Separační úzkost - má to každé dítě?

165
16.5.17 09:32

Separační úzkost - má to každé dítě?

Ahoj, zajímá mě, jestli každé dítě prožívá separační/osmiměsíční úzkost? Malá má 8 měsíců a žádný nástup separační úzkosti nepozoruju. Už delší dobu nechce k cizím osobám, ale to neberu jako tuhle úzkost. Např. když ji volám, leze raději za psem/granulema/hračkama, atd., než za mnou. Ja jsem dobrá akorát na držení při chůzi, jinak mě nijak víc nevyhledává. Proto mě zajímá. Kdy vaše děti přepadla separační úzkost a jak dlouho trvala? A prožívá to opravdu každé dítě?
Děkuji za všechny příspěvky :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
21311
16.5.17 09:33

Starší syn ji neměl, mladší od osmého měsíce a po měsíci a půl je to snad ještě horší. Snad to brzy přejde

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101744
16.5.17 09:33

@lluuccc Nemám pocit, že by ji moje 2 děti měly :nevim: takže nemusí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6038
16.5.17 09:42

Syn ji měl tak v roce, ale normálně bys to nepoznala - když věděl, kde jsem, tak byl samostatná jednotka a občas přišel zkontrolovat, že tam opravdu jsem. Řev nastal až když mě tam nenašel :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
16.5.17 09:47

Každé dítě ji mít nemusí, ale velmi často se stává, že dítě, které ji neprodělá v přirozeném věku, jako batole, ji prodělá mnohem později. Jedna dcera ji jako batole neměla a nevysvětlitelná úzkost ji přepadla kolem 4,5 roku, nechtěla nikam bez nás jít, nechtěla spát nikde jinde než doma. Respektovali jsme to a po pár týdnech(cca 6 až 8 týdnů),to přešlo.
V osmi měsících je ještě brzy, separační úzkost může nastoupit klidně kolem roku a trvat do roku a čtvrt, do roku a půl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4284
16.5.17 09:57

@lluuccc V osmi měsících bylo mládě družné až moc :mrgreen: To až jak se přiblížil rok, cizí lidi začal řešit. Separační úzkost se u něj vyskytla v okamžiku, kdy poznal, že odcházím do práce, to je pak řev. Ale jinak ty děti jsou stavěné na to, aby objevovaly svět - bez maminky :mrgreen: Po roce věku začal lítat po lese, naprosto ignoroval má vyrování „tudy ne“, „spadneš“ a podobně, takže se procházky bez řevu zpravidla neobešly, protože samozřejmě na moje slova došlo - ale tím se taky naučil. Říkám-li, že odcházím, myslím to „vážně“ (už jsem se mu taky schovala za strom, když mě ignoroval a to byla pak panečku panika :mrgreen: ), takže už mě poslechne.
Pevné nervy s výchovou nezbedníka, jde do toho „nejlepšího“ věku :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25186
16.5.17 10:04

Měly ji všechny tři holky. V různém věku, různě dlouho a s jinou intenzitou. Určitě být nemusí :D Ale třeba nejmladší to začala až kolem 1,5 roku a zatím trvá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16.5.17 10:07

Ano ma to kazde dite ale jen nektere driv uz oklem 7-8 m a nektere pozdeji kolem 1r pak taky v jine intenzite napr nektere deti pujdou k cizim kdyz je u toho maminka jine nikoliv

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
16.5.17 10:10

@lluuccc Nemá každé dítě. Na druhou stranu ze ji nemá v 8 měsících neznamená, ze ji to nemuze chytnout v 10, v roce, v roce a pul, ve dvou nebo ze se ti skolkove dite nenastehuje na rok do postele.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9659
16.5.17 10:16

@lluuccc má ji každé dítě, jen vám může nastat ještě později a také intenzita se liší…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3085
16.5.17 10:33

Synovi jsou 2 roky a také u něj žádná úzkost nenastala. Samozřejmě má dny, obzvlášť, když ho něco bolí, že uprednostnuje mě, ale jinak je mu celkem jedno, kdo s ním je. Je hodně společenský, má rád lidi a tak to i u něj vypadá :lol: k babičce jezdí i přes noc asi od roka a taky bez problémů. Naopak pláče, když jede domu. Mladší, roční syn, to samé. On je ještě mnohem větší pohodář. Ten snad ještě nikdy neplakal. Je absolutně samostatnej. Většinu dne si hraje sám, usíná sám, rád jezdí v kočárku, pěkně jí, neustále se směje, spí celou noc a takový je od malinka. Jinak ho neznám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2621
16.5.17 10:54

Starší tak nějak normálně, stačilo zabavit, když jsem odcházela. Ale nějak extra věšení na mě se nekonalo.

Mladší byl v pohodě, mohl hlídat kdokoliv a najednou v roce a 2 týdnech jak když utne. Řev kdykoliv jsem se vzdálila, když jsem v dohledu, tak chce na mě, neustále se na mě věší nebo mi řve pod nohama. Chůva si musela zpátky vydobít svoji pozici (dřív nechtěl od chůvy ke mně a teď řval když jí jen viděl, ale pak byl v pohodě). Trochu se to lepší nebo už jsem si zvykla.

Takže 8 měsíců je na separačku celkem brzy. Uvidíš, může přijít a nemusí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31672
16.5.17 17:57

Prostredni ji mel minimalni, prvni, a hlavne treti, hodne silnou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
165
18.5.17 09:30

Všem moc děkuju za příspěvky, vidím že se to hodně různí. Všude jsem četla o separační úzkosti, která se jinak nazývá osmiměsíční úzkost, tak jsem to čekala v 8mi měsících. Tak snad to brzo příjde. Těším se na,,miminko" které na mě bude viset :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
38
18.5.17 09:36

Dceři to třeba začalo až po 1,5 roce a pořádně jsme se toho nezbavili doteď (byly jí už 3). Kolem jednoho roku jí bylo prakticky jedno, kdo s ní je, jestli já, babička, manžel, kocour… ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí