Šedý zákal před třicítkou?

Anonymní
30.3.21 07:53

Šedý zákal před 30citkou ?

Ahoj, má někdo zkušenost s šedým zákalem v mladém věku? Zjistili mi ho asi před rokem. Když jsem byla malá chodila jsem na oční, ale poté přestala a začala opět před 4 mi lety. Dr mi říkala, ze si mysli, ze to mám od narození. A ze se to od minulého roku nezměnilo, ze mám přijít zase za rok. Ale ze operace mě napr ve 40ti letech nemine. Mám z toho strach na internetu píší i ze člověk by mohl oslepnout. Je možné ze se zákal zastaví nebo se to bude zhoršovat?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
10461
30.3.21 12:22

Ano, je to možné. Mužova teta kvůli šedém zákalu oslepla už v pubertě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.3.21 12:34

@Hoa Mai a oni ji na to nepřišli? Nebo to věděli a operaci odkládali? Teď jste mě docela vyděsila…

• Citovat
  • Upravit
10461
30.3.21 13:37
@Anonymní píše:
@Hoa Mai a oni ji na to nepřišli? Nebo to věděli a operaci odkládali? Teď jste mě docela vyděsila…

Detaily bohužel nevím. Její rodiče už nežijí a její mladší sestra (moje tchýně), která se o ní od jejich smrti stará, byla ještě malá a už si to nepamatuje. Taky mi to přijde tak, že něco zanedbali, přece jen to nebylo v žádném středověku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
30.3.21 14:29
@Anonymní píše:

Tím se vůbec neděs. Tehdy ty možnosti byly úplně někde jinde.
Nedala se aplikovat žádná umělá čočka jako dnes. Pokud se člověku čočka zakalila, mohli ji leda odstranit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4280
30.3.21 19:50

Rozhodně bych se dala na zdravou stravu - žádné kouření, moc nepít alkohol, hlavně hodně antioxidantů, aby se to zpomalilo. A nosit kvalitní UV brýle na sluníčku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
272
30.3.21 21:37

Ahoj, já měla také vrozený šedý zákal, po mamce. Obě dvě za sebou máme oční operaci - implantaci umělých čoček. Já jsem byla na operaci asi v 25letech a to už byly na trhu čočky zaostřující na všechny vzdálenosti, jen si za ně připlatíš (zázkrok by ti měla uhradit pojišťovna, ale pokud chceš lepší čočku - já platila myslím 25tis za jedno oko). Díky čočkám bych tedy neměla už nikdy potřebovat brýle (ani ve stáří). Za mě se operace vyplatí, očí používáš každou minutu, co jsi vzhůru :-) a myslím, že operaci se opravdu nevyhneš, tak proč to zbytečně odkládat, takto ti budou oči sloužit lépe po delší dobu… operace nebolí a je to rychlovka.
Jinak ohledně kouření, alkoholu apod. nemyslím si, že to má moc velký vliv, když je to už vrozená vada. Já nekouřím ani nepiju alkohol a taky mě to potkalo, možná to může urychlit to zhoršení, ale myslím, že ve stáří se to tak jako tak zhorší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.9.22 10:24

Jak dlouho čekat, který okamžik je ten "je potřeba to řešit"

Někdy okolo 36 let mi na oční prohlídce řekli, že mám šedý zákal (v začátku) na obou očích. Jedno je více druhé méně.
Teď je mi 44 ve vidění rozdíl je např. barvy vidím méně zářivé, pohled horšího oka je rozmazaný a v mírné mlze, číst horším okem zvládnu, ale rozostřeně, jsem čím dál víc citlivější na světlo, hlavně v noci u protijedoucích aut apod..

Ve kterém okamžiku byste si řekli, tak teď je už ten moment, kdy je potřeba operovat?
Protože mi bylo řečeno, že po operaci se může znovu časem zhoršit a někdy je potřeba operovat opakovaně, říkám si, že nechci chodit zbytečně brzy.

Prosím o vaše zkušenosti vlastní či okolí.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
9.9.22 12:24

Žádná zkušenost?

• Citovat
  • Upravit
272
17.10.22 12:29

Můj názor v posledních příspěvku předch. diskuze - oči používám neustále, nečekala bych, až budu poloslepá…
Ohledně zhoršení apod, to nikdy nikdo nezaručí 100%, jak to bude, ale pokud nedošlo k nějakému průlomu, tak další operaci dělat rozhodně nebudou, protože to je právě zatím nemožné. Takže doporučuji pečlivě promyslet výběr čoček :)
Co hrozí, že se objeví druhotný šedý zákal - to pak je otázka 10min v ordinaci, kdy vám udělají přístrojem zákrok, kterým se to oko pročistí. Mě tento druhotný nastal asi rok nebo dva po operaci, od té doby už je to dobrý.

Nevidím úplně perfektně vše a vždycky, ale rozhodně mi to za to stálo, nemám žádné vysloveně problémy s vidéním.
Nečekala bych déle, pokud už to člověka začíná omezovat v každodenním životě. (zhoršené čtení, řízeni… jakmile si to člověk častěji začne uvědomovat, že je něco v nepořádku, tak bych šla).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.10.22 13:04
@Lenkochod píše:
Můj názor v posledních příspěvku předch. diskuze - oči používám neustále, nečekala bych, až budu poloslepá…
Ohledně zhoršení apod, to nikdy nikdo nezaručí 100%, jak to bude, ale pokud nedošlo k nějakému průlomu, tak další operaci dělat rozhodně nebudou, protože to je právě zatím nemožné. Takže doporučuji pečlivě promyslet výběr čoček :)
Co hrozí, že se objeví druhotný šedý zákal - to pak je otázka 10min v ordinaci, kdy vám udělají přístrojem zákrok, kterým se to oko pročistí. Mě tento druhotný nastal asi rok nebo dva po operaci, od té doby už je to dobrý.Nevidím úplně perfektně vše a vždycky, ale rozhodně mi to za to stálo, nemám žádné vysloveně problémy s vidéním.
Nečekala bych déle, pokud už to člověka začíná omezovat v každodenním životě. (zhoršené čtení, řízeni… jakmile si to člověk častěji začne uvědomovat, že je něco v nepořádku, tak bych šla).

díky za odpověď ;)

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí