Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, prosím poraďte. Dceři byla zjištěna salmonela. Je to 4 dny a furt vodnatá stolice všech barev. První hleny, pak hrozně zelená, pak žlutá a teď už hodně tmavá ale furt voda. Dostává den staré rohlíky, mačkané banány, strouhané jablko atd. to už se ale nedá, dcera nezvracela, jen průjem a zvýšená horečka, takže doktorka říkala, že extra dietu nepotřebuje, že muzeme zkusit jogurt apod, ale to odmítá, mléko nedostává. Prosím, četla jsem, že jsou na to hrozně dobré polévky, a jelikož dcera nikdy moc extra nepila, tak teď to do ní taky jen ta dostat nemohu, prostě pije míň než by měla. Poradíte nějakou polévku, kterou fakt může? hrozně se bojím, abych něco nepokašlala a nebylo to horší. Stolice ale furt vodnatá, nechápu. Rýži mi nesní, nesnáší ji a mrkev taky nechce. Ach jo.. Když vařím partnerovi tak ta malá uplně slintá a brečí, jak by si to dala.
chudák.. Proto si pro chlapa vařím v noci, na druhý den. Protože mě ji je tak líto, já se snažím držet dietu s ní, že by si třeba dala mrkev se mnou, ale prd. Vařené maso nechce, prostě ji to nechutná. Polévky miluje, tak by si třeba dala a byla třeba trochu spokojenější.. Takhle je akorát furt nervní a chce lézt furt do lednice. Nemáte nějaký recept na polévku, co by fakt mohla a zbytečně jsme nepodpořili bakterie salmonely? děkuji za případné rady, já už jsem ztracená ![]()
Bohužel neporadím, ale hlavně se do ní snaží dostat tekutiny. Ségra měla cca ve čtyřech letech salmonelu, nechtela moc pít a ve finále skončila na JIP. Takže pozor na to.
Koupit Kuliska. Zeleninový vývar a do něj třeba tu mrkev, rýži, pustit Krtka a krmit.
Co nejakou jednoduchou bramboracku? bez hub, jen proste brambory, mrkev, nemasny vyvar, trosku cesneku, majoranky? a jinak jestli povolila uz jogurty tak co ji udelat bananovy kontej s tim mlikem? tady je i nejaky vyjmenovany ovoce tak tam proste na obmenu pridat to?
https://www.vareni.cz/…salmoneloze/
A jinak bych zkusila suchy testoviny (jakoze uvareny) s dusenou rybou (bila treska, pangas apod) a treba brambory treba jen s kureci sumkou - cim vyssi obcas masa tim lip.
proste varit tak aby to nebylo moc tucny.. ja mela nekdy cca dva roky zpatky takovou mensi vtipnout prihodu, kdy ze me tekla vylozene voda (nastesti jsem nezvracela).. a ten ctvrtej patej den jsem uz zacla jist pomalu normalne, ale jak rikam netucny jidlo, duseny/vareny maso, dala jsem si prave tu sumku, klidne bych si dala kdybych mela chut i dusenou rbu jen tak s troskou vody a na to trosku nejakyho koreni. Testoviny, brambory, rejzi.. z ovoce jabka, banan a pomalu treba ty broskve atd. Jo a kvantum kefiru, to pomaha obnovit strevni floru, takze pro me ochuceny a bylo mi po nem dobre ![]()
No ale doktorka rekla, ze extra dietu nepotrebuje, ne? Co normálně ráda jí? Vynechala bych vejce a tučná jidla, ale treba vařené hovězí s bramborem? Nejake testoviny? Určitě neuskodi silný vyvar a z polevek - co hraskova? Nebo neco skroboveho - dynova, batatova…?
Muze cokoliv, co neni moc tucne.
Zeleninove vyvary, masove, defacto jakoukoliv polevku muze, kde vylozene neplave vrstva tuku. Muze rizoto, brambory, testoviny, jen uber tuk. Mlecne bych moc nedavala.
Urcite ji cpi probiotiky, Hylak apod, plus dceri extra dobre zabrala cinska medicina, mela nejake spesl protiprujmove pilule a do tri tydnu mela ster negativni.
Taky zkus drenovy zmrzliny, dostanes do ni vodu a na horecku dobry, ze se ochladi..ja mela salmonelu ve 12 a vim, ze mi davali cucat led..
Díky moc za rady. A nevíte někdo jak je to prosím se sladkým? Někde jsem četla, že nesmí nic sladkého, že to ty bakterie mají rády. A naopak kyselé bakterie ničí, ale nějaký zelý, nebo kys. okurku mi dcera nesní a asi bych se i bála, že ji to zas prožene. Ale ona má ráda takový ty kupované buchtičky, nebo co to je, akorát jahodové, přiložím foto. Ty taky nemůže? protože jsou sladké?
@Anet 123 píše:
Díky moc za rady. A nevíte někdo jak je to prosím se sladkým? Někde jsem četla, že nesmí nic sladkého, že to ty bakterie mají rády. A naopak kyselé bakterie ničí, ale nějaký zelý, nebo kys. okurku mi dcera nesní a asi bych se i bála, že ji to zas prožene. Ale ona má ráda takový ty kupované buchtičky, nebo co to je, akorát jahodové, přiložím foto. Ty taky nemůže? protože jsou sladké?
no toto raději ne, je tam krém
spíš piškoty, sušenky bez krému
Docela mě teda děsíte tou délkou léčení. Dnes jsem volala s paní z hygieny a ta mi říkala, že jsou většinou po 10dnech výtěry už negativní
Ach jo.. první dcerce ( 7 let) začali prázdniny a nemůžeme nikam do bazénů atd. Tý sice výtěry nedělali, protože zdrav. problém nemá, ale řekli mi, ať taky radši do bazénu nechodí. No.. je to na prd.
V životě se mi tohle nestalo, zajímavý je, že vubec nezvracela ani nezvrací, paní doktorka říkala, že většinou právě zvracej. A ona je malá a nezvrací
teda jako díky bohu, jsem za to ráda.. snad se to nebude nějak zhoršovat ale. jen z lepšovat. Ještě bych měla jednu otázečku, nemáte nějaký nápad, co k pití? co by zabralo? ona mi pije prostě málo, nikdy neměla moc potřebu, nevím jak to do ní dostat. Doktorka říkala, že takhle malé dítě by mělo vypít alespoň litr denně.. většinou na ní zabralo tu fruko, nebo jak se tomu nadává. to s tím brčkem, ale to asi nemůže co? protože je to hodně sladké? jenže ja uz nevim co, aby prostě vypila, tak bych to i riskla, jenže se bojím toho, abych právě nepodpořila ty bakterie, když maj rádi to sladké. ![]()
@stinga děkuji, tak tohle tedy ne. Piškoty nesní, nesnáší je
ona je hroznej,, nejedlík,, je celkově drobnější a byla jsem hrozně ráda, když na tom roce a půl začala tak nějak trochu jíst. Ona by nejradši ani nejedla, jako kdyby neměla potřebu.
Takže jsem byla vždycky vděčná za cokoliv co snědla, hlavně že snědla. Miluje třeba kuře na paprice, rajskou apod, ale to teď nemůže..
@Anet 123 nejlepší je ovocný čaj a osladit, i když úplně správně se sladit nemá, ale děti to pak nechtějí
@Anet 123 píše:
@stinga děkuji, tak tohle tedy ne. Piškoty nesní, nesnáší jeona je hroznej,, nejedlík,, je celkově drobnější a byla jsem hrozně ráda, když na tom roce a půl začala tak nějak trochu jíst. Ona by nejradši ani nejedla, jako kdyby neměla potřebu.
Takže jsem byla vždycky vděčná za cokoliv co snědla, hlavně že snědla. Miluje třeba kuře na paprice, rajskou apod, ale to teď nemůže..
no to je blbé, může jen suchý knedlík a vařené maso, omáčku fakt ne,
ještě prý je protiprůjmové vařené vejce - to také nemá ráda?, rohlíky, rýže, brambory vařené nebo pečené, těstovina
@stinga A co voda? ona miluje čistou vodu z kohoutku, ale ta je zas těžká na žaludek a nevím, jestli je to teď vhodné, aby teď pila jen čistou vodu litr denně, když má ten průjem.