku,coz je strasny a to je takovej nejmin nakladnej minivylet
..a to si pak clovek rozmysli,jestli jit na vylet nebo poridit novy boty..
Ono záleží, kam vyrazíš.
My vyrážíme dost často - v létě, když je slušné počasí, tak prakticky každý týden, buď v sobotu nebo v neděli. Ale nás to stojí jen benzín a oběd někde v restauraci… Dojedeme autem někam do lesa - cílem jsou nejlépe nějaké rozumné skály, malého do krosničky, starší za ruku a šlapeme. Soutěžíme, kdo najde víc značek na stromě, kdo sebere víc kamínků, atd. atd., prolézáme jeskyňky, přelézáme padlé kmeny, v cíli učíme starší lézt po skalách nebo zajdeme na rozhlednu, zříceninu, cokoli…
Výlety do aquaparků a na podobná „výletní místa“ nepodnikáme, protože nemůžeme jindy než o víkendu a to nás nebaví ten nával… Vodu si děti užijí jinak, do ZOO s nimi jdu občas já v týdnu v rámci „maminkovských akcí“ nebo jde starší se školkou…
Rodinné výlety nejsou o penězích.
Příspěvek upraven 11.07.11 v 13:44
jezdíme pokud je pěkné počasí každou neděli a nebo když jsou svátky a je manžel doma tak třeba obden. Větčinou upeču kuře nebo nějaký cuketový či špenátový placky co se dají ohřát + chleba nebo pečivo,třeba v zoo mají mikrovlnky. Máme velkou výhoru,že má manžel služební auto i pro soukromé účely a tak naftu neplatíme.Našim autem jezdím jen já a to je po dobu mateřské spíš nákuponí taška než dopravní prostředek
Takže to jde zaplatíme jen případné vstupné a nějakou zmrzku. Chatu nemáme a tak jezdíme na výlety spíš to zoo nebo příroda,koupání. Na zámky nejezdíme ve 2,5 je dcera ještě malá a nebavilo by jí to.
Taky se mi zdá, že to dost leze do peněz. Posledně jsme byli s manželem a prckem v zoo a platili jsme jen vstupný. Udělala jsem nám velkou zásobu jídla a pití
, protože jinak by jsme se tam nedoplatili.
A jet někam na dovolenou, to ani nemluvim. Já už se smířila, že nějakou dobu prostě nikam nepojedem a to mám na mysli Tuzemsko. O dovolené v zahraničí si můžu nechat jen zdát
. Je to všechno fakt drahý.
My bychom výlety utáhly finančně rozhodně dobře..Ale i tak spíš nikam nejezdíme..
Nejsem moc davový typ, takže zoo a jiné hromadné záležitosti mě moc nenaplnují..Nicméně chodíme občas někam..
Já chci jen podotknout, že já to nevnímám, že bych díky tomu děti o něco ochuzovala..chodím často ven, věnuji se..
A kupříkladu s batoletem mi to přijde někdy hodně náročné - zvlášt když nakonec uznám, že nejspokojenější je na písku před barákem..
Někdy stačí procházka do lesa zadarmo, než se kondrcat do aquparku autem a platit peníze za to, že na vás čumí dalších 1000 lidí..
Ano, jako dítě si také vzpomínám jak jsem s rodiči pořád někde tůrovali, ale když to tak vezmu, tak to byly opravdu spíš procházky přírodou, po zajímavých místech či městech..Ale žádné restaurace, žádné atrakce a žádné nákupy se tam nekonaly..prostě sváča sebou..takže to nemohlo vyjít nikdy draze.. ![]()
Taky nejsme davoví příznivci
, ZOO nám stačí 1× ročně
Ale i takový víkendový výlet někam na hory, když chceme vyrazit někam dále od domova,byť i s vlastním jídlem vyjde docela dost.
Lizbeth, taky jsem měla na myslí výlety v dětsví, jako tůry na horách, sbírání hub a borůvek a pod. ![]()
Liz,je pravda,že batole z toho opravdu moc nemá,my se snažíme malého brát někam,kde jsou třeba zvířátka,minulý týden jsme byli v parčíku v Častolovicích,kde mají domácí zvířátka,a líbilo se mu tam.
A ještě máme vyhlídnutý parčík s houpačkami a brouzdališti,až bude teplo.On je opravdu nejspokojenější na houpačce u našich nebo co jsou v sídlišti.Do zámku dovnitř nechodíme.
tak my někam vyrážímě každý víkend v sobotu i neděli. zatím teda jednodenní akce. teď jsme třeba byli v sobotu na výletě v centru Prahy na Dětském ostrově, v neděli v Zoo. někdy o víkendu vezme manžel starší do akvaparku a já doma zatím dělám oběd. jezdíme na víkendy k babičkám, teď o prázdninách hledám různé prázdninové akce v okolí prahy. finančně to náročnější je, ale na tyhle aktivity peníze vždycky najdeme…
skoro každý týden, máme už miliony fotek z takových akcí, zrovna teď si chci nechat udělat nějaké fotoknihy, protože to jednou bude moc hezké vzpomínky ![]()
jojo, nakladne to je, vyrazime docela casto, asi vzdycky, kdyz jsme zdravi. Bud na jednodenni vylety nebo na vikendy, ale s placenym ubytovanim malokdy, vetsnou ke kamaradum na barak. Ale da se toho podnikat hodne i min financne narocneho, kor kdyz mate jeste mensi deti. Do lesa na potucky, nachystat detem nakou hru, stopovacku…, hledat geokesky…, ke znamym na chalupu. Obcas je naka aktivita zadarmo, zlevnena… - u nas ted treba cele leto minigolf v nakupnim centru zdarma ![]()
Oba pracujeme, máme dům co potřebuje údržbu, děti mají mimoškolkové aktivity, my dva své koníčky…a výletujem hodně, aspoň jeden den o víkendu. Prázdniny a svátky jsou samo taky rodinně výletní mimo 2 týdny v létě kdy jsou holky u babi na Šumavě a my se věnujem větším akcím v domě (letos budem malovat).
Autem jezdíme co nejméně (moje je na LPG), vlakový přesun je u nás atraktivní. Bydlíme pod Beskydama, tras k celodenním výletům s koncovou odměnou je tu nepočítaně, hory, hrady, koně, na kolech už to taky jde…
Monstr akcím a profláknutým ždímačkám peněz se vyhýbáme, ale občas si „dopřejem“ (děti milují davové radovánky). Poslední červnový víkend byl u nás ve městě fesťák (absolvovali jsme), minulý týden jsme měli celozávodku, manžel pracoval a já s holkama absolvovala: po - dětský koutek IKEA 2 hod a já nákup drobností, út - bazén, st - výstup na Lysou horu, čt - aquapark, pá - výlet k rodičům na chatu, víkend návštěva příbuzných a v neděli odvoz dětí na prázdniny.
V rámci výletování objíždíme známé (a na oplátku přijímáme návštěvy co potřebují základnu do Beskyd), v létě čundrujem se stanem, ve městě se taky pořád něco děje. Co se finanční náročnosti týče, lze si vybrat, já holkám po zdolání Lysé koupila v restauraci zmrzlinový poház za 60 kč, ale nanuk za 15 Kč koupený v sámošce je taky odměna např…
Zahraniční dovolenou za standard nepovažuju, ale my cestujeme rádi, takže si odpustíme něco jiného ( např. značkové hadérky) a k moři jezdíme.
Pro nás to není ani tak finančně zatěžující, jako spíš časově zatěžující
Přítel furt maká a já sama s dětmi si to výletování moc neužívám, to je vždycky boj, ale jsem ráda, když jednou za uherák se dostanu na výlet s ostatníma maminama. Ale zas když už vyjde čas, tak výletujem poměrně levně. Jídlo se dá vzít s sebou, ostatně hledat restošku, kde nemaj blafy, to je umění a vstupné - dá se jet třeba někam do přírody na výšlap, nebo třeba jen očumovat okolo hradu
, děti ty prohlídky stejnak nebaví.
Mišuna píše:
A co se týče financí tak ano benzín a ubytování něco stojí, ale jídlo si vozíme s sebou nebo někde po cestě koupíme v supermarketu, do restaurací chodíme minimálně, protože popravdě řečeno mě ty hranolky, smažáky a kuřesí prsa s broskví na x způsobů už dávno přestaly bavit. Vstupné taky tak často neplatíme, spíš se pohybujeme v přírodě. Samozřejmě když jsme např. v Plzni tak zoo a dinopark nevynecháme, ale neznamená to že zoo nebo prohlídky hradů či zámků absolvujeme 3× do měsíce.
tak já jsem zas úplně proti hranolkům a smažáku,pro malého je to podle mě naprosto nevhodné,a já to nejím.
To se mi nelíbí,když napíšou dětské jídlo,a jsou tam hranolky ![]()
jinak my jezdíme průběžně na cvičební víkendy,kdy já cvičím,a muskej hlídá malého,chodí spolu na procházky.
Letos jsme koupili cyklosedačku,loni touhle dobou ještě neseděl,a cyklovýlety se mi moc líbí,a spotřebuje se jen naše energie ![]()