Rodičovský příspěvek a rizikové těhotenství
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
RP a rizikové těhotenství
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to s rodičovským příspěvkem a dalším těhotenstvím. Situace se má následovně. Manžel je s prvorozeným doma a pobírá rodičovský příspěvek. A já chodím do práce. Chtěli bychom ale druhatko. Manžel bude nastupovat do práce. Já vím, že jakmile otěhotním, půjdu na rizikové. Pracuji ve velmi rizikovém prostředí a všechny ženy, které otěhotní a nahlásí těhotenství odchází na riziko domu. A můj dotaz zní. Můžu být já doma na rizikovém a zároveň já nebo manžel pobírat rodičovský příspěvek? Děkuji za info ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Nevhodná práce (dle zákona) není důvod pro neschopenku, ale pro přeřazení na jinou práci. Pokud ji zaměstnavatel nemá, tak máš nárok být doma za náhradu mzdy ve výši 100 %. Neschopenkou se zbytečně omezuješ vycházkami a ještě k tomu jsi doma za menší peníze.
Jinak pobírat RP a zároveň nemocenskou je možné a taky je normálně možné abys ty šla na nemocenskou a manžel dál byl doma a pobíral RP.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lendeš píše:
Nevhodná práce (dle zákona) není důvod pro neschopenku, ale pro přeřazení na jinou práci. Pokud ji zaměstnavatel nemá, tak máš nárok být doma za náhradu mzdy ve výši 100 %. Neschopenkou se zbytečně omezuješ vycházkami a ještě k tomu jsi doma za menší peníze.
Jinak pobírat RP a zároveň nemocenskou je možné a taky je normálně možné abys ty šla na nemocenskou a manžel dál byl doma a pobíral RP.
Presne tak
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lendeš píše:
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lendeš píše:
Moment, na rodičovské může člověk pobírat neschopenku? To je pro mě novinka. Tedy když budu na rodičáku za nějakých 7 nebo 11 tisíc a dostanu papír od doktora, že mám rizikové druhé těhotenství, tak najednou budu zase dostávat celou neschopenku od sociálky a do toho stále ještě rodičák, není to nějaká blbost?
Omlouvám se, že vstupuju do diskuze.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@BlaZenkaB píše:
Moment, na rodičovské může člověk pobírat neschopenku? To je pro mě novinka. Tedy když budu na rodičáku za nějakých 7 nebo 11 tisíc a dostanu papír od doktora, že mám rizikové druhé těhotenství, tak najednou budu zase dostávat celou neschopenku od sociálky a do toho stále ještě rodičák, není to nějaká blbost?
Ne, na rodičovské dovolené ne, ovšem rodičovský příspěvek pobírat lze. Tzn. když jsi doma na rodičovské dovolené a otěhotníš, na vyplácení nemocenských dávek nárok nemáš (žádný příjem ti nemocí nevypadne), ale když jsi pracující osoba, tak ti nemocí vypadne příjem a na nemocenské dávky nárok máš, a je jedno, že k tomu pobíráš RP (ten lze při práci normálně pobírat).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@BlaZenkaB Pokud pracuješ, tak můžeš odejít na neschopenku a pobírat nemocenskou bez ohledu na to, jestli čerpáš RP nebo ne. Pokud jsi ale na rodičovské dovolené, tak nemocenskou samozřejmě pobírat nemůžeš, neuchází ti žádný výdělek. Na nemocenskou pak můžeš jít den po skončení RD.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@BlaZenkaB píše:
nesmíš si plést rodičovský příspěvek a rodičovskou dovolenou. při rodičovské dovolené nepracuješ, tedy ti logicky ani nenáleží neschopenka (při nemoci ti neuniká mzda). ale při pobírání rodičovského příspěvku klidně pracovat může, potom ti v případě nemoci uniká mzda, takže můžeš mít zároveň rodičovský příspěvek i neschopenku. výjimkou je tzv. nemocenská v souvislosti s porodem, která u některých pojištěnců „nahrazuje“ peněžitou pomoc v mateřství, tam nárok na rodičovský příspěvek zaniká. to ale není běžná neschopenka při rizikovém těhotenství.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit