Sama s děckem

Napsat příspěvek
Velikost písma:
5
20.12.08 15:15

káťo,

nepovažuji rozvod za tak velký problém, neboť Lucinka (jak jsem se díval) je velmi mladá. Když se rozváděli naši, tak jsem byl podobně malý a svýho taťky jsem si ani nepamatoval…a vůbec mi to nevadilo ani později (vyrůstal jsem jen s mamkou), nicméně problémy nastaly ještě později, neboť odchod z domu, to byla dost katastrofa (a z části stále je - jsem dost mladý). Mamka si totiž nikoho nenašla (ani nehledala), do práce nechodila (taťka posílal mnohem víc než je povinné výživné) a byla jen se mnou …a kdybych neudělal přítrž jejímu přehnanému opatrovnictví, tak by mi asi i vybrala přítelkyni a řekla, kolik mám mít dětí a jakýho mají být pohlaví (nepřeháním), což v konečném důsledku přineslo mnohem víc záporů než kladů…takže pokud se rozvedete, nezůstávej sama s dítětem (nicméně upozorňuji, že partner se bude hledat asi méně snadno než když jsi bezdětná..ale to asi víš)

Za větší problém však považuji, že nevypadá, že víš, „kde se stala chyba“. Po 5-7 letech nastává, přesně jak to tu psaly holky, v prakticky všech manželstvích krize, která pramení z opadnutí romantické lásky, nenaplňování původních představ o partnerovi a společném životě, atd. Tohle je dalo by se říct zákon . Téměř jistě se něco podobného bude opakovat i u tvého dalšího vztahu a stále se rozvádět a vdávat..to není to nejlepší. Čím větší byla původní láska afektivní a založená na vášni, tím hlubší krize se dostavuje…někteří se dají dohromady tak, že jsou přátelé a nakonec se do sebe zamilují…a vášnivou lásku třeba ani nepotřebují. U takových pak krize nebývá tak vážná a nebo není vůbec. …takže: je možné, že tvé představy prostě neodpovídají realitě (zapomeň na to, že se budete celý život s panem vysněným milovat) …a je taky možné, že se k sobě s manželem nehodíte a krize je způsobená i dalšími faktory. Doporučoval bych proto manželskou poradnu né proto, aby se za každou cenu zachránilo manželství, ale proto, aby jsi se dozvěděla, kde byl ten problém. V manželských poradnách velmi často působení psychologa má za následek onen rozvod…ale s tím rozdílem, že víte proč a odnesete si z toho ponaučení do dalšího života. Jinak je dobré, že o rozvodu dokážete mluvit s chladnou hlavou.

Vaše řešení, kdy jste se pokoušeli vztah oživit (více času spolu, dovolená, atd.) považuji spíše za kontraproduktivní, neboť co potřebujete je imho přesný opak - méně času spolu, odpočinout si o sebe, pokud dovolenou, tak jedině oddělenou, kdy každý bude jen a jen sám se sebou (bez dítěte, bez kamarádů, bez smsek a telefonního spojení…prostě být sám) a spíš každý mít i jiné nespolečné aktivity. ..rozhodně teda nejsem odborník, ale četl jsem, že tohle občas může pomoci.

ad manželství vs dítě,
tak k tomu asi tolik, že zatímco manželé můžou na svém manželství pracovat, rozvod (staršímu) dítěti ublíží vždycky. Ono totiž nemá ještě dostatečně rozvinuté myšlení na to, aby problematiku pochopilo, a má pocit, že ho jeden z rodičů opouští a často si to dává za vinu sobě (bez ohledu na to, že mu rodiče vysvětlí, že ono s tím nemá co dělat a že jej mají oba rádi) a následně se bojí, že ho opustí i rodič, který s ním zůstává! Za druhé trpí často výčitkami, že když má rádo i rodiče, který s ním nebydlí, tak že se dopouští jakési „zrady“ nebo „podvodu“ na rodiči, s kterým bydlí. Do třetice, rodič, který si dítě vypůjčuje, má často tendence dítě si „kupovat“ a občas (i nevědomky) negativně zasahuje do jeho výchovy. ..toliko, co si pamatuju ze školy

Když už je dítě dostatečně velké (dospívající), tak rozvod už opět není tak velkej problém…nicméně rozvádět se v takovém tom klasickém dětství považuji za velmi velkou nezodpovědnost (pokud není opravdu pádný důvod typu alkohol, gamblerství, domácí násilí, atd.)

Proto je podle mého názoru lepší, pokud krizi nevyřešíte, abyste se rozvedli ihned, dokud je malá mladá, než abyste to zkoušeli „vydržet“ a rozvedli se třeba za pět let, kdy je táta pro dítě nejdůležitější. Jak už jsem ale psal, doporučuji napřed navšítivit psychologa, abyste si z vašeho vztahu odnesli nějaké poučení do vztahů dalších (přičemž asi nelze vyloučit, že spolu třeba nakonec budete chtít zůstat.......)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
644
20.12.08 15:34

Jako by mi rullik četl myšlenky. Naprosto souhlasim se všim co napsal. Mám stejný názor. Jen já bych třeba neměla odvahu jít řešit problémy do manželské poradny. Ale to už je můj problém.
Já bych si sedla s manželem a probrala to v klidu s ním.
Také si ale myslím, že rozvod je lepší teď než později, kdy už to na malou může mít daleko větší dopad.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
káťa
21.12.08 14:58

Ahoj, Rudiku díky za vyčerpávající radu.
Co se týče manželské poradny, tak manžel prohlásil,že tam by nikdy nešel a popravdě řečeno, v tomto stadiu vztahu se obávám i já ,že už je na to i pozdě. Já už mám v sobě srovnány myšlenky a s klidným rozumem a po mnoha hodinách večerního přemýšlení,vzpomínání a dávání si souvislostí dohromady už VÍM, že manžel je člověk, se kterým nechci strávit zbytek života. Ty vlastnosti,přes které se nedokážu překousnout, měl vždy, ale já jsem je svým chorým zamilovaným mozkem stále omlouvala a snažila se je nevidět.
O tom trávení času bez sebe.S tím souhlasím, ale manžel jezdí s kamionem a věšinu času tráví opravdu v práci, takže jsme s malou samy.On třeba přijede po 2 dnech a po pěti minutách se máme plné zuby a já jsem upřímně ráda, když je v práci a když vím,že bude mít volno, tak z toho mám vítr,co zase bude.I když on většinou „nezklame“ a tráví volno s kamarády nebo zavřený v ložnici s DVD.
A naprostý souhlas s tím,že lepší je (pokud stejně víme,že to nikam nevede), s ničím neotálet,dokud je Luci malá a naše soužití si nebude pamatovat. Jinak on k malé vztah má a kontakt s ní mít bude a o tom kupování si dítěte bohužel vím své (jeho brácha si taky takto bere dceru z předešlého manželství a celá rodina ,tj.brácha,babička i děda jí kupují modré z nebe,neustále jí vyvářejí řízky,dorty a jezdí trávit odpoledne do hypermarketů- kde jí nakupují drahé dárky- a Kája má 12 let a 70kg a z výletů zná jen obchoďáky,ale má každé 3 měsíce nejnovější typ mobilu,MP3,MP4.....)- toho se taky hodně bojím.
A taky se bojím, jak to s ní sama zvládnu, ale mám hodné rodiče, tak snad taky pomůžou…no,musí to nějak jít… Dneska jsem to našim řekla, a oni ani nebyli překbvapení a mamča prohlásila směrem k tátovi :„Vidíš,já jsem ti to říkala před svatbou , že Káťa až dostane rozum gtak s ním nebude.A už je to tady“. Mě prý nic neříkali, prý bych je stejně neposlechla a to měli bohužel pravdu.

• Citovat
  • Upravit
káťa
21.12.08 14:59

Pardon Ruliiku (ne Rudiku)- jsem se přehlédla :D

• Citovat
  • Upravit
káťa
29.12.08 18:46

Ahoj,tak dnes se od nás manžel odstěhoval definitivně. Za těch pár dní se toho u nás moc změnilo.Když to napíšu hodně zkráceně, tak vyšlo najevo, že má manžel již delší dobu ženskou a jeho chování tomu přesně odpovídalo,jak jste mi někteří předesílali.
Nejhorší na tom všem je ,že oni se na našem rozchodu a rozvodu dávno spolu domlouvali už v době,kdy nám to ještě „relativně“ klapalo. On se pak choval tak jak se choval a snažil se vyvolávat hádky a po jedné z nich v podstatě přišel jako s „rozvodem“, protože spolu nevycházíme a nerozumíme si. Ženskou přiznat nechtěl,bál se reakce rodičů a chtěl být stále za toho „hodného“. Měli naplánováno,že až se rozvedeme, tak po nějakém čase to oznámí,jakože se potkali až po rozvodu a on z toho bude venku.
Přítřž v jejich plánu jsem udělala já, když jsem si přečetla sms v telefonu,který nechal omylem v koupelně a já se šla koupat.Klasické zamilované sms od helenky, neskutečný počet, přečetla jsem jen první tři a bylo mi na blití. Na ženskou jsem se ho ptala několikrát a vždycky přísahal,že ne. Po těch sms jsem udělala doma begál a začalo to z něj pomalu lézt. Je vdaná (36let) a má 3 děti. Mě je 32,manželovi 33.Její manžel už o nich ví a odešel od nich a jediná překážka jsem už tak zůstala jen já-mě chtěli lhát jak jsem to psala výše.
Nosí při sobě její fotku,i mi jí chtěl ukazovat,já nechtěla.Rodiče už to vědí, naši jsou samo naštvaní, jeho rodiče řekli doslova že „jestli opustí Lucinku kvůli štětce se 3 dětmi,tak už tam má dveře zavřené“- na to on odpověděl jen,ať hji neuráží,že to není štětka a že už tam teda jezdit nebude. Já jsem strašně naštvaná a zhnusená,jak se ke mě zachoval,jak se na mě s ní za mými zády domlouvali, míchají se ve mě snad všechny druhy emocí-zklamání,neštastná láska,opovržení,vztek,bezmoc,ponížení…Tvrdí,že malou miluje,ale úplně na ní kašle, celé dny si jí nevšímá- jen píše sms ky pořád dokola a dnes se sebral a odstěhoval se …
Poslední dny,když usne večer malá,tak jen brečím a nemůžu spát, myslela jsem si ,že už ho taky nemiluji ,ale strašně to bolí, jsem sama s malou v baráku, nikde nikdo,auto máme staré v servisu (ještě prý tak dva týdny,nemám si s kým promluvit,..)..vím,že mi za tohle nestojí,ale asi to chce čas…
on má jediný strach,jestli finančně utáhne jí a tři děti a přitom na vlastní se vykašlal (peníze nám dal, ale tím jeho zájem končí)…aaach jooo, ještě že se můžu vypsat alespoň tady…

• Citovat
  • Upravit
9867
29.12.08 20:06

Káťo, je mi to líto :(
Když to zpětně pročítám, je to bohužel vcelku logické, všechno do sebe zapadá.

Prosím, věř mi, že hodně z tvého smutku je zvyk, samota a ublížené já - to se všechno napraví, uvidíš. Té lásky tam není většina, ale ta bude bolet dlouho.

Bude to bolet, ale to musí, jinak by to vyhnisalo…

A bude líp, slibuju :)

L.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
káťa
29.12.08 20:34

Vím, že to jednou přebolí, ale je to moooc těžké :cry:
nejhorší jsou ty večery

já vím,že to do sebe zapadalo a že tomu vše nasvědčovalo, ale já jsem si prostě naivně doopravdy myslela, že by mi tohle prostě on neudělal.....

• Citovat
  • Upravit
644
30.12.08 10:30
[quote:1da51e3e31]Prosím, věř mi, že hodně z tvého smutku je zvyk, samota a ublížené já - to se všechno napraví, uvidíš. Té lásky tam není většina, ale ta bude bolet dlouho

Musím souhlasit s Lesinou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3549
30.12.08 17:29

Káťo to je mi hrozně líto,vím,že jsem apelovala na to,aby jste zkusili vše,ale když je situace taková jak píšeš je pro vás lepší,že jste sami,myslím,že rodiče pomůžou ne?A bolest věř,že každým dnem bude menší a menší až se s ní bude dát bez problémů žít,moc na vás myslím a držím vám palečky,aby jste to zvládli. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
154
30.12.08 21:06

Ahoj Káťo, stalo se mi úplně to stejné. Akorád před půl rokem. jen mi manžel omylem poslal sms pro milenku. hned jsem ho vyhodila a teď jsem šťastná, že se tak stalo, bude to teď hodně bolet, ale dostaneš se s toho, to mi věř :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
káťa
30.12.08 21:35

Moc děkuji za tahle slova. Opravdu to pomáhá, slyšet, že si tím prošli jiní a jsou v pohodě.
Manžel tu teď byl podívat se na malou, před chvílí odešel a já jenom bulím.Malá je to jediné,co mě drží nad vodou, jinak bych se šla snad ožrat nebo nevim co.
Každopádně si nedovedu představit mu odpustit, už bych mu prostě nikdy nevěřila. Neustále bych ho podezírala.Nejhorší je,koukat se na ten jeho zamilovanej ksicht. Jak on jí brání- " za všechno můžu já, já jsem ten hajzl, ona nám rodinu nerozbila" to je pravda, ona „jenom“ rozbila rodinu sobě a svým třem dětem a mé malé jenom ukradla tátu a mě manžela a veškeré iluze o opačném pohlaví.

• Citovat
  • Upravit
154
31.12.08 18:31

Káťo a to si představ, že se teď asi 2 měsíce chtěl vrátit, že prý si uvědomil, jak mu na nás záleží, ale já tu jeho zradu už nedokázala odpustit, ztratila jsem veškerou důvěru.A když jsem mu řekla ať se odstěhuje od milenky když jí prý nemiluje a třeba si pronajme byt a ukáže, že o nás opravdu stojí, tak to normálně hrál na obě strany :( Když bych ho odmítla tak by se vlastně nic nestalo. Jsem moc ráda, že v lednu proběhne rozvod, našla jsem si přítele a je stokrát lepší než manžel. Drž se, vždyť tu jsi hlavně pro malou :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
káťa
3.1.09 14:05

Ahoj , já jsem před 4 dny sebrala malou a jela k našim do města si vyčistit hlavu a přijít na jiné myšlenky. Manžel volal, jestli by mohl být mezitím doma, že u milenky není- je prý u kamaráda.Tak jsem souhlasila.
Včera jsem přijela domů a manžel na mě přišel s prosíkem, že prý se s ní rozešel a uvědomil si, že chce být s námi atd.....a jestli bychom nemohli zajít do manž.poradny atd.
Tak jsem mu v klidu řekla, ať se na mě nezlobí,ale že už bych mu prostě nemohla věřit a rozvádět se chci.Že mu stejně nevěřím, že si myslím,že to hraje na obě strany a tak. Nicméně stejně tady budeme muset žít spolu,dokud se to tady neprodá.
Já si myslím,že on si dobře uvědomil, že se ženskou se 3 dětma by se moc dobře neměl,platil by na malou a na mě a ještě živil 4 další krky.Ona musí být úplně pitomá,když kvůli němu pustila k vodě manžela, teď asi zůstane s dětmi sama. Chová se jak 12 letá puberťačka, píše, volá- manžel říkal,že po celou dobu jejich vztahu ho nutila,aby mi o nich řekl. - No,což , za takovou svińárnu jakou mi udělala dobře jí tak- ale přesto,že zřejmě zůstane sama a manžel jí evidentně zlomil srdce, tak se jí přece jenom povedlo náš vztah a především důvěru mezi námi úplně zničit.
Stepi, nového přítele ti moc přeju, já zatím nemám na chlapy ani pomyšlení, ale až se oklepu, tak doufám, že se mi taky povede pro nás dvě najít nějakého hodného, milujícího a spolehlivého „parťáka“ a na manžela zapomenout ( v srdci ho ještě samo mám, ale ta důvěra je prostě pryč a bez ní ten vztah prostě nejde.. :(

• Citovat
  • Upravit
461
6.1.09 09:39

Ahoj Káťo,
sledovala jsem tvojí diskusi a docela mě zajímá, jak se vše vyvíjí dál. Jestli se snažíš manželovi odpustit nebo už ho nechceš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
káťa
6.1.09 13:37

Ahoj, věc se má tak,že manžel mi předevčírem oznámil, že si našel toto fórum a četl si moje příspěvky. Prý jsem ho vylíčila jako hajzla, ještě se cítil dotčený. Ví, že je vinný on ,ale prý kdyby mezi námi bylo všechno o.k., tak by se nikde nezakoukal. V tomhle má asi pravdu.Taky na tom mám svůj podíl viny, ale to ho v mých očích neomlouvá.
Jinak já své city k němu nedokážu pojmenovat, nevím,jestli to,co cítím je ještě láska nebo ne.Je pravda,že když jsem se o ní dozvěděla, tak mě to hrozně sebralo.Na druhou stranu mě ten hlavní vztek už přešel a představa,že bychom spolu měli pokračovat je pro mě nereálná. On mi lhal už dříve (ne kvůli ženě) a já se to pak dozvěděla úplnou náhodou od známých a byla moc zklamaná a už ta důvěra byla trošku nalomená ( ale láska převážila) a teď tohle !
Navíc jsme nyní v situaci,že máme starý domek ,který nutně potřebuje rekonstrukci. (střecha,Lucinka pokojíček..) Na to jsme si plánovali vzít úvěr . Já bych se bála i toho, že když se teď nechám ukecat a nakonec se stejně rozejdeme, tak to bude mnohem složitější (společné investice, úvěr) a to samé se bojím i o malou, ta už z toho za dva roky taky bude mít už rozum a bude si to vše pamatovat. A teď jsem ve stavu,že opravdu nevěřím, že to mezi námi bude už navždy fungovat tak,jak má.
To jsem řekla i manželovi a on to uznal a v klidu souhlasil s tím rozvodem.takže teď u nás panuje celkem klid, bavíme se v klidu a věcně,dokonce s námi šel předevčírem manžel sám od sebe ven na sáně , což nepamatuju už hodně dlouho.
Bohužel malá má od neděle večer horečky a marodí, takže jsou zase nové starosti…

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky