Sebrat plínku aneb nočník po miliónté :-)

5436
28.8.12 12:17

Sebrat plínku? ... aneb nočník po miliónté :-

Milé maminky, zakládám „nové“ téma ohledně učení na nočník. Potřebuji slyšet vaše konkrétní rady a zkušenosti. Syn má 20 měsíců. Na nočníku ho posazuji od 16 měsíců při přebalování, s čůráním máme docela úspěchy (i když za sebou máme i měsíc naprostého bojkotu). Když ho posadím, většinou se vyčůrá, nebo se aspoň snaží. Mám pocit, že intervaly mezi čůráním se zkracují (dřív byl schopen i co 3 minuty, teď občas vydrží i půl hodiny, možná déle). Před měsícem měl dokonce i období, kdy si, když jsem ho nechala nahatého a nočník na očích, dokonce sám sedl a vyčůral se.
Teď k dotazu: mám pocit, že takhle se k ničemu nedopracujeme (syn nemluví, znakování nám nejde, takže než bych čekala, že si jednou, až na to bude „zralý“ řekne, že chce, tak to bych se taky nemusela dočkat :? ). Myslíte, že má smysl zkusit v této fázi plínku prostě sebrat (na doma, na víc psychicky nemám, čůrání venku zvládnuté absolutně nemáme), nechat nahatého, na oči postavit nočník, připomínat a utírat loužičky? Protože párkrát jsem to zkusila, ale nebyla moc vytrvalá, po pár loužích jsem to vzdala :oops:
Pokud mi ale někdo napíše, že takto dítě odplenkoval (ale v nějakém rozumném časovém intervalu, jsem těhotná a třeba měsíc vytírat denně 20 louží, hlídat, aby nechodil na koberec atd… na to prostě nemám), pokusím se třeba několik dní vytrvat. Jde mi o to, jestli má cenu se do toho vůbec pouštět.
Další problém je s kaděním. On prostě není schopen kakat jinak než ve stoje :nevim: A máme světlé koberce :lol: Máte někdo i na toto nějakou radu?
Vím, že téma nočník je už mnohokrát omílané, takže se omlouvám za další dotaz, ale ráda bych to už u nás doma nějak rozsekla (přeci jen do dvou dětí na plenách současně se mi moc nechce :lol: ).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
498
28.8.12 12:22

Je ještě malý, nechala bych plínku. Tohle je jen stres pro tebe a i pro něj. Se synem jsem to zkoušela v cca 20 M, ale vůbec to nešlo. Tak jsem to nechala a pak zkusila ve 2 letech a úplně v pohodě - najednou mu to docvaklo a začal si říkat (samozřejmě nehody byly, ale převážně si říkal).

Kadění jsem u něj taky řešila, chtěl jen do plínky, takže i když byl přes den bez plínky, tak vždycky čekal až na spinkání, kdy plínku měl a ze všeho nejdříve se vykadil. Ale během pár měsíců to taky přešlo.

Prostě musíme dětem dát čas, až dospějí tam, kam mají :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3108
28.8.12 12:25

Taky mě to docela zajímá malý má taky 20m a všichni se mě ptají jestli už chodí na nočník nebo jestli má ještě plínu docela mě to štve :( malý se mi do nočníku ještě ani nevyčůral nějak jsme to nevychytali spíš tam nevydrží sedět udělá hačí řekne čííííí vstane a v nočníku nic není :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1112
28.8.12 12:25

Ano, u nás se takto odplenkovalo, ale až na x-tý pokus :-)
Zkoušela jsem ho nechat bez pleny pravidelně každý měsíc od jeho dvou let, vždy dva dny, pokud během dvou dnů nedošlo ke změně, vrátila jsem plínu. Až ve 2,5 letech to najednou prošlo, zbavil se pleny včetně odpoledního a nočního spaní během pěti dnů. A od té doby se už nikdy nepočůral.

Ad kadění ve stoje: taky měl zafixováno, že do pleny se kadí ve stoje, naučil se tím samozřejmě jinak tlačit než když je to v sedě. Protože mu asi dva dny bez pleny vsedě do wc kadění nešlo, chytře si odvodil, že kakat se dá jen do pleny a vyžadoval ji, až hystericky. Napadlo mě nabídnout mu, že plínu dáme do záchoda a ono to kakání potom půjde, souhlasil, tlačil až plakal chudák, ale po dvou dnech se to naučil a potom už problém nebyl.
Ovšem rozdíl oproti tvému kloučkovi byl v tom, že můj syn v té době mluvit plynně v souvětích a tudíž se s ním dalo o ledasčems zdařile komunikovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1112
28.8.12 12:27

Jo, a já tedy jsem dost lazy matka, takže mě opravdu nebavilo a nebaví stresovat se s věcmi, u kterých mám jistotu, že dříve či později přijdou, proto jsem to nijak nehrotila, byť už byl - dle okolí - TÁÁÁÁK veliký na plenu. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14856
28.8.12 12:30

Jsme na tom stejne, ale dcera navic ten nocnik furt bojkotuje a docela rve, obcas ji presvedcim, aby si tam bez place sedla, ale je to k nicemu, nic tam neudela. I jsem ji chtela koupit a nechat vybrat hezci nocnik, ale i v obchode od toho davala ruce pryc.

Ma uz skoro dva, nahata byt nesnese, uz jsem to taky zkousela a akorat se lekla a jecela ze cura, pak teda vzala holej zadek na milost, ale znicehoz nic zacala vyvadet, lehat si na plinku.

taky nemam ani fyzicky ani psychicky na to se s ni mordovat, za chvilku rodim,…uz jsem se smirila s tim, ze budou mit pleny oba, jeden latku, druhej papir :nevim:

asi pockame.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1492
28.8.12 12:34

Dcera je bez plin od 21 mesicu, ale nez se to povedlo trvalo to dlouho, nejprve dobry a pak zacala curat mimo nocnik a kadit taky mimo nocnik no nastesti mame vsude lino tak je to dobry ale met koberce zblaznim se a pliny ma doted :D dite si podle me samo urci kdy je na to pripravene

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1769
28.8.12 12:37

Jsme na tom podobne, curani doma v pohode, lita jen v tricku a vzdy si na nocnik dojde, jak ma ale kalhoty tak smula, proste se vycura do nich :zed: a kakani? to je konec, proste kakat na nocnik ho nejde naucit, srajdi vsude kolem, jen ne na nocnik, pritom ví ze bobek se dela na nocnik ale nejde tam :nevim: takze ja uz jsem ztoho taky hotova, malymu budou v zari dva takze si myslim ze by se to uz mohl naucit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
247
28.8.12 12:41

Tak mi máme taky 20 mesíců a u nás je to tak 50 na 50,že si sedne na nočník, ted ho teda nechávám doma bez plíny jen s tepláčkách, ale musím ho pozorovat, zda si nemačká pindíka, pak ho ryhle posadím a on se vyčůrá, ale nejde to tak furt, taky musím doma něco udělat, takže pak se stane neštěstí a máme vše počůráno :nevim: EE řekne až s křížkem po funuse a co se týká kadění, tak jsem si všimla, že bez plínky jako taky moc nee, někdy se ale přeci jen zadaří, ale ne na nočník, naposledy tlačila za dveřma a já slyšela, že tlačí, tak jsem hned běžela ve snaze ho chytit a dát na nočník a on si myslel, že se budem honit, tak začal zdrhat a tlemit se až mu to hovínko vyjedlo nohavicí ven, :mrgreen: pak jsem ve snaze at ho toho nešlápne ho chtěla chytit a co myslíte, šlápla jem do toho sama :zed: takže takle mi bojujeme u nás, malej ví, že se děla ee na nočník, lae jen zřídka kdy se nám to povede, lae aby si sám řekl nebo si na něj sednul, tak tam ještě nejsme.Jsem smířená s tím, že až to bude umět, budem muset koupit nové koberce a sedačku :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
28.8.12 12:44

Kluk je stejně starý, taky si neřekne, ale doma má nehodu už jenom vyjímečně (až teď kdy ho učím na slipy), venku těch nehod je víc (tak 1 až 2 denně). Ale mě si jednoho dne sám donesl nocnik na který před tím odmítl sednout. do teď se nenaučil říct, že chce něco dělat. Ale když je nahatý jde si na něj sám sednout, v oblečení si sahá mezi nohy.
Asi bych na tvým místě sebrala plíny a stanovila si nějaký čas na sledování, jak mu to jde. Kdybych tak po 2 dnech neviděla změnu, vrátila bych plíny a zkusila to za čas znovu.

• Citovat
  • Upravit
5436
28.8.12 12:58

No mně se do toho moc nechce, po zkušenostech. Ale zase si říkám, že bych teď měla využít ještě docela teplého počasí :think: Je teda fakt, že když čůrá do plínky, tak to na něm v poslední době ani není poznat, zatímco když ho nechám nahatého, tak si aspoň všimne, že se něco děje. Tak třeba je to dobrá cesta k tomu si to uvědomit (teď že UŽ čůrá, později snad, že se mu CHCE čůrat). Asi si dám ten limit (dva dny jsou max., co jsem schopná zvládnout, člověk musí pořád připomínat a hlídat, hlavně na tom koberci, na pohovce… kdyby aspoň kadil třeba jednou denně, ale on je schopen klidně 4× a rozhodně ne jeden malý tvrdý králičí bobek :mrgreen: z koberce bych to prostě nedostala) a když nebude zlepšení, vykašlu se na to a zkusím třeba za ten měsíc (třeba mi do té doby i něco řekne :lol:).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81481
28.8.12 13:31

Já takle odplínkovala. Teda cíle nebylo ani tak odplínkovat, ale mám averzi k plínám, tak je děti pokud je teplo, nenosí. Nejdřív jsem utírala, pak utíral kluk sám. V 19m si začal nahý chodit na nočník sám. Pomalu si začal řikat i oblečený okolo 22m, ale nebylo to tak spolehlivé. Od dvou let se už uměl i sám svléct, sednout, vyčurat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4417
28.8.12 13:34

Tak já řeším to samé, až na to že dcerce je už necelých 29 měsíců.
Když je pěkné počasí chodí doma bez plíny ale čůrá v klidu na koberec, ve stoje, za chůze, vůbec si to neuvědomuje…a kadění to samé. :nevim:
Na nočníku sedět nevydrží, nic nepomáhá… když má plínu, tak si ji občas sundá sama, na nočník si sedne ale tak na minutu a nic neudělá… :zed:
Mluví málo, pár jednoduchých slov.
Taky nemám sílu stále za ní chodit a kontrolovat co dělá a drhnout koberce…
Ale říkám si že už by to měla umět, je přece už dost velká, ale nevím jak na to :think:
Doktorka říká at ještě počkám, že má ještě čas do těch 3 let, že až pak se to řeší… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18651
28.8.12 13:45

Rada…
1. dítě bez plen ve 22M - sebrat prostě plíny a bylo to jasný pochopil hned
2. dítě bez plen 24M - Trvalo to než pochopil asi měsíc, takže nebrat a počkat
3. dítě " v plenách" - asi o pidi lepší situace než u vás, ale už má 28M!!! Takže v tomto případě ve 20M nechat v klidu být…

Nikdo ti tu neporadí, sama musíš vědět, jaký tvůj klučina je a jestli v takto útlém věku ovládání vyprazdňování zvládne. Pokud si jistá nejsi, ušetři nervy sobě i jemu a pleny mu nech, do občanky se to nepíše kdo byl kdy odplenkovaný ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18651
28.8.12 13:50

Mon kri - Krystýnka je „náš“ člověk. Moc zdravíme a jsem si fakt jistá že do těch 3let to není nutný vůbec hrotit :hug: :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

LOCKIG

• (4.9) + 8 recenzí

Nočník žabka

• (4.5) + 2 recenze