Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj všem,
je tady někdo kdo se letos léčil v Pronatalu v Praze? Jaké jsou Vaše zkušenosti, byli jste spokojení s postupem a výsledkem? My jsme do Pronatalu začali docházet v březnu a docela se to vleče… Na konci měsíce snad už konečně začnu brát stimulační léky. Teď jsem hrozně nervózní a neklidná jestli jsou dobří a jestli všechno klapne. Je to mé první IVF. Má někdo zkušenost konkrétně s Doc. Mardešičem?
Mardešič na svém tehdy dobrém jménu postavil byznys. Já se právě kvůli jeho renome kdysi rozhodla pro tohle centrum
a udělali jsme tu nejhorší zkušenost. Arogantní přístup, nechali nás pokaždé čekat i několik hodin, třebaže jsme byli objednání, cizinci, co přišli po nás, chodili samozřejmě před námi, pokaždé jsme byli u jiného doktora, který začínal konzultaci tím, že studoval naši kartu
zaplatit si nechali kde co, nastimulovali mě tak, že jsem měla 2 vajíčka a vyšetření nám neudělali vůbec žádné s tím, že není potřeba. Zaplatili jsme 1000 za výpis z karty (2009) a utekli jsme jinam.
Asi jsem tě moc nepotěšila, ale tohle je moje zkusenost.
Když jsem tam měla první IVF v roce 2017, tak jsem se párkrát k Mardesicovi dostala. Podle mě je teda opravdu odborník a i lidsky mi přišel úžasný. Dělal mi i první opu a transfer 1 KETu (ET dělal Voboril), který skončil v 10tt zamlklým těhu. Pak jsem chodila hodně k Vobořilovi, ten je docela svéráz, trochu hulvát a moc se tím nepáře, ale odborně taky dobrý ale prostě rutinér. Na konzultace i ultrazvuk jsem chodila i z doktorkám (Melicharova, Zelenkova), ty jdou milé, empatické, ale odborně jsem jim až tolik nevěřila. Jinak Mardesic už tam je jen výjimečně, řekla bych, že je tak napůl v důchodu, hodně tam teď ordinuje jeho dcera, ta je taková strohá, skoro až nepříjemná, ale odborně taky ok. Já jsem V Pronatalu začínala, měla tam jedno IVF a 3 KEty, pak jsem utekla do Gennet a Cube abych se tam zase vrátila a konečně se po letech povedlo. V každém centru je něco. Věci jako delší čekání (já teda čekala maximálně 30 min), nebo jak je na mě doktor milý dost pouštím za hlavu, jde mi o výsledek a ten se díky bohu dostavil. Ale pokud je někdo v tomto citlivější může mu to vadit. V Gennetu i v Cube jsem měla 2 IVF a ani ťuk (v Genetu nebyl ani transfer). Vyšetření mám všechny včetně genetiky a imuna od Maličkové s stejně nám to bylo k prdu. Paradoxně transfery geneticky vyšetřených embryí s intralipidovymi infuzemi od Malickove a fraxiparinem na ředění krve nevyšly a pak transfer v Pronatalu, který ani nebyl původně v plánu (dozvěděla jsem se o něm hodinu předem), naprosto bez přípravy, dělaný na rychlo doktorkou, která ani není uvedena na stránkách Pronatalu, kdy pro mě ani neměli volnou pošlel vyšel a jsem ve 23 tt. Ono je to nakonec stejně prostě příroda a tu nikdy nemůžeme mít uplne pod kontrolou.
@Anonymní píše:
Mardešič na svém tehdy dobrém jménu postavil byznys. Já se právě kvůli jeho renome kdysi rozhodla pro tohle centruma udělali jsme tu nejhorší zkušenost. Arogantní přístup, nechali nás pokaždé čekat i několik hodin, třebaže jsme byli objednání, cizinci, co přišli po nás, chodili samozřejmě před námi, pokaždé jsme byli u jiného doktora, který začínal konzultaci tím, že studoval naši kartu
zaplatit si nechali kde co, nastimulovali mě tak, že jsem měla 2 vajíčka a vyšetření nám neudělali vůbec žádné s tím, že není potřeba. Zaplatili jsme 1000 za výpis z karty (2009) a utekli jsme jinam.
Asi jsem tě moc nepotěšila, ale tohle je moje zkusenost.
Tohle zní naprosto šíleně ![]()
@Synekdoche7 píše:
Když jsem tam měla první IVF v roce 2017, tak jsem se párkrát k Mardesicovi dostala. Podle mě je teda opravdu odborník a i lidsky mi přišel úžasný. Dělal mi i první opu a transfer 1 KETu (ET dělal Voboril), který skončil v 10tt zamlklým těhu. Pak jsem chodila hodně k Vobořilovi, ten je docela svéráz, trochu hulvát a moc se tím nepáře, ale odborně taky dobrý ale prostě rutinér. Na konzultace i ultrazvuk jsem chodila i z doktorkám (Melicharova, Zelenkova), ty jdou milé, empatické, ale odborně jsem jim až tolik nevěřila. Jinak Mardesic už tam je jen výjimečně, řekla bych, že je tak napůl v důchodu, hodně tam teď ordinuje jeho dcera, ta je taková strohá, skoro až nepříjemná, ale odborně taky ok. Já jsem V Pronatalu začínala, měla tam jedno IVF a 3 KEty, pak jsem utekla do Gennet a Cube abych se tam zase vrátila a konečně se po letech povedlo. V každém centru je něco. Věci jako delší čekání (já teda čekala maximálně 30 min), nebo jak je na mě doktor milý dost pouštím za hlavu, jde mi o výsledek a ten se díky bohu dostavil. Ale pokud je někdo v tomto citlivější může mu to vadit. V Gennetu i v Cube jsem měla 2 IVF a ani ťuk (v Genetu nebyl ani transfer). Vyšetření mám všechny včetně genetiky a imuna od Maličkové s stejně nám to bylo k prdu. Paradoxně transfery geneticky vyšetřených embryí s intralipidovymi infuzemi od Malickove a fraxiparinem na ředění krve nevyšly a pak transfer v Pronatalu, který ani nebyl původně v plánu (dozvěděla jsem se o něm hodinu předem), naprosto bez přípravy, dělaný na rychlo doktorkou, která ani není uvedena na stránkách Pronatalu, kdy pro mě ani neměli volnou pošlel vyšel a jsem ve 23 tt. Ono je to nakonec stejně prostě příroda a tu nikdy nemůžeme mít uplne pod kontrolou.
Já chodím přímo k Mardesicovi, doufám tedy, že budu po celou dobu „jeho“ pacientkou. Střídání doktorů při každé návštěvě musí být zbytečně stresující. Zatím jsme nikdy nečekali déle než pár minut a možnost čekat přímo v jeho čekárně stranou ostatních já zvlášť v této době příjemný bonus. Modlím se, aby to opravdu byl takový kouzelník, jak se povídá.
@bella bamba Hele, já už na kouzelníky nevěřím. Vždycky jsem se snažila chodit v centrech k těm největším odborníkům, v Genetu k Jarošové, v Cube k Višnové atd. V Genetu jsem u Jarošove byla asi dvakrát, nastavila mi stimulaci podle mě nevhodnou, ale to jsem se dozvěděla až později. A pak mi rozjela začátek stimulace a vzala si dovolenou aniž by mi to řekla takže mi pak kontroly a odběry dělali jiný lékaři. V Cube jsem primárku viděla taky jen na první konzultaci. Já byla u Mardesice na první a druhé konzultaci, pak ultrazvuk během stimulace dělal Vobořil (taky má ordinaci tam zboku budovy, v té kulaté čekárně, akorát druhé dveře). U odběru a transferu ještě Mardesic shodou okolností byl taky (ale na ten transfer jsem se svezla s tím, že tam měl nějaké své známé), ale u dalších transferů ze zmrazenych embryí už sem ho pak nikdy nepotkala). U transferu byl Mardesic hodně poctivý, fakt bylo vidět, že se na to soustředil, ostatní lékaři vždy šup a během 5ti sekund bylo hotovo, nezapomenu, jak Voboril jednou zvedl telefon když já už ležela na sále na koze s roztazenyma nohama, embryo už připravené v Katetru a on se tam nade mnou ještě 5 minut vybavoval. To jako bylo i na mě moc. A to nejsem žádná citlivka a za ty roky už ze zvyku mám tendenci roztahovat nohy i u zubaře 😁. Ale nechci tě odradit. Ono se tomu střídání lékařů úplně na 100 procent nevyhneš, na sále při odběru a zavedení vajíček slouží vždy 1 lékař ten den a odběr se plánuje podle cyklu a jak ti rostou folikuly. Ale běžné kontroly a ultrazvuky se odle mě dají naplánovat tak, aby jsi chodila jen k němu, když to vždycky při objednání řekneš. Uvidíš, preji hodně štěstí, důležité je se na to neupínat a nečekat zázraky. Mě vyšel pořádně až 7 transfer, před tím jednou byl pouze pozitivní test a jednou zamlkle těhotenství. Ale celkově jsem byla v Pronatalu fakt spokojená, nehodnotila bych to jako anonymní výše.
@Synekdoche7
To snad ne, on si u toho transferu telefonoval???
No to bych se sakra rozčílila. Doufám, že toho člověka v Pronatalu nikdy nepotkám. Jinak k Mardesici jsem se dostala tak trochu na doporučení a na termínu se s domlouvám přímo s nim, s recepcí vůbec nekomunikuju. Hned jak začnu stimulovat, mám mu napsat, kdy bude 9DC a tedy i ultrazvuk. To mi neříkej, že se takto s nim domluvím, pak přijdu a bude tam někdo jiný ![]()
Teda holky, solidně jste mě vystrašily…
@bella bamba Ne, to jsem nechtěla. Jestli si se domlouvas naprimo takto s ním, tak počítám, že jsi mírně VIP pacientka a třeba se s ním budeš moc domluvit na všem. Tu historku jsem uvedla spíš pro pobavení, ale fakt to byl tenkrát silný zážitek 😁. Ale nikdo jiný z lékařů by si to podle mě nikdy nedovolil a on to teda udělal jen jednou
. Ještě dodám, že to teda byl soukromý hovor, nic akutního. No stane se, ale jak říkám, standard Pronatalu to opravdu není. On je prostě trochu sveraz.
Ahoj holky, mám dotaz. Ten doktor Vobořil je v Praze? Já chodila v roce 2016 do pronatalu v Kolíně, tenkrát k doktoru Budkovi, hned z prvního et mám dceru a chci jít na KET. Pan doktor Budka už je bohužel v jiném centru v Praze, ne v pronatalu. Ti doktoři se nějak různé střídají v těch městech? Myslím že Vobořil je psaný v týmu u kolínského pronatalu.
@lennkaa No já se s ním potkala vždycky v Praze. Ale myslím, že jsem ho taky viděla napsaného v tom Kolíně. Nevím, jestli tam třeba nebydlí a není tam nějaké dny v týdnu. Oni podle mě někteří pendluji, třeba Mardesicova je i v tom Pronatalu Plus, který je pro samoplatce, hlavně cizince a darovaná vajíčka a myslím, že právě i jinou doktorku z toho Pronatalu Plus jsem potkala taky v Modřanech.
Jinak nechci zas toho Vobořila démonizovat, on mi svým způsobem sedl, já si moc nepotrpim na preslazené recicky nebo nějaké utesovani. Odborně proti němu nemůžu říci nic špatného. To třeba u doktorek jsem měla pocit špatně odhadnute ovulace a tím i data Ketu. On mi jak odběr vajíček tak datum Ketu odhadl vždy správně a to je podstatne.
@Synekdoche7
Který den cyklu ti v Pronatalu dělali UTZ po začátku stimulace? Já se mám objednat na 9DC a přijde mi to strašně pozdě… Přece když něco nepůjde dobře, už s tím vůbec nic nestihnou udělat takhle devátý den… Vůbec nevím, jestli je to normální postup.
@bella bamba Já měla vždycky krátký protokol, takže mě většinou kontrolovali těsně před MS a pak jsem si druhý den cyklu už jen byla vyzvednout léky. Kolem toho 10 dne se většinou chodilo na kontrolu před KET, před IUI a podobně, zkrátka na kontrolu kdy bude ovulace. Ale možná ti budou dávat dlouhý protokol, kdy se nejdřív v druhé polovině cyklu zastaví činnost vaječníků a pak třeba až za 2 týdny nebo i déle následuje samostatná stimulace
.
@Synekdoche7
Protokol mám krátký.. Zkontrolovali mě tento týden (zhruba týden před MS) a pak až ten 9. den. Všude čtu, jak holky chodí na kontrolní ultrazvuk 3.-4. den… Tak snad všechno bude dozrávat, jak má, i bez kontroly.
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.