Šetření s Debrou Morgan
- Fotoalbum (18)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
@debra.morgan píše:
S tím sněhem se jako zbláznili nebo co?!
Ja chci zpět jaro!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
U nas snezi, ale je nad nulou, takze z toho bude akorat pekna brecka. Skoda, snehu bych si klidne jeste uzila.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@bse.pedro píše:
Jaro se posouvá na termín 14 dnů po posledním lockdownu… Někdy kolem 22. prosince 2025 je tu jaro jak na koni… Tak to tu chvilku ještě vydrž…![]()
![]()
![]()
To mi připomnělo vtip, co ke mně doputoval včera:
Velikonoce jsou pohyblivý svátek a určují se tak, aby Neděle Velikonoční připadla vždy na čtvrtou neděli po začátku prvního lockdownu v roce. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Z nějakeho neznámho důvodu jsem ted u ohřívání oběda nabyla dojmu, že je sobota. tak hledám chlapa, ložnice nic, dílna nic, zahrada nic, tak mu volám s tím, že ho zj-bu, kde se fláká, že je oběd na stole…v telefonu hrobový ticho, pak se ozve: „lásko, ty chlastáš dneska už od rána?… je pátek…“ Ne, jasně, že nechlastám od rána, já nikdy. ![]()
eh, tak jsem si udělala víkend dřív no.
a upekla jsem pudinkáče, odpo hodím fotku.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@debra.morgan sníh? Kde? Dám ti řadu. Minule jsem dceři koupila oteplováky a druhý den bylo po sněhu a teplo jak na jaře ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Vysvětlí mi někdo, proč se desetikoruně říká pětka?
Nějak to nechápu. Nedává to logiku ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lovelytrue píše:
Vysvětlí mi někdo, proč se desetikoruně říká pětka?Nějak to nechápu. Nedává to logiku
Tak na toto som sa spýtala uja Google ![]()
https://dvojka.rozhlas.cz/…hy-a-8229729
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Samina007 píše:
@debra.morgan sníh? Kde? Dám ti řadu. Minule jsem dceři koupila oteplováky a druhý den bylo po sněhu a teplo jak na jaře
Brno
ale hned to take, bude akorát všude mokro
naštěstí už nepadá.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@bse.pedro píše:
Ačkoliv se v poslední době setkávám na netu čím dál tím častěji s označením k pro tisícovku, je to novinka a spíš něčí chyba, kterou pak další zopakoval a ujalo se to… Odjakživa se slangově kilo říkalo stokoruně a tisícovka byla litr…![]()
Podobně pětikoruna bůra a desetikoruna pětka…
To k pro tisic se pouziva v anglictine ve financích naprosto běžně a prostě to přešlo i do češtiny.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lovelytrue píše:Úvod › PROČ SE ŘÍKÁ › proč se desetikoruně říká pětka
Vysvětlí mi někdo, proč se desetikoruně říká pětka?Nějak to nechápu. Nedává to logiku
proč se desetikoruně říká pětka
Snad se nenajde nikdo, kdo by nevěděl, že se desetikoruně říká pětka. Jak k tomu došlo již tak známé není. Roku 1892 proběhla v Rakousku-Uhersku peněžní reforma. Do tohoto roku se v našich zemích platilo zlatými neboli zlatkami, německy Guldeny (gold). Reforma zavedla koruny. Kromě přejmenování měny šlo vlastně o devalvaci, znehodnocení. Hodnotu dřívějšího jednoho zlatého teď měly dvě koruny. A protože lidé jsou, byli a budou konzervativní, dlouho si novou měnu takříkajíc přepočítávali do staré. Takže dvoukoruna pro ně byla zlatka a desetikoruna pětka. V některých krajích se užívalo k označení dvacetikoruny desítka.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@debra.morgan no jo, tam u vás na vesnici
Tady svítí sluníčko, ale fouká tak ledový vítr, že se ani venku nedá být.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit