Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Yasmen pozna to podle přepsané třídy na začátku. Dneska se mi s tím syn vrátil, že tento sešit mít nemůže a má mít nový a jak říkám není nijak poničen…
Nevim s cim muze mit ucitelka problem, mozna bych na posledni papir z lonskeho roku dala stitek rok 2025/2026 aby pak vedela kde zacina novy skolni rok a nemusela listovat celym sesitem. To je totiz jediny duvod co me napada, proc mit nove sesity
@Enli píše: Více
Jestli si to nevymyslel syn, protoze on chce, abys mu koupila novy ![]()
Stejně je obal k ničemu. A sešity bych nové nekupovala pokud jde o dvě stránky tak to vytrhnout a je vyřešeno.
@Enli tak překlep celý sešit papírem ať si ho pokreslí na dané téma předmětu. Noty a tak
@Yasmen
tak k tomu asi nemám co říct… neni to případ jen tohoto roku… Jen jsem se letos zeptala jak je to jinde…
@Jiřina a píše: Více
No, ja kupuju silné obaly, pak to nema tak rychle osli uši… Ano, ja vim, ze ty vadi jen me a detem je to putenka ![]()
Sešity neobaluju. Pokračujeme ve starých. I u nás požaduje učitelka nové. Její přání mě nezajímá, protože nema žádný racionální základ. A ano. U učitelky nejsem oblíbená.
Individuálně u nás. Osobně neřeším. Ať klidně pokračují. V jednom předmětu jsem zrušila sešit úplně. Mají učebnici a PS. Místo dalšího psaní je víc času na skupinovou aktivitu.
@Enli píše: Více
Prelepila bych štítkem a nazdar. A synovi bych řekla, ze kdyby s tím měla učitelka problém, tak že jí matka vzkazuje, ať to pošle písemně přes zprávu rodici.
@Enli
Tak z logiky věci - 2 stránky důkladně vytrhnout, koupit nalepovací štítek, dělají i dětské barevné, přelepit hlavní část popisu a máš to. Asi by s tím problém neměla, kdyby to nějak vypadalo ![]()
Největším postrachem skoly jsou rodice. A největším postrachem rodičů jsou učitele. Nebylo by možný si občas vyjít vstříc? Ti učitele vetsinou mají pro svoje požadavky důvody, které jsou prověřené lety praxe. Do toho rodice proste nevidi. Je problem koupit za dvacku novej sešit a ten starej používat na doma? Nebo vytrhnout dvě stranky a rok prelepit? Učitelka by zas mohla dovolit stary sesit, pokud je jeho jediným problémem přelepeny rok na úvodní straně. Proste kompromis. Měli by se to učit jak rodice, tak učitele. To je moje krásná a utopicka představa ![]()
@Midaku píše: Více
Ale ja doma žádný starý sešit nepotřebuju a nevyužiju. Kde využiju sešit do hudebky, kde je popsán jeden list? Navíc, mam dvojčata ve stejné třídě a těch sešitů by bylo treba šest. Proč bych měla kupovat nové? Rozhodně nejsem žádný sociální případ, ale je to zbytečný finanční výdaj, zátěž pro životní prostředí a v neposlední řadě úplně nesmyslný požadavek. Pořád se bavíme o úplně stejném typu sešitu, jen přepsaný ročník a vytržené tři listy. A treba u angličtiny (i té se to týkalo) je to i nepedagogické. Je přece dobré mit v poznámkách kontinuitu i napříč ročníky.
@Kousavysvetr je to proste papír, nepíšeš si poznámky, decka doma nekresli, nic nebalíte, nevyrábíte… nechcete a nemůžete darovat, nebo když uz, tak treba ekologicky zlikvidovat… ja nevim, chápu tě, ale nedělala bych z toho problem roku. Vytrhne stránku a prelep ten rok a je to. Nebo kde konkrétně je problem? Ze učitelka nechce ani to s prelepenym rokem? Pokud je sesit opravdu v pořádku a vytržene jsou opravdu jen 2 strany, klidne bych ji to písemně oznámila, at decka nemají ve škole problem. Hotovo, vyřešeno.
My kupujeme nové sešity na 1. stupni ZŠ (tam mně přijde lepší mít každý rok zvlášť, navíc ty loňský sešity už nejsou v úplně supr čupr stavu
), ale třeba právě tu hudebku nebo informatiku, kde opravdu mají popsané za rok jen dvě stránky používáme v dalším ročníku i na 1. stupni. zatím mně nikdo neřekl, že máme mít nový
To by mně ale přišlo jako zbytečný plýtvání, jak penězi, tak papírem.
Starší děti šly pak na 8G, tak nevím, jak to dělají u nás na ZŠ na 2. stupni. A na gymplu je to každého osobní volba. Moje děti většinou pokračují ve starých sešitech, pokud jsou v použitelným stavu a je tam ještě dost místa. Když zbývá jen pár stránek nebo je ten sešit potrhanej, tak chtějí radši nový. Ale je to jen na nich, učitelé toto neřeší.