Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Oni se doktori vetsinou na tehotnou boji sahnout
ja nastesti mela fyzio, ktera se nebala a od bolesti mi pomohla - zebra, zada i kriz, ale chce to hledat nekoho se zkusenostmi… ono se meni teziste tela a muzes si tak namahat uplne jine casti zad nez normalne, ja se musela i jinak naucit stat a pokladat nohy, jinak by mi upadl kriz
hodne stesti!
@Marina28 píše:
Vim, ze tu nikdo nema rentgenove oci (bohuzel:), takze se potrebuji spis vypsat, protoze uz nemuzu. A jestli se najde nekdo, kdo to mel stejne a zpravilo se to, tak tim lip.Od zacatku tehu mam bolesti podbrisku,zaludku a zad. Migreny a nevolnosti uz nastesti presly, ale uz jsem v 16 tt a bolesti mam porad. Vystreluji i pod zebry, na bocich, v zadech nahore i dole. Boli me pri curani - ne paleni trubice, ale vylozene bolest bricha. Hodne muzu mit i od zad, jelikoz toho pres den moc nenachodim, jak me vsechno boli a nemam naladu. Prochazky bolesti zad akorat zhorsuji. Trochu pomaha rotoped.
Neni zadna poloha, kde by me neco nebolelo. Moc dobre se mi nespi a nekdy se v noci budim bolesti (neni to ale takova bolest, kterou bych nemohla vydrzet). Zazivani take nic moc.Jsem z toho uz protivna a sklesla. Bojim se, ze se deje neco, co pak bude mit trvale nasledky a ze az se mimco narodi, tak nebudu moci normalne fyzicky fungovat:(
Nebyl nekdo v tehu take takto bolavy a zrychtovany a preslo to?
Doktorum jsem to rekla, ale nikdy na to nic nereknou. Mimi je ok a to jim staci. Musim vzdy cekat 4 tydny na dalsi vysetreni/ultrazvuk a to taky trnu, jestli je porad vse ok.
Ted zrovna beru Macmiror na vytok - aniz by mi udelali kultivaci 🙄 Take nic prijemneho.
Nastesti mam super partnera a rodinu, ale tezko tohle vsechno snasim.
Diky a hezky vecer.
A to máš stále i vleže ty bolesti u žaludku? Nemáš třeba vředy? Dělali ti třeba sono žlučníku, krevní obraz jater a tak něco? Mluvila jsi o tom i s praktickým lékařem a nejen s gynekologem? Praktický lékař by ti mohl ohledně toho poradit. Píšeš zažívání také nic moc a co tě trápí? Nemáš třeba nadýmání a průjem? V těhotenství se někdy rozjede třeba laktózová intolerance.
Bolest břicha při čurání jak píšeš může být v těhu normální, když není nález v moči ani jiné problémy.
Bolesti zad a špatné spaní má spousta těhotných, případně i v těhotenství můžeš vyhledat fyzioterapeutku.
@Marina28 tak věřím že to je náročné já jsem teď taky těhotná už teda čekám 4 dítě ale to je jedno každé těhotenství bývá jiné no a nechci strašit ale bude ještě hůř ze začátku mi bylo taky zle blbě se mi dýchá teď ještě kyčle do toho no u mě i poslíčci a tohle dítě kope nejvíc ze všech hlavně večer a v noci do podbřišku a do žeber já už jsem teda 36+2 ale čím dál jsem tím hůř no bohužel se to musí vydržet co člověk nadělá držím palce ať je to co nejmíň náročné až do konce ![]()
@Marina28 jo a záda mě zlobí taky ale to ne jenom v těhotenství ale pořád
@Marina28 vždycky,když někdo řekl, jak je těhotenství nejkrásnější období, měla jsem chuť ho vzít po hlavě klackem.. bolely mě záda, kyčle, brnely mě ruce a milión dalších věcí. jedine uklidňující bylo to, že to vždy po porodu všechno přešlo
nemáš třeba skoliózu? Ta se vždycky v těhotenství projeví atd
Mňa napríklad bolí okolie pupku + pod pravým rebrom od nejakého 10tt. U mňa to teda asi budú nejaké zrasty alebo namahanie jazvy po operácii žlčníku. A samozrejme spať sa nedá lebo kycel, keď dlho sedím tak zlobia kríže. A žalúdok je ešte samostatné peklicko, pred každým nákupom plačem, že netuším čo budeme ďalší týždeň jesť, lebo mi nič nechutí a všetko smrdí ![]()
Těhotenství, obe, pro me byly peklem. Když jsem obcas zahlidla ty vycentrovane matky na joga podlozkach s eko flaskou prefiltrovane vody, pripadala jsem si jak zoufalec.
Bolelo me vsechno, kostrc, kycle, nohy, kolikrat jsem nemohla chodit - ne, ze by to bolelo, ale. proste to opravdu fyzicky neslo. nezvedla jsem nohy vys, jak par centimetru nad zem. Prostě tam bylo neco zablokovanyho a neslo to. Obouvani ke konci s pupkem jak od ctyrcat bozi ![]()
Do toho tuna dalsich zdravotních problémů, vše spuštěno vysokými vykyvy hormonu, nekdo na ne proste reaguje blbe, tot byl zaver vsech lékařů. ![]()
Každopádně bych si zasla pro klid za praktikem s tim zazivanim, ale je dost pravděpodobne, ze to taky bude z těhotenství. No a co se bolesti zad tyce, zkus tejpovani, kamaradka PA tejpuje těhotné běžně. A pripadne odvážného fyzioterapeuta, je pravda, ze ne vsichni těhotné vezmou.
Hele jako těhotenství je pro tělo prostě záhul. Mně hrozně moc pomáhalo chodit na těhotenské cvičení a jógu + procházky se psem. Protájla jsem se a hrozně mi to ulevilo. Trpěla jsem na mikrény, bolela mě příšerně kostrc a kyčle. S břichem bych zkusil tejpování. S ohledem na doktory - nikdy jsem nebyla u doktora tolikrát jako v těhotenství (a to bylo ukázkové), na druhou stranu se lékaři těhotných trochu bojí. Jo a na konci 2. trimestru jsem byla na těhotenský masáži a to byla pecka!
A tohle ti bude znít asi jako příšerná rada, ale když jsem se začala hýbat, tak mi bylo mnohem líp. Ale je pravda, že na první cvičení jsem šla fakt s odporem, že tam asi umřu. Poslední 2 měsíce mi začínalo tvrdnout břicho při procházkách se psem, takže jsem to musela omezit a vrátily se mi migrény
.
@Marina28 Mrkni na tuto knihu
https://www.databazeknih.cz/…erapie-89918
Me manzel timto dost pomohl.
Chodím už přes rok na fyzio a děla i těhotné, takže jednou měsíčně mám velmi příjemnou odbornou masaz. Blokují se mi bedra jakmile si jen na minutu lehnu. Objednala jsem si nosici šátek i na podvazani tehotenskeho bricha co by mělo ulevit.
Nevím jak kruté ty bolesti máš, ale v podstatě všechno, cos napsala, mám taky, a pár bonusů navíc
Pokud by ale byly nějak hodně silné/vytrvalé, nech si to pro jistotu prohlídnout ![]()
Určitě nic nedáš za to, nechat si to překontrolovat, ale někdo to holt snáší hůř. Mně pomohlo jít od 27 týdne na PN, procházky, ale jen krátké cca třicet minut a jemné těhotenské cvičení (hlavně protahování a dýchání, jen minimum posilovacích cviků a těch ještě jen pár opakování). Připojuji se dvakrát týdně na online cvičení nebo cvičím podle appky na těhotenské jógu. Střídám jemný pohyb s odpočinek na gauči, při tomhle režimu toho dohromady za den zvládnu nejvíc.
Když mě břicho hodně bolí, nebo špiním, dám si den úplného volna a polehávám na gauči.
Zádům se věnuju furt (protahování a podobně) a stejně mě nad ránem ta bolest budí ze spaní, prostě jakákoli poloha držená moc dlouho je špatná. A to mám ještě tři měsíce ![]()
@Marina28 Těhotenství bolí. První a pak ty další obvykle ještě víc.
Dobrá zpráva je, že po porodu se to srovná (i když teda 6N taky není nic příjemného a taky to bude bolet…). Vydrž a neklesej na mysli!!!
Hlášku, že těhotenství je nejkrásnější období v životě ženy musel vymyslet chlap
Myslím si, že půlka ženských si v těhotenství prožívá svoje peklíčko a ač je pocit, že v nich roste nový život povznášející, úžasný a já nevím co ještě, tak se těší, až ten život poroste hezky samostatně venku a ony budou mít svoje tělo zase samy pro sebe ![]()
@Jahru píše:
Hlášku, že těhotenství je nejkrásnější období v životě ženy musel vymyslet chlapMyslím si, že půlka ženských si v těhotenství prožívá svoje peklíčko a ač je pocit, že v nich roste nový život povznášející, úžasný a já nevím co ještě, tak se těší, až ten život poroste hezky samostatně venku a ony budou mít svoje tělo zase samy pro sebe
Já mám nejradši hlášku „těhotenství není nemoc“ ![]()
Vim, ze tu nikdo nema rentgenove oci (bohuzel:), takze se potrebuji spis vypsat, protoze uz nemuzu. A jestli se najde nekdo, kdo to mel stejne a zpravilo se to, tak tim lip.
Od zacatku tehu mam bolesti podbrisku, zaludku a zad. Migreny a nevolnosti uz nastesti presly, ale uz jsem v 16 tt a bolesti mam porad. Vystreluji i pod zebry, na bocich, v zadech nahore i dole. Boli me pri curani - ne paleni trubice, ale vylozene bolest bricha. Hodne muzu mit i od zad, jelikoz toho pres den moc nenachodim, jak me vsechno boli a nemam naladu. Prochazky bolesti zad akorat zhorsuji. Trochu pomaha rotoped.
Neni zadna poloha, kde by me neco nebolelo. Moc dobre se mi nespi a nekdy se v noci budim bolesti (neni to ale takova bolest, kterou bych nemohla vydrzet). Zazivani take nic moc.
Jsem z toho uz protivna a sklesla. Bojim se, ze se deje neco, co pak bude mit trvale nasledky a ze az se mimco narodi, tak nebudu moci normalne fyzicky fungovat:(
Nebyl nekdo v tehu take takto bolavy a zrychtovany a preslo to?
Doktorum jsem to rekla, ale nikdy na to nic nereknou. Mimi je ok a to jim staci. Musim vzdy cekat 4 tydny na dalsi vysetreni/ultrazvuk a to taky trnu, jestli je porad vse ok.
Ted zrovna beru Macmiror na vytok - aniz by mi udelali kultivaci 🙄 Take nic prijemneho.
Nastesti mam super partnera a rodinu, ale tezko tohle vsechno snasim.
Diky a hezky vecer.