Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Vatanai nemá zatím jiné vzory než bílý, Tibet a Kipawa, ale viděla jsem jiné šátky na nošení dětí , co já jsem našla: www.mamanti.cz, www.babysatky.cz, www.girasol.de
Díky moc za odpověď. Už se jdu na to podívat.
Veronika Adámek a Tečka
Radino, až budeš svůj šátek používat, nezapomeň napsat jestli se ti osvědčil.
Já taky o šátku uvažuji, ale originaly jsou strasne drahe…
Desty
No ono je to relativní, jestli je drahý. Třeba pro mne je šátek nejcennější dětská věc z výbavy, tak se mi Vatanai vyplatí. Ale já teda nemám kočárek, proto se mi to tak zdá.
Ahoj holky, chtěla bych přispět něčím málo na šátky… Chodíme 3krát týdně na rehabilitace. Anetka (7 měsíců) má predilekci páteře doprava, tak se ji trochu snažíme srovnat. se šátkem to nemá nic společného. Dokonce ji mohu i vněm nosit, podle sestřiček i doktorky, není nic, v čem by to uškodilo páteři zdravého mimíska, ale i na tu naší to nemá žádný špatný vliv… A teď k těm šátkům. chodí tam taky jedna maminka, co má už rok a půl starou holčičku. A mají šátek… a maminka váží snad 50kg, holčička možná její polovinu, je to vážně kus. A když vidím tu maminku, jak se tam s ní každý den táhne, jak se s ní tahá ve městě a na procházce parkem, jak jí nosí spící a taky bdící, uplakanou i rozesmátou, prostě pořád, tak jsem po šátku šíleně zatoužila a maminky se poptala. Má šátek vatanai. V:,–(ila na kvalitu. V jejím případě se tomoc osvědčilo a proč? Protože z šátku dítě sleze, pouze když se jde koupat nebo přebalit:) Nakonec ta maminka není vůbec tak vpohodě, jak se mi zdá. Říkala, že to prostě přepískla, a že dokavaď malá byla malá a hlavně skoro nic nevážící, šlo to a bylo to tak báječné, že odtavili kočárek. Teď už ale malou do kočárku nedostanou. ba ji nedostanou a ni nikam jinam, a tak nastaly veliké potíže. Potíž číslo jedna, maminka sotva dítě vláčí, problém číslo dvě, dítě odmítá každého i otce (pokud není ochotný si na:,–(it šátek) a problém číslo tři a to ten největší: Dítě bez šátku nedokáže ani žít, hrát si, spát, prostě cokoli. mylsím, že o takovou závislost nestojím!!! Šátek jsem si ušila sama, alepoužívám ho jen doma, když potřebuji se smetím, do poštovní schránky, nebo oškrábat brambory. Na výlety bereme kočárek a klokanku (za tu se nas tatínek nestydi:) a podle na vsech (pani doktorky a sestricek) je satek sice vec krasna, ale prehanet by se to s ni asi nemelo, protoze prestoze to nenarusi pater potomka, s jeho psychikou to zamava asi poradne:) A taky ty kocarky maji neco do sebe…
Ahoj,
taky mame satek a taky ho hodne pouzivame a jsme s nim naprosto spokojeni. Male je uz rok a vazi 12 kg, ale nemyslim, ze bychom se satkovanim nejak zvlast rychle prestavali. Nosime s manzelem na stridacku a je pravda, ze docela budime pozornost.
Vlastne jsme letos odchodili se stakem celou dovolenou na horach, dceri bylo 10 mesicu, mela pres jedenact kilo, ale v satku nam vydrzela i 10 hodin s prestavkami na jidlo uplne v pohode. Spokojene se v nem prospala a jedina komplikace byla v tom, ze jsme ji behem tury propotili na brisku a vnitrni strane stehen, tak jsme nosili nahradni obleceni a na kazde zastavce jsme ji prevlekli do sucheho a mokre susili privazane na batohu. Mysleli jsme, ze malou bude nosit manzel, ale nakonec jsem ji prevazne nosila ja v kapse, a to protoze to pro me bylo pohodlnejsi nez nosit batoh, ktery byl sice lehci, ale nosil se min pohodlne. Potkali jsme i nekolik rodin s krosnama a jedni konstatovali, ze maji i satek, ale ze ho nechali doma a ted toho lituji, ze je lepsi nez krosna.
Kdyz jsme satek kupovali, koupili jsme jediny dostupny - Vatanai. Docela me pak mrzelo, ale ted jsme moc radi, protoze dostava na frak castym pouzivanim a muzu rict, ze to na nem neni videt. Ty levnejsi z kanafasu pry nejsou tak dobre. Takze kdybych volila dneska, alsi zase koupim kvalitni tkany.
Vyzkouseli jsme skoro vsechny uvazy, ale nejvic se nam osvedcila Kapsa, takze doporucuju podle postavy koupit 4-4,5-5 metrovy satek. JA si nedovedu predstavit, jak bych resila dopravu v MHD v zime s kocarem… A nakupy a tak… Jojo, satek je vyborna vec, ale je fakt, ze se nic nema prehanet. My satkovali docela dost, ale vzdycky jsme satek stridali s kocarem a tak je na nej mala sice zvykla a nosi se moc rada, ale nijak to nevyzaduje.
Ahoj holky,
divala jsem se na stranky www.babysatky.cz, moc se mi libi jejich vzory, je jich tam hlavne hodne na vyber, ale zatim neznam nikoho, kdo by mel zkusenost prave s temihle satky, vsichni maji vatanai. A tak by me zajimalo, jestli jsou stejne spolehlive a kvalitni jako satky vatanai. Mate nekdo zkusenost? Nerada bych si pak vycitala, ze jen kvuli tomu, ze se mi tyhle satky vic libily na pohled, jsem koupila horsi kvalitu.
Diky Jana.
Vatanai mohu jen doporučit. Se 7mesiční Eliškou jsme v něm odchodili bez problémů dovolenou na horách, kde vydržela v šátku celý den (s přestávkami na protažení, lezení apod.) a krásně se v něm i vyspí. Během roku ho máme neustále s sebou a střídáme kočár a šátek. Když už se Eli nelíbí v kočáře, v šátku je vždy spokojená.
Máme 4,5m a když si manžel (měří 2m) uváže kapsu, kterou nyní používáme jako jedinou, tak je šátek tak akorát dlouhý. Že ho používáme každý den na něm není vůbec poznat.
Ahojky holky,
máme Vatanai, Ondra se nosí rád, když vidí, že si šátek uvazujem, už se k nám nadšeně žene. Ale je to náš druhý šátek, původně jsme měli jiný, který jsem pak docela ráda prodala a připlatila si za Vatanai. Rozdíly jsou veliké, Vatanai je měkkoučký, poddajný, když ho chci někam vzít jen pro jistotu, složím ho do malinkého baličku…Rozhodně si myslím, že se vyplatí si za něj připlatit ![]()
Dobře vyberte.
Sylva
Já myslím, že šátek je pro dítě velká psychická i fyzická pomoc, a to jedině v pozitivním slova smyslu. My tedy kočár nemáme, jak už jsem psala, přesto závislost na šátku nehrozí. Venku chodíme jen se šátkem a tak jsem si na to zvykla, že když třeba jdeme na nákup do hypermarketu a malá chce do vozíku na sedátko, že se bez ní cítím jak bez celého těla. Je to krásné období. Doma zrovna tak jako bych nejezdila s kočárem, tak ani nenosím v šátku, spíš nosím na ruce. Původně jsem si myslela, že díky šátku si doma udělám spoustu práce, že budu mít volné ruce, ale není to pravda. Já to prostě nedovedu uklízet a vařit s přivázaným mimčem na břiše, spíš se snažím to dělat tryskově sama s děckem pod sebou na zemi a mezi prací ho chovat a při práci komentovat:-). A jestli někdo umí vázat na záda, tak ho obdivuju, já se to po roce a čtvrt nošení ještě nenaučila. Mám strach, aby mi nevypadlo. Ty jiné originál šátky z Guatemaly nemusí být špatné, atesty nezávadnosti mají také, jsou myslím ručně tkané, asi mají trochu jiné vlastnosti než Vatanai, ale možná jsou trvanlivější, no možná taky ne, ještě jsem žádný v ruce neměla. Vatanai je lehký, pružný, úvazy dobře drží a dobře ovíjejí a podpírají tělíčko dítěte, materiál je dobře prodyšný, což se ocení ve vedrech. Jedna známá modrý Vatanai prodřela už při prvním děcku. Ale ta by při své hyperaktivitě prodřela i vojenskou celtu
. Nošení zdar!
Ahoj holky!
Já jsem první dítko hodně nosila, u druhého, už to nejde tak dobře, musím mít s sebou víc věcí a na delší procházku nebo cestování prostě beru kočár. Nosila jsem do 15 měsíců, kdy jsem znovu otěhotněla.
Šátek jsem si ušila sama, takže nemám srovnání s Vatanai, v tom jsem nikdy dlouhodobě nenosila. Látku jsem pořídila za 300,– bílou čistou bavlnu v délce asi 4,70 m, šířka 1,40 m. Půlku jsem prodala kámošce, takže mám šátek za nějakých 150 kč + práce a nitě. Je nepatrně širší než Vatanai, ale už jsem na něj zvyklá.
Úvaz jsem využila nejvíc jeden - kapsu. Nošení na zádech se nám moc neosvědčilo. První měsíce jsem nosila v kolíbce, kterou jsem si sama vymyslela, neměla jsem žádný návod.
Podle mě jsou šátky lepší než Babyvak, o klokankách vůbec nemluvě, ta ničí záda mamince i miminku. Šátek je všestrannějsí a dá se používat mnohem déle.
Alice
Alice, také nemám zkušenost s šátkem Vatanai, ale před pár dny jsem si ušila šátek doma z kanafasu. Malá je v něm téměř pořád a moc ráda, ale chtěla bych vědět jestli ti dělal taky takou „kapsu“ kolem hlavičky miminka - zbytek látky při úvazu na břiše. Mně tam ta látka tak divně plandá a musím ji zastrkovat pod pruh smotané látky na rameni. Za pár týdnů to už nebude potřeba, ale Bětka ještě nedrží spolehlivě hlavičku a od věčného přidržování mě mravenčí ruka. Jinak si ho ale nemůžu vynachválit.
Radka + Betynka 8t