Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Maminky, nás roční si dnes rozrazil zoubky, nebo já nevím, prostě spadl na pusinku, tekla mu krev a je vidět že má v dásní nad zoubkem srazeninu, myslíte, že mu zoubky zcernaji? Mám z toho hrozný strach, spadl na podlahu uklouzka mu nozka ![]()
@Drndadvě píše:
Maminky, nás roční si dnes rozrazil zoubky, nebo já nevím, prostě spadl na pusinku, tekla mu krev a je vidět že má v dásní nad zoubkem srazeninu, myslíte, že mu zoubky zcernaji? Mám z toho hrozný strach, spadl na podlahu uklouzka mu nozka
i kdyby, tak jsou to mléčné, ale ne, nezčernají
@Pudloslava on to má jakoby z té vnitřní strany hrozně fialový. 😪 Ach jo, snad neodumrou, zrovna jedničky.
No že odumřou, to pravděpodobný je. To nemůžeš dopředu nikdy říct. Ale i kdyby, tak to zas až tak nevadí. Budou šedé, budou se muset hlídat, protože budou náchylnější na kazeni. A to je tak asi všechno. Syn si asi ve 3 letech narazil jednicky, odumrely, byly šedé, udělal se tam mezizubní kaz… zubarka ošetřovala a nakonec zuby vydržely až do přirozené výměny, pohoda. Druhý syn má 5 a teď nedávno si uložil kus jednicky, za měsíc jdeme na kontrolu, tak to tam ukážeme, ale nepředpokládám, že mu s tím budou něco dělat. Max zbrousi, aby to nebylo ostré. No a dcera si v roce s půl zuby úplně vyrazila, takže co já bych dala za narazeny odumreny…
Jeli jste na zubní pohotovost, nebo to jen řešíš tady?? ![]()
Když syn nešťastně spadl ve školce a zarazil si mléčné zuby do dásně, okamžitě jsme jeli na zubní, udělali mu rentgen, zkontrolovali druhé zuby, poradili, co máme dělat v následujících pár dnech. Zoubky se mu tedy znovu chytly, ale velmi brzy pak vypadly a nahradily je -naštěstí neporušené-trvalé zuby. Pokud jde o mimino, určitě bych nebyla klidná. Synovi tehdy bylo 5.
Klid. Obě moje děti měly naražený zuby. Jednomu jsem je musela rukou rovnat, protože byly zaražený dovnitř pusy. Neodumřely ani jednomu. Dokonce se pak musely trhat, aby uvolnily místo trvalým. Těch dásní se neděs, ty vypadají, a ještě budou vypadat, fakt hrůzostrašně.
@Janli Ty jo, tak to je síla. To pak člověk vidí všechny svatý.
Nejhrosinje, že on to má jakoby z vnitřní strany fialové u tech jedniček a jak je nemá ještě úplně venku, jakože jo má je venku, tak půl zubů, tak nevidím, zda se třeba z té vnitřní strany neustipnul. Na pohotovosti jsme nebyli. Krev tekla z dásní, ale skoro okamžitě téct přestala. K zubaři jdeme za pár týdnů, tak uvidíme co nám na to řekne, i když pochybuji, že malý otevře pusu.
@unuděná Na pohotovost jsme nejeli. Krev tekla převážně z dásní a co by skoro hned přestala. Teď se to trochu uklidnilo, tak je vidět, že to má převážně ze zadní strany zubů, jen nevidím, zda je to tam ustiple bohužel se moc nenechá. Je mi jasný, že mohlo dojít k nějakému vnitřnímu pochroumani. Za pár týdnů jdeme k zubaři, tak to zkonzultuji, jen si nejsem jistá, jak malého vyšetří..
@Midaku koukám, že ty zoubky jsou u skoro každého dítka strašák rodičů. To je hned, viď 🙈 člověk se snaží hlídat jak může, ale to je takový mzik a nešťastná náhoda.. Jak to dopadlo s malou?
@Drndadvě no nemá dva zuby, nahoře jedničku a dvojku. Stalo se jí to v roce a půl, teď má 2 a půl…snad to neznicilo staly zuby ale to se ještě pár let nedozvíme. Jo a taky díky tomu má slušný trauma ze zubaře. První prohlídku v roce si nepamatuje a hned na druhé v roce a půl má zážitek pád, zuby všude, krev všude, rychlý převoz k zubaři, jeden zub na zemi, druhý zarazeny v dásní, zubarka ho pacila ven… pak dieta, nesměla mít dudel… No zážitek mám slusnej i já..
@Midaku pane jo, to jste si Teda užila vy i holčina. 🙈 Je mi to líto. A mluví dcerka normálně, když chybí zoubky v tak útlém věku, kdy se vlastně učí pořádně mluvit. ![]()
@Drndadvě zatím patlá šíleně, ale to v tomto věku i její sourozenci se všemi zuby. Na čistou mluví má ještě dost času. Jí chybí jednička a dvojka, což je z hlediska mluvení prý lepší, než kdyby ji chyběly dvě jednicky. Tak uvidíme, jak se to bude vyvíjet. S logopedii počítám, chodili jsme s nejstarším, teď jdeme s prostředím, tak nepředpokládám, že by ona měla mluvit nějak extra líp, zvlášť bez těch zubů..