Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Lilale píše:
@Kelsey ale vidím, pergolu si budeme delat svépomocí, šopu sami zbourame a sami postavíme máme staré cihly z toho domu, kde bydlíme, tak ty nejspíš použijeme na ten zahradní domek „šopu“Barák jsme koupili před dvěma roky ve stavu hrůzy. Dělali jsme stropy podlahy bourali zdi, příčky.,bourali schody, nová okna, střecha. Elektrika, plyn, trubky, voda. Vše nové. I dispozice. Hodně si na tom namakali. Vrazili jsme do toho milion do ty rekonstrukce že vším všudy co teď máme. A za milion to koupili. Na to ej ta hypo. My umíme ušetřit peníze za řemeslníky.
Když píšeš: „dělali, bourali, namakali“ vše v množném čísle, co tím myslíš, jakou část práce tam odvádíš? Nechci do tebe jen rejpat, ale rekonstrukce je opravdu o nervy, ty bys měla být jeho oporou, né jen fyzickou, ale i psychickou, barák je i tvůj né? Zvaž, kupuje si ten tvůj pro sebe hodně věcí a na tobě škudlí, nebo škudlí na všem z nutnosti? Buď mu dobrou ženou, však dostavíte a věci se dají do pořádku.
@Svistice píše:
Ne, už před covidem byl problém sehnat spoustu věcí. Covid, tornádo a Ukraina to jen zhorsily.
já jsem dělala rekonstrukci prosinec 2020, rodiče srpen 2021 - všechno jsme sehnali dle našich požadavků, žádný kompromis - a ceny byly ještě také stejné jako před covidem - problém fakt začal v červnu 2021, kdy dlouho stály lodě v tom přístavu a pak už se to nabalovalo
@Svistice píše:
Můj toho zvládne dost, i si to spočítat, nakresli
v CADu, udělá projekt, namontuje. Zvládne natahat elektriku, odpady, kanalizaci, částečně topení (záleží na typu vytápění), postavit zeď, položit plovoucku, drobné stuky, okapy. Ale třeba omítka fakt jak od zedníka nevypada, střechu ani tesařinu si neudělá, do sádrokartonu se nechce pouštět, kachlíkovani i a cokoliv lepeneho na zem nechá odbornikovi, stejně jako na betonování pozve mix.
A jelikož chodí normálně do práce, tak by rekonstruoval svépomocí asi tak 10 let, když by na to měl jen víkendy a dovolenou.
Tak většinu zvládne, nebo má kamarády - já tobě vazbu, ty mě… Ale on se po stavbách dost pohybuje, je truhlář a tesař. Jinak beton se na větší množství skoro nevyplatí dělat sám. Teď se chystáme na „dvorek“, vychází to na cca 6 kubíků. To než by namíchal, chcípne míchačka. A navíc by to nebylo jednolité. Takže to vykope, koukne, v jakém stavu jsou trubky od dešťovky, vyrovná, udusá a přijede mix. Prostě dělá to tak, aby byl co nejlepší poměr čas/námaha/finance.
@Lilale píše:
@Cenarius kdes přišla na ty 1-2 milionů? Máme vše kromě schodů a podlah nahoře a chybí světla a 1 dveře, fasáda z venku. Chybí pergola a nový plot. Budem bourat jednu sopu a vystavíme sami v novém. Chybí nějaké nepodstatné skříně. Je toho dost, ale 2 miliony to stát nebude si myslím.
Přeskakuji kousek diskuze, ale známí nedávno dělali „jen“ novou fasádu i se zateplením a dali za to skoro 1 milion. Věci co píšeš počkají. Řešila bych schody, podlahy… pergola a nový plot mohou počkat i pár let. Známá má teď novou fasádu asi po 6 letech, prostě se finance hodily jinde. My plot nemáme ani po 25 letech, prostě počká ![]()
Jestli do něj hustíš kvůli takovým věcem, že všechno chceš, možná se nedivím, že tak šetří.
@stinga píše:
já jsem dělala rekonstrukci prosinec 2020, rodiče srpen 2021 - všechno jsme sehnali dle našich požadavků, žádný kompromis - a ceny byly ještě také stejné jako před covidem - problém fakt začal v červnu 2021, kdy dlouho stály lodě v tom přístavu a pak už se to nabalovalo
hele, asi jak co. S dřevem byl opravdu problém už začátkem roku 2021 a ceny vystřelily nahoru. 2019 nám dělal frajer pergolu, velkou, vyšla na 120k. Začátkem roku 2021 nám ze stejného materiálu měl dělat přístřešek na bazénovou technologii, podstatně menší. Materiál sehnal až někdy v červnu a tahle pidi stavba vyšla na 40k ![]()
Tady jedni známí to museli loni zbourat a staví teda kompletně nový. Bude daleko větší. Je to dělané, že pro tři rodiny dům. Loni měli rozpočet do 10 mil. a teď jsou na 16 mil. a to budou rádi, když se na té sumě zastaví. Jsou u hrubé stavby. Sice nevím, jak to uhradí. Jsem šla do vývrtky, když mi to říkala. A vídám je, že tam makají furt sami. Pomáhají jim kamarádi. Oni byli zvyklí žít v tom mnohem menším takhle generačně. Takže pro ně to nebude nic neobvyklého. Jen teď si staví větší plochu. Každá rodina své si bude financovat asi. Úvěr budou muset také nějak společně financovat. No není to sranda teď něco stavit. Vše je drahé. A ani svépomocí moc neušetří.
Beru svůj první příspěvek zpět, něco je špatně očividně s tebou zakladatelko, zvlášť po přečtení jiných tvých diskuzí…
Asi moc neznáš hodnotu peněz co? Chudák chlap. Ale tak hlavně, že máš zrcadlo! ![]()
O bazének bych dítě nešidila 1m3 tj. 1000 litrů vody stojí asi 100,–- Kč. Malej nafukovací bazének může mít okolo 50 až 200 litrů vody (cca 5 až 20 Kč). Vždy je to napsáno na obale. Pokud tam dáš jen vodu bez chemie můžete tím potom zalít zahradu.
@TopSecret to nám dělá rodina elektriku. Nechtějí nic za práci jen platíme materiál kabely atd
Partner je šikovný a můj otec hlavně nám taky pomáhá a pomáhal
Děláme to postupně protože jsem nechtěli vysokou hypotéku.
Chtěli jsme jen hypo na dům a zbytek jsme udělali z úspor a něco nám věnovali moji rodiče. (Finance)
V zoo jsme byli v neděli a fakt už to není levný výlet.
Na dovču taky jedeme. Nic, ale luxusního Jeseníky.
@Lilale píše:
@TopSecret to nám dělá rodina elektriku. Nechtějí nic za práci jen platíme materiál kabely atdPartner je šikovný a můj otec hlavně nám taky pomáhá a pomáhal
Chtěli jsme jen hypo na dům a zbytek jsme udělali z úspor a něco nám věnovali moji rodiče. (Finance)
Toto když čtu, rikam si, že ta krize přišla akorát včas. Sorry. ![]()
@Alriga píše:
Toto když čtu, rikam si, že ta krize přišla akorát včas. Sorry.
Vid, mladí holou řiť, ale domeček v Kotehulkach být musí, co na tom, že není na řidičák a druhé auto.
Kdo chce kam… Je dobře, že ten chlap drží kasu. Alespoň někdo v tom páru musí být přísnější a ve střehu. Zrcadlo a světla chvilku prostě počkají. Nic není zdarma. Máte, kde spát? Máte. Máte, kde vařit? Máte.
Zatím máte čím topit a svítit. S tím počítej, že to půjde výrazně hore. Tady není cesta zpět. Jestli si nepostaví ten partner vlastní elektrárnu na zahradě a nenajde pod barákem vlastní plynový zásobník.
@Lilale píše:
@TopSecret to nám dělá rodina elektriku. Nechtějí nic za práci jen platíme materiál kabely atdPartner je šikovný a můj otec hlavně nám taky pomáhá a pomáhal
V tomhle ti rozumím a i věřím. Můj muž je vyučený instalatér a topenar, má rekvalifikaci na elektriku, tím se teď živí. Na baráku dělá všechno sám, odpady, voda, Elektro, na revizi si pozval, stavba příček, podlahové topení, sami jsme si vybetonovali podlahy, já u míchačky, teď budeme dělat terasu a k ní francouzské okno… Zatím děláme přízemí, už v něm teda bydlime, příští rok je v plánu střecha a podkroví, tak tu střechu sám opravdu nezvládne, na to si odborníky zjednat musíme. Ale jinak, když je chlap šikovnej, hodně se dá zvládnout svépomocí. Ale stůj nohama na zemi, z rozpočtu na střechu se nám protocily panenky.