Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
pannda píše:VERCATOMIK píše:A ty se doma vážíš, že víš, kolik ti vysaje?člověk by se divil, že jen dumlá, ale přitom si vytáhne dost.. první měsíc je to těžké, ale pak se do toho dostanete. Nabízej co 2hod, tak po půl hodině kojení zkus uspat..pannda píše:No já nevím, ale když jsem kvůli horečcce odstříkávala a dávala jí to stříkačkou, tak se zastavila na 110ml. A vždycky když jí takhle dávám stříkačkou, tak se zastaví na těch 90-120ml a pak teprve začne být spokojená v postýlce. A hlavně ikdyž jídám dudlík, tak nadává i přes ten dudlík. Když dudlík vyndám, nabínu jí malíček,div mi ho nesní
Ona ti ale nebrečí hlady, ale chce dumlat, být u tebe….
Vážím doma malou,takže vím,kolik si dává do nosu
.
Kéžby jsme to vydrželi a dostali se do toho.
když píšeš množství, kolik vypije, tak předpokládám, že máš doma váhu a mimčo vážíš. A taky že umíš odstříkávat (což je taky výhoda). Můj první neuměl pít a docela to byl oříšek naučit ho sát, tak jsme si to užily. Zkus před kojením odstříkat 40ml do stříkačky a nabídnout mu částečně vyprázdněné prsa, uvidíš kolik ti ještě vytáhne sám. Dej mu 10-15 min z každé strany a pokud bude mít hlad tak dej tu 40tku ze stříkačky, jinak zamraž na horší časy. Je lepší dávat pít častěji, než jej tam nechávat 2 hodiny. Pokud máš podezření že pije málo, začni to psát do tabulky (24hodinový příjem by měl být - pokud si pamatuju správně - 150ml*aktuální hmotnost v kg, když tak holky opravte). Střídej prsa často kvůli stimulaci laktace. Píšeš že se objevila horečka. Malá miminka opravdu ještě nemají takovou sací sílu aby kompletně prso vyprázdnila, tak někdy vznikají retence - prohmátni prso po kojení jestli ti někde nezůstala zatvrdlinka, pokud ano, tak rozmasíruj a zkus to místo odstříkat. Zkus měnit polohy kojení - dítě má totiž největší sací sílu v místě kde má u prsa bradičku. Docela věřím, že mu 40tka na nakrmení nestačí, ta 100ml by měla být akorát. Nepíšeš, jestli není spavý, jestli nemá ještě žloutenku… to by taky mohlo hrát roli… když tak napiš. ať se daří!
Veru: v nemocnici mi jedna dudlík dala a druhá vzala, každý říká něco jiného, jinak obecně se hodně říká dát dudlík až po šestinedělí, že už to ty mimča v sání neovlivní, protože sát už umí, každopádně malá se ho naučila až tak v měsíci a půl. ![]()
Schovej váhu, přestaň řešit přední a zadní mlíka a koj, jak dítě chce, pokud máš na to čas. Střídáš obě prsa během jednoho kojení? Zkus pořád přehazovat z prsa na prso, jednak to vede ke stimulaci tvorby mléka, jednak se přehozením zaktivizuje dítě, zas mu to drbet víc teče a pije víc.
Tak jsem mluvila s laktační sestrou. No a prý to je laktační krize a musím vydržet. Prý se stává, že je i tak brzy
. Takže hodně pít, stimulovat a často přikládat. No a když bude hladová, tak dokrmit sušeným mlékem
. Holky děkuji moc za reakce a podporu ![]()
veru drzim palecky at to zvladnete, holky napsaly uz vsechny rady, sestinedeli je zname tim, ze si zensky mysli, ze nedelaji nic jineho nez jen koji, chce to vydrzet ![]()
Pozor ale, já měla váhu půjčenou s přesností na 20g a to značně zkresluje. Vždy jsem měla sudé váhové skoky, stačilo aby měla o dva hlty více a měla už automaticky 20g více..Ale já na to moc nespolíhala, měla jsem to hlavně pro informaci, zda skutečně saje, a bylo potvrzeno, páč já odcházela z porodnice s 30ml a dokrmem, a doma se potom rozkojila.
Díky holky.
No já vážím s přesností,vážípo 2g
. Vážím totiž na kuchyňské váze
a na pekáči
. Vím jsem úchylná, ale dva tisíce se mi opravu nechtělo dávat za kojeneckou váhu ![]()
No jo,nečekala jsem, že to kojení bude takovej záhul
, je to prostě věda
.
no se stříkačky to jde líp.. to bych nedělala nebot si muže zvyknout zew to jde tak snadno a nemusí pracovat-sat u prsu.. zkus třeba před každým kojením odstříkat mi v porodnici řekly že predniho je asi10-20ml