Sebeobrana - Hypotetická představa alebo reálni zkušenost

Napsat příspěvek
Velikost písma:
184
18.7.23 11:56

@Zumpa tak proč spoustu útočníků dá někomu jeden kop do hlavy, a už ho vezou?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8367
18.7.23 12:04
@Gorečka píše:
Ano, může to tak být s tým zmrznutím, proto mě zaujímalo, či nekterá žena tady i navštívila nejaký kurz, či trénovala bojový umění a hypotéza sebeobrany se týka jenom proti,,běžnýmu" agresorovi, ne trénovanýmu, lebo to už by bylo neco uplně jinýho…

Mám pár kámošek ze zápasů a tréninků, co vcelku bez problému sundají běžného netrénovaného chlapa. Ale to jsou holky, co mají za sebou léta tvrdých tréninků. Protože se u nás pořádaly i kurzy sebeobrany pro ženy, tak mám vcelku představu, čeho jsou po absolvování ty ženy schopny. A myslím, že i v jejich případě je útěk nejlepší varianta. On se totiž v reálu ten násilník nechová stejně jako figurant na kurzech sebeobrany a klidně vezme třeba holku šutrem po hlavě, když ji chce znásilnit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8367
18.7.23 12:10
@Marty 066 píše:
@Zumpa tak proč spoustu útočníků dá někomu jeden kop do hlavy, a už ho vezou?

Protože u toho kopání leží oběť nehybně na zemi… Hlava je dost malý cíl, dost se pohybuje a často je krytá rukama. Navíc kopy na horní pásmo jsou zoufale pomalé. Občas se povede dobrá trefa, ale také je velká šance, že protivník nebude úplné jelito, zkrátí vzdálenost a máš velký problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16006
18.7.23 13:59
@rmot píše:
Protože u toho kopání leží oběť nehybně na zemi… Hlava je dost malý cíl, dost se pohybuje a často je krytá rukama. Navíc kopy na horní pásmo jsou zoufale pomalé. Občas se povede dobrá trefa, ale také je velká šance, že protivník nebude úplné jelito, zkrátí vzdálenost a máš velký problém.

Asi tak, jen doplním - rvačka není o tom, že útočník čeká na to, až ho kopneš do hlavy s ladným kopem à la Van Damme. Tvá noha musí urazit vzdálenost ze země do výšky hlavy - když vynechám, že už jen tohle běžný Franta vůbec nedá, tak je to prostě dlouhý pohyb, který navíc už těžko pak nějak koriguješ. Přitom stojíš na jedné noze, takže tě cokoli snadno rozhodí a ležíš. A to je poslední věc, co bys při nějakém konfliktu chtěl.
Pak ještě k onomu vyhnutí konfliktu - ono to není jen o tom, že schytáš nějakou ránu, ale za prvé to může mít právní dohru a za druhé např. můj známý při takové potyčce přišel ke žloutence a neměl daleko k tomu, aby skončil jako invalida.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3632
18.7.23 15:17

Ked pominiem ze ma zaraza neznalost autorky (napadnutie exhibicionistom ma fakt rozosmialo), tak mna osobne velmi zaujali postupy (bohuzial japonsky nazov si nepamatam a mozno tu padol) pri ktorych s minimalnou namahou dokazes odvratit utok omnoho silnejsi.
Priklad: utocnik s nozom o dvojnasobnej hmotnosti, staci mu chytit ruku otocit sa, klaknut si a zohnut sa, na nic z toho nepotrebujes vacsiu silu ako na udvihnutie zehlicky a utocnik konci na zemi - toto je fakt super. Pre moju povahu je to moc kontaktne a pre mna boli treningy velmi neprijemne tak som to vzdal - ale naozaj kazdemu doporucujem.

Ako bolo pisane najlepsi je konflikt ku ktoremu nedojde, takze utiect, volat o pomoc, volat policiu atd… uz samotna hrozba ze pride policia utocnika kolko krat odradi (ona by samozrejme v skutocnosti prisla davno po, takze na to treba pamatat keby naozaj k niecomu doslo).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8367
18.7.23 15:47
@IcePlanet7 píše:
Ked pominiem ze ma zaraza neznalost autorky (napadnutie exhibicionistom ma fakt rozosmialo), tak mna osobne velmi zaujali postupy (bohuzial japonsky nazov si nepamatam a mozno tu padol) pri ktorych s minimalnou namahou dokazes odvratit utok omnoho silnejsi.
Priklad: utocnik s nozom o dvojnasobnej hmotnosti, staci mu chytit ruku otocit sa, klaknut si a zohnut sa, na nic z toho nepotrebujes vacsiu silu ako na udvihnutie zehlicky a utocnik konci na zemi - toto je fakt super. Pre moju povahu je to moc kontaktne a pre mna boli treningy velmi neprijemne tak som to vzdal - ale naozaj kazdemu doporucujem.Ako bolo pisane najlepsi je konflikt ku ktoremu nedojde, takze utiect, volat o pomoc, volat policiu atd… uz samotna hrozba ze pride policia utocnika kolko krat odradi (ona by samozrejme v skutocnosti prisla davno po, takze na to treba pamatat keby naozaj k niecomu doslo).

Dělal jsem dost let jitsu na to, abych věřil, že každého sundám na zem pákou. Jednak moc nedoporučuju spoléhat se na to začátečníkům, protože nasadit dobře páku u týpka, co nespolupracuje stejně jako sparing na tréningu, není tak snadné. A hlavně pokud má ten člověk posunuté vnímání drogama, tak si klidně nechá tu ruku zlomit, aby tě mohl druhou umlátit.
edit: když to po sobě čtu, tak ten začátek nevyznívá jednoznačně, takže upřesňuji - i po hodně letech tréninku nevěřím, že kohokoliv sundám pákou jen proto, že mám natrénováno.

Příspěvek upraven 18.07.23 v 15:54

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11560
18.7.23 15:49
@IcePlanet7 píše:… mna osobne velmi zaujali postupy (bohuzial japonsky nazov si nepamatam a mozno tu padol) pri ktorych s minimalnou namahou dokazes odvratit utok omnoho silnejsi.
Priklad: utocnik s nozom o dvojnasobnej hmotnosti, staci mu chytit ruku otocit sa, klaknut si a zohnut sa, na nic z toho nepotrebujes vacsiu silu

Obecně takhle solidně funguje Aikidó - ve filmech ukazuje zejmnéna Steven Seagal.
Ale rozhodně - útočník s nožem- nic nechytat (ani ruku, ani nůž), max. tak zkusit chytit kus trubky, anebo - opět- druhý dech při útěku.
S vyhrožováním policií bych naopak byl velmi opatrný, protože i když by třeba původně šlo jen o ukradení mobilu, ta situace začne nabírat špatný směr.

Jinak v takovém boji platí:

• kdo nevidí, nebojuje - úder do nosu stačí jeden a nevelký (na rozdíl od filmů)
  • kdo nedýchá, nebojuje (dobře trefený solar plexus, nebo z boku na žebra).

Ale všechno je lepší trénovat, protože pro značnou část lidí bude jejich úder pěstí znamenat jejich zlomenou ruku v zápěstí, záprstní kůstky a p.

Příspěvek upraven 18.07.23 v 15:50

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
18.7.23 15:50

Jenom doplnim, ze jeste pred utekem je vsimavost vuci okoli, vyhodnocovani nebezpeci, sledovani divnych lidi, vcas odejit.

Kolik lidi vleze do tramvaje s viditelnym divnym fetakem, kolik se nerozhlizi kolem sebe.

Pry kdyz se nekde zacne strilet, pulka si toho nevsimne, dalsi cast si mysli, ze petardy, zlomek si rekne, ze nejaky blbec strili na holuby a jen dva lidi realne zdrhnou od zvuku pryc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3632
18.7.23 16:06

@Ivan PPZ neviem posudit do detailu bol som iba na 2 treningoch, ale ucili ma chytat, porezana ruka je mensi problem ako prepichnute pluca, srdce a podobne. Ani si neviem predstavit ako by ten postup fungoval bez chytenia ruky, potrebujes (sice mierne ale predsa) zmenit smer tej ruky aby doslo k padu utocnika vlastnou vahou. Ked mu ju nechytis tak sice premachne (ak sa dostatocne rychlo skrcis) ale nespadne a navyse ty zostanes malo pohyblivy (lebo klacis na zemi) a mas malo casu na utek (lebo protivnik nelezi na zemi ako sa planovalo)

Samozrejme uznavam ze velmi zalezi na konkretnej situacii a neda sa uplne obecne posudit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.7.23 16:13

V rámci sebeobrany zejména nemám na uších v podezřelých situacích a na podezřelých místech slucháka.
Při chůzi za roh vždy obcházím po vzdálenější straně chodníku, abych nevběhla někomu rovnou do náruče.
Chodím se svazkem klíčů v ruce, přičemž ty klíče mám mezi prsty jako takový boxer.
Při napadení bych měla ambici hlavou, anebo spodkem dlaně vrazit útočníkovi zespoda do nosu, rvát horní ret, mačkat oči-pokud bych se náhodou dostala k obličeji.
Při snaze o znehybnění „objetím“ kolem trupu, se při tréninku nasucho jeví jako nejúčinnější snažit se mrtvou vahou padat k zemi-pokud je útočník plus mínus stejné konstituce a ne výrazně mohutnější.
Taky se doporučuje opravdu z plna hrdla ječet, spousta lidí to tváří tvář jinému člověku neumí udělat.
Jediný reálný pokus o útok cizincem, když jsem sama šlapala parkem na nádraží, jsem odvrátila tím, že jsem se na agresora obořila ať mě kuva nesere, že mám už beztak pěkně napču den a jestli chce něco zažít, ať to teda zkusí.
Což hrubě nedoporučuju, ale byla to pravda a těžce mi ruply nervy.
Mimo to, jsem několikrát úspěšně nasadila páku bývalýmu, který byť mnohem větší a agresivní, byl motoricky ne uplně zdatný. Čerpám z knížky, co jsem kdysi našla v knihovně jako puberťačka, lekcí aikida a tréninků s kamarády co dělají ledacos od krav maga, přes thai box, po judo.

• Citovat
  • Upravit
3056
18.7.23 16:21

@Ivan PPZ @IcePlanet7 Veškeré sečné, řezné, bodné a střelné zbraně jsou účinné a mají největší sílu na konci paže, takže pokud není možné bezpečně/dostatečně rychle uniknout z dosahu uplně, je žádnoucí se dostat útočníkovi k tělu a po té ruce holt jít i za cenu zranění.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3632
18.7.23 17:09
@Anonymní píše:
Chodím se svazkem klíčů v ruce, přičemž ty klíče mám mezi prsty jako takový boxer.

Toto som zabudol, toto je super!!!
Raz som videl nasledky a je to strasne ucinne. Akurat to nikdy takto nehovorte pred policajtami, vzdy povedzte ze v case prepadnutia ste zrovna hladali ruz v kabelke, uplnou nahodou sa vam do ruky dostali kluce a v tom momente prekvapenia ste ich proste zovreli v ruke, uplna nahoda.

Presnu pravnu kvalifikaciu uz neviem, ale to prve sa povazuje ze ste boli ozbrojeny zatial co to druhe nie!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16006
18.7.23 17:32
@Ivan PPZ píše:
Obecně takhle solidně funguje Aikidó - ve filmech ukazuje zejmnéna Steven Seagal.
Ale rozhodně - útočník s nožem- nic nechytat (ani ruku, ani nůž), max. tak zkusit chytit kus trubky, anebo - opět- druhý dech při útěku.
S vyhrožováním policií bych naopak byl velmi opatrný, protože i když by třeba původně šlo jen o ukradení mobilu, ta situace začne nabírat špatný směr.

Jinak v takovém boji platí:

• kdo nevidí, nebojuje - úder do nosu stačí jeden a nevelký (na rozdíl od filmů)
  • kdo nedýchá, nebojuje (dobře trefený solar plexus, nebo z boku na žebra).
Ale všechno je lepší trénovat, protože pro značnou část lidí bude jejich úder pěstí znamenat jejich zlomenou ruku v zápěstí, záprstní kůstky a p.

Jen poznámka - pokud bys - i v sebeobraně - někoho dostal do situace, že mu například vyrazíš dech, tak jsi povinen mu poskytnout první pomoc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3632
18.7.23 17:48

@Zumpa Jen poznamka za poskytnuti prvni pomoci se povazuje i zavolani 112

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8367
18.7.23 19:27
@IcePlanet7 píše:
Toto som zabudol, toto je super!!!
Raz som videl nasledky a je to strasne ucinne. Akurat to nikdy takto nehovorte pred policajtami, vzdy povedzte ze v case prepadnutia ste zrovna hladali ruz v kabelke, uplnou nahodou sa vam do ruky dostali kluce a v tom momente prekvapenia ste ich proste zovreli v ruke, uplna nahoda.Presnu pravnu kvalifikaciu uz neviem, ale to prve sa povazuje ze ste boli ozbrojeny zatial co to druhe nie!

Také je zajímavé, co to dokáže při pořádné ráně udělat s prstama toho, kdo ty klíče drží :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze