Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky,
moc se nevyznám v těch vyšetřeních.. dneska jsem byla na kontrole 8+3 tt, kdy je teda všechno v pořádku
.. a doktorka mě zahrnula asi milionem informací o dalších postupech. Takže byl mi nabídnutý screening za 1000,–Kč a nebo nějaké neinvazivní (co to znamená? a screening je invazivní proč?) vyšetření za 12 500,–Kč nebo nějaké ještě unikátnější za 16 000,–Kč. Říkala že se dělají v případech, kdy jako je starší matka nebo otec 35 let, genetické vady v rodině, časté potraty.. no samozřejmě všechno je můj případ
.. ale nechápu v čem jsou ta vyšetření rozdílná, proč je to dražší lepší a v čem? Po té v pondělí mam jít na odběr krve, všude píšou že na odběr se chodí v 10tt a já půjdu v 9tt, dále mě tedy objednají na vyšetření které si vyberu a v pondělí donést finanční hotovost. No jsem z toho jelen?
U té dražší se vezme pouze krev… Dělá se to i místo odběru plodové vody.
@Alanies Ahojky, me byl teda nabidnut screening za 1200,– na vyvojove vady a to je vse ![]()
@mackA159 a to se bavíme o období od 10 - 14tt? těch sreeningů a odběrů je několik ne?
@Kobrakai No tak s přítelem by nám nedělalo problém zaplatit těch 12 500, jen mě zajímá v čem je to o 11 500 lepší ![]()
@Alanies ahoj, urcite bych sla prvni na ten privotrimestralni screening. Pote, kdyz by vysel spatne bych az uvazovala o tech dalsich. Me byly prave nabizeny, kdyby dopadl spatne. Delaji se misto odberu plodove vody, kdyby bylo nejake geneticke riziko.
Pred tim prvnim screeningem se bere krev a spolecne s utz se vyhodnoti rizika, takze az kdyby bylo neco pozitivni, uvazovala bych dal, ale verim ze bude vse v poradku ![]()
@Alanies píše:
@Kobrakai No tak s přítelem by nám nedělalo problém zaplatit těch 12 500, jen mě zajímá v čem je to o 11 500 lepší
Je to genetický test z krve, zatímco klasický je test z krve normální plus utz vyšetření a z toho ti vyjde riziko downova syndromu a jiných genetických poruch. Mě třeba vyšel ten „levný“ jako hodně vysoké riziko a nebývá zas tak přesný a ten drahý ok. Tak si vyber.. najdi si na internetu prvotrimestrální screening. Pokud jsi starší ty než 35 let, riziko se zvyšuje.
@Alanies presne, jak pise @Adela.92 jedno je screening v prvnim trimestru za ucelem odhaleni genetickych vad (napr. downuv syndrom), dela se odberem krve, rodinnou anamnezou a detailnim ultrazvukem.
To dalsi jsou geneticke testy z krve matky taky na Down a dalsi geneticke poruchy - v urcite chvili deti uz vylucuji odpady do tebe (curaji), a mas v krvi i jejich DNA. A tobe odeberou krev a timto testem se to jejich DNA vychyta a z nej se udela posouzeni. Ja byla na Trisomy testu za 12.900, presnost u jednoho ditete je nad 99%. A reknou i pohlavi, tak bacha, pokud ho nechces vedet ![]()
Mne vysel ten screening nejlip, jak mohl (jsem stara matka taky), ale i tak jsem na ten geneticky sla, je to o vetsim klidu.
@pikola @Adela.92
Takže privotrimestralni screening je ten za 1000? To znamená tedy odběr krve a ultrazvuk.
Ten za 12 500 je test z krve bez utz., je přesnější a lepší.. Další vyšetření už probíhá teda normálně? Jako další sreening v dalších měsících.. Mě je 21, přítel je starší, ale teda 3× jsem potratila a v rodině máme sklony k nádorovým onemocněním. Přítel nezná svoji rodinnou diagnozu.. Doktorka říkala ale že se to týká i starých tatínků
Napřed ve 12. Týdnu kombinovaný screening (ten za 1000-1500), stanoví riziko některých základních vývojových vad. Pokud bude riziko vysoké, můžete jít na bezplatný odběr plodové vody (nebo jiné invazivní vyšetření), nebo placené vyšetření DNA plodu - buňky plodu izolují ve specializované laboratoři v zahraničí z vaší krve (pro vás jde o klasické odběry krve z paže).
@Alanies ano tak, pokud by ten prvni vysel pozitivne nabizi se pak ty dalsi, jak uz bylo psano - odber plodovky, krevni testy atp.
Ale urcite bych na ten za 1000 sla a az pak bych se pripadne rozhodla dal.
Dalsi screening je pak kolem 20-22tt
mezitim kontroly jak ti urci dr. kazdy to ma jinak. Ja byla na prvnim screeningu v 13tt, ted jdu na kontrolu 19tt a pak druhy screening 22 tt a tak dal ![]()
@Alanies Já bych řekla, že doktorka nenabídla buď a nebo. To za těch 1.200,–- je screening v 1.trimestru, který je složen z odběru krve a ultrazvukového podrobného vyšetření. Výsledkem je pak pravděpodobná předpověď zdraví dítěte (vrozených vad plodu). Třeba mně teď vyšel 1:730 nebo 1:230, což znamená, že je pravděpodobně 1 z 730 žen, bude mít postižené dítě…pokud je to číslo vyšší než 1:300 pak se považuje tento screening za negativní, všechno pod 1:300 se považuje z pozitivní. Tento screening pojišťovny nehradí, ale zpětně ho některé proplácejí. (třeba VZP až do výše 2.000,–-). Pokud vyjde tento screening pozitivní, může být lékařem doporučeno „invazivní vyšetření“ (což je třeba odběr choriových klků - neboli odběr z placenty, nebo odběr plodové vody) tato vyšetření jsou riziková, protože po nich můžou nastat určité komplikace v krajním případě i potrat. Jako alternativu teď nabízejí „neinvazivní vyšetření“, kde jde pouze o odběr krve - to je to za těch 12.000 - 16.000,–- - existuje několik testů třeba Panorama, Prenascan atd. Mám zkušenost s testem Panorama, ani 3 odběr krve se nepovedl, tak že nám peníze vrátili a výsledek nemáme. Bohužel se to u některých žen stává, že výsledek tohoto testu nelze zjistit. Jak tu bylo řečeno, určitě bych šla na screening v 1.trimestru, a počkala na jeho výsledek a pak řešila dál.
@Alanies a jinak me je teda 27 ale manzela mam taky starsiho, mam za sebou tez neuspesne tehotenstvi, umele oplodneni a genetickou vadu krve a ty geneticke testy mi nabizeli az v pripade pozitivniho screeningu, ne hned ![]()
Šla bych na normální screening a pokud by se jim něco nezdálo, šla bych na ten z krve… On i když by vyšel špatně ten z krve, tak se chodí na odběr plodovky..