Sestra trpí anorexií

Anonymní
1.10.21 19:17

Sestra trpí anorexií

Pěkný večer,
mám sestru (13), která poslední dobou hodně zhubla. Přiznávám, že dříve byla trochu silnější, ale to už dávno neplatí. Asi rok zpátky začala sportovat, v čemž ji samozřejmě moc podporuju - chodíme spolu běhat, na procházky, cvičit do fitka… Jenže půlroku zpátky začala držet dietu - vyřadila ze svého jídelníčku veškeré maso a sladká jídla, prakticky jí jenom ovoce, zeleninu a bílý jogurt (přes víkend jsem ji pozorovala). Ve škole prý obědy odnáší celé a svačiny vyhazuje. Já i mamka do ni hučíme, že váha 45 kg na 155 cm je opravdu málo, ale nedá si říct - tvrdí, že je tlustá a musí zhudbout.
Jak jí vysvětlit, že tlustá není, naopak, že je hubená a musí přibrat?
Děkuji.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1217
1.10.21 19:26

Je to zákeřná nemoc. Pomůže jedině psychiatr.. Je to běh na dlouhou trať. Ta nemoc vlastně spočívá v tom že nemocný se vidí tlustý, má zkreslené vnímání a přitom je kost a kůže. Prošla jsem si tím kdybych mohla nějak poradit napiš SZ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56505
1.10.21 19:26

Tvá sestra má úplně normální váhu.

A do fitka pustí děti pod 15 let bez přítomnosti rodičů?

Můj syn měří 158 cm a má 39 kg a anorexií netrpí. Má také 13 let.

Samozřejmě už by hubnout neměla ale ani přibrat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37131
1.10.21 19:33

Váha je v pohodě, na 155 je 45 kilo akorát. No a se zbytkem je to těžké, zkusila bych ji ukázat nějaké odstrašující fotky anorektiček, zvednout ji sebevědomí, i když tohle je hodně blbý věk no. Co jí třeba nechat udělat zdravý jídelníček na míru?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
751
1.10.21 19:36

Já měla do 23 let 43 kg, měřím 156 cm.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25897
1.10.21 19:49

45 kilo je na 155 cm akorát, není důvod přibírat. Problém je vracení obědů a nevyvážený jídelníček.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2352
1.10.21 19:51

Tady ale nejde o váhu, ale o smýšlení, jaké o sobě holčina má! Žádné jídelníčky nepomůžou a už vůbec ne výhrůžky, nadávky nebo pláč. Takhle na dálku je těžké radit, sestra potřebuje spoustu pochopení, lásky, naslouchání, zároveň ale důslednosti. V neposlední řadě si ale ona sama musí uvědomit, že má problém, což může, bohužel, trvat i několik let. Nejlépe poradí odborník, ale prosím, najděte takového, co má s léčbou této nemoci zkušenosti, jinak se sestra zatvrdí ještě víc! Držím pěsti a spoustu spoustu sil a trpělivosti! :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
1.10.21 20:03
@Anonymní píše:
Pěkný večer,
mám sestru (13), která poslední dobou hodně zhubla. Přiznávám, že dříve byla trochu silnější, ale to už dávno neplatí. Asi rok zpátky začala sportovat, v čemž ji samozřejmě moc podporuju - chodíme spolu běhat, na procházky, cvičit do fitka… Jenže půlroku zpátky začala držet dietu - vyřadila ze svého jídelníčku veškeré maso a sladká jídla, prakticky jí jenom ovoce, zeleninu a bílý jogurt (přes víkend jsem ji pozorovala). Ve škole prý obědy odnáší celé a svačiny vyhazuje. Já i mamka do ni hučíme, že váha 45 kg na 155 cm je opravdu málo, ale nedá si říct - tvrdí, že je tlustá a musí zhudbout.
Jak jí vysvětlit, že tlustá není, naopak, že je hubená a musí přibrat?
Děkuji.

45 kg je na třináctiletou holku 155 cm normální váha

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29582
1.10.21 20:03

Jednou byl v televizi celý díl o poruchách příjmu potravy a dávali tam kontakt na toto sdružení:
 http://www.anabell.cz/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.10.21 20:40

8o 45 kg na 155 cm není málo a sestra zcela jistě nemá podváhu. Moje dcera má na 152 cm 33 kg (11 let) a jí všechno. Zrovna se cpe popcornem. Důležité je, aby sestra jedla vše a v jejím věku rozhodně není dobré vysazovat maso.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
1.10.21 21:27

Může to být ideální váha, ale nemusí. Podle mě záleží i na postavě. Mám asi 160 cm a kdybych měla 50 kg, budu vypadat jak z koncentráku. Kolem 60 kg vypadám normálně… Horší je ten jídelníček. Pokud se ti něco nezdá, spojila bych se s odborníky, co se zabývají poruchami potravy, jak psaly holky výš, určitě ti poradí. Určitě lepší to začít řešit dřív než později, třeba to nebude tak horký a bude stačit trochu doplnit jídelníček. Držte se!

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
1.10.21 21:35
@Anonymní píše:
Může to být ideální váha, ale nemusí. Podle mě záleží i na postavě. Mám asi 160 cm a kdybych měla 50 kg, budu vypadat jak z koncentráku. Kolem 60 kg vypadám normálně… Horší je ten jídelníček. Pokud se ti něco nezdá, spojila bych se s odborníky, co se zabývají poruchami potravy, jak psaly holky výš, určitě ti poradí. Určitě lepší to začít řešit dřív než později, třeba to nebude tak horký a bude stačit trochu doplnit jídelníček. Držte se!

Nemůžeš srovnávat dítě a dospělou ženu přece. Ve 13 mít 60 kg by byla dost oplácanost.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
1.10.21 21:39

Dcera ma 150 cm a 30 kg! Je ji 11. Je vyhubla. Kdyz je rizek nebo svickova, tak toho sni vic nez ja. Ja mela ve 13 tak 48 kg, ale na 175 cm. I ted po ctyricitce a detech mam nizsi BMI nez sestra zakladatelky. Roli hraje take genetika. Ja i dcera jsme stihle a zrave od prirody. Jak vypada zakladatelka a rodice? Jestli nemaji treba nadvahu a holka se boji, aby taky nebyla tlusta.

• Citovat
  • Upravit
36556
2.10.21 18:13
@Anonymní píše:
Může to být ideální váha, ale nemusí. Podle mě záleží i na postavě. Mám asi 160 cm a kdybych měla 50 kg, budu vypadat jak z koncentráku. Kolem 60 kg vypadám normálně… Horší je ten jídelníček. Pokud se ti něco nezdá, spojila bych se s odborníky, co se zabývají poruchami potravy, jak psaly holky výš, určitě ti poradí. Určitě lepší to začít řešit dřív než později, třeba to nebude tak horký a bude stačit trochu doplnit jídelníček. Držte se!

Ale ty jsi dospělá ženská.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.10.21 20:26

Ja myslela, ze tech 45 kg muze a nemusi byt idealni, sebe jsem davala jen jako priklad, protoze tu spousta holek ma pod 50 kg i v dospelosti, tak aby kvuli tomu nehubl nekdo, kdo ma proste jinou postavu, urcite ne ze ma mit dite ve 13 nutne vic. Nejde obecne vzit vysku a hmotnosti a co je spravne, kazdy jsme jiny. Pokud se rodine neco nezda a holka ji „divne“,konzultace s odborniky urcite neni od veci. Rodine bych prala, at je to jen nejaky vykyv a holka je v poradku :-)

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí

GS Mamavit Prefolin + DHA