Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
No asi takhle… měla jsem ve třídě kluka (4. třída), co měl v „psací“ ruce 2 měsíce šrouby. A ano, naučil se za tu dobu celkem slušně psát druhou rukou. Prostě to zkoušel. Začínali jsme tím, že měl zakroužkovat správnou odpověď, postupem času psal tiskacími písmeny krátké stručné řešení´. Ne slohy, ne slovní odpovědi, ale příklad a výsledek v poho.
Zápisy nedělal, ale musel se snažit pracovat.
Jesismaria, jasne ze ne, a vubec kolem toho nemusi byt cela ta komplikace s ADHD. Chtit po dospelem, aby plnohodnotne fungoval s nedominantni rukou behem urazu je uhozene, u ditete 100× tak a u ditete s problemem 1000× tak. To bych uz asi byla u reditelky, a to mam tendence se tem ucitelum do toho mic nemichat…no, po jeste zvazeni mozna ne po tech cislovkach, to by asi melo byt relizovatelne, ale pokud ho ma v planu nechat psat plnou pisemku, to je fakt mimo.
Příspěvek upraven 23.01.23 v 21:29
@neumisa jedná se o 14 dní, kdy bude mít ruku v sádře. Kdyby se jednalo o 2 měsíce, tak bych sama chtěla, aby to zkoušel levou.
@beruska9 já se snažím být objektivní a určitě není mým stylem „letět“ za ředitelem. Proto i schůzka iniciovaná z naší strany před Vánoci byla bez ředitele. Říkala jsem si, že se snad můžeme domluvit jako lidi. Nicméně když se po 15 min paní učitelka z angličtiny zvedla a ze schůzky odešla, došly mi slova. Schůzka byla předem domluvená a s termínem (dnem i časem) všichni souhlasili, dokonce se jednou termín měnil z důvodu „problému“ na straně jedné vyučující.
@Anonymní píše:
@neumisa jedná se o 14 dní, kdy bude mít ruku v sádře. Kdyby se jednalo o 2 měsíce, tak bych sama chtěla, aby to zkoušel levou.
to ale budeš muset řešit přímo s učitelkou, ne tady.
@beruska9 já právě čekám, zda ho opravdu nechá psát celou písemku. Číslovky čert vem, nějak to zvládl, ale celou písemku určitě nedá. Má s tím dost velký problém i když má obě ruce zdravé.
@neumisa ano, když nebude zbytí, tak to s paní učitelkou budu řešit, ale nechci řešit něco, co je třeba normální/bežné. Nechci pro syna úlevy, jen proto, že má ADHD, tak mu vše odpustíme, umeteme cestičku a já nevím co.
@Anonymní píše:
@beruska9 já se snažím být objektivní a určitě není mým stylem „letět“ za ředitelem. Proto i schůzka iniciovaná z naší strany před Vánoci byla bez ředitele. Říkala jsem si, že se snad můžeme domluvit jako lidi. Nicméně když se po 15 min paní učitelka z angličtiny zvedla a ze schůzky odešla, došly mi slova. Schůzka byla předem domluvená a s termínem (dnem i časem) všichni souhlasili, dokonce se jednou termín měnil z důvodu „problému“ na straně jedné vyučující.
No, tak to asi budeš muset letět výš. Co jiného, když se zvedne a nic se vlastně nevyřešilo.
Já tady to chování nechápu, poslední dobou to vídám i v jiných profesích. Prostě v prostřed jednání se někdo důležitý sebere a odejde a to beze slova. Nějaká zodpovědnost ke kolegům 0 ![]()
Asi je to na ochote daneho ucitele ![]()
Muj syn je dyspraktik (tudiz psani jako takove je pro nej problem, protoze je spatne citelne) v prime na gymplu mel velmi tezky uraz, vice nez rok nemohl pouzivat pravou ruku. Vetsina ucitelu to chapala, sesity si fotil od spoluzaku, na vetsinu pisemek mu prisla pomoci asistentka a te to diktoval, levou zvladl max psat cisla.
Je to sice uz nekolik let, ale bohuzel ma trvale nasledky po uraze. Ma omezenou hybnost te ruky, nateka mu a kdyz ji pouziva dele, tak ho boli.
Treba slohove prace ma mu dovoluji psat na pocitaci. Ale taky jsme obcas narazili na ucitele, ktery odmital “ulevu”
Dokonce se nam stalo, ze pozadal o pomoc ucitele (slo o pomoc se zapnutim zipu bundy, mel tenkrat sadru az po loket) a pan ucitel mu rekl, ze neni nici sluha ![]()
Ja vim, mel se zeptat spoluzaku, ale pry mu to bylo uz trapny, protoze mu museli (opravdu dlouho) pomahat uplne se vsim…
Zkuste se domluvit, zdali by nemohl diktovat odpovedi asistence a ta za nej psat.
Drzim palce
@neumisa píše:
No asi takhle… měla jsem ve třídě kluka (4. třída), co měl v „psací“ ruce 2 měsíce šrouby. A ano, naučil se za tu dobu celkem slušně psát druhou rukou. Prostě to zkoušel. Začínali jsme tím, že měl zakroužkovat správnou odpověď, postupem času psal tiskacími písmeny krátké stručné řešení´. Ne slohy, ne slovní odpovědi, ale příklad a výsledek v poho.Zápisy nedělal, ale musel se snažit pracovat.
Podobně to dělám u všech dětí se sádrou. Omezíme se na minimum, ale zkouší pracovat. Zápisky si kopírují, v prověrce neřešíme věty, ale hesla a příklady atd. Mám ale starší děti a nemají problém s pozorností atd.
@Anonymní píše:
Asi je to na ochote daneho ucitele
Muj syn je dyspraktik (tudiz psani jako takove je pro nej problem, protoze je spatne citelne) v prime na gymplu mel velmi tezky uraz, vice nez rok nemohl pouzivat pravou ruku. Vetsina ucitelu to chapala, sesity si fotil od spoluzaku, na vetsinu pisemek mu prisla pomoci asistentka a te to diktoval, levou zvladl max psat cisla.
Je to sice uz nekolik let, ale bohuzel ma trvale nasledky po uraze. Ma omezenou hybnost te ruky, nateka mu a kdyz ji pouziva dele, tak ho boli.
Treba slohove prace ma mu dovoluji psat na pocitaci. Ale taky jsme obcas narazili na ucitele, ktery odmital “ulevu”
Dokonce se nam stalo, ze pozadal o pomoc ucitele (slo o pomoc se zapnutim zipu bundy, mel tenkrat sadru az po loket) a pan ucitel mu rekl, ze neni nici sluha
Ja vim, mel se zeptat spoluzaku, ale pry mu to bylo uz trapny, protoze mu museli (opravdu dlouho) pomahat uplne se vsim…
Zkuste se domluvit, zdali by nemohl diktovat odpovedi asistence a ta za nej psat.
Drzim palce
Asistentku nemá.
Je mi líto, čím si tvůj syn musel projít. ![]()
@Anonymní píše:
No, jasne, neletelas tam rovnou a snazila ses domluvit. Ucitelka zjevne nerespektuje nastavena opatreni, a to i mimo tu zlomenou ruku, takze dalsi schuzku bych iniciovala s reditelem.
K te ruce samotne, tam asi nebude nejaky obecne pravidlo, netusim, selsky rozum mi rika, ze proste nelze pozadovat po nikom, aby okamzite plnohodnotne fungoval s nedominantni rukou a ze by snad kazdy soudny ucitel pochopil, ze se jde kratkodobe prizpusobit v hodnoceni, pokud ma zak zdravotni omezeni. Treba k tem cislovkam, pokud je to fakt cerstve, rekla bych - cislovky bys mohl zkusit, pis treba kazdou druhou, at mas vic casu.
Osobne jsem nemela takhle nic ani moje deti, ale bracha mel zlomenou ruku a ulevy mel urcite. Mela jsem spoluzaka, ktereho prejelo auto a byl mimo nekolik mesicu, cela trida i ucitele jsme se snazili pro nej udelat, co slo, aby nemusel opakovat rocnik (byl to posledni rok na zakladce), nosili jsme mu ukoly, chodil na prezkouseni, jak se mohl zacit hybat…a pak si clovek precte o ucitelce, co neni ochotna udelat nic, ani si splnit svoji povinnost ohledne opatreni, to by me drblo ![]()
No tak to bych se teda výrazně ohradila. Podpůrná opatření nemá jen tak z plezíru. Já jsem se taky ohradila přes ředitele kvůli výchovnému opatření za příznaky ADHD. Nenechám dceru trestat za nedostatek dopaminu. Prostě by nepsala. Zlomenou ruku respektive v sádře už taky měla a nikdo ji psát nenutil.
@Anonymní píše:
No tak to bych se teda výrazně ohradila. Podpůrná opatření nemá jen tak z plezíru. Já jsem se taky ohradila přes ředitele kvůli výchovnému opatření za příznaky ADHD. Nenechám dceru trestat za nedostatek dopaminu. Prostě by nepsala. Zlomenou ruku respektive v sádře už taky měla a nikdo ji psát nenutil.
Já na to přišla dnes, že ho nechala psát ty číslovky. Ale jak říkám, šlo o 10 číslovek. Zvládl to. Ale mám opravdu vážnou obavu, že ho nechá psát ten velký test. A to už by se mi tedy vůbec nelíbilo.
Ahoj, chtěla bych se zeptat. Syn 3. třída, ADHD, medikován, podpůrná opatření. Bez asistentky. Nyní se mu ve škole stal úraz - má pravou ruku (ukazováček, prostředníček) v sádře, samozřejmě i se zápěstím. Syn je pravák. Již od září „bojujeme“ s paní učitelkou z angličtiny. Mají ji letos první rok (jako paní učitelku), angličtinu mají od první třídy. Paní učitelka nechápe/nechce pochopit, že syn má určitá podpůrná opatření a nedodržuje je. Před Vánoci proběhla i schůzka, kde byla třídní učitelka, výchovná poradkyně a paní učitelka z angličtiny a prvouky. Zde bylo vysvětleno jak námi jako rodiči, tak výchovnou poradkyní, co je třeba dodržovat, prosili jsme, aby paní učitelky dodržovali podpůrná opatření. Třídní je dodržuje bez problému od začátku, nemá na syna stížnosti, naopak ho chválí. Paní učitelka z prvouky, pochopila na osobní schůzce a taky vše v pořádku. Za to paní učitelka z angličtiny se v půlce této schůzky zvedla, s tím že musí jít a odešla. Syn není schopen v angličtině psát tak jak se to píše, ale hodně často to napíše foneticky. Jeho vývoj dle PPP je v pásmu hlubokého podrůměru až po průměr. Záleží na dané oblasti. Pracujeme s ním. Na schůzce jsme paní učitelce z angličtiny vysvětlovali, že je pro syna velmi těžké/až skoro nemožné/, aby zvládl písemku na 2A4 z celé lekce písemně (přeložit zadání, písemně vypracovat a ještě i správně napsat). Žádali jsme spolu s výchovnou poradkyní paní učitelku, aby místo písemného projevu ho ústně zkoušela. Dopadlo to tak, že nejen že ho to nechá napsat tu písemku, ale v rámci té samé hodiny ho ještě vyzkouší. No známky se mu trochu zlepšili, i když udržet pozornost na písemku i zkoušení je pro něj těžké.
A co se teď děje. Má tu ruku v sádře. Není schopen v ní udržet pero, prostě to technicky není možné. Dneska ho nechala psát test na číslovky - ústně řečená číslovka (nevím zda poslechem či paní učitelkou) a syn měl napsat číslicemi. Nelíbí se mi to. Šlo sice o krátký test (10 číslovek), ale ve středu mají psát opět písemku na celou lekci. Chci se zeptat, zda je běžné, že dítě musí psát písemku levou rukou, pokud ruka, kterou normálně píše je v sádře? Očekávám totiž, že ho to paní učitelka opět nechá psát.
Třídní učitelka s ním nyní pracuje v hodině a on jí říká, výsledky, gramatiku jak to má být a paní učitelka to doplňuje/píše za něj.
Prosím o názory. Nechci syna bránit, postupně mu přidáváme těžší úkoly, aby byl jednou na život co nejlépe připravený, ale způsob paní učitelky z angličtiny se mi nelíbí.