Sebeobrana - Hypotetická představa alebo reálni zkušenost

19
17.7.23 21:06

Sebeobrana - Hypotetická představa alebo reálni zkušenost

Zdravím.
V rámci příprav záverečných prác, analýz a statistik úspešnej ženské sebeobrany i využití formy sebeobrany by mě zaujímalo, jakou technikou (úder na konkrétni místo), by ste hypoteticky použili při napadení,,bežným" útočnikem (netrénovanýn), jako je například exibicionista nebo neozbrojený chlípnik. Popřípade, když ste už měli takovou nepříjemnou zkušenost a není vám to nepříjemné popisovat, můžete napsat ako se vám podařilo uspěšne ubránit a na jakým kurzu, či z jakýho bojovyho umění jste sa danou techniku, čí uder nebo chvat naučili, nebo, či ste jednali čistě intuitivně.
Alebo naopak, či by ste do fyzické obrany vůbec nešla a využili by ste jinou strategii, poprípadě obranný prostředek.
Právě takýto případy úspešný ženské obrany proti nevycvičenýmu, neozbrojenýmu útočnikovi jsou v ramci prevence a pro poukázaní na možnosti efektívni ženské sebeobrany nejvhodnejší.
Děkuji.

Příspěvek upraven 18.07.23 v 04:40

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
16006
17.7.23 21:48
@Gorečka píše:
Zdravím.
V rámci příprav záverečných prác, analýz a statistik úspešnej obrany i využití formy sebeobrany by mě zaujímalo, jakou technikou (úder na konkrétni místo), by ste hypoteticky použili při napadení,,bežným" útočnikem (netrénovanýn), jako je například r exibicionista nebo neozbrojený chlípnik. Popřípade, když ste už měli takovou nepříjemnou zkušenost a není vám to nepříjemné popisovat, můžete napsat ako se vám podařilo uspěšne ubránit a na jakým kurzu, či z jakýho bojovyho umění jste sa danou techniku, čí uder nebo chvat naučili, nebo, či ste jednali čistě intuitivně.
Alebo naopak, či by ste do fyzické obrany vůbec nešla a využili by ste jinou strategii, poprípadě obranný prostředek.
Právě takýto případy úspešný ženské obrany proti nyvycvičenýmu, neozbrojenýmu útočnikovi jsou v ramci prevence a pro poukázaní na možnosti efektívni sebeobrany najvhodnejší.
Děkuji.

Zásadní je se pokud možno fyzickému kontaktu vyhnout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11560
17.7.23 21:49

Skvěle funguje mawashi-geri džodan. A Sai teiko uči čúdan.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
638
17.7.23 21:52

Casto beham, vetsinou navecer. Na pokrikovani jsem byla zvykla a ignorovala to, ale jednou me typek zacal sledovat, zkousel me osahavat. Ma taktika byla dostat se co nejrychleji do mista, kde bude co nejvetsi koncentrace lidi a pripadne zacit kricet o pomoc. Do fyzicke konfrontace bych se nepustila, ac jsem mnoho let delala judo. Je mi jasny, ze s 50 kily bych proti dvojnasobnymu chlapovi nemela sanci. Po teto zkusenosti jsem zacala chodit na krav maga, ale i tak bych radsi zkusila utect nebo se jakkoliv jinak vyhnout konfliktu. Taky jsem si poridila psa a uz zasadne beham jen se psem…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16006
17.7.23 21:57
@Ivan PPZ píše:
Skvěle funguje mawashi-geri džodan. A Sai teiko uči čúdan.

Kopy bych vynechal…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11560
17.7.23 21:58

Run, Forrest, run!

Nejnižší pravděpodobnost zranění ať vlivem útoku útočníka, nebo mnou provedenou obranou.

Ale nabízím: kinteki geri chudan. Pořád je to geri (kop), ale prostě nabrat nohou mezi nohy. Kolenem taky OK, ale útočník je už moc blízko.

Nicméně- nejkrásnější Ura mawaši geri džódan. A stačilo by to jen ukázat a je po útoku. Takže žádné kumite, ale jen kata.

Tolik tedy k úvodnímu, pro mě ne zcela vysvětlenému příspěvku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
184
17.7.23 22:36

Agresivní kopy na hlavu, kop na genitálie, a judo. Základní je judo a boj na zemi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11560
17.7.23 22:42

Kopy na hlavu u značné části způsobí zranění tomu kopáči. Boj na zemi, pokud to netrénuju, tak je to poslední, kam se chci dostat.
Buď okamžitý útěk, nebo během prvních vteřin kop mezi nohy/ úder jakkoli na nos a opět útěk. Volání o pomoc nemusí být úspěšné, na volání HOŘÍ reagují lidi lépe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8367
18.7.23 00:13

Netrénovaný člověk stejně při napadení „vytuhne“ a není schopen činnosti, nebo zkusí nějaký kop/úder, ale nebude schopen do toho vložit dostatečnou energii. Takže nejlepší je zdrhat, pokud to je jen trochu možné. To nejdůležitější, co se člověk naučí na tréninku bojových umění/sportů/sebeobrany je být schopný/á v krizové situaci dál normálně myslet a nezpanikařit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
18.7.23 00:18

Netrenovany clovek nepouzije naprosto nic.

Telo dokaze v krizi udelat jen takovy pohyb, ktery uz predtim v podobne situaci tisickrat delalo.

Takze bez treninku to nejde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19
18.7.23 02:26

@Zumpa Samozřejmě, když je možný utěk, tak jednoznačně

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19
18.7.23 02:29
@EmmaFrost píše:
Casto beham, vetsinou navecer. Na pokrikovani jsem byla zvykla a ignorovala to, ale jednou me typek zacal sledovat, zkousel me osahavat. Ma taktika byla dostat se co nejrychleji do mista, kde bude co nejvetsi koncentrace lidi a pripadne zacit kricet o pomoc. Do fyzicke konfrontace bych se nepustila, ac jsem mnoho let delala judo. Je mi jasny, ze s 50 kily bych proti dvojnasobnymu chlapovi nemela sanci. Po teto zkusenosti jsem zacala chodit na krav maga, ale i tak bych radsi zkusila utect nebo se jakkoliv jinak vyhnout konfliktu. Taky jsem si poridila psa a uz zasadne beham jen se psem…

Ano, dostat se do davu lidí je dobrá strategie.
Takisto i pes, ten případnýho agresora věčšinou odradí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19
18.7.23 02:34
@rmot píše:
Netrénovaný člověk stejně při napadení „vytuhne“ a není schopen činnosti, nebo zkusí nějaký kop/úder, ale nebude schopen do toho vložit dostatečnou energii. Takže nejlepší je zdrhat, pokud to je jen trochu možné. To nejdůležitější, co se člověk naučí na tréninku bojových umění/sportů/sebeobrany je být schopný/á v krizové situaci dál normálně myslet a nezpanikařit.

Ano, může to tak být s tým zmrznutím, proto mě zaujímalo, či nekterá žena tady i navštívila nejaký kurz, či trénovala bojový umění a hypotéza sebeobrany se týka jenom proti,,běžnýmu" agresorovi, ne trénovanýmu, lebo to už by bylo neco uplně jinýho…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19
18.7.23 02:38
@Lucie_Sx píše:
Netrenovany clovek nepouzije naprosto nic.

Telo dokaze v krizi udelat jen takovy pohyb, ktery uz predtim v podobne situaci tisickrat delalo.

Takze bez treninku to nejde.

Ano, může to tak být s tým zmrznutím a že neudelá nic, proto mě zaujímalo, či nekterá žena tady i navštívila nejaký kurz, či trénovala bojový umění a či by eventuálne z důvodu netrénovanosti zvolila jinou strategii než fyzickou obranu.
Hypotéza sebeobrany se taky týka jenom proti,,běžnýmu" agresorovi, ne trénovanýmu, lebo to už by bylo neco uplně jinýho…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16006
18.7.23 07:44
@Marty 066 píše:
Agresivní kopy na hlavu, kop na genitálie, a judo. Základní je judo a boj na zemi.

Ne, opakuji, vysoké kopy rozhodně ne - jsou slabé a ztrácíš stabilitu. Základní je - a znovu se opakuji - vyhnout se potyčce. Stačí aby byl útočník zdrogovaný a pak nereaguje ani na kopy do genitálií.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze