Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
@pet p píše:
To určitě nemá. Na sádle se dá i smažit, na rozdíl od másla.
Jojo, už jsme se koukla a opravila, má pres 180 (188). ![]()
@Semtex píše:
Jojo, už jsme se koukla a opravila, má pres 180 (188).
Ano a to ghí, jak jsi doplnila, má fakt vysoký. Já třeba palačinky dělám na ghí. Ale ne každému to musí chutnat… ale kdo má rád chuť másla, ten si pochutná.
Já jsem jednou dělala ze sádla buchtičky (s krémem) - došlo mi máslo, takže část jich byla z másla a část ze sádla, a ty ze sádla byly oproti těm máslovým hrozně tuhé.
Holky jen technická, proč používáte jakýkoli tuk na smažení palačinek? Pokud je dobrá pánev a pořádně rozehřátá, není potřeba vůbec používat tuk ![]()
Babička nám dělávala sádlovou buchtu na plech
2 vejce,1 hrnek mlíka,1 hrnek rozpuštěného sádla/ne vřelého!/ 1 hrnek cukru,1 hrnek polohr. mouky,1 hrnek hladké a prášek do pečiva.
S bráchou jsme to milovali.Ale to je 40 let zpět, ted už mají lidi a kor děcka jiný chutě. My si pochutnali tenkrát na kdečem.:)Po mnoha letech sem nedávno oprášila a udělala doma, a kupodivu se bez problému snědlo.
Sádlo bych do bábovky nedala, já na něm ale ani nesnázím, smrdí mi. Radši bych upekla obyčejnéj piškot, kdybych neměla máslo ani olej.
Já sádlem vymazávám kameninovou formu na beránka, co ho dělám z bábovkového těsta. Přímo do těsta jsem to teda nepřidávala. Ale dávám sádlo do vánočky, půl napůl s máslem, a lidi si ji pochvalují, moje máma mi řekla, že tak dobrou jako tu letošní ještě nikdy nejedla ![]()
Pouzivam za studena lisovany repkovy, mel by mit 180 stupnu.
Ale priznam se, ze jsem toto resila pouze pri smazeni.
Oleju do testa se to tyka taky…? Nedari se mi k tomu cokoliv najit.
(Ze ne na panev nebo do trouby na povrch pokrmu, ok, ale do testa…?)
Jo a kokosovy je fajn do sladke kuchyne.
@pet p píše:
Vidím, že názory jsou různéTakže to vyzkouším a uvidím. Jinak používám ghí. Máslo vhodné na tepelnou úpravu zas tak moc není, má nízký kouřový bod. Samozřejmě tradičně se používá, linecké apod. Sem tam to určitě nevadí, ale já peču dost často.
@Semtex Protože jsem se rozhodla přestat používat rafinované oleje. Už x-krát jsem narazila různě na informace, že nejsou zdravé. A je fakt, že proces rafinace zas taková hitparáda asi nebude.
@unuděná píše:
Holky jen technická, proč používáte jakýkoli tuk na smažení palačinek? Pokud je dobrá pánev a pořádně rozehřátá, není potřeba vůbec používat tuk
Neni. Ale manzelovi vic chutnaji palacinky na oleji nez nasucho ![]()
@unuděná píše:
Holky jen technická, proč používáte jakýkoli tuk na smažení palačinek? Pokud je dobrá pánev a pořádně rozehřátá, není potřeba vůbec používat tuk
Jakou dobrou pánev máš na mysli? Jako teflonovou nebo litinovou nebo jakou? Existují ocelové palačinkové pánve (ale zatím jsem si žádnou nevybrala
a ty se podle mě něčím mazat musí.
@pet p píše:
Jakou dobrou pánev máš na mysli? Jako teflonovou nebo litinovou nebo jakou? Existují ocelové palačinkové pánve (ale zatím jsem si žádnou nevybralaa ty se podle mě něčím mazat musí.
Muzes mazat kvalitnim vcelim voskem.
@Lucie_Sx píše:
Pouzivam za studena lisovany repkovy, mel by mit 180 stupnu.Ale priznam se, ze jsem toto resila pouze pri smazeni.
Jo a kokosovy je fajn do sladke kuchyne.
Oleju do testa se to tyka taky…? Nedari se mi k tomu cokoliv najit.
(Ze ne na panev nebo do trouby na povrch pokrmu, ok, ale do testa…?)
Tak já to beru tak, že je to kouřový bod se týká tepelné úpravy a ne specificky smažení. Že je řepkový za studena lisovaný vhodný na smažení, to je pro mě novinka, na to jsem tedy nikde nenarazila, naopak se doporučuje do studené kuchyně. Ale já už mám obecně na rostlinné oleje typu řepkový názor takový, že zdravé prostě nejsou (vyjma olivového extra panenského). Nechce se mi dohledávat nějaké studie, ale kdyby tě to zajímalo, určitě něco najdeš. Problém je tam kyselina linolová, na kterou jsou tyto oleje bohaté, a která se hromadí v tukové tkáni, což moc zdravé není.
To určitě nemá. Na sádle se dá i smažit, na rozdíl od másla.