Sádlo do bábovky?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
34322
23.1.23 06:57
@unuděná píše:
No ono to hodně záleží, není pánev jako pánev. Já třeba jedu palačinky souběžně na dvou pánvích (protože naše kobylky mi to berou zpod rukou), jedna je tefalka a druhá nějaká historická po babičce, asi litinová. Obě mám ozkoušené, že nepřipalují. Takže na první rozehřátí dám hrášek kokosového oleje a pak už nepodmazávám. Přijde mi zbytečné palačinky smažit a ještě jim zvyšovat energetickou hodnotu, když to jde nasucho. Ale chápu, že pokud si někdo dá jednu dvě, tak si je rád dopřeje víc na prasáka. U nás děti k večeři sní každý třeba 10 kousků, takže já nahrazuji i klasickou mouku zčásti ovesnými vločkami, zčásti třeba špaldovou moukou a peču nasucho ;)

Ono si tech na tuku osmazenych proste nedas tolik :nevim:.
A detem (normalne stihlym) tuky nijak nevadi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
23.1.23 06:59
@Lucie_Sx píše:
Ono si tech na tuku osmazenych proste nedas tolik :nevim:.
A detem (normalne stihlym) tuky nijak nevadi.

No dáš :lol: Dětem nevysvětlíš, že jsou na tuku, tak prostě jenom 5 místo 10 :mrgreen: A opět, nejsou tuky jako tuky. Přepálené máslo dětem opravdu nic nedá, a tuk je i třeba v těch vajíčkách, které do palačinky dáváš, nebo v tvarohu, kterým si je namažou :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
23.1.23 07:05
@unuděná píše:
No dáš :lol: Dětem nevysvětlíš, že jsou na tuku, tak prostě jenom 5 místo 10 :mrgreen: A opět, nejsou tuky jako tuky. Přepálené máslo dětem opravdu nic nedá, a tuk je i třeba v těch vajíčkách, které do palačinky dáváš, nebo v tvarohu, kterým si je namažou :mavam:

Tak ja nemluvim o nezdravych tucich.
Jasne, ze si tucnych das min, proste te vic zasyti. Aspon teda me. A deti (i dospeli) tuky fakt potrebuji, i v tech vajickach a tvarohu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
23.1.23 08:19
@Lucie_Sx píše:
Tak ja nemluvim o nezdravych tucich.
Jasne, ze si tucnych das min, proste te vic zasyti. Aspon teda me. A deti (i dospeli) tuky fakt potrebuji, i v tech vajickach a tvarohu.

Jenže smažený tuk je vždy ten nezdravý ;) I když tu můžeme čarovat s kouřovým bodem a kdovíčím ještě, tak prostě ten tuk v tvarohu nebo vejcích je rozhodně prospěšnější, než ten, na kterém palačinku osmažím. Takže za mě je tam naprosto zbytečný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
pet p
23.1.23 08:23
@unuděná píše:
Jenže smažený tuk je vždy ten nezdravý ;) I když tu můžeme čarovat s kouřovým bodem a kdovíčím ještě, tak prostě ten tuk v tvarohu nebo vejcích je rozhodně prospěšnější, než ten, na kterém palačinku osmažím. Takže za mě je tam naprosto zbytečný.

Mám taky zkušenost, že tučné jídlo rozhodně víc zaplácne. Pěkně mastných palačinek sní pět a už další nechce. A jestli je lepší sníst 10 suchých palačinek, anebo poloviční množství s nezdravým smaženým olejem… kdoví :-)
Jinak mi přijde super, že taky nahrazuješ ty mouky, to mi přijde jako dobrá věc. Já třeba celkem často používám z části pohankovou. Ale jsou lidi, kteří tvrdí, že pohanková mouka má pachuť a stačí jí trocha a cítí to a nechutná jim to. My pohanku jíme i normálně jako přílohu, takže u nás je to v pohodě.

• Citovat
  • Upravit
53190
23.1.23 08:26

@pet p Máš pravdu, v tuku plavoucí palačinky by mé děti možná nesnědly vůbec :P Za mě jednoznačně raději víc, ale zdravějšího jídla, než malou porci prasárničky, ale jasně, to je každého věc. Já mám hrozné žravce, takže na složení potravin docela dost koukám a snažím se vařit tak, abych je nemusela omezovat. Proto i ty mouky. Zrovna do palačinek zamaskuji i tu pohankovou, oni si to stejně sypou skořicí, takže ta přebije všechno :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14639
23.1.23 09:17
@pet p píše:
Jakou dobrou pánev máš na mysli? Jako teflonovou nebo litinovou nebo jakou? Existují ocelové palačinkové pánve (ale zatím jsem si žádnou nevybrala :-) a ty se podle mě něčím mazat musí.

To je jako “pravý wok”, ty ocelové pánve, ne? To se taky musí před použitím nějak vypalovat nebo vysmazovat s tukem a pak se nesmí mýt v mycce a tak :roll: Já tam trochu oleje dam vždycky, aspoň trochu, třeba jen lžíci. Ono se to rozprostre, první palacinka je mastnejsi a ty další tak akorát už. Pánev mám nějakou Tefalku, je nová, tak je zatím dobra. Predtim jsem měla teflonovou od Tescomy a po roce a pul uzbyla k nepouziti a vyhodila jsem ji. Ale my vaříme často, tak se nadobi točí. Nicméně ten Tefal co jsem si teď koupila mi přijde o dost robustnější než ta Tescoma, tak uvidime, co zvládne. Zloděje by to sundalo určitě :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
39
23.1.23 15:08

Vím, že to někdo dělá ale já bych to fakt nesnědla. Babička mi jednou dělala klasické nudle s mákem a já se na ně tak těšila. Dokud jsem si nedala první sousto a zjistila, že jsou zalité máslem :D ale vím že tohle dělá spousta lidí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
23.1.23 15:13
@unuděná píše:

Zamenujes zdravy a dietni ;).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
23.1.23 15:19
@Lucie_Sx píše:

A co je zdravého na smaženém másle/slunečnicovém oleji/sádle? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
23.1.23 15:39
@Lucie_Sx píše:

A ne, nezaměňuji. Palačinky těžko vůbec mohou být dietní, je to jen mouka, vejce a mléko. Raději dám na ně dětem plnotučný tvaroh, než je topit na přepáleném oleji. Podle mě to nemá prostě žádnou přidanou hodnotu - pokud člověk používá zmíněné máslo nebo běžné tuky, prostě je přepálí, protože pánev na palačinky musí být hodně rozehřátá :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
23.1.23 16:25
@pet p píše:
Mám taky zkušenost, že tučné jídlo rozhodně víc zaplácne. Pěkně mastných palačinek sní pět a už další nechce. A jestli je lepší sníst 10 suchých palačinek, anebo poloviční množství s nezdravým smaženým olejem… kdoví :-)
Jinak mi přijde super, že taky nahrazuješ ty mouky, to mi přijde jako dobrá věc. Já třeba celkem často používám z části pohankovou. Ale jsou lidi, kteří tvrdí, že pohanková mouka má pachuť a stačí jí trocha a cítí to a nechutná jim to. My pohanku jíme i normálně jako přílohu, takže u nás je to v pohodě.

Delam vsechno ze spaldove, Pro-bio ma dokonce jemne mletou celozrnnou, ktera jde dat v klidu i do cukrovi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
23.1.23 16:28
@unuděná píše:
A ne, nezaměňuji. Palačinky těžko vůbec mohou být dietní, je to jen mouka, vejce a mléko. Raději dám na ně dětem plnotučný tvaroh, než je topit na přepáleném oleji. Podle mě to nemá prostě žádnou přidanou hodnotu - pokud člověk používá zmíněné máslo nebo běžné tuky, prostě je přepálí, protože pánev na palačinky musí být hodně rozehřátá :nevim:

Pokud ale vyberes vhodny druh oleje a neprepalis ho, tak v cem presne je to nezdrave…?

Jinak na palacinky staci oleje fakt troska, aby mely krupave okraje. Nemusis je „topit“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
23.1.23 18:05
@Lucie_Sx píše:
Pokud ale vyberes vhodny druh oleje a neprepalis ho, tak v cem presne je to nezdrave…?Jinak na palacinky staci oleje fakt troska, aby mely krupave okraje. Nemusis je „topit“.

A jaký tedy je vhodný druh oleje, který se tak snadno nepřepálí, aby se dala pánev rozpálit na maximum? Jak říkám, já dávám na první dávku kokosový olej, asi tak velikosti hrášku, ale pak už není potřeba přidávat. (Většinu základů do polévek/omáček dělám na ghíčku). Ono beztak, ty křupavé okraje mi celá rodina okamžitě odkrajuje, prý to v nich evokuje oschlé pečivo, takže vlastně nevím, v čem by ten olej měl mít přidanou hodnotu, pokud ne to, že se palačinka nepřipaluje a jak jsem psala, na dobré pánvi se nechytne ani nasucho ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
23.1.23 18:19
@unuděná píše:
A jaký tedy je vhodný druh oleje, který se tak snadno nepřepálí, aby se dala pánev rozpálit na maximum? Jak říkám, já dávám na první dávku kokosový olej, asi tak velikosti hrášku, ale pak už není potřeba přidávat. (Většinu základů do polévek/omáček dělám na ghíčku). Ono beztak, ty křupavé okraje mi celá rodina okamžitě odkrajuje, prý to v nich evokuje oschlé pečivo, takže vlastně nevím, v čem by ten olej měl mít přidanou hodnotu, pokud ne to, že se palačinka nepřipaluje a jak jsem psala, na dobré pánvi se nechytne ani nasucho ;)

Fakt okrajuji to nejlepsi?? Barbari :D.
No treba to ghi, kokosovy, spesl olej na smazeni…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí