Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Bojujeme se synem už asi 2 roky s opary v obličeji. Vůbec se mu nedělá klasický opar na rtu, ale díky starému škrábanci pod okem se mu jednou rozesely puchýřky pod levým okem. Bohužel při každém oslabení imunity a při velkém slunění se mu puchýřky vyrazí znovu, pokaždé trochu jinde ale čím dál víc, nyní i na víčkách, pod oběma očima, na kořeni nosu apod. Vznikají skvrny o vel. cca 1,5cm. Mám strach, že se mu to dostane do očí. Dětský lékař poradil herpesin, případně zovirax a podobné masti. Jenže to vždy pomůže jen dočasně a při další „příležitosti“ je opar zpátky. Máte s tím někdo zkušenosti, s jakou léčbou? Chci ho dnes objednat na kožní, kde nabízejí laser, máte někdo zkušenosti s tímto? Taky jsme zkoušeli posílit imunitu, užívat homeopatika, ale nic moc nepomáhá. Zlepší se to s věkem nebo spíš ne? ![]()
Moc díky za rady a zkušenosti.
@xmargitka Můj bratr trpí na opary už od dětství. Také je má často v obličeji i uvnitř oka, prostě hrůza. Co mu opravdu pomohlo, tak byl Preventan. Koupil si jedno balení a po dodělání (myslím, že se cucá 1 tbl. denně) se mu už opary dělají zcela výjimečně. Zkoušeli jste to?
@xmargitka já bych zkusila alergologa/imunologa - dětský lékař o tomhle ví prd
…jinak mě pomáhá béčko v preparátu „milgama“ - ale teda mám opary jen na puse na nose, naštěstí kolem očí ne. Jinak herpesin a zovirax se dá užívat i v tabletách, nevím teda kolik je synovi let od kolika je to možné, ale mě ty tablety zabírají mnohem lépe než mastičky.
@xmargitka
Detsky lekar o tom vi taky dost. Nicmene by nebylo naskodu konzultovat infektologa - poradna pro herpeticke viry. Pokud to ma na oku, mel by dostat antivirotika celkove. Neni to zadna legrace, herpes v oku. Takze to ukaz znovu deckari, bud vas zaleci, nebo nekam odesle.
@xmargitka Opar u oka není žádná sranda, takže by to měl vidět i očař + to, co psaly holky nade mnou.
Určitě navštívit imunologa a poradit se. Já osobně na to taky trpím, sice ne v obličeji, ale taky to bolí jako čert. Brala jsem Isoprinosine, poradila mi to kožní, s odvoláním na imunologa, jen ten to může napsat. Brala jsem to nějakou dobu a opar ani jednou, teď jsem se dívala a můžou to děti od jednoho roku ![]()
Nenechala bych ho chudáčka trápit ![]()
Na imunologii chodíme, tam jsme brali Bronchovaxon a Ribomunyl na podporu imunity, nic moc nezabíralo, bereme imunoglukan i preventan, taky žádné výrazné zlepšení. Ty lokální masti zabírají, ale pořád se to vrací ![]()
Na kožní jdeme ve čtvrtek, tak doufám, že se někam posuneme ![]()
Koukala jsem na ten isoprinosine, ten vypadá nadějně, jenže bych nerada do kluka rvala další chemii, je mu necelých 5 let a už za svůj život měl tolikých léků, že já je neměla za svůj život! ![]()
Ahoj, to je mi Vás moc líto. Úplně tě chápu, že nechceš rvát do malého další chemii. Moje známá pomohla svojí dceři zeleným ječmenem a chlorelou ( měla ale alergii na mléko ) Asi měsíc když ho pila každý den, se jí ekzém stěhoval po celém těle. Ale je fakt, že jí to pomohlo. Podle mého názoru, pokud jsou nějaké kožní projevy na těle, ať už se jedná o ekzémy, alergie, opary, tak je uvnitř těla něco špatně. Mám ještě jinou kamarádku, která říká, že vše je ve střevech ( je tam prý i naše celulitida ). Sama si myslím, že má pravdu. Takže je potřeba střeva vyčistit, nejlépe detoxikovat. Jestli chceš, můžu Ti na ní poslat telefon. Zabývá se všeobecně zdravou výživou. Třeba Ti něco poradí. Je fakt dobrá a za zkoušku nic nedáš.
Alexx, chlorelu jsem koupila, bohužel v tabletách, a to mi nechce pozřít
, nechutná mu, možná ten ječmen by šel… Jinak jíme doma poměrně zdravě, i když syn dost jednostranně jen svá oblíbená jídla, to je pravda, ale žádné hamburgery, koly apod, to on nevyžaduje vůbec.
Mám pocit, že u nás je to opravdu hlavně imunita, má ji bohužel slabou od narození, bojujeme každou zimu s mnoha nemocemi dých. cest, hlavně rýmy, odtud možná to umístění mezi očima a na očích…Hned po kožním asi vyrazíme k naší imunoložce, byli jsme tam naposledny v květnu, a to byl zrovna kožně docela dobrý, takže jsme to neřešili..
Mám dceru asi tak stejně starou a taky mám pocit, že má oslabenou imunitu, Tak zkouším kde co. Ohledně rýmy mám jeden osvědčený recept. Nikdy holce nekapu kapky z lékárny ani mořskou vodu. To se jen vysušuje sliznice a rýma se vrací. Když má dcera rýmu ( nejlépe hned v začátku ), tak jí nechám ráno vyčůrat a ranní moč si trochu odleju do nějaké malé skleničky a kapátkem z lékárny jí to kapu do nosu. Do druhého dne max do 2 dnů je po rýmě. Opravdu to funguje i když se to může někomu zdát nechutný. Můžeš to zkusit, pokud by měl problém, že je to hnusný, když mu to steče do pusy, tak mu to dej zapít něčím sladším, třeba čajem s medem. Zkus to a uvidíš.
Já na to trpěla od miminka, už v kočárku jsem měla na tváři opar třeba od oka až k nosu, vždycky na levé půlce tváře, někdy na oční lince a tak, prostě tam mám ložisko, který se vždycky při stresu, teplotě, při slunění zaktivovalo. Přesatalo se mi to dělat až tak kolem 30 let, ted mám jen běžné opary u rtů. Myslím, že se s tím nedá nic moc dělat, je to prostě v těle. Někdy jsem dostala antibiotika, když to bylo hodně na oční lince. Doktorka říkala, že je lepší to nepotlačovat, ale nechat opar proběhnout, vybujet…Přitom imunitu mám dobrou, byla jsem nemocná snad jen 3× v životě, mě se prostě místo nemoci udělá asi opar a je po všem, ani jako dítě jsem nebyla vůbec nemmocná, ani žádné dětské nemoci, jen jsem běhala často s obřím oparem…tak nevím, jestli to nějak souvisí s imunitou. A když se mi udělá opar dnes, není nic lepšího (a že jsem vyzkoušela už asi všechno, co existuje),než potírat vodičkou Audiron od Energy.Hned to splaskne, zaschne a o hodně lepší průběh…Tak jsem tě asi nepotěšila…Každopádně s oparem zasahujícím do oka hned k očnímu nebo na kožní, aby posoudil, co a jak…
Sedmikrásko, moc díky za zkušenosti. Tak náš kluk imunitu dobrou nemá, ale přijde mi že se to s věkem trochu zlepšuje, taky do něj cpu přírodní imunostimulanty, takže snad to pomáhá. Audiron náhodou doma taky mám, protože mu to kapu při rýmě do uší jako prevenci proti zánětu stř. ucha, na které trpí.
U něj to má taky většinou rychlý průběh, tedy ten aktivní stav. Jeden den jsou puchýřky, druhý den se hojí a pak pár dní mizí. Chvíli před výsevem pozoruju zarudlé oči (ale většinou to souvisí s tím, že buď má horečku a nebo se hodně rozčiluje a plače a zarudnou mu oči), takže to většinou zbystřím, že to asi přijde.
A sedmikrásko, pomáhaly ti nějaké doplňky stravy to potlačit? třeba ta hlíva? nebo nějaké imunoglukany? Já třeba mám v sobě HPV vir a díky hlívě a snížení stresu jsem se projevů zbavila a jsem už pár let v pohodě. ![]()
Ahoj, nepomohlo mi nikdy nic, určitě tímhle vším nic nezkazíš, ale zázrak bych asi nečekala…Prostě jak přijde stres, první větší sluníčko nebo třeba při menstruaci, když bych si třeba rozškrabla na levé straně pupínek, tak druhý den mám opar…Při teplotě, rýmě ho mám vždycky, ale fakt jen už u rtu nebo v nose. Určitě se to bude chlapečkovi věkem lepšit…Je to prostě nepříjemný, ale říkám si, že jsou horší věci. Někdy jsem to stihla zastavit Zoviraxem v tabletách, když jsem už cítila pálení na známých místech. Ale ted už mám pocit, že je lepší, když se opar udělá, než to zastavovat lékama, já léky strašně nerada beru na cokoliv. Takže to řeším Audironem, ten se mi jeví jako nejúčinější a krásně se mi to po něm bez fleků zahojí. Tak vydržte a at má chlapeček opary co nejméně ![]()
Tak přidávám další info o průběhu našeho oparu. Byli jsme na kožním, naštěstí jsme natrefili na velmi přijemnou paní doktorku. Ta nám poradila imunologické vyšetření, vypsala nám žádanku a řekla, že opravdu pouze mastičkama se nic nezmůže. Herpesin nebo Zovirax pouze zabraňují masivnímu šíření oparu na další místa, taky nám poradila jakýsi gel na ruce, který zabranuje přenášení na další místa při škrábání (tomu u dítěte nejde zabránit). Prý se nemám bát toho postižení očí, to prý hrozí jen u velmi starých lidí, tam se občas vyskytne postižení rohovky, ale u dětí se spíš stává, že se opar stěhuje všude po těle a stále se (pokud se neléči) rozšiřuje na další místa.
Budeme prý muset brát velmi nízké dávky antivirotik po dobu cca 3-4 měsíců a tato léčba by měla virus zcela vyléčit a opar by se už nemusel opakovat. Ale samozřejmě záleží na krevních testech, jak mu vyjde buněčná imunita apod (zase tolik tomu nerozumím
) Říkala, že u dětí je díky této lečbě velká šance na uzdravení, tak mě trochu povzbudila ![]()
Sice z těch antivirotik nadšená nejsem, ale říkala, že vedlejší účinky to nemá, jsou to prý velmi nízké dávky. Tak uvidíme co na to naše imunoložka, to je docela rozumná paní, alespoň podle dosavadních návštěv u ní.
Tak dám vědět, jak dál (pro ty co zavítali na tuto diskuzi a mají podobný problém) ![]()