Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Kalkulačky jsou na netu, stačí zadat čísla a vyjede ti výsledek ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj, roky si podávám daňové přiznání sama, souběžně mám HPP a DPČ. Loni v březnu jsem porodila, první polovinu loňského roku jsem pobírala PPM. Brigádu jsem přerušila na šestinedělí, od ledna letošního roku jsem se vrátila na malý úvazek ke svému hlavnímu zaměstnavateli. Letos tedy pobírám RP, mám příjem z brigády (cca 5000 čistého) a ze zaměstnání (cca 10000 čistého). Z obojího zaměstnavatelé odvádí daně. Daňové zvýhodnění na dítě si uznává manžel. Nedávno jsme s manželem narazili na téma daní a já netuším, v jaké přibližně výši čekat vratku daní příští rok (tedy až podám daňové přiznání za rok 2023). Zda to bude spíše v řádu stokorun, jako když jsem běžně za bezdětna chodila do zaměstnání, nebo zda to bude spíše v řádu tisícikorun, jako loni při pobírání PPM. O dítě nadále celodenně pečuji, nedochází do žádného dětského zařízení. Samozřejmě se neptám na konkrétní částku, jen na hrubou představu. Prostě jsem jen zvědavá a vrtá mi to hlavou.Děkuji za reakce. Anonym kvůli finanční situaci.
Slevu na poplatníka máš podepsanou někde?
U svého hlavního zaměstnavatele. Včetně té slevy pro zaměstnance s částečným úvazkem.
Edit: ale to se vlastně týká sociálního, nebo zdravotního. Pletu hrušky s jablkama. Pardon.
@Anonymní píše:
@JancaS84U svého hlavního zaměstnavatele. Včetně té slevy pro zaměstnance s částečným úvazkem.
Edit: ale to se vlastně týká sociálního, nebo zdravotního. Pletu hrušky s jablkama. Pardon.
Takže chceš teda vědět co? Těžko to tu bude někdo počítat, když nevíme přesná čísla. Já si daně počítám sama, ať vím, jestli mi to pak pošlou dobře a zároveň si to ještě na netu zadám do kalkulačky. Pro větší jistotu a kontrolu ![]()
Si myslim, ze pri tak nizkych prijmech ti zadny preplatek na danich nevznikne
Chci vědět, zda se nějakým způsobem promítá do daňového přiznání to, že pečuji o dítě a pobírám RP (který vím, že se do přiznání nezapočítává)? Zda se nějakým způsobem mění výše slevy za poplatníka? Tuhle informaci se mi nikde nepodařilo dohledat. Všude se řeší jen když je žena na RD. Čísla do kalkulačky si také umím zadat. Umím si vypracovat daňové přiznání, dělám si ho roky sama, jak jsem psala. Ale nemůžu si teď zadat nějaká čísla, když je teprve půlka roku. Proto se ptám, zda byl někdo ve stejné situaci (RP a plat) a jakým způsobem se to projevilo v rámci daňového přiznání. Nechci vědět částku, nikdo nemáme věšteckou kouli. No, asi si budu muset třičtvrtě roku počkat. ![]()
Díky za názor. Tak zřejmě jen klasicky pár stovek za dary. ![]()
Rodicovsky prispevek nema na vysi dani zadny vliv. Vis, kolik odvadis na dani, vis, kolik je sleva na poplatnika. Ta je s vysokou pravdepodobnosti vyssi nez odvadena dan, takze ti neni z ceho dalsi slevy/odecty vypocitat.
@Anonymní píše:
@Dahlia0409Chci vědět, zda se nějakým způsobem promítá do daňového přiznání to, že pečuji o dítě a pobírám RP (který vím, že se do přiznání nezapočítává)? Zda se nějakým způsobem mění výše slevy za poplatníka? Tuhle informaci se mi nikde nepodařilo dohledat. Všude se řeší jen když je žena na RD. Čísla do kalkulačky si také umím zadat. Umím si vypracovat daňové přiznání, dělám si ho roky sama, jak jsem psala. Ale nemůžu si teď zadat nějaká čísla, když je teprve půlka roku. Proto se ptám, zda byl někdo ve stejné situaci (RP a plat) a jakým způsobem se to projevilo v rámci daňového přiznání. Nechci vědět částku, nikdo nemáme věšteckou kouli. No, asi si budu muset třičtvrtě roku počkat.
Tohle nemá vliv na nic. Nikoho nezajímá že jsi na RD a máš RP v rámci daní
Sleva na poplatníka je přesně dána.
Super, děkuji. To jsem chtěla vědět. ![]()
@matkabagristy píše:
Rodicovsky prispevek nema na vysi dani zadny vliv. Vis, kolik odvadis na dani, vis, kolik je sleva na poplatnika. Ta je s vysokou pravdepodobnosti vyssi nez odvadena dan, takze ti neni z ceho dalsi slevy/odecty vypocitat.
Přesně tak, máš příjem a a pokud je tam daň, dělá se přiznání. Pak dáš veškeré slevy a podle toho vznikne případný přeplatek. Nic na to vliv nemá ![]()
Tak pokud máš u HPP jen 10000 čistého, což je cca 12000 hrubého, pak nevyčerpáš max slevu na poplatníka. U DPČ žádné slevy nejsou, ale dohromady za celý rok to zase tak vysoká daň nebude. Takže já bych to viděla na víc než jen na pár stovek. Ale otázkou je, co bude do konce roku. Pokud si zvládáš udělat daňové přiznání, tak si prostě spočítej celkem 12× hrubá z HPP + 12 X hrubá z DPČ, spočítej 12× sražena záloha na daň z DPČ a udělej si daňové přiznání jen kvuli orientačnímu vypočtu. Ale pak třeba odpadne jeden měsíc brigáda a bude to úplně jinak.
Takže u těch 10tis ti pokryje daň sleva na poplatníka, takže tam neplatis nic a ještě tu slevu nevyčerpas celou. U 5 tis máš nejspíš srážkovou daň 750 Kč takže když si pak uděláš přiznání a vše zdanis tak ti budou vracet těch 750× počet měsíců co to budeš mít a plus jestli ti vyjdou ještě nějaký další odecitatelny položky co píšeš že máš. Žádný zvýhodnění když jsi na rodicaku není.
@JancaS84 je to 5000 čistého z DPČ, takže to nebude 750. A ani srážková.
Ahoj, roky si podávám daňové přiznání sama, souběžně mám HPP a DPČ. Loni v březnu jsem porodila, první polovinu loňského roku jsem pobírala PPM. Brigádu jsem přerušila na šestinedělí, od ledna letošního roku jsem se vrátila na malý úvazek ke svému hlavnímu zaměstnavateli. Letos tedy pobírám RP, mám příjem z brigády (cca 5000 čistého) a ze zaměstnání (cca 10000 čistého). Z obojího zaměstnavatelé odvádí daně. Daňové zvýhodnění na dítě si uznává manžel. Nedávno jsme s manželem narazili na téma daní a já netuším, v jaké přibližně výši čekat vratku daní příští rok (tedy až podám daňové přiznání za rok 2023). Zda to bude spíše v řádu stokorun, jako když jsem běžně za bezdětna chodila do zaměstnání, nebo zda to bude spíše v řádu tisícikorun, jako loni při pobírání PPM. O dítě nadále celodenně pečuji, nedochází do žádného dětského zařízení. Samozřejmě se neptám na konkrétní částku, jen na hrubou představu. Prostě jsem jen zvědavá a vrtá mi to hlavou.
Děkuji za reakce. Anonym kvůli finanční situaci.