Samovolný potrat - jak tomu pomoci

2717
3.11.19 07:21

Samovolný potrat - jak tomu pomoci

Ahoj holky, jdu si pro radu. Minulý týden jsem byla na kontrole u dr, dle ms těhotenství 9+0, dle utz 9+1. Teď v pátek 1.11. na kontrole šok - miminko nežije, srdíčko není, zmenšilo se na 8+2. Zatím nešpiním, bolesti nemám.
Byla mi nabídnuta revize, já bych ale ráda zkusila počkat na samovolný potrat. Máte někdo nějaké babské rady, jak SP pomoct? Bylinky nebo tak? Pomohlo vám něco?
Dodám, že už jeden SP za sebou mám, těhotenství vzniklo po KETu. Díky za každý tip :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
17448
3.11.19 07:27

:hug: Horká vana, svarak, z bylin myslím salvej a aloe Vera. Ať to příště už vyjde, drzim palce. Ono po revizi zase asi budeš mit větší jistotu, že tam nic nezustalo… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17014
3.11.19 07:30

Hele, já první ZT a šla jsem na kyretáž, hned klid, druhé ZT jsem začala krvácet, tak jsem nechtěla kyretáž a čekala jsem. Dočkala jsem se zánětu dělohy, to byla bolest jak blázen a už bych nečekala nikdy. Po kyretáži máš hned klid. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2717
3.11.19 07:31

@Jahudka82 děkuju, tu horkou vanu už jsem někde slyšela, asi to prubnu.
Máš pravdu s tou revizí, ale zase vím, že po prvním samo-potratu jsem se s tím dobře srovnala psychicky…chci dát tělu šanci bojovat samo… a ona i rekonvalesce po revizi může být delší :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2717
3.11.19 07:32

@araw měla jsi nějaký příznaky toho zánětu, že se něco děje? Teplota, nějaká divná bolest atd?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1804
3.11.19 07:46

Necekala bych. Bude to rychleji hotovo. Ale snad par dni ničemu neuškodí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17014
3.11.19 07:47
@Maky1234 píše:
@araw měla jsi nějaký příznaky toho zánětu, že se něco děje? Teplota, nějaká divná bolest atd?

Právěže zpočátku jen bolest v podbřišku. Pak ale fakt bolesti, že jsem se nenarovnala. Chodila jsem denně na injekce ATB, kontrola krve, jak klesá HCG. Ale ta bolest byla příšerná. Trvalo to snad 3t. Po kyretáži jsem po 3t už ani nešpinila. A otěhotněla jsem prakticky hned, po tom zánětu dělohy jsme museli čekat 5 měsíců. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3724
3.11.19 08:06

Já jsem prodělala ZP v únoru 2018 a po revizi jsem měla velké komplikace, v podstatě hrozilo, že hned za dva dny bude další revize, v děloze skoro 3cm nasrážené krve, zkrátka moje tělo a děloha na ten zásah reagovalo fakt blbě. U Apolináře se snažili udělat vše možné, aby druhá kyretáž nemusela být. Je to invaze a v ČR se s ní bohužel „plýtvá“ jak na běžícím páse i v situacích, kdy si tělo poradí samo nebo s pomocí injekcí. Podruhé jsem prodělala ZP v říjnu 2018, a doktoři /a to od lékařů u Apolináře, kde byla ta první revize, po tři nezávislé lékaře na klinice, kam chodím/ mi řekli, že mám počkat na potrat. „Stará škola“ v ČR řeší vše hned invazivně, bez ohledu na následky, srůsty atd. Většina žen je vyděšená ze zánětu, ale neřeší Ashermannův syndrom atd. Ano zánět se hlídat musí, ale já jsem na potrat čekala cca 3 týdny od zamklnutí, vše odešlo samo. Bolelo to, jo, jasně, bylo to hnusný, plod byl velký asi jako vejce slepice, ale poté už odešlo vše s krvácením, další MS vyčistila dělohu dokonale. Jsou bohužel i případy, kdy po SP stejně neodejde vše. Nastat může více situací, všechno je hodně individuální. Takže neříkám, že pro každého je vhodné čekat. Jinak mě pomohl sporýš (odvar, čaj, pít, je to hnus), maliník, hodně vitamínu C a sprchování břicha horkou vodou, co jde vydržet. Dej na své tělo, nesmí být horečka, bohužel u té bolesti moc nerozlišíš, co by mohl být zánět a co je prostě začínající potrat. Za mě ale, pokud by mě to nedej bože ještě potkalo potřetí, čekala bych opět na SP. Na odchod zbytků jsem dostala injekci MEM.
PS - upozorňuji, že nejsem žádná biožena, a kdyby mi před dvěma lety někdo řekl, že půjdu touhle přirozenou cestou potratu proti rychlé kyretáži v nemocnici, nevěřila bych, ale zkušenost mě nasměrovala jinam a jsem ráda, že jsem po půl roce od komplikací tělo nevystavovala druhé invazi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2717
3.11.19 08:13

@Mutlice moc děkuju za názor. Já už jsem jeden SP prodělala, přesně, jak píšeš, bylo to hnusný, bolelo to, ale děloha se sama vyčistila perfektně. Tím, že už mám zkušenost se kloním spíš k SP než revizi..i selský rozum mi říká, že je to šetrnější :nevim:
Já teď piju kontryhel, to je ok myslíš? Pro ten sporýš a maliník musím spíš někam do bylinkářství viď?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3724
3.11.19 08:24
@Maky1234 píše:
@Mutlice moc děkuju za názor. Já už jsem jeden SP prodělala, přesně, jak píšeš, bylo to hnusný, bolelo to, ale děloha se sama vyčistila perfektně. Tím, že už mám zkušenost se kloním spíš k SP než revizi..i selský rozum mi říká, že je to šetrnější :nevim:
Já teď piju kontryhel, to je ok myslíš? Pro ten sporýš a maliník musím spíš někam do bylinkářství viď?

Kontryhel je také dobrý a ještě šalvěj, ten sporýš je něco, co jsem ani netušila, že existuje. Je to strašně hořký, hnusný. Kupovala jsem přes nějaký eshop. Zkusím to najít. Ono těžko říct, co k tomu nejvíc „pomohlo“, ale tím, že jsem začala špinit asi 3dny po pití toho utrejchu ze sporýše, pak krvácet a pak bum a bylo to venku, připisuju to tomu. Těžko říct. Každopádně držím palce, ať se rozhodneš jakkoliv. Neříkám, že to je správná cesta pro každého, já jí volila z důvodu toho, že jsem patřila k ženám, co revizi neměly tak hladkou, jak je běžné. To jsem podruhé riskovat nechtěla, i když jsem počítala, že i po SP se může stát, že na ní budu muset jít, že se nevyčistí vše.
Nedávno jsme o tom mluvili s mým doktorem, co právě dělá u Apolináře. Řekl mi doslova, že v gynekologii je hodně situací, kdy už medicína převálcovala přirozené principy, a že každý gynekolog chrání sebe s tím rychlým vypsáním žádanky na kyretáž. Je to chlap kolem 35, jezdí po celém světě po přednáškách, sám i přednáší a učí na lék. fakultě. Dost mu věřím, a i on tehdy jednoznačně doporučoval do dělohy tou kyretou „nešmátrat“, a to jsem byla 8tt. Že pokud plod do cca měsíce neodejde sám, zvolíme kdyžtak revizi. Trvalo to tři týdny a zánět se nekonal. Jo a ty injekce MEM jsem dostala pak dvakrát po sobě na odchod posledních milimetrů zbytků.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2218
3.11.19 08:53

První potrat v 5tt a to byl samovolný… trval děsně dlouho… pak v 7tt zamlklé těhotenství… dali mi potratovou tabletku a už nikdy víc… po víc jak měsíci jsem stejně musela na kyretáž… takže kdybych znovu měla volit… jdu hned na kyretáž… rychlovka, bez nějakých větších bolestí a pohlavní styk mi byl zakázán jen na 2 týdny…
Ale sama jsem si dala rok pauzu se snažením o miminko a teď jsem v 19 týdnu :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3724
3.11.19 09:00
@Denny97 píše:
První potrat v 5tt a to byl samovolný… trval děsně dlouho… pak v 7tt zamlklé těhotenství… dali mi potratovou tabletku a už nikdy víc… po víc jak měsíci jsem stejně musela na kyretáž… takže kdybych znovu měla volit… jdu hned na kyretáž… rychlovka, bez nějakých větších bolestí a pohlavní styk mi byl zakázán jen na 2 týdny…
Ale sama jsem si dala rok pauzu se snažením o miminko a teď jsem v 19 týdnu :)

Co znamená, že potrat trval dlouho? 8o Nezpochybňuji, ale já jsem prodělala SP v 8tt, nic dlouhého to nebylo, špinění asi dva až tři dny, pak večer bolest břicha a ráno to vyšlo, pak v druhé vlně zbytky plod. obalů cca za 3 hodiny, pak 5-6 dní krvácení asi jako menses. Takže od začátku špinění do konce krvácení 10 dní. Co je dlouhý potrat? Měla jsi nějaké sraženiny, nebo rezidua, co potom řešili doktoři? V 5tt by to mělo být jako silnější a možná delší mens. krvácení. Jak říkám, nezpochybňuji, každé tělo je jiné a každý má jinou zkušenost. Já mám zas velmi špatnou zkušenost s kyretáží, takže jsem druhý potrat řešila přirozeně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7712
3.11.19 09:06

Ja bych doma necekala. Riskovat zanet delohy…my teda o miminko prisli v 17tt, mela jsem prirostlou placentu a doma bych potrat („porod“) fakt neriskovala…stejne jsem musela na kyretaz, ac jsem pludek porodila po tabletkach. Nikdy ale nejde rict, co zrovna pro tebe bude lepsi, jestli budes mit komplikace. Jinak bych zkusila svarak, horkou vanu, nejaky ty bylinky.. At se jiz priste zadari :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3724
3.11.19 09:14
@Kukacka123 píše:
Ja bych doma necekala. Riskovat zanet delohy…my teda o miminko prisli v 17tt, mela jsem prirostlou placentu a doma bych potrat („porod“) fakt neriskovala…stejne jsem musela na kyretaz, ac jsem pludek porodila po tabletkach. Nikdy ale nejde rict, co zrovna pro tebe bude lepsi, jestli budes mit komplikace. Jinak bych zkusila svarak, horkou vanu, nejaky ty bylinky.. At se jiz priste zadari :hug:

V 17tt už to opravdu nejde bez lékařů! Ale do toho cca 10tt je to volba individuální. U mě bylo větší riziko problému spojených s kyretáží než zánětu, a to se nakonec potvrdilo. Na SP jsem čekala tři týdny od zamklnutí, a žádný zánět se nekonal, vše odešlo, jak mělo. Je to hrozně individuální, ale v 17tt už se tato cesta vůbec nevolí, to už je opravdu porod ne potrat :( hrozná situace, snad vám dál štěstí už přálo :hug:

Jak jsem psala výše, já jsem typ spíš věřící konvenční medicíně, na nějaké bilinky, bio, aletrnativní medicíny mě vůbec neužije, nikdy bych neřekla, že půjdu do SP oproti rychlému zásahu lékařů, jenže několik doktorů to doporučilo (čekat na potrat), a nakonec měli pravdu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7712
3.11.19 09:20
@Mutlice píše:
V 17tt už to opravdu nejde bez lékařů! Ale do toho cca 10tt je to volba individuální. U mě bylo větší riziko problému spojených s kyretáží než zánětu, a to se nakonec potvrdilo. Na SP jsem čekala tři týdny od zamklnutí, a žádný zánět se nekonal, vše odešlo, jak mělo. Je to hrozně individuální, ale v 17tt už se tato cesta vůbec nevolí, to už je opravdu porod ne potrat :( hrozná situace, snad vám dál štěstí už přálo :hug:

Ano, to vim, proto jsem to tam psala ;) znam ale i pripad, kdy zenska doma skoro vykrvacela, proto pisu, ze musi volit sama a taky rozumne. Ten zanet ale nastat muze…ze jsi ho ty nemela, neznamena, ze nikdo. I pozdeji zenske rodi doma, takze i tak jsem mohla doma pockat, ne ze ne…ale ja na tohle nejsem. Kazdopadne to jenkazdeho volba ;) jinak ano, bylo to silene, bolestive - jak fyzicky, tak hlavne psychicky…ale ted mame doma temer rok a pul starou holcicku :srdce: s ni bylo tehotenstvi krasne, ovsem porod se taky neobesel bez komplikaci :? A taky prirostla placenta… :roll:

Jinak jasne, taky zalezi, co doporuci lekari. Taky na ne dam a na tu medicinu - vse doma - nejsem ;) :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Prázdná náruč, deníčky na eMiminu

Tolik naděje a zůstal jen smutek?

Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.

Poradna gynekologa

Ikona - Jiří Škultéty

MUDr. Jiří Škultéty