Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@slavuska1 Jenže ono není problem mala jí a ji podle mě dost jen prostě někdy nesní 3kousky brambory ale 2a pul a už je problem ona jinak ji celkem krasne na to co mi tady většina vas píše jak ji vaše děti
@Jana206 píše:
@slavuska1 Můj syn zase miluje pálivý kečup a dává si ho skoro na vše, i na bramborák, který mu chutná jen studený a jen s kečupemKdybych mu to dovolila, tak ho kydne i do polévky, aby byla ostrá
.
To jen poznámka do placu OT
tyjo tak to je u dítěte zajímavý
já moc pálivý nejím, takže to ani dětem nedávám
já se právě snažím držet dietu, a měla bych po klukovi dojídat jídlo kam si poručí spoustu tatarky ne
já je od těchto pochutin zkouším držet stranou, ale bohužel co vidí u nás, musí mít taky
nejvíc mě štve, že já solím hrozně málo, přítel si to dosoluje, a mladej pak chce taky ![]()
Občas nad tim přemyšlím ale jako asi každa co tu píše nějaky problem s chlapem tak se musím i zastat on je až tady na to jidlo hodnej povida si s nima vysvětluje učí je nove věci čte pohadky staví lego a vše možne co měby ani nenapadlo a proto než rozchod bych to chtěla nějak řešit jenže nevím jak ![]()
@Tynkabinka Nemyslela jsem to zle ![]()
Na to, abych mohla posoudit, kde je chyba, mám příliš málo informací..Odborník by zkoumal vztah Tvého přítele k Tvým dětem a vztah vás dvou navzájem..
Z jedné strany to vypadá, že jde o prkotiny, ale ty prkotiny Tě pěkně rozčilují a taky ubližují Tvým dětem..
A děti vědí, že není jejich táta?
Já bych po tom, co by nefungovala domluva, použila asi trochu rázný přístup - jsou to „moje“ děti a bude to fungovat tak a tak. Nemá to tak být, ale taky si myslím, že by měl trochu zbrzdit. Malá se prostě do jídla nutit nebude..Co rodiče(babička dětí),ta by Tě ve Tvém postoji nepodpořila? Co třeba rodiče přítele? Mají s nimi děti vztah? Jeho maminka by Tě nepodpořila?
Hledala bych oporu v rodině a potom případně ten odborník..Promluvil by i s dcerou, jak to vidí ona.
@Tynkabinka píše:
Ja už opravdu nevim jak mu dat najevo že je to špatně řvu brečim povidam v klidu říkam mu nasledky jeho chovaní ale on pan kral ma stale pravdu
a to jako doma nemáš žádné slovo bo co? Prostě bych tam přiletěla a řekla mu ať jí ten chleba necpe nebo ho vybleje a hotovo. večeři snědla tečka.
@Tynkabinka píše:
@slavuska1 Jenže ono není problem mala jí a ji podle mě dost jen prostě někdy nesní 3kousky brambory ale 2a pul a už je problem ona jinak ji celkem krasne na to co mi tady většina vas píše jak ji vaše děti
no tak tím spíš by ji neměl nutit
jestli i bez nucení jí do syta. uvědomuješ si, že z toho může mít hodně velký problémy s trávením? a prostě jo, pro mě by to byl důvod k rozchodu.
@Tynkabinka Ten tvůj přítel, není normální, takhle nutit dítě do jídla
,důslednost je dobrá, ale nač ji takhle zbytečně přehánět, nakonec ji to jídlo zprotiví úplně a nedostane do ní nic. Se divím, že se z toho malá nepoblila. Nacpat do ní večeři a potom ještě suchý chleba na večér ![]()
@Jana206 ja jsem to nemyslela že to myslíš zle
No kdyby to věděla moje mamka okamžitě by mě ostěhovala k sobě domu. A jeho rodina to taky vubec no on v tomhle nikoho neposloucha on ma jediny pravdu a ke všemu mu dlouho trva i v čemkoliv jinem uznat chybu. Musim mu něco provest aby konečne pochopil ![]()
@slavuska1 Jednu dobu takto miloval kremžskou hořčici, teď přešel na ten kečup, zvládne i čili omáčku a ostrou francouzskou hořčici..Tatarky teď momentálně jen trochu a k hranolkám..
Já sama mám ráda jen obyčejnou plnotučnou hořčici a trochu té tatarky občas, kečup sem tam..
Doma to máme a protože to syn jí často, tak kupuju značkové, kvalitní, pokud možno bez éček..
Moje mamka dělávala domácí kečupy, ale to jí „omlátil“ o hlavu, je fakt, že nechutnaly už ani nám jako dětem, kečup z obchodu je prostě kečup z obchodu.
My ty pochutiny používáme s rozumem, nikde nepoužívám glutamáty, taky nedosoluju, ale chlap je z vlastní rodiny zvyklý na slanější stravu..Dosoluje si a snaží se nenápadně..Jsem mu za to vděčná, že si nedosoluje okatě na stole a že respektuje, že nechci, aby děti jedly slanou stravu. Solím jim tak nějak „normálně“.
@LuckaPt Uhodilas hřebíček na hlavičku zjištují ze čím dal meně a velice se mi to nelíbí začala jsem s tim že ve čtvrtek jedu k mamce což se mu moc nelibi že nejede s nami
@Jana206 píše:
@slavuska1 Jednu dobu takto miloval kremžskou hořčici, teď přešel na ten kečup, zvládne i čili omáčku a ostrou francouzskou hořčici..Tatarky teď momentálně jen trochu a k hranolkám..
Já sama mám ráda jen obyčejnou plnotučnou hořčici a trochu té tatarky občas, kečup sem tam..
Doma to máme a protože to syn jí často, tak kupuju značkové, kvalitní, pokud možno bez éček..
Moje mamka dělávala domácí kečupy, ale to jí „omlátil“ o hlavu, je fakt, že nechutnaly už ani nám jako dětem, kečup z obchodu je prostě kečup z obchodu.My ty pochutiny používáme s rozumem, nikde nepoužívám glutamáty, taky nedosoluju, ale chlap je z vlastní rodiny zvyklý na slanější stravu..Dosoluje si a snaží se nenápadně..Jsem mu za to vděčná, že si nedosoluje okatě na stole a že respektuje, že nechci, aby děti jedly slanou stravu. Solím jim tak nějak „normálně“.
tyjo, kolik mu je, že je takový gurmán
já domácí kečup občas dělám, a dětem naštěstí chutná, příteli taky. akorát já ho nejím, já nic do čeho osobně dám rajčata, tak nejím, rajčata snesu jen hodně zpracovaný, normálně syrový rajčata nemůžu ani cítit, ani ten vlastní kečup nepozřu
pochutin jsme dřív jednla taky hodně ale co hubnu tak jsem to omezila. teda hlavně tu tatarku, radši si dám kečup, je míň kalorický
mě s tím solením fakt štve..hlavně mě nechápe, klidně to klukovi přisolí, s tím že „jak mu to chudákovi může takhle neslaný chutnat“
ale pravda že solím fakt málo, na celý kastrol brambor tak půl lžičky soli, těstoviny a rýži nesolím vůbec, řízky taky ne, vajíčka taky ne, mě to tak chutná ![]()
Jeste jsem se chtela zeptat nemate nejake odkazy o psychice 5leteho dite a vstahu k tomu jidlu nebo něčemu podobnemu na netu sem nic moc nenašla nebo blbě hledam ![]()
Pokud s chlapem není rozumná řeč vyřešila bych to tím nejjednodušším způsobem holce bych dávala menší porce, aby dojídala-chlap bude v klidu a když si slečna ještě přidá, tak bude přímo v úžasu jaký je úžasný pán tvorstva a všichni budou spokojení.
My máme nejdelíka, prošli jsme si s ním snad vším, chlap ho jednou taky pěkně dusil, když ho hlídal a pak byl celý tumpachový z toho, že mu dítě vše vrátilo zpět do talíře. Od té doby je klid.(ale určitě to neber jako návod na řešení situace, to píši jen jak to bylo u nás).
Tohle by chlap udělal mému dítěti jen jednou, pak by viděl takovou scénu, že by se sám sbalil a odešel.
U nás doma občas tohle bylo taky, neodejdeš od stolu, dokud nedojíš a já to nenáviděla a nenávidím dodnes a v životě bych to na své dítě nezkoušela. Sama kolikrát neodhadnu porci pro sebe, zvlášť když mám fakt hlad, naložím si dost a pak to prostě nedojím. S dcerou jsme měli taky období, kdy strašně málo jedla (po nemoci) ale ani tak bych ji nenutila. Jak je tu psáno mockrát, tohle je fakt týrání, pokud by se holka v jídle nimrala od začátku, tak pochopím, že z toho je člověk na nervy a chce aby snědla aspoň něco ale pokud normálně jí a nechá na talíři pár kousků a už nemůže, fakt nechápu, co si chlap dokazuje tím, že ji nutí a ještě takovým způsobem, buď má problém s ní a nebo sám se sebou, normální to opravdu není. Díky tomuhle přístupu jí akorát vypěstuje nějakou poruchu příjmu potravy, což ji pak může ovlivnit na celý život.
Ať je jinak sebelepší, tohle je prostě vážně problém a já bych se chlapa neptala na názor a neakceptovala tyhle jeho metody, je to tvé dítě, takže bych chlapovi prostě a jednoduše oznámila, že tohle se u nás doma praktikovat nebude a pokud to není schopen přejít, ať jde o dům dál.
@slavuska1 Je mu necelých 8 let
Taky to nechápu, protože je sice první dítě, ale schéma kojení a přikrmování bylo stejné jako u těch dalších dvou mladších(celého půl roku jen kojení a potom postupné přikrmování)..Víš jak, přemýšlím, kde jsem případně udělala chybu a proč je tak vybíravý..Ale žádnou chybu jsem neudělala, rozdíl byl už od začátku, holky se mi nadšeně vrhly na první zeleninu, za pár týdnů ovoce a nakonec i večerní porce..Ta prostřední nikdy moc nedala a dodnes nedá sladkým jídlům, už jako miminko neměla ráda kaše, jedla zeleninu i k večeři..
Syn si dal dvě lžičky a chtěl se dokojit, preferoval přesnídávku a kaši, s masozeleninou jsme dlouho bojovali..A tak je to dodnes, co je nějakým způsobem sladké, to miluje..Nešlo ani o to, že jsem ho svévolně dokojovala, protože všechny děti jsem kojila velmi dlouho..I tu prostřední, která jí ukázkově a nepreferuje sladké, jsem kojila přes dva roky.
Taky mám ráda jídlo plané, ale já jsem jako malá k vůli srdci nemohla solit(sůl zadržuje vodu),takovou stravu jsem jedla skoro do 6 let, do operace a potom už jsem si na slané nikdy nezvykla..Dodnes mám pocit, že při pozření slanější stravy mi sůl rozežere hubu, nehodduju slaným potravinám typu chipsy - i když já je mám ráda(jako cokoliv z brambor),ale bylo by fajn, kdyby se daly sehnat úplně nesolené, ještě jsem na to nenarazila..Dám si je prostě občas, domácí nedělám, nepovede se mi je udělat na sucho, je to „mastné“ nebo naopak moc tlusté(ten plátek brambory).
Co se týče neslané stravy, tak ten nejstarší už začal trochu remcat, tak do polévky používám Vegetu bez glutamátu, kde je „jen“ 55 procent soli, zbytek bylinky - normální směsi obsahují soli více a taky chuťové přísady..Dřív jsem používala jen ty bylinky..
Maso a vajíčka osolím, ale fakt lehce..Ono zase na druhou stranu, je to minerál a myslím si, že úplné nesolení by mohlo mít v budoucnu vliv na stavbu kostí, kazivost zubů, přenos vzruchů v nervech..On ví, že soli moc nesmí, učili se to i ve škole, že sůl je potřeba, ale ve velmi malém množství
..Jídlo na talíři nedosoluju.
Do rýže, těstovin a do brambor nemusím dávat sůl žádnou, ale chlap by tam klidně snesl i lžičku soli, tak hold vařím ve dvou hrncích rýži a těstoviny, brambory si dosolí..Na spotřebě energií se to nijak neprojevilo, tak to neřeším ![]()
Poslední dobou má rád chleba s máslem a vařenými vejci..Chutná mu to lehce osolené..Nebráním mu, masu moc nedá, tak mu to dělám na svačinu často, k vůli bílkovinám..Úplně neosolené by to dnes už nesnědl, ale pětiletá dcera to sní, ta naopak solit nechce.
Před zeleninou dává přednost ovoci(je nasládlé).