Vracení za daně

Anonymní
29.5.23 11:23

Vracení za daně

Ahoj, chtěla bych se poradit s někým znalejším v tomto odvětví.

Minulý rok jsem byla skoro celé těhotenství na neschopence, a tak jsem čekala, že vratka za daně bude pěkná. Nicméně mi od zaměstnavatele přišlo necelých 1 200,–. Ráda bych se zeptala, jestli to má být jako vše nebo zbytek, za nemocenskou, bude vyplácet nějaký úřad? Nevím, zda to řešit a případně s kým, v tomhle se nevyznám. Všichni mi říkali, že budu mít pěkný peníze za vrácení daní, tak mě to trochu zaráží. :think:
Všem děkuji za radu. :kytka:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8506
29.5.23 11:26
@Anonymní píše:
Ahoj, chtěla bych se poradit s někým znalejším v tomto odvětví.Minulý rok jsem byla skoro celé těhotenství na neschopence, a tak jsem čekala, že vratka za daně bude pěkná. Nicméně mi od zaměstnavatele přišlo necelých 1 200,–. Ráda bych se zeptala, jestli to má být jako vše nebo zbytek, za nemocenskou, bude vyplácet nějaký úřad? Nevím, zda to řešit a případně s kým, v tomhle se nevyznám. Všichni mi říkali, že budu mít pěkný peníze za vrácení daní, tak mě to trochu zaráží. :think:
Všem děkuji za radu. :kytka:

Vratka je od slova vrátit. To znamená, že nejdřív musíš něco odvést, aby se ti pak mohlo vrátit. Jestli jsi odvedla jen 1200, tak se vrátí 1200. Nevíme, jaký jsi měla příjem, jak dlouho jsi marodila, atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4545
29.5.23 11:31

Jak je psáno výše. Vrátí se ti to, co jsi v tom roce odvedla. Pokud jsi pracovala jen v lednu a tvůj odvod dane byl 1200,— tak se ti víc nemá co vracet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.5.23 11:34

@Hanula1212

Na nemocenské jsem byla od ledna minulého roku do konce května (do porodu), takže pak mateřská. Vydělávala jsem v průměru 25 tisíc.

Já se v tom nevyznám, proto zjišťuji informace, všichni mi tvrdili, že budu mít pěkný peníze za daně, tak já nevím. :lol:

• Citovat
  • Upravit
12227
29.5.23 11:34

Nemyslela sis nahodou, ze ti za ty mesice vrati slevu na poplatnika, kdyz si to neuplatnovala?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11559
29.5.23 11:35

Jako že se očekávalo, že se vrátí třeba celá odečitatelná položka na plátce, případně ještě na děti? Kdyby to bylo možné započíst proti již zaplaceným „zálohám“ na dani, tak asi jo. Ale asi je potřeba to pořádně propočítat, kolik daní se odvádí měsičně z té neschopenky… :roll:

Příspěvek upraven 29.05.23 v 11:49

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35741
29.5.23 11:36

Když si téměř celý rok nepracovala tak si nejspíš neodvedla nic moc na dani tak ti není z čeho vracet. Pokud si dostala od zaměstnavatele zpět 1200 Kč tak to je vše a nic víc už nedostaneš.
Možná za tento rok pokud budeš čerpat dovolenou mezi mateřskou a rodičovskou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76492
29.5.23 11:37
@Anonymní píše:
@Hanula1212

Na nemocenské jsem byla od ledna minulého roku do konce května (do porodu), takže pak mateřská. Vydělávala jsem v průměru 25 tisíc.

Já se v tom nevyznám, proto zjišťuji informace, všichni mi tvrdili, že budu mít pěkný peníze za daně, tak já nevím. :lol:

vždyť už ti to ostatní psali, jak jsi mohla očekávat pěkné peníze vrácené za daně, když jsi v tom roce žádné daně neodvedla?
to ti radil kdo? strejci ve 4. cenové?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35741
29.5.23 11:39
@Anonymní píše:
@Hanula1212

Já se v tom nevyznám, proto zjišťuji informace, všichni mi tvrdili, že budu mít pěkný peníze za daně, tak já nevím. :lol:

No tak to těžko když si nepracovala a neodváděla daně. To se v tom ti všichni moc nevyznaji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8506
29.5.23 11:45
@Anonymní píše:
@Hanula1212

POkud jsi měla mzdu 25000 pouze v lednu a pak žádný zdanitelný příjem nebyl, tak by to tak odpovídalo. Z hrubé 25000 je záloha na daň 1180,– takže to je částka, kterou lze vrátit. Zaměstnavatel to má správně. Nemocenská ani PPM nejsou zdanitelné příjmy, takže z těch se zálohy neodvádí. A Pepa v hospodě toho vždy nakecá, ale málokdy má pravdu!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
675
29.5.23 11:57

Pokud by jsi za rok odpracovala například půl roku, a zbytek byla na neschopence, tak by ta vratka daní byla opravdu celkem vysoká, vrátli by ti vlastně skoro všechny odvedené daně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4385
29.5.23 12:02

Na neschopence se ti nemá co vracet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81479
29.5.23 12:26
@Anonymní píše:
@Hanula1212

No, ale ty jsi fakticky nevydělala nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.5.23 14:04

Děkuju všem za vysvětlení, já se v tomhle nevyznám, proto se ptám.

Mějte se pěkně. :kytka:

• Citovat
  • Upravit
shadowbabe
29.5.23 14:25

Zdravíme tvůj tým dvorních poradců :dance:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat