Rodná adresa novorozence

120
10.10.17 10:26

Rodná adresa novorozence

Maminky, jak se určuje rodná adresa narozenému miminku? Je to dle matky? Jde mi o to, ze má rodná adresa je jiná než nově žijeme s manželem v našem rodiném domě. Mám ji v dřívějším bytě, kde už ale nežijeme. Nechci si ji ale z jistých důvodu měnit. Bude mít pak miminko automaticky rodnou adresu jako já, nebo může mít jako otec v našem domě kde žijeme. A kam pak půjdu dělat miminku rodný list? Moc děkuji za odpověd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
182
10.10.17 10:27

Ditě má adresu automaticky stejnou jako matka! Tak samo jako zdrav. pojištovnu..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3348
10.10.17 10:29

Dítě má trvalé bydliště jako matka autimaticky. poto jde samozřejmě změnit.

rodný list budeš mít tam, kam spadá tvoje porodnice, trvalé bydliště nemá vliv.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21311
10.10.17 10:31

Rodný list zařídí porodnice, trvale bydliště podle tebe

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
441
10.10.17 10:31

@Ronda1 ja teda se nechxi hadat, ale myslim, ze to tak neni, jelikoz jsme museli trvalou adresu hlasit a domlouvali jsme se, kde bude. To same s pojistovnou- automaticky uz to neni. Nebo pred 3 rokama uz nebylo- pokud to zase nwzmenili

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21311
10.10.17 10:33

@Nymphetamine děti mam 3 a 1 rok a pojistovna i bydliště bylo automaticky u obou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
675
10.10.17 10:35

@Lucimiminko pro rodný list půjdeš na matriku ve městě kde budeš rodit. A pokud se za 5 let nic nezměnilo tak i adresu miminku můžeš nahlásit u tatínka - vím z vlastí zkušenosti kdy jsem byla líná si změnit trvalý pobyt a synovi uvedli trvalé bydliště v novém bytě kam jsem se já oficiálně přestěhovala až půl roku po porodu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29436
10.10.17 10:35

@Nymphetamine Je to tak stále. Porodila jsem třetí dítě přesně před měsícem a nezměnilo se vůbec nic. Trvalé bydliště má dítě na trvalém bydlišti matky, na pojišťovnu se musí hlásit k matce a rodný list zařizuje porodnice na matrice, pod kterou spadá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19793
10.10.17 10:36
@Lucimiminko píše:
Maminky, jak se určuje rodná adresa narozenému miminku? Je to dle matky? Jde mi o to, ze má rodná adresa je jiná než nově žijeme s manželem v našem rodiném domě. Mám ji v dřívějším bytě, kde už ale nežijeme. Nechci si ji ale z jistých důvodu měnit. Bude mít pak miminko automaticky rodnou adresu jako já, nebo může mít jako otec v našem domě kde žijeme. A kam pak půjdu dělat miminku rodný list? Moc děkuji za odpověd.

Nejsem sice maminka, nýbrž tatínek, ale zákon č. 133/200 Sb. o evidenci obyvatel v § 10 odst. 3 říká, že místem trvalého pobytu občana v době jeho narození nebo v době nabytí právní moci rozhodnutí soudu o osvojení nezletilého je místo trvalého pobytu jeho matky nebo osvojitelky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29436
10.10.17 10:37

Jinak adresa, na kterou dítě půjde z porodnice, může být samozřejmě jiná.
To se hlásí v porodnici a s trvalým pobytem nesouvisí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
441
10.10.17 10:41

@Tichošlápek @Fima aha aha. My jsme to prave resili a domlouvali se, jak to bude, pac mi nekdo rikal, ze uz to automaticky neni a nyslim, ze to byla zrovna matrikarka, kdyz jsme tam resili priznani otcovstvi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19793
10.10.17 10:47

A zákon č. 48/1997 Sb. o veřejném zdravotním pojištění v odst. 4 říká: „Při narození dítěte se právo na výběr zdravotní pojišťovny nepoužije. Dnem narození se dítě stává pojištěncem zdravotní pojišťovny, u které je pojištěna matka dítěte v den jeho narození.“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
287
10.10.17 10:47

Já to měla stejně, dostane trvalé jako ty, ale pak dojdete na úřad a přehlásíte kam potřebujete.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27735
10.10.17 10:53
@Ronda1 píše:
Ditě má adresu automaticky stejnou jako matka! Tak samo jako zdrav. pojištovnu..

s pojištovnou už to není pravda dřív to bylo automaticky ted se dítě musí dojít nahlásit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19793
10.10.17 10:57
@ka2ka píše:
s pojištovnou už to není pravda dřív to bylo automaticky ted se dítě musí dojít nahlásit

A to čteš kde?

Já v zákoně 48/1997 Sb. § 11a odst. 4 čtu, že zdravotní pojišťovnou dítěte při jeho narození je zdravotní pojišťovna jeho matky.

Příspěvek upraven 10.10.17 v 10:59

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky