Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Moje děti mají teda každý rok nové sešity. Ale staré nevyhodíme jen tak, když je tam dost listů prázdných. Oni mají od první třídy zvyk, že si dělají domácí přípravu. Takže staré sešity využijí doma. Vždycky se nastříhají do boxu jednotlivé prázdné listy. Jak potřebují, tak si berou. Mají prostě linkované/nelinkované papíry na doma, když si potřebují něco rozepsat a rozpočítat, udělat cvičně kostru referátu atd.
Dcera, letos čtvrtá třída. Napr. sesit z angličtiny si nase (rozumná) paní učitelka vyžádala loňský, aby děti plynule pokračovaly…
@j.a.n.i1 píše: Více
To jsem jednou udělala a paní učitelka nechala ty stránky synovi přepočítat, čtyři chyběly a šmitec, musel být nový sešit, do kterého se zase napsalo prd. Naštěstí jsou už obě dítka na školách, kde nikdo neřeší, kam si píší poznámky.
@Adaneli No nemusel, pokud to platím a v sešitě jsou popsané dvě stránky, tak je vytrhnu a hotovo. Pokud s tím má paní učitelka problém, může koupit nový ze svého. Tohle mi přijde jako prosazování moci za každou cenu. A na to nejsem ten správný partner.
U nás naopak dejepisarka chtěla tlustý sešit, že bude na celý druhý stupeň. Naše děti mají problém naopak udržet sešit v použitelném stavu alespoň ten jeden rok. Jinak jsem toho názoru, že pokud se týče pomůcek, je na vás jaké pořídíte. Ano, nakoupím sešity a pomůcky, takové jaké mám na seznamu, protože beru paní učitelku jako odbornici, takže věřím, že když mi napíše vemte koh-i-noor, že ví, proč to píše. Ale beru to jako doporučení. Pokud se to ale někdo rozhodne ignorovat, je to jeho věc. Klidně můžu nakoupit v Pepcu, učebnice obalit novinama a dítěti místo aktovky pořídit cestovní kufr nebo archivační bednu, když budu chtít.
@Adaneli píše: Více
Nezajem, sesity kupuju ja, takze je moje vec, kolik budou mit listů a pokud se to pani ucitelce nelibi, muze za svoje koupit sesit novy.
@Adaneli píše: Více
Musel? Normalne bych ji jako rodic rekla, ze novy sesit nebude, a hotovo. Klidne bych si zasla za reditelem.
@Enli píše: Více
Posílala bych dítě do školy se sešitem s přelepeným štítkem a další požadavky ignorovala. Myslím, že učitelka brzy bude mít jiné starosti a na tohle zapomene.
Koupila bych nové, za žabomyší válku s učitelkou by mu to nestalo. Staré bych využila na domácí procvičování, poznámky pro nákup a tak.
A určitě bych koupila i obaly
@lísteček píše: Více
Větší blbost jsem neslyšela… nežijeme v dómech z hlíny a nejime jen trávu..
Těch pár obalů přírodu nevytrhne, nehledě na to, že doma taky určitě nezijes vše eko bio bez plastů
Holky a vy mluvíte o svých pocitech se svými učiteli? Já nevím - když mám rodičák a vysvětluji rodičům na co potřebuji pomůcky, proč jeden sešit jedeme čtvrtý rok a proč jiný sešit potřebujeme nový…, tak na mě hledí a reagují stylem Vy jste tady šéf, víte, co děláte, dejte nám seznam a pusťte nás domů. Ještě se mi za třicet let nestalo, že bych například požádala o silný sešit a žák přinesl slabý s doporučením, ať si trhnu nohou. Tak já nevím, kde je chyba.
@hanka.br. syn ma ve tride jednu takovou, matka, co na vsech schůzkách vsechno rozporuje, komentuje, na vsechno ma svůj názor, porad nejaky dotazy, doporučení, jak to dělat jinak (vetsinou nerealny)… No je to radost. My na ni vzdy jen hledime a čekáme, az schůzka konečně skonci. Učitelka je skvělá, vzdycky zcela klidne odpovídá, vysvětluje, proc co a jak dela a proc to nejde podle one paní, dává doporučení na kompromisy…ja bych to s takovym klidem nezvládla, to vzdy obdivuju.
@MamaZBrd píše: Více
Ne fakt nežijeme v „dómech“, máš pravdu. Nicméně, životní prostředí je poměrně dost velké téma, nevšimla sis? Pro tebe ale asi blbost, jakou jsi v životě neslyšela.
@hanka.br. píše: Více
Tak zřejmě máš zcela jasné argumenty a reálné požadavky a nevymejslis kraviny. Já to taky tak mám. Co chtějí, to koupím, občas zaskřípu zuby, ale koupím, nechci vystavovat dítě stresu, že by šlo do konfliktu s paní učitelkou. Chápu ale, že někdo pak začne bojovat z principu, když paní učitelka někde přepočítava stránky a trvá na kravinach.