Rozdíl zlomeniny a naraženiny

Anonymní
13.8.23 22:09

Rozdíl zlomeniny a naraženiny

Zdravím, chci se zeptat? Zda někdo nevíte rozdíl mezi zlomeninou a naraženinou? Mého syna dnes trefil větší silou do ruky balón. Ruka ho bolí, má ji trochu oteklou, ale hýbat s ní dokáže. Myslíte že je potřeba to řešit s doktorem? Nebo počkat jestli se to nějak ještě neprojeví?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
24988
13.8.23 22:18

Naraženina obecně může bolet víc, jak zlomenina
já u úrazů radši volím RTG, aby se právě zlomenina vyloučila, případně zafixovala…
bude to mít ráno ještě horší, sjela bych s ním zítra na chíru, zatím chladit a ibalgin od bolesti..

jinak dcera na jaře dostala blbě balonem v tělocviku do prstu, taky „jen“ naražené, ale měla to nateklé brutálně a fakt ji to bolelo, máme malou soukromou chirurgii kousek od bytu, tak jsem tam s ní radši zašla, vyplnili jsme se školou nějaké papíry ze Školní pojistky a dostala dva litry bolestné ;) bohužel dostala nápad, že by to tedy klidně snesla i podruhé :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4223
13.8.23 22:33
@Lucy75 píše:
Naraženina obecně může bolet víc, jak zlomenina
já u úrazů radši volím RTG, aby se právě zlomenina vyloučila, případně zafixovala…
bude to mít ráno ještě horší, sjela bych s ním zítra na chíru, zatím chladit a ibalgin od bolesti..jinak dcera na jaře dostala blbě balonem v tělocviku do prstu, taky „jen“ naražené, ale měla to nateklé brutálně a fakt ji to bolelo, máme malou soukromou chirurgii kousek od bytu, tak jsem tam s ní radši zašla, vyplnili jsme se školou nějaké papíry ze Školní pojistky a dostala dva litry bolestné ;) bohužel dostala nápad, že by to tedy klidně snesla i podruhé :lol:

Tyjo, to vědět. Dcera při školní akci se srazila se spolužačkou a upadla na ruku. Když jsem jí vyzvedávala z družiny, tak brečela, jak jí to bolí, tak jsme jeli radši na pohotovost, naštěstí jen naražený, dostala na to obvaz s nějakou mastí, bolelo ji to asi tři dny. Já to se školou neřešila, když to bylo v pátek a v pondělí už šla normálně do školy, už jí to nebolelo. Ale nateklý to neměla. Ani jsme pak nešli k pediatrovi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24988
13.8.23 22:46

@PapeJ ;) no jo, já jsem úřední osoba :mrgreen: já věci „jen tak“ nenechávám..

Příklad : jednou jsem dceři koupila celkem drahý ovocný tvaroh od Madety, otevřu to a byla tam Půlka obsahu!! tak strašně mne to vytočilo (asi zrovna PMS bych tipla :mrgreen: ), že jsem vzala kuchyňskou váhu (shora bylo vidět, že do toho není sáhlé), nafotila to a mělo to asi o 30% méně obsahu, než mělo být, napsala jsem stížnost včetně fotodokumentace přímo řediteli Madety… a co myslíš… druhý den dopo mi přišel omluvný e-mail, že zasílají kompenzaci a do práce přijel jejich závozník z našeho regionu, zvoní a dovezl mi celé plato těch tvarohů jako omluvenku :mrgreen: kolegové se strašně smáli, že mě nasr-at se fakt nevyplácí :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69111
14.8.23 00:49

Sama nepoznáš. Pokud by bolest neustávala, k doktorovi bych šla. Mé dítě si pořídilo zlomeninu při velmi nenápadném školkovém uklouznutí, nateklé to nebylo, jen to při určitém úhlu hodně bolelo a nelepšilo se to. A ani doktoři neměli jasno, asi až pátý tam tu zlomeninu našel, u těch dětí to umí být dost atypické i na rentgenu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24211
14.8.23 07:08
@Anonymní píše:
Zdravím, chci se zeptat? Zda někdo nevíte rozdíl mezi zlomeninou a naraženinou? Mého syna dnes trefil větší silou do ruky balón. Ruka ho bolí, má ji trochu oteklou, ale hýbat s ní dokáže. Myslíte že je potřeba to řešit s doktorem? Nebo počkat jestli se to nějak ještě neprojeví?
Řeknu to takto - do svých zlomených rukou jsem si myslela, ze zlomenina znamená, ze s rukou už nepohnu, tak jsem to ani u děti tolik nehrotila. Ale od okamziku, kdy jsem si zlomila obě ruce najednou a s jednou rukou jsem tedy vůbec nepohla, okamžitě mě natekla a bolela jak tři čerti, druhá sice bolela, šle normálně jsem s ni v rámci možnosti hybala, dokonce jsem si s ni podpirala a pomáhala hýbat tu druhou ruku, tak nyní jezdim s dětmi na rtg s každou narazeninou.

Příspěvek upraven 14.08.23 v 07:13

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24211
14.8.23 07:12
@Lucy75 píše:jinak dcera na jaře dostala blbě balonem v tělocviku do prstu, taky „jen“ naražené, ale měla to nateklé brutálně a fakt ji to bolelo, máme malou soukromou chirurgii kousek od bytu, tak jsem tam s ní radši zašla, vyplnili jsme se školou nějaké papíry ze Školní pojistky a dostala dva litry bolestné ;) bohužel dostala nápad, že by to tedy klidně snesla i podruhé :lol:
:mrgreen:
Dcera takto dopadla těsně před prázdninami. Jen tedy dr. si nebyl jistý, zda je to jen narazene či nástupce/zlomené, tak to zafixovali. Při kontrole v jine nemocnici, rekli, ze to zlomené nemela, ale ze by postupovali úplně stejne, zafixovali by to taky.
Jen dceři to tak vadilo, že naštěstí opakovat to nechce :lol:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
518
14.8.23 07:15

Jdeto poznat asi dost těžko. Já si takhle při upadnuti na chodníku zlomila kustku v zápěstí. Bolelo to, ale po pár dnech už to bylo lepší, když jsem jeďte cca po dvou měsících nemohla hrát badminton (dost to pořád bolelo, jinak už skoro dobre), tak jsem se zašla zeptat na chirurgii, co s tím… No a rentgen ukázal srustajici zlomeninu… 😀

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24211
14.8.23 07:16
@PapeJ píše:
Tyjo, to vědět. Dcera při školní akci se srazila se spolužačkou a upadla na ruku. Když jsem jí vyzvedávala z družiny, tak brečela, jak jí to bolí, tak jsme jeli radši na pohotovost, naštěstí jen naražený, dostala na to obvaz s nějakou mastí, bolelo ji to asi tři dny. Já to se školou neřešila, když to bylo v pátek a v pondělí už šla normálně do školy, už jí to nebolelo. Ale nateklý to neměla. Ani jsme pak nešli k pediatrovi.

Taky jsme to řešili se školou, ale škola v tomto byla sama aktivní. Hned při vyzvedavani dcery mě učitelka řekla, ze máme domest zprávu, ze jsou na tyto případy pojištěni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2075
14.8.23 07:19

Naraženina mě vždycky bolela víc, než zlomenina. Zlomená kostrč mi docvakla až po omdlení. Děti mám teda ještě moc malé, tak jsem takové situace zatím neřešila. Pokud si něco zlomili, tak o tom nevím :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2532
14.8.23 08:29
@Anonymní píše:

Bez rentgenu to nepoznáš, jela bych na chirurgii. Mám dodnes na talíři, jak jsem to považovala za zbytečná a zlomené to bylo :lol: Dítko dostalo míčem do špičky prstu, a i tak mělo kost naštíplou. Kamarádka kdysi se zlomeninou nohy hrála fotbal.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
77319
14.8.23 08:34
@Lucy75 píše:
@PapeJ ;) no jo, já jsem úřední osoba :mrgreen: já věci „jen tak“ nenechávám..Příklad : jednou jsem dceři koupila celkem drahý ovocný tvaroh od Madety, otevřu to a byla tam Půlka obsahu!! tak strašně mne to vytočilo (asi zrovna PMS bych tipla :mrgreen: ), že jsem vzala kuchyňskou váhu (shora bylo vidět, že do toho není sáhlé), nafotila to a mělo to asi o 30% méně obsahu, než mělo být, napsala jsem stížnost včetně fotodokumentace přímo řediteli Madety… a co myslíš… druhý den dopo mi přišel omluvný e-mail, že zasílají kompenzaci a do práce přijel jejich závozník z našeho regionu, zvoní a dovezl mi celé plato těch tvarohů jako omluvenku :mrgreen: kolegové se strašně smáli, že mě nasr-at se fakt nevyplácí :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
:mrgreen: moje mamka tak něco řešila s koláčkem z určité pekárny, asi v něm bylo něco zapečené, co tam být nemělo,
za pár dní k nám domů dojelo firemní auto té pekárny - je to asi 35 km - a dovezli nám v sáčku 7 jejich koláčků jako omluvu :D
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák