Rozbor studniční vody, která je jediným zdrojem vody v domě

Anonymní
7.1.22 10:07

Rozbor studniční vody, kt. je jediným zdrojem vody v domě

Ahoj, chtěla bych se zeptat, někoho kdo má zkušenost se studniční vodou. Jak často si necháváte dělat rozbor studniční vody, kt. je zároveň zdroj vody kt. doma pijete? Když to hledám na netu, tak všude píšou pravidelně, ale otázka je co tou pravidelností myslí, že. Zda např. 2× za rok, 1 ročně, 1 za x let?
Otázka tedy zní jak často rozbory děláte a co vše do rozboru zahrnujete?
Děkuji.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
72725
7.1.22 10:13

Jednou za půl roku, zahrnuji hlavně biochemii, páč všude kolem nás jsou pole a po větších deštích nikdy nevíš, co se do vody může dostat :think: a mmchdm, jsem schopná dát vodu na rozbor, kdykoliv se mi nezdá zápach nebo barva.. máme ovšem tu výhodu, že můžeme přepnout na státní

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20926
7.1.22 10:17

Osobně bych doporučoval víckrát ročně, třeba 4×, první dva roky. Ale pokud bude kvalita vody stejná. Tak můžete ubrat na četnosti. A dělat jeden ročně.

A jak základní chemický, tak mikrobiologický rozbor. Konkrétní věci už ví v akreditované laboratoři.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
436
7.1.22 11:34

Kde prosim rozbor delate a na kolik to asi vyjde? @martina.se

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2778
7.1.22 11:57

Nechávala jsem nedávno na vodatest.cz , oni ti i doporučí, jak často bys měla testovat (každý má jiné podmínky, vrt, kopaná studna, podloží, pole…). Je tam možnost si vybrat, co chceš testovat a kolik to stojí. Mají i infolinku, klidně tam zavolej nebo napiš email.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13123
7.1.22 12:02

Ty jo, davali jsme asi trikrat.. :mrgreen: Ale my mame dusicnany, jako drtiva vetsina studni v republice, mame je i ve vrtu. To se nezlepsi, tak proc porad zjistovat, ze mame nevyhovujici vodu. My ji teda moc nepijem, jen prevarenou na caj a pouzivame ji pri vareni. Jinak vodu kupujem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20926
7.1.22 12:51
@Mercury píše:
Kde prosim rozbor delate a na kolik to asi vyjde? @martina.se

Většina vodárenských firem má vlastní akreditovanou laboratoř a dělají i rozbory externím zákazníkům. A tak 1-3 tis. Podle věci v něm.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
7.1.22 15:57
@Cenarius píše:
Většina vodárenských firem má vlastní akreditovanou laboratoř a dělají i rozbory externím zákazníkům. A tak 1-3 tis. Podle věci v něm.

Přesně tak

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27941
7.1.22 22:59

My dávame raz ročne na jar :oops: v studni máme dva filtre, v dome UV filter, zatiaľ vždy vyšla dobre.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.1.22 12:46

Moc všem děkuji, již jsem moudřejší. Zařídím se podle toho.

@větvička1 tak zrovna dusičnany pouhým převařením nezmizí :think:

• Citovat
  • Upravit
13123
8.1.22 13:48
@Anonymní píše:
Moc všem děkuji, již jsem moudřejší. Zařídím se podle toho.@větvička1 tak zrovna dusičnany pouhým převařením nezmizí :think:

Nezmizi, ale kdyby tam byly napr. koliformni bakterie…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.11.23 22:25

Dobry vecer, hledam info ohledne rozboru vody, ale nikde nic podobneho, co bychom potrebovali vedet zrovna v nasi situaci. Zkousim tedy tady. Jde o to, ze zijeme na kopci, kde nejsou zadna pole a nikdo tady nepouziva umela hnojiva a anj zadne chemicke latky. My mame novostavbu a vodu mame ze stolete studny. Problem je v tom, ze cca 200m nad studnou pred par lety vyhorela chalupa spolu se stodolou. Pri vyklizeni po pozaru se nasly kdejake chemicke sajrajty, kyseliny a podobne. Na zahrade meli i stare, drevene prazce. Nikdy jsem nad tim nepremyslela, ale ted na me dolehla obava, zda nemuze byt nase studna dlouhodobe kontaminovana. Posledni dva roky vodu prevaruju, ale tim si asi moc nepomaham, ze? Rozbor jsme si nechavali delat, ale nevim, zda tam byly testovany i chemikalie. Vysledky vysly relativne v poradku. Studny pry nejsou nikdy OK, ale ted si rikam, jestli neudelat nejaky podrobnejsi rozbor.

• Citovat
  • Upravit
20926
7.11.23 05:35
@Anonymní píše:
Dobry vecer, hledam info ohledne rozboru vody, ale nikde nic podobneho, co bychom potrebovali vedet zrovna v nasi situaci. Zkousim tedy tady. Jde o to, ze zijeme na kopci, kde nejsou zadna pole a nikdo tady nepouziva umela hnojiva a anj zadne chemicke latky. My mame novostavbu a vodu mame ze stolete studny. Problem je v tom, ze cca 200m nad studnou pred par lety vyhorela chalupa spolu se stodolou. Pri vyklizeni po pozaru se nasly kdejake chemicke sajrajty, kyseliny a podobne. Na zahrade meli i stare, drevene prazce. Nikdy jsem nad tim nepremyslela, ale ted na me dolehla obava, zda nemuze byt nase studna dlouhodobe kontaminovana. Posledni dva roky vodu prevaruju, ale tim si asi moc nepomaham, ze? Rozbor jsme si nechavali delat, ale nevim, zda tam byly testovany i chemikalie. Vysledky vysly relativne v poradku. Studny pry nejsou nikdy OK, ale ted si rikam, jestli neudelat nejaky podrobnejsi rozbor.

Horniny fungují jako dobrý filtr a absorbent spousty věcí, navíc třeba u ropných látek může dojít k přirozené biodegradaci.

Každopádně se dá udělat rozbor vody na neuvěřitelné množství látek. Pokud tě to tak trápí, tak do toho investuj peníze a budeš mít jasno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13260
7.11.23 05:51

Přesně tak, dneska se dá detekovat kde co a i v malých množstvích. Jen ty rozbory stojí peníze.
A zrovna u vody mi to přijde důležité, když se jí vypijte denně cca 1-2 litry…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.11.23 08:12

Dekuji za reakce. Urcite udelame podrobny rozbor a nechame si poradit. Vcera jsem jeste brouzdala internetem a nasla jsem jakesi reverzni osmozy. Pri pouzivani pak tece doslova kojenecka voda. Premyslim, jestli si hned neco takoveho neporodit a tim padem se vykaslat na ten podrobny rozbor. Netusim, kolik by takovy rozbor mohl stat, ale bude to urcite palka.
Jinak zijeme opravdu na kopci, ktery je skala a kameni.
Nasla jsem posledni rozbor, ktery je z roku 2019. Voda neprosla kvuli bakteriim.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný