Sedí brzo - zborcená páteř?

29
17.9.06 16:34

Sedí brzo - zborcená páteř?

Ahoj,
moje 5 měs. holčička chce neustále sedět, když ji položím, tak se často rozčiluje a řve jako pavián :lol: ,protože nemá výhled. Ještě to neumí pořádně, ale když se drží v kočáru na stranách,tak to zvládne a moc ji to baví. Slyšela jsem však takové věci, že není dobré dítě posazovat dokud si nesedne samo, může se prý poškodit páteř.Jak brzy seděla vaše dítka?A pokud si sedaly brzy, měly nějaké problémy?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
418
17.9.06 17:05

Nejstarší dcera seděla bez opory v 5-ti měsících a žádné problémy nemá. Teď je jí už 12 let. Ona všechno dělala brzy, chodila už v 9-ti. Některé děti takové prostě jsou a nic s tím nenaděláš. :?
Ta nejmladší se taky snaží přitahovat do sedu, ale zatím se mi daří jí to „rozmlouvat“ :wink:
 Nikka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
342
17.9.06 17:08

Uzofko,především sám sedět znamená,po:,–(it se ve volném prostoru z pozice na kolínkách…ne přitáhnout se a držet.
Pokud bude takhle sedět déle,může opravdu být páteř poškozena.

Nezáleží na tom,jak je staré dítě,kdy si poprvé sedne,ale musí to opravdu udělat samo,bez pomoci a pomůcek :wink:

První holka lezla a seděla už v pěti měsících,druhá v 11 zatím ani omylem…neposazuju jí,ve sporťáku jezdí stále v polosedu,asi jako v autosedačce,nebo v lehu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3678
17.9.06 17:23

Ahojky,

naše Nikolka sedí už také od 5 měsíce. Poprvé se po:,–(ila ve vaničce, že se drapla krajů a přitáhla, pak se ale klidně pustila a seděla naprosto pevně.
Pokud se po:,–(í a sedí pevně, nijak se neklinká, nehrbí atd, tak si myslím, že to nevadí..
Když se dokáže po:,–(it, tak sedět může.
Jen bys neměla posazovat dítě, které se nepo:,–(í a neudrží…

Taky jsem měla strach, že Nikolka dělá všechno moc brzy. V 5 měsících seděla, začala se plazit, v 6 měsících si začala stoupat..
ALe když to prý dělá sama, tak to nevadí, prostě k tomu dospěla dřív, než ostatní mimča :)

Jarka a Nikolka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29
17.9.06 18:01

Děkuji za reakce, zkušené maminy :D Dcera sedí právě s oporou,přidržuje se rukama. Snažím se jí nenechávat v sedu dlouho.No raději budu opatrnější…nerada bych jí způsobila nějaké zdravotní potíže.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2239
17.9.06 18:17

Je to presne tak jak psaly holky. Dokud nesedi sama bez opory, tak to nepodporovat. U nas bylo vsechno rychle diky rehabilitacim. V pul roce prestala cvicit, protoze uz lezla po ctyrech a byla celkove srovnana. Nijak jsem ji nepodporovala v dalsim vyvoji, takze obchazet nabytek mi zacala v 10m a chodit az v 15m. Ale to uz aspon nepadala a za tyden rovnou behala…

Asi bych zacala omezovat sezeni v kocarku. Muze tam diky te podpore spatne zapojovat svalstvo a pater to nemusi spravne drzet.

Terik

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3025
17.9.06 18:24

Já toho našeho kluka už jinak než v sedě na klíně držet nemůžu. Jinak se šíleně vzteká. Takže taky docela často sedí, ale už jsem rezignovala… Seděl mi takhle na klíně i u doktorky a nic neříkala, tak snad to zas tak strašný nebude…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29
17.9.06 18:37

Ono taky už moc nejde držet větší mimino v leže jako novorozence, to by mi brzo upadly ruce, nebo by se zbortila páteř mě samotné :D

Taky je to o tom, kdo má jaké dítě. Někdo má hodňoučkého andílka,který si v klidu něco štrachá vleže a nesnaží se neustále se po:,–(it a pozorovat věci okolo (co bych za takové klidné dítě občas dala), slyšela jsem, že kluci jsou takoví spíš línější a hodnější…Takže mi taky nezbývá než ji občas po:,–(it a držet tak,aby mohla pozorovat dění,aby byl na chvíli pokoj… :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2114
17.9.06 19:35

Mála seděla od 7m. Ale to v tom kočárku mi dělala dřív a neřešila sem to, když to dělala sama, nevidím v tom problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1817
18.9.06 09:02

Nase doktorka rika : to je prirozeny vyvoj, s tim nic neudelate :))) takze ja bych prilis nestresovala, zkus ji moc casto neposazovat bez opory, spis trenujte brisni svaly a paseni konicku, aby hodne posilovala svaly a co nejdriv se zacala posazovat sama :)))
my jsme o mesic starsi a jdeme „rovnou na nozicky“ - uuuuuf, taky jsem z toho nemela dobry pocit, ale co nadelam :)

marka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
KataS
18.9.06 09:17

Ahojky,

tak moje holka se za ruce neustále přitahovala, seděla bez opory v 5ti měsících, lezla v 6ti a chodí mi sama od 7. měsíce. Chodili jsme často na kontroly ohledně nožiček. Byl tam dr., kterému jsme to předvedli, říkal, že pokud to takto dělá sama!!!!, není co řešit. Z počátku se dost předkláněla, ale během měsíce seděla jak profík. Pokud se ti teda sama po:,–(í, tak ji nepokládej. Dětská na nás v 6ti měsících koukala, že chodí za ruce, když jí ukázala jak leze a sedí, tak mi nejdřív pochválila, v zápětí zas vynadala. Poslala nás na ortopedii, kde na nás koukali jak na blázny. Řekli nám tam, že pokud si dítě samo sedne, stoupne, tak není důvod ho v tom dál nepodporovat. Páteř má v pořádku, nohy taky. (teda jen já mám záda nějaký bolavý) Z toho mi teda vyplynulo, že pokud to udělá samo, proč ne, ale lámat to přes koleno asi není správná varianta. Někdo brzo sedí, chodí, leze, ale třeba zas málo žvatlá, druhý obráceně. Každé dítě je jiné, znám např. holčičku, které je 8 měsíců a nesedí. Nebo holčičku, které je 1 + 4 měsíce a nechodí, holčičku, které je 5 měs. a postaví se. Z počátku, než se naučila Kačka sedět, jsem ji obkládala polštáři, v kočáře jezdila v polosedu a přitahovala se pomocí madla do sedu. Tak se to sama naučila… Ber to tak, že máš doma šikulku. Když bys měla pochybnosti, zajdi za dr., jestli by tě nemohla poslat na ortopedii.....

Katka

• Citovat
  • Upravit
8276
18.9.06 09:46

Dokud neumí dítě si samo sednout, tak sedět nemá!!!!ani kdyby se udrželo :idea:
Opravdu to není dobré jak pro páteč, tak svalstvo okolo :?
V kočárku ji zkus vozit na břiše, aby viděla ven, nebo ev. malinko zvedni dno, aby byla malinko výš a viděla.
A doma doporučuju poloh. lehátko, v něm děti krásně vidí, přitom nesedí a neničí si záda. Je jasné, že takhle velké mimčo už nechce jen ležet, ale koukat, já si to doma bez toho lehátka fakt nedovedu představit :wink:
 Alenka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35326
18.9.06 10:51

Ja souhlasim s Alenkou, vozila jsem Julii do doby nez se SAMA BEZ POUZITI CEHOKOLI JAKO OPORY POSADILA (tj. zhruba do osmeho mesice, pretocila se ze ctyr, z lehu to miminka bez pridrzeni nedokazou) v kocarku vleze na brise s otevrenym okynkem vpredu, aby videla ven. Prestala radit a byla dokonale stastna, ze ma prehled, lide ji mavali. Rozhodne bych ji nepodkladala a nenechavala sedet, jen aby nezlobila, ze nevidi. Problemy s pateri se podle me nemusi projevit v detstvi, ale klidne pozdeji. Neni kam spechat.

Mroe

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
292
18.9.06 12:41

ahoj

Tak ja naprosto souhlasim s Aaaalenkou a Mroe…

To co popisujes neni samostatne sezeni!!!
Dite priblizne od pateho mesice veku fyziologicky ovlada predklaneni hlavicky a natahuje pritom rucicky dopredu(pokud je v dosahu pomucka,tak se i pritahuji do sedu)…nekteri rodice si tento pohyb MYLNE vysvetluji jako potrebu ditete prejit do sedu,zacnou je proto posazovat(obkladat polstarema apod.),brzy pak stavet a vodit za ruce,i kdyz pater ditete nini na podobne zatizeni dosud dostatecne pripravena.(tak mali kojenci jeste nemaji dodatecne silne zadove svalstvo,to si zpevni POSTUPNE v prubehu prvnich cca 9mes diky PRAVIDELNEMU pokladani do polohy na brisko,pozdeji plazenim a lezenim!!!!)
Nasledky tohoto predcasneho posazovani se neprojevi hned,ale vetsinou za nekolik let!!(kulata zada,skoliozy apod…)

Spravne se dite samo po:,–(i pretocenim z pozice na „ctyrech“,pri takovemto sezeni ma uplne rovna zada ,nikam se nenaklani,nepada apod. a kdykoliv je mu sezeni neprijemne,tak si proste odleze…

Nejhorsi na takovem „predcasnem posazovani“ je to,ze detatko nemuze vlastnimi silami ovlivnit delku sezeni…tzn. nedokaze ze sedu jeste samo utect a naopak.
Jeste horsi mi pripada takto posazene dite vozit v kocarku,kde kazdy hrbol zpusobi otresy prenasene opet na pater miminka atd…

JE fakt,ze deti tuto polohu „v sede“ vyzaduji,je to pro ne nova zajimava pozice,maji rozhled apod…ale lze jim nabidnout spoustu jinych a zdravejsich variant.....jak uz holky psaly…v kocarku v leze na brisku,nebo v sede,ale zadecek pod:,–(it (aby vaha tela nelezela na kostrci)…tak,jak to je v autosedacce (v kocarku treba mirne zvedni zadni stranu a nozky podloz dekou…mrnous bude videt a bude spokojeny) …

Kdysi se takto posazovalo uplne bezne,vetsina nasich rodicu byla pysna na to,jak brzo jsme sedeli,stali,pak nas tahali za ruce,jako ze uz chodime apod…ale ted mi takove chlubeni pripada az skoro smesne… jsou prece nove poznatky a to co bylo bezne kdysi,dnes uz nemusi byt…ja si myslim,ze se u deti vubec „nema tlacit na pilu“…a nechat je prirozenemu vyvoji…

Jo,neco jineho je samozrejme,pokud je dite skutecne sikulka a samo leze,stoji apod…drive nez ostatni…ale samo,ne ze ho dotoho dostrkaji rodice…

Tak Ti preji,at to s malickou zvladnete v pohode a hlavne,muj prispevek ber prosim jako radu a ne jako vytku(tak to nebylo mysleno a doufam,ze to tak nevyznelo…)

Jaana

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7584
18.9.06 15:04

Ahoj, holky mely uplnou pravdu, dokud si dite samo nesedne a to je mysleno tak, ze se niceho nepridrzi, ale jde na bok a pak na kolinka a na ctyri a leze a nebo si zacouva a sedne. Vetsinou to byva kolem 8-9m mesice.

Jde o to, ze nejen zbytecne pretezujete hlavne bederni pater a deti muzou mit kulata zada . Pak nutite hlavicku k predsunu, a tim se do budoucna pretezuje i krcni pater. Taky se tim nuti nozicky k propinani a ditka muzou chodit po spickach.

Jo ve 12ti letech se to jeste projevit nemusi.
Nechci tvrdit, ze proto a jen proto budou mit deti potize, ale je skoda to podporovat.
Neco jineho je, kdyz dite trosku v odlehceni sedi na kline, protoze se da vzdycky trosku prioprit nebo podrzet, aby nezatezovalo plne zada. Ale jinak a i v kocarku bych to, co nejdele odkladala. Nas Vitan byl take k neudrzeni a musim rict, ze ne vzdy jsem vydrzela a taky obcas v kocarku po:,–(ila. To mu bylo 7m a jeste si sam nesedal a jen v sede bzl trosku klidnejsi. Ale fakt to chce co nejmin. Jo a 4mesicni miminko - to je teda faaaakt brzo.

Takze to neberte, ze vam chci neco nutit, ale jako vystrahu:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí