Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Tak jsem se dívala na tu adrsu borolioza a to by souhlasilo, že mám takové příznaky. Vyšetřená jsem byla mnohokrát na boroliozu a nic neshledali.Jen z krve to vyšetřovali. Lumbálky se bojím. Jinak děkuji za upozornění
Zdravím,
Dnes mi bylo řečeno, jen tak mimo řeč, ze švagrová, má RS…Tak je to potvrzené, i když jsem doufala v boreliozu. A na otázku co bere za léky mi odpověděla, ze nemá nárok!!! Kurnik jak je to možné!? Je mladá, na co čekají!? Prý az bude mít závažnější příznaky
protože léčba je drahá! Je to v pořádku? Děkuji
@Anonymní píše:
Zdravím,
Dnes mi bylo řečeno, jen tak mimo řeč, ze švagrová, má RS…Tak je to potvrzené, i když jsem doufala v boreliozu. A na otázku co bere za léky mi odpověděla, ze nemá nárok!!! Kurnik jak je to možné!? Je mladá, na co čekají!? Prý az bude mít závažnější příznakyprotože léčba je drahá! Je to v pořádku? Děkuji
v pořádku to není, ale je to opravdu tak.Moje příbuzná to má úplně stejně, žádné léky, žádná léčba. Jen dochází na kontroly.
Zda je to v poradku je otazka, ale je to bezny postup. Nemoc muze klidne dvacet let spat. Cekaji na ataku ![]()
Pojišťovny mají podmínky, za jakých léčbu dají, ale pozor, když už jsou příznaky moc závažné, tak ji zas ze stejných důvodů seberou. Kdo si léčbu sám nevydupe, tak ji hned tak nedostane. Ať to chce švagrová písemně, že nemá nárok, to oni neradi dávají, pak taky lze ataku nahrát, sice ji přeléčí Solumedrolem, to se u akutní ataky dělá, ale je to taky cesta k tomu, aby léčbu dostala. Bývaly podmínky dvě ataky za rok nebo tři za dva roky, aby pojišťovna léčbu schválila, takže občas se musí švindlovat:)
Preju svagrove hodne sily. Velmi dulezite je predevsim neklesat na mysli, pripada mi to dulezitejsi nez u jinych nemoci. Dva priklady rs mam v rodine, takze to vidim. Je to ukrutne pitoma nemoc, ale da se s tou potvorou zit, casto i plnohodnotne ![]()
@Marthalex jj, naprosty souhlas.
pojistovnam se do rs brutalne nechce a tak je dulezity tomu obcas pomoct. Dobry i blby zaroven je, ze je hrozne subjektivni nemoc, takze u dr. stahnout krovky a dobarvit. Ale co vim, tak pokud je dr. rozumny (a tak nejlepe znamy, samozrejme), tak tomu pomaha
i kdyz ty zacatky nevim moc, jak prpbihaji. Doma jsme se to dpzvedeli az behem lecby, takze za dlouho :/
Sestra má RS už pár let. Má tedy naštěstí nejpomalejší formu, takže ataky mívá, ale je jinak zatím brz obtíží (dokonce má teď nově mimčo). Sestře to zjistili už po atace, takže měla léčbu okamžitě. Ale kamarádka s RS musela čekat na jednu prokazatelnou ataku, pak dostala teprve léčbu.
Já mám RS už 18 let. Dá se s tím normálně žít, studovat, chodit do práce na plný úvazek. Já čekala na léčbu 3 roky, než mi jí schválili. Tehdy musely být 3 ataky za 2 roky, a já měla jen 2. Celkem jsem měla asi tak 10 atak, než se vůbec dospělo k diagnoze a pak další 3 než jsem dostala léčbu. Ale tak nezachrání všechno. Mám léčbu 5 let a stejně aspoň 1× za rok ataku dostanu. Holt neujedu 50 km na kole, nemůžu bruslit, lyžovat kvůli stabilitě. Ale bez toho se člověk obejde. Jsem často velmi unavená, tak chodím spát brzy. Já si vlastně už nepamatuju, jaké je to být zdravá, tak současný stav beru za normál. ![]()
@Anonymní píše:
Já mám RS už 18 let. Dá se s tím normálně žít, studovat, chodit do práce na plný úvazek. Já čekala na léčbu 3 roky, než mi jí schválili. Tehdy musely být 3 ataky za 2 roky, a já měla jen 2. Celkem jsem měla asi tak 10 atak, než se vůbec dospělo k diagnoze a pak další 3 než jsem dostala léčbu. Ale tak nezachrání všechno. Mám léčbu 5 let a stejně aspoň 1× za rok ataku dostanu. Holt neujedu 50 km na kole, nemůžu bruslit, lyžovat kvůli stabilitě. Ale bez toho se člověk obejde. Jsem často velmi unavená, tak chodím spát brzy. Já si vlastně už nepamatuju, jaké je to být zdravá, tak současný stav beru za normál.
On má každý jiný průběh, znám spoustu lidí, co jsou vcelku aktivní, někteří i úplně bez obtíží, jako zdraví, ale taky ty, co jsou už pouze ležící, nebo bohužel ty, kteří už tu nejsou:( Pohybuju se mezi pacienty s RS už léta, takže zkušenosti jsou různorodé.
Ahoj
mám docela strach z roztroušené sklerozy. Je mi 24 let, mám jedno dítě, jsem dva roky po porodu, nikdy jsem neměla žádné vážnějsí zdravotní problémy, jsem kuřačka.
Poslední dobou me skoro neustále brní pravá půlka těla, někdy je to jako by takové mravenčení někdy zas k brnění se přidává ztuhlost obou končetin a cítím oslabení, někdy trošku takovou slabší jakoby tahovou bolest v končetině při nějaké námaze a někdy i třes ruky. Přidalo se také poměrně časté točení hlavy, před 4 dny jsem byla ráda, že jsem se vůbec udržela na nohou a nesekla sebou. Ale to je i možné, že to bylo teď častou změnou počasí a tlakem. Předevčírem jsem si večer dala asi 4 sklenky vína ředené vodou a druhej den to bylo všechno ještě horší a brněla i celá hlava a hlavně pusa.
Nikdy dřív jsem tohle nepociťovala, jen jednou za čas se mi objevilo brnění té samé půlky těla ale to přešlo po chvilce a znovu se dřív jak za měsíc dva neobjevilo. Začla jsem to řešit až teď, kdy brnění pociťuji skoro měsíc.
Nejdřív jsem s tim byla u mého lékaře, který mě poslal na místní oddělení neurologie. Tam mě „proťukala“ a prohlížela mou koordinaci těla. Reflexy a vše se jí zdálo v pořádku a řekla mi že mě pro jistotu pošle do většího města na nervové oddělení s tim ať si tam dojdu co nejdříve, pro jistotu.
V lékařské zprávě bylo aby mi udělali v té akutní ambulanci v první řadě vyšetření na roztoušenou sklerozu.
Když jsem byla na té neurologii, pocitovala jsem jen brnění a mravenčení, občasnou slabost. zbytek co jsem popsala až v posledních dnech.
Zmíním také že mám teď brigádně práci jako pokojská a jelikož je tam práce teď a bylo hodně a lidí tam maj nedostatek, dostanu se tam až ve středu (10 dní od poslední návštěvy na neuro.).
Chtěla jsem se zeptat co všechno mě čeká při vyšetření a jestli je možné, že by to mohla být ta roztroušená skleroza, mám z toho docela strach. Popřípadě, co jiného by to mohlo být.
Děkuji za vaší odpověď.
Vyšetření je základ: EEG, reflexy, magnetická rezonance, lumbální punkce. RS by to být mohla, stejně tak dněco jiného. To musí posoudit lékař.
Mě RS potvrdili až po nějaké době, ze začátku je to „podezření“. Dle vývoje. Problém je, že u každého se projevuje jinak… Výsledky se dávají dokupy dle všech testů. Pokud budou mít podezření, odešlou tě do nějakého RS centra, kde se léčbou ambulantně zabývají.
@misasim Ahoj, tak mě cca před 1,5 rokem strašně brněly ruce a nohy, občas rty, bolest hlavy atd…, taky jsem byla na vyšetření na neurologii a pak na magnetické rezonanci a vše ok, prej je to od páteře a nedostatek magneska. Teď je naštěstí vše ok, sice se mi páteř občas blokne, ale v poho, takže to hned nemusí být RS. Přeji, ať vše dobře dopadne ![]()
No já také doufám, že je to jen něco od páteře nebo nějaká „blbost“. jsem teda zvědavá co mi řeknou ve středu popř. kam mě pošlou dál… řekla bych že je to čím dál horší, častěji se mi klepou ruce, především ta co brní a přidalo se občas brnění i druhé nohy od kolene dolů… už jsem z toho všeho taková unavená…