Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Maminky, jak se určuje rodná adresa narozenému miminku? Je to dle matky? Jde mi o to, ze má rodná adresa je jiná než nově žijeme s manželem v našem rodiném domě. Mám ji v dřívějším bytě, kde už ale nežijeme. Nechci si ji ale z jistých důvodu měnit. Bude mít pak miminko automaticky rodnou adresu jako já, nebo může mít jako otec v našem domě kde žijeme. A kam pak půjdu dělat miminku rodný list? Moc děkuji za odpověd.
Ditě má adresu automaticky stejnou jako matka! Tak samo jako zdrav. pojištovnu..
Dítě má trvalé bydliště jako matka autimaticky. poto jde samozřejmě změnit.
rodný list budeš mít tam, kam spadá tvoje porodnice, trvalé bydliště nemá vliv.
@Ronda1 ja teda se nechxi hadat, ale myslim, ze to tak neni, jelikoz jsme museli trvalou adresu hlasit a domlouvali jsme se, kde bude. To same s pojistovnou- automaticky uz to neni. Nebo pred 3 rokama uz nebylo- pokud to zase nwzmenili
@Nymphetamine děti mam 3 a 1 rok a pojistovna i bydliště bylo automaticky u obou
@Lucimiminko pro rodný list půjdeš na matriku ve městě kde budeš rodit. A pokud se za 5 let nic nezměnilo tak i adresu miminku můžeš nahlásit u tatínka - vím z vlastí zkušenosti kdy jsem byla líná si změnit trvalý pobyt a synovi uvedli trvalé bydliště v novém bytě kam jsem se já oficiálně přestěhovala až půl roku po porodu.
@Nymphetamine Je to tak stále. Porodila jsem třetí dítě přesně před měsícem a nezměnilo se vůbec nic. Trvalé bydliště má dítě na trvalém bydlišti matky, na pojišťovnu se musí hlásit k matce a rodný list zařizuje porodnice na matrice, pod kterou spadá.
@Lucimiminko píše:
Maminky, jak se určuje rodná adresa narozenému miminku? Je to dle matky? Jde mi o to, ze má rodná adresa je jiná než nově žijeme s manželem v našem rodiném domě. Mám ji v dřívějším bytě, kde už ale nežijeme. Nechci si ji ale z jistých důvodu měnit. Bude mít pak miminko automaticky rodnou adresu jako já, nebo může mít jako otec v našem domě kde žijeme. A kam pak půjdu dělat miminku rodný list? Moc děkuji za odpověd.
Nejsem sice maminka, nýbrž tatínek, ale zákon č. 133/200 Sb. o evidenci obyvatel v § 10 odst. 3 říká, že místem trvalého pobytu občana v době jeho narození nebo v době nabytí právní moci rozhodnutí soudu o osvojení nezletilého je místo trvalého pobytu jeho matky nebo osvojitelky.
Jinak adresa, na kterou dítě půjde z porodnice, může být samozřejmě jiná.
To se hlásí v porodnici a s trvalým pobytem nesouvisí.
@Tichošlápek @Fima aha aha. My jsme to prave resili a domlouvali se, jak to bude, pac mi nekdo rikal, ze uz to automaticky neni a nyslim, ze to byla zrovna matrikarka, kdyz jsme tam resili priznani otcovstvi
A zákon č. 48/1997 Sb. o veřejném zdravotním pojištění v odst. 4 říká: „Při narození dítěte se právo na výběr zdravotní pojišťovny nepoužije. Dnem narození se dítě stává pojištěncem zdravotní pojišťovny, u které je pojištěna matka dítěte v den jeho narození.“
Já to měla stejně, dostane trvalé jako ty, ale pak dojdete na úřad a přehlásíte kam potřebujete.
@Ronda1 píše:
Ditě má adresu automaticky stejnou jako matka! Tak samo jako zdrav. pojištovnu..
s pojištovnou už to není pravda dřív to bylo automaticky ted se dítě musí dojít nahlásit
@ka2ka píše:
s pojištovnou už to není pravda dřív to bylo automaticky ted se dítě musí dojít nahlásit
A to čteš kde?
Já v zákoně 48/1997 Sb. § 11a odst. 4 čtu, že zdravotní pojišťovnou dítěte při jeho narození je zdravotní pojišťovna jeho matky.
Příspěvek upraven 10.10.17 v 10:59