Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@peta82 píše:
@matkabagristy![]()
on je prý intelektuál
![]()
asi po manželovi. Miluje knížky sám si obrací stránky a pořád něco povídá. Prý se takto malé děti nepoznají v zrcadle a on na sebe sahá a strašně se směje. Jemná motorika je také pěkná. A pořád něco zkouma. Není to tak že si vezme hračku minutu prohlíží a zahodí. On si ji vezme a třeba pět minut ji zkouma, ruzne otáčí a macka ve všech směrech. Snad z něho něco vyroste
Nas je dost podobny, prohlizime knizky uz od tri mesicu a vydrzi krasne davat pozor a hracky taky bedlive zkouma. Porad otaci ze vsech uhlu a kouka, prave mam az problem, ze mu staci se kolikrat divat nez hmatat
rhb ho chvalila, ze manipuluje s prstiky a ruckama hezky ![]()
@Bondgirl007 no to je přesně ono. Některé děti jsou přes pohyb a v 8 měsících chodí a některé děti jsou přes hlavu a pohyb je jim u zadele. A chápu tě také mě pořád uklidňují a když si prectu co už by měl umět tak mám strach a bojím se proč to nedělá. Jinak na neurologii nechodime jen na rhb a teď už jen na pozorování. Na něm je přesně vidět že je linej. Když se třeba posadil tak to umí ale jaksi nemá potřebu sedět jasné zkusí to ale jak kdyby si řekl to je moc práce a lehne si na záda a zuzla gumovou knížku. Když ho motivují a lakam na hračky tak tedy milostivě prileze ale jak ho nechám být tak je spokojený na zádech bez aktivity. Takže u nás je to fakt lenoch
a je pravda že u nás období koukání taky trvalo dlouho než chtěl vše osahat. Jenom koukal a bylo vidět jak mu to srotuje v hlavě. Ale pak přišel na to že jsou různé povrchy a že si může vše osahat a musí mít vše prozkoumané. Jinak prstíky má šikovné třeba poslední dobou mi zkouma vlasy. Ale třeba cilene chytne za jeden vlas a jemné za něj tahá až do konce. Pak další vlas. Pořad zkouma náušnice s kamínky a. Malinke kamínky. ![]()
@Bondgirl007, @kudrnata Bara Ahojte, tak u nás bylo tak měsíc a půl vše stejné, ale zrovna včera přišly dva pokroky. Malá se začala přetáčet i přes druhý bok a začala si strkat palce na nohou do pusy.
Jinak pase hezky a snaží se i trochu pivotovat, když se potřebuje podívat, kde jsem, pootočí se při pasení i o 90 stupňů. Jsem přesvědčená, že je to výsledek cvičení (dřív např. opravdu jen ležela a nechtěla zdvihat nohy, teď je má nahoře pořád a hraje si s nimi, když je na zádech). Cvičíme cvik na břiše i na zádech, ale dnes jsme byly na kontrole u rhb a nelíbilo se jí, že nejsem schopna docílit vhodné reakce ruky při cviku na břiše, tak prý to máme zkoušet, ale pokud to nepůjde a bude to spíš víc špatně než dobře, tak toho máme do další kontroly nechat. Tak snad na to přijdu, jak to udělat, aby to bylo správně… Jinak na neurologii nechodíme, pouze na rhb. Kdyby nás tam ale dr. poslala, nebránila bych se, protože si myslím, že je dobré slyšet názor i dalšího odborníka - co je dobře, kde jsou rezervy, zda cvičit, jak dlouho atp.
@Ella007 ahoj, gratuluji k pokrokum
Ja uz taky nejake vidim-maly je na brisku aktivnejsi, saha casteji po hrackach a uz nema ty ruce pri paseni tak moc zkrcene pod hrudnickem, ale zacina je natahovat. Do vzporu to ma jeste daleko, ale i tak je to super. Zaujalo me, ze nejsi schopna docilit spravne reakce ruky pri cviku. Me dnes maly nereaguje snad na nic
Cvik na zadech trochu zvedl nohy, ruku na jedne strane. Cvik na brichu dnes nic!!! Jen lezi ve spravne pozici, ja mackam loket a patu jak diva a on se ani nehl, usmev na rtech
Je mozne, ze na nektere cviky nektere dite nereaguje? A kdyz ten samy cvik delala tvoje rhb, tak reagovala? My jdeme ve ctvrtek na kontrolu, tak jsem zvedava
Jo a na cem a kde cvicite? Ja to porad nemuzu nejak vychytat- stul je nizky, kuch. linka vysoka a on u toho dost cura, takze mam pod nim deku a podlozku, ale to je vecne zmuchlane. Plinu procura az na deku a kdyz dam mezi to igelit, zase to jezdi ci se to muchla… Nejaky tip? ![]()
@Bondgirl007 u nás jsme ukončily cvičení právě kvůli tomu že za prvé když se pral tak měl hroznou sílu a já ho nemohla udržet a za druhé když se nepral tak si lehl do té pozice a nic. Smál se ale ani sval nezatl. Chvilku jsme to zkoušely nějak upravit a na chvilku to pomohlo ale pak uz ležel jak placka a smál se mi do obličeje
jinak já jsem cvičila na stole ( je nižší ale lepší než linka ) na ten jsem si dala ručník ( takový z Lidlu s protiskluzem ) a na to podložku protože taky hodně cural. Podložky u nás byly pořád potřeba neb jsem jich spotřebovala i pět denně. Pak už je i skubal
držím palce
Zdravim,tak.nase dnesni kontrola.dle.rhb dobry, vidi velke pokroky, ale ja teda zase tak ne. Cvik nam nedala. zadnej novej, jen upravila.stavajici.dva,.malej se u toho uz dost kroutil, tak ho musim vic. fixovat. a to.uz taky nevim kde budem. cvicit..prebalovak vysokej stul. nizkej
rikala.mi,ze. si pekne saha na. kolinka,ale.ze uz by si mel sahat na chodilda.. 8.9.jdem na kontrolu. k domtorce a pak rovnou na rehabl..ale.mame tam bejt v 9rano a to malej spi..
no tak. cviceni. a.pokrokum zdar ![]()
@peta82 to jakoze kdyz nereaguje na cviky, tak nema cenu cvicit? Tak tos me nepotesila, nas dneska lezel cely den pri cviceni jak placka, presne jak jsi psala, nezatl ani sval
No jo, ale co dal? Vam treba nenabidla jine cviky, nejakou alternativu? ![]()
@kudrnata Bara Bud rada ze se krouti, aspon nejak reaguje, lepsi nez ten nas ignorant
Jinak jak rikas, rhb nas chvali, ale ja ty pokroky taky moc nevidim, on to vse dela tak nejak nepresvedcive nebo jen obcas. Treba na boky uz se dva dny neotocil, chjo
Maly si na chodidla saha, ale zase palce do pusy jeste nedal a to pry je celkem dulezite, co jsem se tak docetla. To teda zase tise zavidim @Ella007
Co se tyce neurologie, tak ja se tho bojim jak cert krize. Jednak mi nesedla ta doktorka a jednak mam strach, ze mu zjisti neco zavazneho. Jsem v tomto trochu histerka
At uz to mame za sebou…
@Bondgirl007 píše:
@Ella007 ahoj, gratuluji k pokrokumJa uz taky nejake vidim-maly je na brisku aktivnejsi, saha casteji po hrackach a uz nema ty ruce pri paseni tak moc zkrcene pod hrudnickem, ale zacina je natahovat. Do vzporu to ma jeste daleko, ale i tak je to super. Zaujalo me, ze nejsi schopna docilit spravne reakce ruky pri cviku. Me dnes maly nereaguje snad na nic
Cvik na zadech trochu zvedl nohy, ruku na jedne strane. Cvik na brichu dnes nic!!! Jen lezi ve spravne pozici, ja mackam loket a patu jak diva a on se ani nehl, usmev na rtech
Je mozne, ze na nektere cviky nektere dite nereaguje? A kdyz ten samy cvik delala tvoje rhb, tak reagovala? My jdeme ve ctvrtek na kontrolu, tak jsem zvedava
Jo a na cem a kde cvicite? Ja to porad nemuzu nejak vychytat- stul je nizky, kuch. linka vysoka a on u toho dost cura, takze mam pod nim deku a podlozku, ale to je vecne zmuchlane. Plinu procura az na deku a kdyz dam mezi to igelit, zase to jezdi ci se to muchla… Nejaky tip?
To musim rict, to byla skola, nez jsme prisli na to, na cem cvicit aby nam nic nikde nejezdilo, neklouzalo…nakonec se super osvedcilo takove to dirovane protiskluzove prostirani treba na stul, dlouhy pruh, kupovala jsem to u vietnamcu za par kacek a na to manzelovu samonafukovaci karimatku a bylo to super a cvicili jsme na stole,,ktery nastesti me vyskove vyhovoval
@bondgirl Tak co se týče podložky na cvičení, vyzkoušela jsem mnohé, ale nakonec jsem si koupila od jedné paní podložku, která se velmi podobá stolu, na kterém se na rhb cvičí. Paní to vyrábí na zakázku, stojí 490 Kč, je to sololitová deska, na ní molitan potažený koženkou, rozměr cca 50×120 cm. Mám ji na stole a je to akorát výška. Když se malá vyčurá, pouze to setřu látkovou plenou a cvičíme dál. Můžu na ni sehnat telefon, jestli chceš, a od ní zjistíš, jestli to ještě vyrábí. Když jsem byla na víkend u rodičů, měla jsem tam karimatku obalenou igelitovým ubrusem, ale tato podložka je prostě lepší, takže teď ji vozím s sebou i k našim. K těm reakcím při cvičení - podle rhb má malá na bříšku lehce rotovat hlavou, rozevřít dlaň a znovu ji zatnout, mít rovné záda i lopatky, nehrbit se, neprohýbat se. Problém je, že mi dělá různé úniky, mj. jakoby jemně vyhrbuje lopatku na jedné straně a to je prý špatně. Neučí se tak totiž správný pohybový stereotyp, ale špatný a to ji prý ještě víc rozčiluje. Takže ono není dobře ani když dítě nic nedělá, ale ani když se „vrtí“ tak, jak nemá. Pokud někdy malá nic nedělala, zněla rada rhb prostřídat cviky, začít tím, který ji rozčílí a přejít na ten „pohodovější“. U nás to platí - z polohy na zádech si už nic nedělá, břicho ji rozčiluje, takže na zádech cvičíme až na závěr, kdy už je tak rozlícená, že už jí nejde nic nedělat. Asi to neplatí na každé dítě. Ale rhb by měla vědět, jak dítě přimět k aktivitě. Za sebe si myslím, že tlak na ty správné body by měl s dítětem něco dělat a možná i dělá, jen u toho některé nebrečí. Uvidíš, co řekne rhb.
@bondgirl Jo a když mi to rhb předváděla, tak malá reagovala dobře, takže to nebude o ní, ale o mně. Jen mi to nešlo chytit přesně na milimetr stejně jako rhb. a už to bylo znát. Teď myslím, že jsem na to trochu přišla, našla jsem úhel, který je asi správný, potíž ale je, že musím loktem zároveň držet zadek, aby nevykopla skrčenou nohu. Jenže malá se při cvičení vždy okamžitě strašně zpotí a je pak kluzká jak kapr, takže se mi ta pozice zase celá rozpadá, jak ji nedokážu udržet. No, je to občas boj, ale pořád to není nic oproti tomu, jak se cvičení bránila svého času starší dcera… Takže si vlastně nemám na co stěžovat. ![]()
@Bondgirl007 právě že když byl větší tak přišel na to že když leží jak placka tak je to pro něj pohodlnější. S rhb jsem to řešila opakovaně. Vždycky jsme cvik nějak upravily změnily polohu nebo jinak nohu, ruku. Zabíral pár dní a pak zase. Jezdila jsem na rhb kazdy týden. Jen mě vždy uklidňovala tím, že říkala že tohle dělají chytré děti ( nechci se nikoho dotknout ale mě to vždy alespoň trošku zvedlo náladu ) a když mu bylo osm měsíců tak už jsem s ním nehla. Tvrdohlavě si postavil hlavu a buď neudělal vubec nic nebo se tak strašně bránil že se prohybal do luku a padal mi že stolu. Všem držím palce
![]()
@Danulinka16 Je, diky za tip. Sice uplne nevim jake dirovane prostirani mas na mysli, ale vnukla jsi mi myslenku, ze by sla pouzit takova ta penova koupelnova predlozka
Ta by nemusela tak jezdit a na to bud plinu nebo jednorazovou podlozku. Az pujdu k vietnamcum, podivam se, co tam maji, diky
@Ella007 Tak profi podlozka by byla super, ale ja do toho nechci koc investovat, porad naivne verim, ze to cviceni nebudeme mit na dlouho
Jinak my mame dva cviky a je celkem jedno kterym zacneme, proste kdyz nechce tak nechce
Dnes teda to vypadalo, ze neco delal, je to blby, ale asi ho budu muset trochu rozbrecet. Jak je v razi, tak se hecne a maka, viz dneska rano. A asi musim byt raznejsi v tom zalehnuti na nem, to je mu neprijemne a zacne byt aktivni. No a taky jsem si vsimla, ze kdyz ho povzbuzuju, jak nam radila rhb, tak on se zarazi a hledi na me, co to rikam, takze to asi taky omezim. Uvidim co nam rekne zitra na rhb. Diky vsem za podporu! ![]()
Ta koupelnova mozna bude i lepsi, je silnejsi, tak uz nebude asi muset byt nic na ni, krom pleny latkove, ta podlozka jednorazova je podle me na prd, protoze bude klouzat…slava konecne se podarilo foto ![]()