Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Tak pokud Dr říká, že to pomůže, proč to nezkusit? Nebo Dr nevěříš, že by to mohlo pomoct? Myslím, že Dr o tom bude vědět přece jenom „trochu“ víc než cizí ženský z emimina… ![]()
A dr neřekl, co by tam s tebou dělali? Protože s PP se běžně do nemocnice nechodí, leda by chtěli opravdu vyloučit fyzické obtíže a zjistit zda jsou tvé problémy jen psychického rázu
Já si myslím, že to nepomůže. Mám úzkostně-depresivní poruchu, což je hodně podobná diagnóza…v současné době už rok nejím žádné medikamenty trvalého původu. Když je nejhůř a mám ataku, tak mám jako pojistku neurol…(beru jej tak jednou za měsíc)…a to, že tě hospitalizují pro tebe bude daleko těžší než být s partnerem…je to hodně o tom jak tě drží okolí…řekni si o pomoc…já to beru ze svého hlediska, že by pro mě bylo těžší ležet někde ve špitále odtržená od svých blízkých, okolo cizí lidi, horší diagnózy…a jen čekat na návštěvní hodiny??? Ubíjející!!!
Taky mám úzkostně-deprasivní poruchu, jako Stigma a mě tedy děsně moc pomáhají psychoterapie. Chodím na psychoanalýzu. Je to práce piplavá a zdlouhavá, ale mě se vyplatila. Před lety jsem byla ve stavu, kdy jsem přes agorafobii a soc. fobku nemohla ani vylézt z bytu. Na nějaké medikamenty moc nevěřím, raději spoléhám na sebe a vyplatilo se mi hledat pomoc uvnitř, ne zvednku i když nějaký čas jsem byla na AD, abych se dostala z toho nejhoršího. Držím ti palce.
@Miksinka píše:
@Stigma @sieta.m
Prý bych měla indi a skup. terapii, pak třeba i ergoterapii nebo arteterapii. Byla bych na psychiatrickém oddělení FN Ostrava, prý by mi mohla pomoct každodenní terapie. Už tři roky střídám AD jak ponožky, ptž vždy zaberou jen tak na dva měsíce a pak se mi ataky vrátí. Neležela bych vyloženě… berou to tam asi aktivně, ale jestli to pomůže…
Tak to bych šla a terapie si užila. Sama bych šla na skupinovou terapii, ale zavřít mě nechtějí
(žertuju)a u nás ve městě se žádné nedělají
@Miksinka píše:
@Stigma @sieta.m
Prý bych měla indi a skup. terapii, pak třeba i ergoterapii nebo arteterapii. Byla bych na psychiatrickém oddělení FN Ostrava, prý by mi mohla pomoct každodenní terapie. Už tři roky střídám AD jak ponožky, ptž vždy zaberou jen tak na dva měsíce a pak se mi ataky vrátí. Neležela bych vyloženě… berou to tam asi aktivně, ale jestli to pomůže…
Byla jsem s PP v podobném zařízení (jiné město) a mně to pomohlo moc. Fakt veliký posun. Tam to právě není o těch lécích, ale převážně o té psychologické pomoci. Za sebe můžu jen doporučit ![]()
@Anonymní píše:
Taky mám úzkostně-deprasivní poruchu, jako Stigma a mě tedy děsně moc pomáhají psychoterapie. Chodím na psychoanalýzu. Je to práce piplavá a zdlouhavá, ale mě se vyplatila. Před lety jsem byla ve stavu, kdy jsem přes agorafobii a soc. fobku nemohla ani vylézt z bytu. Na nějaké medikamenty moc nevěřím, raději spoléhám na sebe a vyplatilo se mi hledat pomoc uvnitř, ne zvednku i když nějaký čas jsem byla na AD, abych se dostala z toho nejhoršího. Držím ti palce.
můžu se tě prosím zeptat co se týče té soc. fobie - pomohla ti na ní ta psychoanalýza? a pracuješ? jestli jo tak můžu vědět co děláš? Mám taky sf s depresema..jenže AD mi zabírají pouze na ty deprese..brzo budu muset začít chodit do práce a mám z toho úplnou hrůzu..mam hotelovou školu a obsluhovat lidi je pro mě nemožné..stačily mi praxe ve škole..málem jsem vždycky zkolabovala když jsem měla někoho obsloužit..anonym s.
@Anonymní píše:
můžu se tě prosím zeptat co se týče té soc. fobie - pomohla ti na ní ta psychoanalýza? a pracuješ? jestli jo tak můžu vědět co děláš? Mám taky sf s depresema..jenže AD mi zabírají pouze na ty deprese..brzo budu muset začít chodit do práce a mám z toho úplnou hrůzu..mam hotelovou školu a obsluhovat lidi je pro mě nemožné..stačily mi praxe ve škole..málem jsem vždycky zkolabovala když jsem měla někoho obsloužit..anonym s.
Anonymko, taky mám sf a taky jsem maturovala jako servírka, mám i ze školy barmanský kurz a můžu si těma papírama akorát vytapetovat h@jzlík
Takže tudy cesta nevede. Teď jsem na mateřské, za chvíli mi končí, až ušetřím nějakou penízu, zajdu si ke kineziologovi
Jinak beru Bachovy esence, ale zatím změnu necítím, možná je to pozvolná a dlouhodobější záležitost
Manzelova sestrenice byla kvuli PP hospitalizovana (volala si kazdy tyden zachranku, pac mela pocit, ze se dusi a ochrnula). A nepomohlo ji to, naopak pobyt na psychiatrii ji moc nepridal, spis z toho mela navic deprese, ze je blazen a jak se postara o dite.
Pomohlo si dat pauzu, chodit na psychoterapie, brat AD, ktere ji pak postupne vysadili. Dneska uz je ok, naucila se s tim zit a uz vi, co delat, kdyz to na ni jde.
Maji to v rodine, doslo i na manzela a bylo to peklo, ale zvladli jsme to doma bez leku. Vymenil praci, zmenil uplne zivotni styl a dal se dohromady, ale trvalo to 2 roky.
Drzim moc palce.
Mě pro PP hospitalizovali, bohužel tomu předcházel ošklivý záchvat, kdy jsem myslela, že je konec mého života. týden mi dávali léky na uklidnění, po týdnu nasadili AD, ty jsem brala několik let, i jsem otěhotněla a kojila při AD. hospitalizace trvala 6 týdnů, hodně mi dala v té době..dnes jsem zcela bez problémů, AD neberu, děti mám dvě..
@sieta.m no mě je jasné, že touhle prací se nemůžu živit..právě proto by mě zajímalo jak ostatní se sf zvládají práci..mě právě taky bude končit mateřská a mám z toho hrozné nervy..vůbec si nedovedu představit co bych mohla dělat..stejně si myslím, že mě z každé práce pro neschopnost vyhodí..
anonym s.
@Anonymní píše:
@sieta.m no mě je jasné, že touhle prací se nemůžu živit..právě proto by mě zajímalo jak ostatní se sf zvládají práci..mě právě taky bude končit mateřská a mám z toho hrozné nervy..vůbec si nedovedu představit co bych mohla dělat..stejně si myslím, že mě z každé práce pro neschopnost vyhodí..anonym s.
Je knížka o Sociální fobii z nakladatelství Portál. Jsou tam různá cvičení. Neboj se, taky mám pocit, že jsem neschopná, ale pak se kouknu kolem sebe, jaké lidi mají problémy a radši budu tragéd, než bez nohy. Naučila jsem se to brát s humorem, nakonec se všecko nějak vždycky zkoulí. Recitovat před stovkou lidí tě nikdo nutit nebude a mě pomáhá říkat už na počkání, že jsem nervózní. Pak je dobré si představit, co nejhoršího tě může potkat-zatřepe se ti ruka? Vysypeš peníze? Zakopneš? Noa? Nikomu by to nevadilo, to se přece může stát každému. Je dobré se realizovat v pomáhacích profesích-staří lidi, bezdomovci, postižení..ti všichni jsou na tom hůř než ty. A hlavně nikdo tě soudit nebude. Držím palce. Teorii mám zmáklou na jedničku, s praxí je to horší
JInak nevím, jestli znáš sirup Novopasit, je to dobrá berlička, když mě něco čeká. A když jsme zvládly porodit děti, zvládnem všechno ![]()
Ahoj, taky mám PP, zkušenosti s hospital.tedy ne, ale z mého okolí několik lidí ano a výsledky jim to rozhodně přineslo. Ono záleží, jaký budeš mít režim, to jestli si budeš moci zaběhat atd…já nevím, proč by ne, i kdyby jen v přilehlém parku, vždyt se léčíš s psychikou a vše, co by ti mělo pomoci by mělo být povolené.
@Miksinka píše:
A co děti? nemají nějakou vývojovou poruchu?? toho se moc bojím, brát AD a bý těhotná… četla jsem různé studie…a jaké AD si brala při těhu?
děti jsou obě naprosto zdravé
brala jsem Zoloft 50mg, prášek jeden večer..psychiatr mě ubezpečil, že je to bezpečné..a bylo ![]()
@Stigma
Můžu se zeptat, jak se u tebe tato porucha projevila? Mě se střídá smutek se strachem, podrážděností až vztekem… Do toho lehká sociálné fobie, např. se bojím oslovit někoho cizího, když jsem v práci obsluhovala šéfy s kafem klepala jsem se jak ratlík, málem jsem omdlela. Může to být ono?