Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Anonymní píše:
@Capelucia děkuji za odkaz. A je možné už teď jít na některé vyšetření speciální k odhalení následku již v bříšku?
Zajímalo by mě, k čemu by ti taková informace teď byla dobrá. Pokud jsi dítěti ublížila, teď už to zpátky nevezmeš.
@Kipa22 píše:
A věř mi, že tyto děti nejsou postižené obvykle viditelně. Spíš může být mazes s hyperaktivitou a s poruchama učení s nástupem do školy. Problém je, že tyto děti nemají na čele napsáno - matka je kr. áva, chlastala v těhotenství - takže jim každý nadává, že zlobí a špatně se učí.
Tohle právě nechápu, že tolika ženám nedochází. Pak jsou ještě ony chudinky, jakou mají smůlu protože mají náročné dítě, vždyť sklenka vína jednou za čas neškodí. Ale nic co by pár dobře míněných na zadek nesrovnalo, že jo…
A taky nechápu, že ani pediatři tohle neřeší a nebo, že někteří i lékaři doporučují porod vyvolat svařákem… a pak důvěřuj lékařům, co se týče jejich odbornosti, když takto otevřeně ignorují 100× prokázané škodlivé účinky.
Já si dokonce myslím že v druhém trimestru bude ten alkohol nejhorší… v prvním trimestru zejména v prvních týdnech často matky neví že jsou těhotné a vypiji toho dost.. v třetím trimestru je zase už vše hotovo. Ale v druhém trimestru se nejvíce vyvíjí nervová soustava atd..
Kdyztak pohledam
@ludmilaadamkova píše:
Já si dokonce myslím že v druhém trimestru bude ten alkohol nejhorší… v prvním trimestru zejména v prvních týdnech často matky neví že jsou těhotné a vypiji toho dost.. v třetím trimestru je zase už vše hotovo. Ale v druhém trimestru se nejvíce vyvíjí nervová soustava atd..Kdyztak pohledam
Já četla, že je to kritické ve všech trimestrech. 1trimestr i 2trimestr je nejhorší.
Ve 3.trimestru to dítě zjedujes a může dojít k úmrtí v děloze.
@Cekk píše:
Já četla, že je to kritické ve všech trimestrech. 1trimestr i 2trimestr je nejhorší.
Ve 3.trimestru to dítě zjedujes a může dojít k úmrtí v děloze.
Mně zmatky, že se stává že žena občas neví že je těhotná a stane se.. ale co jsem četla naopak i v prvním trimestru je to fatální.
@ludmilaadamkova píše:
Mně zmatky, že se stává že žena občas neví že je těhotná a stane se.. ale co jsem četla naopak i v prvním trimestru je to fatální.
Vsak říkám, je to horší než pervitin.
@Capelucia píše:
Tohle právě nechápu, že tolika ženám nedochází. Pak jsou ještě ony chudinky, jakou mají smůlu protože mají náročné dítě, vždyť sklenka vína jednou za čas neškodí. Ale nic co by pár dobře míněných na zadek nesrovnalo, že jo…A taky nechápu, že ani pediatři tohle neřeší a nebo, že někteří i lékaři doporučují porod vyvolat svařákem… a pak důvěřuj lékařům, co se týče jejich odbornosti, když takto otevřeně ignorují 100× prokázané škodlivé účinky.
Ano, dítě má chlastem poškozený mozek, vidět to není, protože faciální změny vznikají v prvním trimestru, ale poškozené to dítě je, má problém s regulací chování, protože nervové dráhy potřebné k regulaci jsou poškozené, no a co jiného matka udělá? Seřeže ho a okolí jí ještě lituje, jak taková skvělá matka může mít takového parchanta. ![]()
@ludmilaadamkova píše:
V prvním trimestru může potratit, v třetím trimestru vyvolat předčasný porod. Alkohol je pro dítě teratogenní, je to jed pro jeho mozek. Navíc dítě neumí odbourávat alkohol, chybí mu příslušný enzym k odbourávání, takže je dítě ožralé dlouho po té, co matka už střízliví.
@Kipa22 píše:
V prvním trimestru může potratit, v třetím trimestru vyvolat předčasný porod. Alkohol je pro dítě teratogenní, je to jed pro jeho mozek. Navíc dítě neumí odbourávat alkohol, chybí mu příslušný enzym k odbourávání, takže je dítě ožralé dlouho po té, co matka už střízliví.
Myslím že v Číně se alkohol ( cisty) používal k zabití čerstvé narozených dětí které se neměly narodit ( politika 1 dítěte) Vpichu čistého alkoholu do míchy. Respektive něco takového jsem četla že byly takové případy.
@Anonymní píše:
@Jahudka82 a když začnu někam docházet, jak moc je to někde zaevidovano. Nemuzu si kvůli práci dovolit záznam, ze se lecim s alkoholem. Nikdo by to do neřekl a hlavně by to moje pracovní postavení ovlivnilo
Já myslím, že víc by tě mělo trápit, že ubližuješ dítěti.
@Capelucia píše:
Tohle právě nechápu, že tolika ženám nedochází. Pak jsou ještě ony chudinky, jakou mají smůlu protože mají náročné dítě, vždyť sklenka vína jednou za čas neškodí. Ale nic co by pár dobře míněných na zadek nesrovnalo, že jo…A taky nechápu, že ani pediatři tohle neřeší a nebo, že někteří i lékaři doporučují porod vyvolat svařákem… a pak důvěřuj lékařům, co se týče jejich odbornosti, když takto otevřeně ignorují 100× prokázané škodlivé účinky.
Zrovna ve svařáku je toho alkoholu minimum, když to projde varem, tak se ho dost odpaří…
@Kipa22 píše:
Já myslím, že víc by tě mělo trápit, že ubližuješ dítěti.
Tak nějak. Jak jsem psala, raději bych to řešila ted dokud je na to čas. Chodit pak někam na terapie když už bude dítě na světě (a hlídání za zadkem na písknutí kdykoliv taky nemusí být dostupné) může být dost komplikované…
Mě spíš děsí, že máš ještě kus těhotenství před sebou… Jsi si jistá, že už se podobný exces nebude opakovat?
já bych si tím na tvém místě tak jistá nebyla… Když nemáš žádnou stopku. A teda nechápu tvého chlapa. Mavnout nad tím rukou… Vždyť jde i o jeho dítě.
Ještě jedna věc: Na FAS neexistují u nás žádní odborníci. Dítě dostává diagnózy podle příznaků a občas to úplně nesedí. Drobné nuance neřeší vůbec nikdo a občas dostaneš rady, které dítěti škodí.
Všem děkuji za odpovědi, a už to pomalu ukoncim tuto diskuzi. S manželem jsme se radili se známým doktorem (s dlouholetou praxi těhotných žen a miminek), koukala jsem i na zahraniční studie. A víceméně se zakazuje veškerý alkohol, protože nemohou určit přesnou hranici, protože by potřebovali velké množství žen co pijou v těhotenství a pak abstinentek k porovnání a taková rozsáhlá studie ještě nebyla, tak proto je nejbezpečnější alkohol zakázat úplně. Co se týká FAS tak bylo uvedeno, ze to je při pravidelném pití v poměru například 2 lahve denně vina po dobu 2 týdnu a více.
A mnohem více škodí stres než jeden večer kdy se matka bavila. Sám doktor se s manželkou ženil kolem jejího 20tt a byla to prý oslava se vším všudy. A je spousta horších faktoru, které v dnešní době ovlivňují a jsou spouštěči prave ADHD atd… Takže v závěru, alkohol určitě ne pravidelně, ale jeden večer kdy se pobavite klidně s více alkoholem z dítěte opravdu “mentala” jak tu někdo uvedl neudělá. A chápu ze asi nikdo tady se mnou nebude souhlasit, ale upřímně věřím více lidem z oboru s praxi, kteří zpětné mohou soudit když už je dětem klidně i přes 20 let nyní. Ale pít už nehodlám. To vím ![]()