Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Ter85 ahoj, sedla jsem si na pohovku, starší vedle mě a četly jsme, malovaly, skládaly apod. a já kojila, kojila a kojila
Pokud je nutné i odsávat (zkušenost nemám), tak bych to udělala úplně stejně…
Hmm, jenže starší nevydrží prosedět den na gauči-nevydrží u ničeho dýl, než 3 minuty. Navíc mladší u kojení řve a trhá se, tím jak teče míň mlíka, tak se u toho pereme. ![]()
@Ter85 no tak jí nech ať vždycky donese nějakou novou hračku a nebo jí nech svému osudu - sedni si v pokojíku s miminem na zem a starší si může hrát s čím chce. No ale pokud je zvyklá, že se jí intenzivně věnuješ, tak to asi nevyřešíš nijak ![]()
No já už takhle kojím po 2 hodinách a musíme chodit ven-chodíme 2× denně na 2 hodiny. Taky musím uvařit. Nijak extra se starší nevěnuji, ale nemůžu ji nechat ladem celý den. Protože pokud 20 minut kojím, pak dám odříhnout, přebalim, odsávám 10 minut, dám sterilizovat (pokud mimino řve hodně hladem, dám dokrm)a ještě s miminem cvičím Vojtovku, tak na starší mi už tak zbývá dost málo času a štve mě to.
@Ter85 no jo s tím ale nic neuděláš, zkrátka vydrž
Z tvého popisu mi to zase tak strašné nepřijde - u všeho ti může starší asistovat a ještě bude mít pocit, jak je důležitá
a věnovat se jí můžeš při všech těch činnostech. A ven můžete jít jen na hodinu
Já jsem kojila třeba hodinu v kuse, malá navíc byla strašně uplakaná, pořád potřebovala chovat, takže pokud jsem potřebovala vařit, uklízet apod., tak mimino jsem vrzla do šátku.
@Ter85 Podle mě tě to trochu vyčerpává. Proč odsáváš, můžeš krmit častěji. Válej se s miminem a odpočívej, zapoj tatínka nebo rodinu.
Jak dlouho růstový spurt trvá?
Obvykle jsou to 2-3 dny, ale někdy může trvat týden i více. Pokud růstový spurt trvá týden
nebo déle, maminka by se měla zamyslet, zda má dostatek kalorií a tekutin ve své stravě.
Nemusí to být těžké poznat, protože se matka při růstovém spurtu se může cítit hladovější
než obvykle.
@natyber
Zapojit tatínka a rodinu nejde-tatínek chodí do práce a prarodiče taky. V týdnu jsem matka na plný úvazek, válet se s miminem prostě nemůžu-starší se se mnou válet nevydrží. Musíme se chodit větrat ven, musím vařit, nejde se věnovat jen miminu a celý den jen ho mít u prsa. Trvá to už docela dlouho-skoro měsíc, ještě je problém, že jsem dostala menstruaci, takže prckovi mlíko nechutná. Vzhledem k tomu, že už to trvá tak dlouho a mimčo mi nepřibírá, tak jsem po poradě s Mudr, ale i s laktační poradkyní, nasadila dokrm. Podobné problémy jsem řešila i při prvním prckovi, ale jak jsem psala, tam šlo být celý den zavřená doma a kojit. Hladovější se necítím, tekutin vypiju taky dost. Jen mě zajímalo, jak to dělají matky, co mají doma 2, 3, 4 děti a nastanou takové problémy. Přeci si kvůli tomu muži neberou dovolenou. ![]()
Ahoj mám ten samý problém..trvá to už 3 týdny…měla jsem anginu a ATB.Syn 3,5 měsíce mi v noci na papání vstával jen jednou..kojím…od doby co jsem měla ATB se budí v noci po 1,5-2hodinách. Ráno jsem, vždy zmlácená jak pes..Vždy krásně spinkal i v kočárku a teď? řve, řve a řve…mám ještě 9letého syna a ten mi to nedělal..Byla jsem na kontrole u dr a přibral za 14 dní jen 200g
,takže za 14 dní máme na jet na mrkvičku ![]()
A UM na dokrm nedavas? Ja zacala davat 40 ml po rannim a 60 ml vecernim kojeni a je to lepsi. Hlavne v noci vydrzi potom 3 hofiny a trochu se vyspim. Pak uz je to zase co 1,5-2 hodiny.
Holky, ale při spurtu miminka přece moc nepřibývají na váze, ne? Většinou rostou do délky?
@Ter85 píše:
@natyber
Zapojit tatínka a rodinu nejde-tatínek chodí do práce a prarodiče taky. V týdnu jsem matka na plný úvazek, válet se s miminem prostě nemůžu-starší se se mnou válet nevydrží. Musíme se chodit větrat ven, musím vařit, nejde se věnovat jen miminu a celý den jen ho mít u prsa. Trvá to už docela dlouho-skoro měsíc, ještě je problém, že jsem dostala menstruaci, takže prckovi mlíko nechutná. Vzhledem k tomu, že už to trvá tak dlouho a mimčo mi nepřibírá, tak jsem po poradě s Mudr, ale i s laktační poradkyní, nasadila dokrm. Podobné problémy jsem řešila i při prvním prckovi, ale jak jsem psala, tam šlo být celý den zavřená doma a kojit. Hladovější se necítím, tekutin vypiju taky dost. Jen mě zajímalo, jak to dělají matky, co mají doma 2, 3, 4 děti a nastanou takové problémy. Přeci si kvůli tomu muži neberou dovolenou.
Ter85:Zkoušela jsem Nutrilon i Sunar..malej je paličák, z flašky pít nechce a injekční stříkačkou mi vše vyplivne..Nechce ani dudlík..nemáme to s ním jednoduchý. ![]()
Ahoj nevím jestli tě to uklidní, ale u nás to trvalo asi čtyři dny a moje hodné miminko bylo zpět. Přeji ať to máš rychle za sebou
.
@katrinacek1 Já si pamatuji, že to bylo u nás v takových těch etapách…už to nevím přesně, takže to napíšu zhruba odhadem. Myslím, že to trvalo pár dní a pak se to malé zase ustálilo. Bylo to i pro mě náročné, si pamatuji, že jsem i 3× plakala zoufalstvím, vyčrpáním a hlavně nevyspáním. Opravdu ti jinou radu, pomoc nemohu dát, než to co už asi víš, že to musíš vydržet, vyčkat a pak už na to jen vzpomínat.
Jen ještě tip, nevím jak to máš ty, ale já to měla tak, že vlastně s malou dohromady, takže jsem si to vyřešila, že v polospánku jsem ji dala prs a nějak spala dál…pamatuji si, že mi to hodně pomohlo načerpat další psychické síly do nového dne.