Šetříte, nebo si užíváte ?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@Anonymní píše:
My tomu vašemu způsobu života říkáme „navoněná bída“. Dětem koupíte tričko za 500,–Kč, ale auto si necháte spravit na dluh a jedete od výplaty k výplatě (resp. občas i pod tu výplatu, protože ještě než vám přijde, tak už část z ní někomu dlužíte). Berete to tak, že hadry jsou vizitkou člověka a je pro vás větší hodnota značkové tričko ve třídě než zážitek z dovolené. Mimochodem ten argument, že když tričko nestojí 500,–Kč, tak je nepadnoucí a vytahané, ten pobavil.
Pro mě je bohatší rodina, která má poloviční příjem jak vy, děti chodí v tričku za stovku, ale rodina má dostatečnou finanční rezervu, a když děti přijdou s tím, že můžou jet studovat do zahraničí, ale potřebují třeba 80tis., tak to tu rodinu nijak nepoloží, nemusí si půjčovat a do dětí zainvestuje, protože to bude zážitek na celý život.
To je trochu drsně řečeno, psala, že nemají dluhy. ![]()
Kdyby tu byl sociolog, řekl by ti, že v určitých vrstvách jsou extrémně důležité „statusové předměty“ a v jiných zase „zážitky“. Prostě, když máš hlouběji do kapsy, připadá ti důležité mít něco, na co se dá sáhnout, co ostatní uvidí, třeba to tričko za 500 korun. Naprosto nechápou, jak může někdo vyhodit „šedesát litrů za týden někde v nějakým cizím městě, co z toho jako má?“
Myslím, že kupování zážitků není ve skutečnosti o moc víc vznešené, než kupování zážitků, jen nám to tak připadá. Prostě je to něco, co dělá člověku radost.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Taky se přidám. Já cca 30 tisíc, manžel něco málo přes 30 tisíc. Je nám lehce přes 30,zatim bez dětí, snažíme se. Já neusetrim skoro nic jestli mám bokem 20 tisíc tak to je hodně. Nikdy jsem to neuměla
raději jdu a koupím mamce pořádnou zimní bundu, protože na tom není tak dobře jak já. Manžel má na našetřeno 100 tisíc. Bydlíme v podnájmu, hledáme malý baracek, bohužel v naší lokalitě se nic neprodává. A vím že hypotéku na nový dům by jsme z důvodu mé budoucí mateřské neutahli. Do paneláku odmítám i zadarmo. Dovolená jedna u moře v létě, druhá wellnes v zimě. Hadříky mám ráda ale je mi jedno jestli jsou ze sekáče nebo z Orsay, stejně to má i manžel. Rádi chodíme do restaurací na jídlo, posedět jen tak… Sama vím že kdybych od dvaceti setrila máme už pozemek a můžeme stavět
Až bude dítě tak to už neušetříme nic ale budu chtít mu vše dopřát ať už kroužky, moře…
![]()
- Citovat
- Upravit
Já tedy nestačím zírat, kolik je tu boháčů, na důchod nespořím, nemám z čeho. Měsíční náklady na bydlení činí se vším všudy 13.000 čistého, do toho jídlo za 5.000, telefon, nafta na dojíždění stojí taky tak čtyřku měsíčně, úrazovka a končím. Když se zadaří, ušetřím 1.000 - 2.000 měsíčně, ale v okamžiku kdy mám tak kolem desítky nasysleno se pravidelně vy*ere něco na autě, takže rezerva je fuč a začínám odznova ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
My máme s manželem plat: já 20 tis. on 35 tis. Je nám lehce přes 30… Neplatíme hypotéku, ale máme nějaké úvery ze stavebního spoření. Bokem máme ušetřeno asi 350 tisíc.
- Citovat
- Upravit
@hopsalka píše:
Já tedy nestačím zírat, kolik je tu boháčů, na důchod nespořím, nemám z čeho. Měsíční náklady na bydlení činí se vším všudy 13.000 čistého, do toho jídlo za 5.000, telefon, nafta na dojíždění stojí taky tak čtyřku měsíčně, úrazovka a končím. Když se zadaří, ušetřím 1.000 - 2.000 měsíčně, ale v okamžiku kdy mám tak kolem desítky nasysleno se pravidelně vy*ere něco na autě, takže rezerva je fuč a začínám odznova
To jsme na tom stejne jizni morava zlinsko ja 14 000 manzel 22 000 takze take nechapu zdejsi statisicare.neco usetrime.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
To jsme na tom stejne jizni morava zlinsko ja 14 000 manzel 22 000 takze take nechapu zdejsi statisicare.neco usetrime.
Tak asi dost záleží na příjmu, že? Když má někdo dohromady skoro dvojnásobek toho, co jiný, tak logicky má větší prostor pro manévrování. Bohužel, je to tak. Můj manžel si právě z toho důvodu hledal jinou práci, protože bral podobně jako tvůj a neuměli jsme si představit mít do toho dítě. A samozřejmě záleží, na co je kdo zvyklý a co je schopný si třeba odpustit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@hopsalka
To ale dojizdis dost daleko za práci, že? Když sama projedeš tolik. Vychází mi to cca na 100 km denně, plus mínus?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Myslím, že pokud otázka stojí vyloženě takhle, tak si spíš užíváme, než šetříme.
Nějakou takovou tu běžnou rezervu máme, ale milion, jak tu holky píšou, bychom na hotovosti dohromady 100% nedali.
Mohli bychom škudlit víc. Zvláště, když máme výhodu vlastního bydlení v Praze a já ještě pronajímám svůj byt. Jenže… Taky chceme z toho života něco mít, cestujeme, když je hezky, jezdíme každý víkend na výlety, dítěti chce dopřát nějaké ty kroužky, kupuju kvalitní boty, vůbec se mi to nelíbí, ale abych nevypadala jak čarodějnice, do sebe taky musím měsíčně nějakou částku strčit
, to je furt něco, takže tak…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@TopSecret píše:
Promin, ale to ti moc neverim, ze z platu cca 35 tisic zvladnete toto vse, aniz byste nesahali do rezervy.
Ale tot jen muj nazor
Sama nevím, jak to děláme
Ale manžel vždycky dostane v práci nějakou nečekanou odměnu (v řádu tisíců), přijdou daně, podaří se mi prodat věci a hračky po dětech. Teď nám vraceli na zálohách skoro 20 tis.
Do rezerv jsme museli sáhnout teď, protože jsme koupili byt, který jsme potřebovali vybavit, ale na to ta rezerva byla určená
Před 1,5 rokem jsme kupovali pozemek, který jsme nechali komplet zasíťovat, takže ušetřit zvládáme v pohodě. Manžel bere cca 33 tis., ale když zabere, dokáže na přesčasech vydělat ještě k tomu třeba 10 tis. V průměru si přivydělá 5 tis.. A já příští měsíc snad nastoupím do práce, takže na tom budeme ještě lépe, ale myslím, že ani teď si nemůžu stěžovat ![]()
- Citovat
- Upravit
By mě zajímalo, jak vypadá dle vás „užívat si života“, jestli je to o tom jet dvakrát ročně na dovolenou, zajít si na jídlo do restaurace, dát si kino a wellness, koupit si co zrovna chci.. protože já v tom nevidím tedy užívání si života, ale užívání si konzumu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Opiska píše:
@Bábrdl ale tak očividně si ten život neužívají a já se ptala, jak se život užívá
A já ti to napsala. Meditování, askezi, dechová cvičení, sebezapírání, rozdávání majetku potřebným, po večerech tkaní prostého oděvu z biokonopí…
Jak jinak by sis jako chtěla toho života užívat? ![]()
Příspěvek upraven 24.09.19 v 16:40
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Sama nevím, jak to dělámeAle manžel vždycky dostane v práci nějakou nečekanou odměnu (v řádu tisíců), přijdou daně, podaří se mi prodat věci a hračky po dětech. Teď nám vraceli na zálohách skoro 20 tis.
Do rezerv jsme museli sáhnout teď, protože jsme koupili byt, který jsme potřebovali vybavit, ale na to ta rezerva byla určená
Před 1,5 rokem jsme kupovali pozemek, který jsme nechali komplet zasíťovat, takže ušetřit zvládáme v pohodě. Manžel bere cca 33 tis., ale když zabere, dokáže na přesčasech vydělat ještě k tomu třeba 10 tis. V průměru si přivydělá 5 tis.. A já příští měsíc snad nastoupím do práce, takže na tom budeme ještě lépe, ale myslím, že ani teď si nemůžu stěžovat
V tom pripade jsme mely pravdu, ze z toho platu nemuzete mit toto vse.
Takze nemate prijem 35 tisic(i s tvym rodicakem) ale pres 40. Skoro k 50.
To potom klidne muzete setrit i si uzivat.
To potom sedi ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Opiska píše:
@NinaU. Podle mě není užívání si života podmíněno penězi.
To sice neni, ale jde to s nima lip ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit