Šetření s Debrou Morgan

• Fotoalbum (18)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
22478
5.3.21 08:28

U nas snih a snezi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
79840
5.3.21 08:54

@EMicina A u nás ne!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41865
5.3.21 09:28

@EMicina U nás leje jak z konve.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41865
5.3.21 09:31
@debra.morgan píše:
S tím sněhem se jako zbláznili nebo co?!
Ja chci zpět jaro! :cert:

https://www.karaoketexty.cz/…i/jaro-63213

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21256
5.3.21 09:46

U nas snezi, ale je nad nulou, takze z toho bude akorat pekna brecka. Skoda, snehu bych si klidne jeste uzila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4943
5.3.21 11:19
@bse.pedro píše:
Jaro se posouvá na termín 14 dnů po posledním lockdownu… Někdy kolem 22. prosince 2025 je tu jaro jak na koni… Tak to tu chvilku ještě vydrž… :hug: :hug: :hug: 8)

To mi připomnělo vtip, co ke mně doputoval včera:
Velikonoce jsou pohyblivý svátek a určují se tak, aby Neděle Velikonoční připadla vždy na čtvrtou neděli po začátku prvního lockdownu v roce. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24992
5.3.21 11:48

Z nějakeho neznámho důvodu jsem ted u ohřívání oběda nabyla dojmu, že je sobota. tak hledám chlapa, ložnice nic, dílna nic, zahrada nic, tak mu volám s tím, že ho zj-bu, kde se fláká, že je oběd na stole…v telefonu hrobový ticho, pak se ozve: „lásko, ty chlastáš dneska už od rána?… je pátek…“ Ne, jasně, že nechlastám od rána, já nikdy. :P

eh, tak jsem si udělala víkend dřív no.

a upekla jsem pudinkáče, odpo hodím fotku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13079
5.3.21 11:55

@debra.morgan sníh? Kde? Dám ti řadu. Minule jsem dceři koupila oteplováky a druhý den bylo po sněhu a teplo jak na jaře :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1064
5.3.21 12:20

Vysvětlí mi někdo, proč se desetikoruně říká pětka? :D Nějak to nechápu. Nedává to logiku :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27865
5.3.21 12:34
@Lovelytrue píše:
Vysvětlí mi někdo, proč se desetikoruně říká pětka? :D Nějak to nechápu. Nedává to logiku :D

Tak na toto som sa spýtala uja Google :mrgreen:
https://dvojka.rozhlas.cz/…hy-a-8229729

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24992
5.3.21 12:38
@Samina007 píše:
@debra.morgan sníh? Kde? Dám ti řadu. Minule jsem dceři koupila oteplováky a druhý den bylo po sněhu a teplo jak na jaře :lol:

Brno :nevim: ale hned to take, bude akorát všude mokro :roll: naštěstí už nepadá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5074
5.3.21 12:39
@bse.pedro píše:
Ačkoliv se v poslední době setkávám na netu čím dál tím častěji s označením k pro tisícovku, je to novinka a spíš něčí chyba, kterou pak další zopakoval a ujalo se to… Odjakživa se slangově kilo říkalo stokoruně a tisícovka byla litr… :nevim: 8)
Podobně pětikoruna bůra a desetikoruna pětka… 8)

To k pro tisic se pouziva v anglictine ve financích naprosto běžně a prostě to přešlo i do češtiny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41865
5.3.21 12:44
@Lovelytrue píše:
Vysvětlí mi někdo, proč se desetikoruně říká pětka? :D Nějak to nechápu. Nedává to logiku :D
Úvod › PROČ SE ŘÍKÁ › proč se desetikoruně říká pětka
proč se desetikoruně říká pětka

Snad se nenajde nikdo, kdo by nevěděl, že se desetikoruně říká pětka. Jak k tomu došlo již tak známé není. Roku 1892 proběhla v Rakousku-Uhersku peněžní reforma. Do tohoto roku se v našich zemích platilo zlatými neboli zlatkami, německy Guldeny (gold). Reforma zavedla koruny. Kromě přejmenování měny šlo vlastně o devalvaci, znehodnocení. Hodnotu dřívějšího jednoho zlatého teď měly dvě koruny. A protože lidé jsou, byli a budou konzervativní, dlouho si novou měnu takříkajíc přepočítávali do staré. Takže dvoukoruna pro ně byla zlatka a desetikoruna pětka. V některých krajích se užívalo k označení dvacetikoruny desítka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1064
5.3.21 12:47

@Havlova Ahááá, díky. To je zajímavý :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13079
5.3.21 12:55

@debra.morgan no jo, tam u vás na vesnici :lol: :lol: :lol: Tady svítí sluníčko, ale fouká tak ledový vítr, že se ani venku nedá být.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat