Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@stinga no paní z hygieny mi řekla, že vejce nemám dávat vůbec
Nejí žloutek, bílek miluje.
@Anet 123 píše:
@stinga A co voda? ona miluje čistou vodu z kohoutku, ale ta je zas těžká na žaludek a nevím, jestli je to teď vhodné, aby teď pila jen čistou vodu litr denně, když má ten průjem.
Vodu určitě ano! Potrebuje doplnit tekutiny a voda je to nejpřirozenější, co muze být. A tu rajskou bych prubla, udelala vych nejakou odlehčenou. Nebo jestli by snedla nejakou ala italskou s testovinama?
Já teda myslím, že je důležitý aby pila, takže bych jí dala cokoliv co vypije. Než skončit na kapačkách.
@Anet 123 píše:
@stinga děkuji, tak tohle tedy ne. Piškoty nesní, nesnáší jeona je hroznej,, nejedlík,, je celkově drobnější a byla jsem hrozně ráda, když na tom roce a půl začala tak nějak trochu jíst. Ona by nejradši ani nejedla, jako kdyby neměla potřebu.
Takže jsem byla vždycky vděčná za cokoliv co snědla, hlavně že snědla. Miluje třeba kuře na paprice, rajskou apod, ale to teď nemůže..
hele s tou rajskou … ja bych ji klidne udelala, ale proste bez mouky a bez smetany/mlika … proste jen zpenit na opravdu minimalnim mnozstvi oleje nebo klidne i na sucho korenovou zeleninu, pridat trosku cibule vsechno to rychlo orestovat a pak to zalit drcenyma rajcatama, provarit a nakonec promixovat a pridat tu skorici … zadny cukr, zadna mouka, skoro nebo zadny tuk .. s kolinkama by to melo byt snad ok.
@Anet 123 píše:
@stinga A co voda? ona miluje čistou vodu z kohoutku, ale ta je zas těžká na žaludek a nevím, jestli je to teď vhodné, aby teď pila jen čistou vodu litr denně, když má ten průjem.
co je to za blbost s tou vodou ze je tezka na zaludek? normalne ji dej a klidne at da litr… normalni voda je to nej co do ele muzes dostat.
@Anet 123 píše:
Díky moc za rady. A nevíte někdo jak je to prosím se sladkým? Někde jsem četla, že nesmí nic sladkého, že to ty bakterie mají rády. A naopak kyselé bakterie ničí, ale nějaký zelý, nebo kys. okurku mi dcera nesní a asi bych se i bála, že ji to zas prožene. Ale ona má ráda takový ty kupované buchtičky, nebo co to je, akorát jahodové, přiložím foto. Ty taky nemůže? protože jsou sladké?
Salmonelle je to jedno (ten cukr). Ten je schopná získat z jakékoliv stravy. Tyhle jsou docela mastné, ne? Vař nemastná, nesmažená jídla (těstoviny, brambory, kuře,…)
Vodu pije, čaj mi nechce. Ano, dám ji fakt cokoliv, hlavně aby pila. Hodně chválím a tleskám u toho jak magor, ono to trošku pomáhá, chce být chválená tak pije, abych zase zatleskala, že je šikovná
dala si zel. vývar, dala jsem tam teda i česnek, trošku teda víc ( mi ujela ruka
) ale ona ho má ráda, tak snad neva. Už se fakt bojim cokoliv, abych ji nějak nepřihoršila. Jinak teda vypadá zdravě
lítá všude, jako kdyby ji nic nebylo.
@Anet 123 píše:
Vodu ano!!! Jenom vodu. Voda je super.
Sladke opravdu ne a ty buchticky jsou totalni chemicka sra*ka, to ji fakt nedavej. To same to fruko.
Potrebuje zdrava streva!
Prijde mi ta vase strava takova ne uplne ok.
@Lucie_Sx Jak né ok? kde teď není chemie? že občas dostane fruko a nějakou buchtičku, to snad každý dítě. Jinak jí uplně normálně, kuře na paprice, rajská, zapečené brambory s prsy, brokolicové polévky apod. Pije vodu, štávu nevypije, čaj také ne a už vůbec ne oslazený. Fruko vypije, protože ji hlavně baví pít z brčka. Dcera vůbec nepřibírala, je drobná od malička, takže jsem vůbec ráda, že mi něco sní, natož teď, když má,, virózu,,. A když ti dítě odmítá při viróze pít, tak budeš ráda i za to fruko nebo cokoliv jiného, jen aby měla příjem tekutin. Proto jsem vymýšlela a zkoušela co ji dát, aby pila, než aby mi skončila na kapačkách.
Jinak má vždy zdravou stravu, jako i má první dcera a to, že jim občas koupím bonbony, nebo nějaký buchtičky neznamená, že mají špatnej jídelníček. ![]()
@Lucie_Sx Ještě pije mléko, to teď ale vůbec nemůže
je na něho zvyklá ráno a večer a teď když ho nemůže dostat tak je to dost na prd a nějakej odvar z rýže, na to mi z vysoka kašle.. Takže? kdyby mi bylo šumák co,, chemického jí,, a rvala bych ji všechno nezdravé tak se tady asi neptám na co nejlepší stravu teď při salmonele, docházejí mi nápady a hlavně právě do ní nechci rvát něco, co by ji uškodilo. Jenže zase jsem názoru, že lepší něco, než vůbec nic. Je těžké rvát do dítěte něco, když mu není dobře. Proto jsem přišla se zeptat na názory ostatních maminek, které by mi poradili, co všechno by na ni mohlo zabrat. Mě už nápady došly.
@Anet 123 Hele, ale v čem je problém? Říkalas, že pije vodu, to je super. Tak nepotřebuje fruko. Jestli miluje brčka, dej jí brčko
Vyjmenovaly jsme Ti tu hromadu jídel, jediné omezení je tuk a vejce… Z toho přece musíš něco vybrat, ne ![]()
Nečetla jsem všechny příspěvky… Určitě dávej probiotika, Hylak atd. Bakterie salmonely milují cukr a tuk, takže se vyhněte sladkostem a tučným jídlům… Naopak nesnáší kyselé věci - zelí, kyselé okurky, kefíry atd. Ona ta bakterie ve střevech člověka přirozeně moc dlouho nevydrží, ale základ je, jí to prostředí co nejvíce otrávit a ne jí nezdravou stravou přiživovat.
Dcera měla salmonelu ve čtyřech letech, tenkrát (aby mohla jít do školky), tak musela mít tři negativní výtěry po sobě (teď je to myslím o hodně jednodušší). Hned ten první výtěr měla negativní, ale já ji dopovala chlorellou, zeleným ječmenem, extraktem z lichořeřišnice a medvědího česneku. Na začátku jsem jí i dávala jednou denně lžičku rumu:-)
Dietnější jídla ti již holky poradily a základ je pít (nejlépe vodu).
@Ba-stet Problém je v tom, že ona málo jí. Nemá takovou potřebu jako jiné děti, kor při infekčním onemocnění. Proto jsem chtěla nápady, které jsem ještě nezkoušela, ty jsem tady dostala, tak budu zkoušet. Ano pije vodu, ale teď málo, tak jsem chtěla zkusit něco, co by sice nebylo extra zdravé, ale třeba by toho vypila víc. O to mi šlo.
@Pocahonta díky. Ano probiotika má. Rum jsem nezkoušela, to se bojím ![]()
@Anet 123 píše:
@Ba-stet Problém je v tom, že ona málo jí. Nemá takovou potřebu jako jiné děti, kor při infekčním onemocnění. Proto jsem chtěla nápady, které jsem ještě nezkoušela, ty jsem tady dostala, tak budu zkoušet. Ano pije vodu, ale teď málo, tak jsem chtěla zkusit něco, co by sice nebylo extra zdravé, ale třeba by toho vypila víc. O to mi šlo.
Ale pak jsi říkala, že vodu pije normálně, jen se bojíš, že je těžká na žaludek (což je nesmysl). A že má oblíbená jídla - tak jí uvař tu rajskou, jen ji trochu odlehči… ![]()
A ještě něco - mám zkušenost, že čím víc na něco tlačím, tím víc to dcera bojkotuje. A z Tvých příspěvků cítím hrozný stres a tlak i na dálku. Holčička bude v pořádku, zkus se trochu zklidnit, nabízet, ale tolik netlačit, ať se zbytečně nevzpírá… Držím palce..
@Ba-stet Ano, jsem ve stresu. Máme to poprvé a bojím se o ni, já mám do toho za 12 dní operaci. První odloučení od dětí, kor teď, proto se snažím, aby byla z nejhoršího venku a já mohla odejít do nemocnice trochu klidnější, pokud na tom ale bude stejně, zůstanu s ní doma. Budu se snažit být víc v klidu a netlačit na to. A děkuji.