Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky,
Prosim o vaše zkušenosti. Mám sestimesicniho chlapečka. Od narození byl hodně neklidny, plactivy a špatně spal. Strašně ho bolelo bříško a toto vše se krásně upravilo po třetím měsíci. Teď krásně jí i spí. Je to smisek který v podstatě nepláče. ALE je mu šest měsíců a nic moc neumí. Otáčí se na boky ale na bříšku se mu od narození nelíbí. Když ho tam dám tak si chvilku hraje, natahuje se po hračce a dokonce se snaží zvedat zadeček ale po chvilce začne knourat a chce zase na zada. Na zádech kope nožičkami a snaží se chytat hračky na hrazdicce ale když je unavený tak jen kope patama do podložky. Krásně se směje, reaguje na manžela i na mě. Poslouchá když hraje hračka ale ten pohyb nic moc.
Jelikož měl první tři měsíce s kolikou náročné tak nás dr. poslala na rehabilitaci že je dráždivý. Myslim si že dráždivý není. Když je unavený tak se propina do luku ale jinak je klidný. Cvicime vojtovku ale nějak už mi dochází síly a nevidím moc pokrok.
Moc prosím o vaše zkušenosti nebo názor. Bojím se aby nebyl nějaký nemocný ( DMO ) ale přijde mi že podle dr " je výborný cvičte dál " a podle rhb " hmmmmm potřebuje to jako sůl ". Vlastně nikdo mi neřekl proč je takový. Měly jste doma taky takového lenocha a vývoj je nyní v pořádku? Nebo má někdo zkušenost že je to jen lenost a dožene to?
Omlouvam se za román asi potřebuji jenom podpořit a znovu nakopnout v dalším cvičení.
Moc dekuji
Mne prijde normalni…jsou i deti, co v 6 mesicich temer chodi, ale plasit s DMO mi prijde fakt zbytecne. Moje dite se pretacet zacalo v tech 6 mesicich, v 9 jeste neleze, ale DMO me fakt nikdo nestrasi…chodime na fyzio, cvicime podstatne mene narocne veci nez Vojtovka (nejsme v CR) a doktor mi furt rika, ze se nemam ceho bat, i kdyz je trochu pozadu, vime duvody a pry se to srovna ![]()
Ale teda u nas je to o tom, ze ty duvody znam. Pokud se ti nezda „diagnoza“ nebo pristup rhb, chod k nekomu jinemu. Se mnou fyzio prosel komplet cele telicko a presne mi rekl, kde ma problemy a postupne je odstranujeme (plus maly je o mesic driv narozeny a mel docela slusny reflux, tak asi byl na brichu mene, nez by bylo optimalni…)
Jinak vyborne cviceni je davat dite na velky mic a houpat dopredu a dozadu, jak na brisku, tak na zadech…na pretaceni cokoliv, co jde pres stred tela - masirovat z jedne strany na druhou, spojovat levou ruku a pravou nohu a obracene…muzes vyzkouset ![]()
No tak v 6 mesicich by se pretacet asi mel..
co rec a jemna motorika? dava veci do pusy? umi dat ruce k sobe? jak pase? drzi pekne hlavicku? co rec - slabikuje? Jako podle me ma dobre naslapnuto, cvicila bych dal, stimulovala, ono se to poda ![]()
@peta82 ahoj, můj syn byl do 6 měsíců lenoch. Už jsem taky plašila, měli jsme to fak jak vy, ale na konci 6 měsíce zlom. Začal se přetáčet sem a tam v 7 měsících začal lézt, v 8 obcházet nábytek a od 10 měsíců lítá jak drak. Teď mu je rok a půl v kočáru ho to noc neba chce chodit a nebo drandí na motorce
tak buď v klidu jen každé dítě má svůj čas ![]()
Vravela mi kamoska, ze jej suseda chodila na rehabilitacie, pretoze mala ‚prevojtovane‘ dieta, a museli to ‚vratit nazad‘.
Inak, skus sa pozriet sem, poznam minimalne jedno lenive nepohybujuce sa mimino, ktore tieto cviky/hry uchranili pred behanim po vysetreniach. Citaj od prveho mesiaca, pretoze je to pisane akoby vsetky deti mali od narodenia jedinu tuzbu, a to postavit sa na vlastne nohy. Este aj moje, co samostatne chodili jedna v roku, druha v 10 mesiacoch proti tym clankom zaostavali. To len aby si sa nezlakla, ze ‚co uz ma v 6 mesiacoch vediet‘. Nema ![]()
Akurat ze je to pisane po slovensky ![]()
Ahoj, bud v klidu, muj se pretocil az v 7 měsících…podle dr pomalejší vývoj, ale spravny, což je důležitější…kazde dite to ma jinak…chodit zacal v 16ti měsících, a rovnou krasne…
Až se sám otočí na bříško tak se mu tam začne líbit neboj. zdá se mi normální ![]()
@Bábi Zlopočasná píše:
Vravela mi kamoska, ze jej suseda chodila na rehabilitacie, pretoze mala ‚prevojtovane‘ dieta, a museli to ‚vratit nazad‘.
no u nas musi byt „prevojtovana“ cela generace. se divim, ze ve zbytku sveta se bez vojtovky ty deti nauci hybat a chodit ![]()
ps: nic proti cviceni, ale tech moznosti je hodne a v CR mi prijde, ze se vojtovka vali tak nejak ze zvyku, preventivne a kazdemu tretimu diteti, jakmile je tyden za „tabulkama“.
@peta82 podle popisu normalni dite bych rekla. V 6 mesicich se mi zacala dcera prevracet z briska zpatky na zada a jinak delala to stejne. Podporovala bych ho v poloze na brisku, aby se mu tam libilo, muzes s nim zkusit cvicit na gymnastickem mici treba, to maji deti radi, ze maji vyhoed, videa najdes na youtube nebo se zeptej na rehabce. Ale plasis podle me uplne zbytecne, kazdy nemusi byt rychlik.
@peta82 jinak my jsme v zahranici a tady rehabku moc neresi, nechavaji to do roka na diteti. Dvpcera teda v 6m zacala valet sudy (prevalovat z briska na zada a zpet), v 8 mesicich se zacala plazit, v 10,5m se postavila, v 11 zacala lozit, ve 14m si sedla sama a zacala ted delat i samostatne prvni krucky, zatim teda prevazuje lezeni. Podle me k tomu dojdou sami i bez rehabilitace, my s manzelem jsme byli navic oba lini (manzel byl az extrem a je zdravy), takze tak.
Dcera byla bych řekla podobná. Ve třech měsících nás poslala dr. na dětskou neurologii, protože se nepřetáčela. Měla hypotonii zádového svalstva vlevo. Byly jsme tam sledovaní do té doby, než začala lézt, což bylo asi ve 14 měsících. Lezení je prý nejdůležitější, klidně se potom může chodit později. Do třičtvrtě roku cvičila Vojtovku, pak už to nešlo, protože jí nešlo udržet v té pozici, kterou měla cvičit. Chodit začala v 18,5 měsíci. Dr. na neurologii říkala, že je dobré cvičit na míči nebo pokud má ráda vodu, tak plavání. Na plavání chodila do šesti let, moc jí to bavilo i na ty záda to mělo pozitivní vliv na ty svaly. Na logopedii chodila od třech let a poslední písmenko ř, zvládla až v půlce druhé třídy kvůli svalstvu v ústech a to ř, je motoricky náročné. Na bříšku to jako malá také nesnášela, moc jsem jí tam proto nedávala, ale to byla chyba a bylo to kvůli tomu svalstvu, proto jí to bolelo. Pokud chcete mít jistotu, že cvičíte, to co pomůže, doporučila bych tu kontrolu na neurologii. Mám totiž zkušenosti, že rehabilitační cpou to co umí všem a dceři rehabilitační v roce řekla, že nebude chodit, zrovna totiž byla na nějakém školení.
Jsou to odborníci na cvičení, ovšem ne dr. Ségra chodí s malou taky na rehabilitaci, ale chodí tam jen proto, že nemá tolik pacientů. ![]()
Oprava předešlého příspěvku ne ve 3 měsících přetáčet (to až v půl roce), ale nepásla koníky.