Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
@Janadel píše:
S dovolenim si pockam, jak pokus se sadlem dopadne. Jinak ja do babovky davam maslo. Je to kvalitni tuk, sice kourovy bod ma pod 180, ale mne osobne to peceni v troube, kdy je to rozmichany v teste, pripada o necem uplne jinym, nez kdyz by se to škvařilo primo na rozpaleny panvi.
Tchyne sadlo pouziva na potirani buchet a jsou luxusni, to bych se uzralaTakze babovka me uprimne zajima.
Dám pak vědět, jaké byly ohlasy
Akorát bábovku jsem pekla zrovna včera, takže bude zas až po čase.
@Lucie_Sx Jo a kokosový olej by měl být ok a do teplé kuchyně se také hodí, jednu dobu jsem ho používala, ale je to na mě moc exotika. Nakonec jsem ho přestala kupovat, na rozdíl od ghí.
@pet p píše:
Tak já to beru tak, že je to kouřový bod se týká tepelné úpravy a ne specificky smažení. Že je řepkový za studena lisovaný vhodný na smažení, to je pro mě novinka, na to jsem tedy nikde nenarazila, naopak se doporučuje do studené kuchyně. Ale já už mám obecně na rostlinné oleje typu řepkový názor takový, že zdravé prostě nejsou (vyjma olivového extra panenského). Nechce se mi dohledávat nějaké studie, ale kdyby tě to zajímalo, určitě něco najdeš. Problém je tam kyselina linolová, na kterou jsou tyto oleje bohaté, a která se hromadí v tukové tkáni, což moc zdravé není.
Problem byla kyselina erukova. Jeji podil se pry slechtenim snizil.
Kazdopadne u repkoveho oleje je prusvih rafinace a nebio plodina, plna pesticidu.
Bio za studena je ok.
@pet p píše:
@Lucie_Sx Jo a kokosový olej by měl být ok a do teplé kuchyně se také hodí, jednu dobu jsem ho používala, ale je to na mě moc exotika. Nakonec jsem ho přestala kupovat, na rozdíl od ghí.
Je skvely do kasi a polev.
Mne by zajimal fakt ten bod zakoureni a jestli se to lisi v teste nebo ne. Muze byt rozdil v pristupu kysliku.
Neni tu nejaky chemik? ![]()
@Lucie_Sx píše:
Problem byla kyselina erukova. Jeji podil se pry slechtenim snizil.
Kazdopadne u repkoveho oleje je prusvih rafinace a nebio plodina, plna pesticidu.
Bio za studena je ok.
Nene, opravdu nemyslím erukovou, ale linolovou.
Ano, ta rafinace není nic moc. Co se týká nebia, tak se to traduje, že je řepka plná pesticidů, ale kupodivu v testech, na které jsem narazila, se to nikdy nepotvrdilo.
@Lucie_Sx píše:
Mne by zajimal fakt ten bod zakoureni a jestli se to lisi v teste nebo ne. Muze byt rozdil v pristupu kysliku.
Neni tu nejaky chemik?
To by mě taky zajímalo, ale nikde jsem to nedohledala. Kdybys na to někdy přišla, tak mi určitě napiš ![]()
@Lucie_Sx Tady je k rostlinným olejům shrnutí - týká se to ale předpokládám hlavně rafinovaných. https://www.margit.cz/…oleje-srdci/
@pet p píše:
Nene, opravdu nemyslím erukovou, ale linolovou.
Ano, ta rafinace není nic moc. Co se týká nebia, tak se to traduje, že je řepka plná pesticidů, ale kupodivu v testech, na které jsem narazila, se to nikdy nepotvrdilo.
Pesticidy jsou ve vsech nebio plodinach. Jen v povolene norme.
@Lucie_Sx píše:
Pesticidy jsou ve vsech nebio plodinach. Jen v povolene norme.
Kopíruji z testu řepkových olejů 2020 dtest (testovali 17 olejů):
„Začněme s pesticidy. Laboratoř pátrala po více než 300 různých látkách proti škůdcům, včetně často zmiňovaného glyfosátu (používaného například v komerčním přípravku Roundup). Dobrou zprávou je, že většina vzorků byla naprosto čistá. Na pesticidní látky jsme narazili pouze u tří olejů… a všechny nálezy se pohybovaly nejvýše na úrovni pětiny povolených limitů. Doplňme také, že ani v jednom ze vzorků jsme se nesetkali s glyfosátem.
Prakticky nulové nálezy pesticidů lze možná vysvětlit rafinačním procesem. Při něm se z oleje mimo jiné odstraňují těkavé látky a při tom je možné eliminovat i pozůstatky pesticidů. Rafinací neprojde vícero nežádoucích látek. Literatura uvádí, že dokáže olej zbavit také těžkých kovů.“
Ale při rafinaci vznikají MCPD a to je docela problém - a ty v těch řepkových olejích opravdu našli.
Někdy jsou ty výsledku testů překvapivé. Někdy to překvapí mile a jindy zase nemile - např. nejvíc pesticidů při testu čajů našli v dětském bio čaji!
@pet p
Tak tam asi hraje roli ta rafinace.
Protoze v konvencnich plodinach jsou pesticidy vzdy. V tomto pripade v zrnu repky.
@Lucie_Sx píše:
@pet p
Tak tam asi hraje roli ta rafinace.
Protoze v konvencnich plodinach jsou pesticidy vzdy. V tomto pripade v zrnu repky.
To vždy pravda není. Jsou plodiny, ve kterých je to skoro na 100%, že v konvenčních budou pesticidy (typicky jablka). Ale např. v testu česneku nebo rozinek byly celkem běžně nulové počty reziduí pesticidů i mezi těmi nebio (např. u toho česneku testovali přítomnost 700 látek). Btw u těch rozinek bylo i několik takových, co měly počet nalezených reziduí pesticidů kolem 20. Když koupíš nebio, máš větší jistotu, že to bude čisté. Ale to nutně neznamená, že všechno konvenční VŽDY obsahuje pesticidy, jak píšeš.
@Beruska97 píše:
Do kynutých test dávám sádlo a je to mnohem lepší, palačinky taky smažím na sádle, ale tou bábovkou si jistá nejsem jak to bude fungovat v níjá bych to zkusila
Je to super, taky mi více chutná se sádlem, krom toho k tradiční kuchyni se hodí daleko více, zlaté časy bez olejů. Naši předkové věděli, proč ho používat jen na svícení. ![]()
@pet p píše:
Jakou dobrou pánev máš na mysli? Jako teflonovou nebo litinovou nebo jakou? Existují ocelové palačinkové pánve (ale zatím jsem si žádnou nevybralaa ty se podle mě něčím mazat musí.
No ono to hodně záleží, není pánev jako pánev. Já třeba jedu palačinky souběžně na dvou pánvích (protože naše kobylky mi to berou zpod rukou), jedna je tefalka a druhá nějaká historická po babičce, asi litinová. Obě mám ozkoušené, že nepřipalují. Takže na první rozehřátí dám hrášek kokosového oleje a pak už nepodmazávám. Přijde mi zbytečné palačinky smažit a ještě jim zvyšovat energetickou hodnotu, když to jde nasucho. Ale chápu, že pokud si někdo dá jednu dvě, tak si je rád dopřeje víc na prasáka. U nás děti k večeři sní každý třeba 10 kousků, takže já nahrazuji i klasickou mouku zčásti ovesnými vločkami, zčásti třeba špaldovou moukou a peču nasucho ![]()
Tak to je pro mě taky novinka