Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojky maminy,mám dotaz. V 16tt jsem prodělala krevní testy na genetické vady (screening) a doporučili mi, abych podstoupila odběr plodové vody (amniocnetézu), protože tam bylo podezření na Downův syndrom. Hodnoty byli 1:152. Genetička říkala, že to není tak hrozné a tak jsem ve středu podstoupila u Apolináře odběr. Musím říct, že to bylo skutečně bezbolestné a ne tak hrozné, jak to vypadá a všichni včetně doktora byli moc milý a bylo to opravdu rychlé. Jenom to čekání je trochu hrozné na psychiku. Proto bych měla prosbičku, jestli se nenajde nějaká mamina, která to už má za sebou a nedala mi nějaké pozitivní rady.
Jinak mám samozřejmě oporu v rodině a manželovi, ale to čekání doma, nic nedělání a celkově, nejsem na tom nic moc
Je mi 26 let a je to moje první mimino, tak jsem z toho trochu vyjukaná. Jinak všechny zdraví Petra a mimino 17 tt.
Ahoj Petro,
hlavně klííídek. Já vím, mi se to říká, ale byla jsem v úplně stejné situaci. Měla jsem Dawnův syndrom s pravděpodobnosti 1:55 a… mám krásného zdravého chlapečka. Vidíš, bylo to podstatně horší než u tebe a nakonec šťastný konec. Na výsledky jsem čekala 5 týdnů , nakonec jsem si pro ně musela zatelefonovat. Opravdu to bylo na psychiku, plno slz vyplakaných a nocích neprospaných…, ale je důležité mít stále na paměti, že se nejedná jenom o tebe, ale i o mimíska. Do práce jsem šla co nejdříve (asi po 10 dnech od odběru) a zase jsem měla míň času přemýšlet.
Přeji šťastný konec a nádherné miminko.
Drž se.
Radka a Kubíček
Ahoj Peťo!
Neboj, to je v pohodě. Ono je to tak, že z pohledu genetiky jsme už starší rodičky, takže máme přísnější kritéria.
Já měla pravděpodobnost 1:110 a taky všechno v pohodě. Vzpomínám si na to čekání, to bylo fakt ukrutný, ale pak jsi zase po zbytek těhotenství ve větší jistotě. A úžasný byl ten pocit, když jsem telefonovala pro výsledky a oni mi řekli, že to bude holčička a že je zdravá. To jsem i brečela.
Tak hlavně klid a držím palce.
Ali
Ahoj Petro,
teď "babo raď " jak se říká. Já sama jsem amnio taky prodělala, testy mi z krve nedělali žádný a rovnou tohle. Bylo to ale z věkové indikace. Musím říct a asi se Ti to nebude moc líbit (mě se to taky nelíbilo), že to čekání je na celým odběru to nejhorší a nikdo Ti dřív odpověď nedá. Prostě se tři týdny klepeš
co by, kdyby.....Tak to jsem Ti moc nepomohla, viď? Ale nevěš hlavu, tady jsem už MOCKRÁT četla případy, kdy maminy měly zvýšený hodnoty ve screeningu a po amnio se ukázalo, že miminko je přesto v pořádku
. Prý to může být i moc brzkým odběrem krve. Třeba nemáš přesně spočítanou dobu těhu, nebo příčiny mohou být i v laboratoři (i to už jsem někde četla). A důležitý je i to, že Ti na genetice řekli, že to není hrozný, jak píšeš. Tak hlavně, že máš oporu v rodině, i to se moc počítá a jinak Ti přeju jen a jen ty nejlepší zprávy, nádherný zdravý miminečko a snaž se na to zatim co nejmíň myslet ( já vim, to moc nejde), ale pokus se věřit ve svojí šťastnou hvězdu.
Ahoj a písni pak ![]()
Ahoj Petro, i já jsem musela na amnio, neboť jsem měla Dawna 1:100 nebo lépe řečeno mi to bylo doporučeno. Dle AFP to mohl být ten Dawn nebo vícečetné těhotenství či atypický průběh těhotenství.Měla jsem vysoce rizikové těhotenství (celé jsem ho proležela) a tak se lékařka na genetice spíše přiklonila k té variantě s těhotenstvím. Jenže já měla ještě jednu hodnotu těsně pod normou ( na roštěp páteře) a tudíž by ten Dawn tam mohl být, že prý často bývají obě hodnoty vyšší. No nakonec jsem ten odběr podstoupila. Původně jsem chtěla jen udělat kontrolní ultrazvuk, ale po rozhovoru s dr. Břešťákem, že riziko potratu po odběru se v mém případě vlastně vůbec nezvýší, jsem si jej nechala udělat.Jinak dělali mi dva testy, jeden zrychlený a druhý normální. Ten zrychlený - výsledky byly už druhý den a dle nich bylo vše v pořádku a ten druhý- za 3 týdny, no to bylo opět o.k.. Takže díky tomu zrychlenému testu jsem se nemusela klepat 3 týdny, i když úplně malinkatý červíček přece jenom hlodal, co kdyby tam našli zase něco jiného. No, mám teď už skoro 7. měs. chlapečka, který se sice narodil o měsíc dříve, ale je naprosto zdráv.Ahoj Ajka
Ahoj,
amnio jsem absolvovala s prvním synem a ted jsem tehu znovu a zase. Podezreni na DS a roziko rozstepu patere 1:19!!! Ted jsem 25 tt a vim, ze vse je OK. Cekas na vysledky sice 3 tydny, ale mne pokazdy rekli, ze kdyby tam neco nasli, tak daji vedet o hoooodne driv. Takze jsem podruhe pockala deset dni a pak se hodila do totalniho klidu. Pro vysledky jsem si rovnou sla osobne a byla tam natisteny datum o tyden driv. Takze uz je fakt meli. Jediny, co me trochu zklamalo, ze je to zase XY, ale hlavne ze 46 ![]()
Martina
Ahojky,taky sem byla na odběru plodovky v Ústí n/L, sice ne kuli DS ale kuli rozštěpovým vadám, vyšlo mi pravděpodobnost, že víc jak 9 z 10, taky jsem probrečela víkend (v práci toho bylo taky dost) a nakonec to bylo vše v pořádku, dneska mám zdravou Kačenku
a bylo fajn, že mi jí tam aspoň důkladně proklepli (3D UTZ, srdíčko i ta plodovka), doma to byl tak rychlý UTZ, že bych možná ani do porodu nevěděla co čekám. Navíc jsem pak měla jistotu, že je Kačka zdravá a i v práci jsem se už pak ani jednou nenechala vynervovat. Od té chvíle jsem si uvědomila, že ona je na prvním místě a potřebuje můj klid nejvíc. Tak snad ten probrečený víkend se na ní moc nepodepsal.
Krásný den.
Ahoj maminy, moc děkuju za potěšující zprávy, je fajn to slyšet i z jiné strany než jenom od rodiny, která pevně věří v náš tuhý kořínek
Moc mě to potěšilo, pravda je taková, že jsem se už trochu uklidnila, beru magnesium na uklidnění dělohy a pořád polehávám a všichni mě obsakují a to je taky nádhera
, protože kolegyně mi říká, že pak budu zase skákat já kolem mimíska. Je pravda, že jistota je důležitá, ale snažím se na to moc nemyslet, naštěstí teď ještě rekonstrujeme byt, tak mě manžel bombarduje dotazama, jaký dlaždičky a jakou podlahu a na mimíska myslím jenom večer, kdy ležíme a hladíme ho
Ještě jednou moc všem děkuju, hned, jak se dozvím výsledky Vám napíšu, ale i tak předem moc děkuju !!!! Petra a mimí
Ahojky Petro,
souhlasím se vším, co už napsaly ostatní holky. Taky jsem amnio absolvovala, čekání bylo děsivě dlouhé, ale říkala jsem si, že naše miminko bude URČITĚ v pohodě, protože si ho tak mooooc přejeme! Teď máme doma 3měsíční holčičku a je to to nejcennější a nejúžasnější, co nás potkalo! ![]()
Takže i my Ti držíme moc palečky při čekání na výsledky a určitě dej vědět, jak jste s miminkem dopadli…
Jarka a Dominička (14,5týdne)
Ahoj holky,
i já mám jít z věkového důvodu na amnio. Můžete některá říct,
jak to u Vás proběhlo?? Já mám trochu strach z toho odběru.
Prý to trvá asi 15 minut? (Mě totiž stačí jen vidět jehlu - a je mi nic moc).
Díky, Ivča
Ahojky,
mě řekli,že má malej hraniční hodnotu řasu v záhlaví,a proto mi doporučují amnio-což mě hrozně vylekalo a až po proplakaném dni mi večer znovu zavolali a vysvětlili,že riziko je minimální, že se dokonce mohli na screeningu uměřit.Jenže klidu už mi to nedalo natolik,abych se rozhodla,že to nepodstoupím,takže mě taky ďobali do břicha. Tak zlý to nebylo-akorát se tam zrovna nějak smáli jedné sestře a já se musela smát také-už ani nevím proč-a zkuste se smát s jehlou v břiše-jinak ale nic nebolelo. Sice mě 4.den odvezli do nemocnice,ale to bylo způsobené zánětem moč.cest.Jelikož jsem týden byla nehybná na kapačkách,tak jsem měla i jiné starosti než se soustředit na výsledky z amnio-měli jsme si volat kolem 22.12.,ale nestihli to,takže at si zavoláme 25.12.,pak 27.12.pak 30.12. a nakonec nám konečně 31.12. jako silvestrovský dáreček sdělili,že je mimi zdravé a jaké pak bylo štěstí,když jsem slyšela,jak jedna sestra sděluje druhé že máme chlapečka ![]()
Dnes máme skoro 9-timěs.Lukáška a jsme zdraví a šťastní.Lisa
Ahoj Ivčo,
15 min to u mě určitě netrvalo, ale asi 5 min. Normálně jsem ráno nastoupila do nemocnice, vzala si nadstandartní pokoj, převlékla se do košile a županu a hned mě volali. Bylo nás tam na amnio asi 12 a šlo to jak na běžícím pásu. Na sále jsem si lehla a oni mi obložili bříško rouškama. Vůbec jsem nic neviděla, protože jsem ležela a oni mi žádnou jehlou nešermovali před očima
. Pak tam jeden Dr. našel pomocí UTZ místečko a ten druhej píchl. No trošku to zabolelo, ale asi jen na vteřinku a když nasávali tu plodovku, tak to vůbec necítíš. Pak to vyndali, opět bez bolesti, zalepili a vleže mě odvezli na pokoj, kde jsem vegetila u TV asi do jedný odpol. a pak jsem frčela domů. Vůbec to nebylo hrozný, asi jako odběr krve. V některých nemocnicích prý pouštějí maminy už po dvou hoďkách. Tak se vůbec neboj.
Vlaďka
Ahoj Vlaďko,
díky za odpověď - to je přesně to, co jsem potřebovala slyšet (vědět).
Já akorát nejdu do nemocnice, ale jen na ambulanci, kde mám po odběru
zůstat asi 30 minut v čekárně v klidu. A pak taky vyžadují odvoz autem
a celý den v klidu. Tak snad to bude OK.
Ještě jednou díky, Ivča
Ahoj, ja som podstúpila amnio práve dnes,takže mám čerstvý zážitok. Nebolo to po prvýkrát, pred pol rokom mi zistili Down syndrom a musela som ísť na prerušenie. Takže som vedela, do čoho idem. Ale strach som mala. Ten je asi na mieste. Bola som však prekvapená, šlo to ako na páse. Hneď ako som prišla na príjem (Ostrava), vzali ma a čakala som chvíľku s ostatnými čakateľkami. Len som si vyhrnula tričko a sukňu a bolo to. Rozhodne to nebolo 15 min., ale tak 2-3 min. Naozaj rýchle. Príjemné to nie je, ale čo by mamina nevydržala, aby mala zdravé dieťa, že? Teraz odpočívam, len ležím, rozhodne nechcem riskovať. Mám 14 dní neschopenku a klidový režim. Takže sa neboj, ale hlavne dodrž ten kľud, to je najdoležitejšie. Pozdravujem a prajem rýchly zákrok a šťastný výsledok.
Ivana + Paleček (17tt) ![]()
Ahoj Ivano,
i Tobě děkuji za informace. Též Ti přeji hodně zdraví, štěstí, zdravé
a krásné miminko.
Ahoj Ivča